..: Fotogalerie - detaily fotografie 731.005-5 :..
 

731.005-5


731.005-5Informace o fotografii:
 - Úsek: Ústí nad Labem západ - Ústí nad Labem-Střekov
 - Datum: 5.6.2013
 - Autor: Patrik 
 - Pozn.: povodně 2013
 - Zobrazeno: 9848x
 - Detailní EXIF informace »
 - Rating od autorů:   
 10
 - Rating od uživatelů:
 9

   
 
Abyste mohli hodnotit, musíte se přihlásit
 

  1 2      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel (gp) 
Počet komentářů uživatele761 »fotek 0
06.07.2014 (19:27)  
Patrik: Ona sune! Tíms nasadil korunu všem volům, co nečtou popisky a málo přemýšlejí, včetně mě. Díky.
06.07.2014 (11:47)  
Děkuji moc všem za hodnocení,komentáře a diskuzi.

Jde o zásobovací pendl mezi ÚnL/Střekov - ÚnL/západ,který jezdil několikrát za den.

Šlo mě o to zdokumentovat mimořádnost v souvislosti s povodněmi.
Před lokomotivou místo v kontextu s "velkou vodou" není,nahoře by vylezlo nejen křoví ale i zástavba při klasické kompozici.
Ve směru jízdy je místa dost,jelikož zde na fotce,vlak do stanice Střekov, sune:) (viz.uvedený úsek)
registrovaný uživatel (gp) 
Počet komentářů uživatele761 »fotek 0
05.07.2014 (23:20)  
Zlámalík: já se taky nepřu, jistěže bys zachycení "té situace" komponoval jinak. jenže, víme, co všechno je "ta situace"? Chceme popis situace (výšku hladiny, čísla vozidel, tlak, teplotu, rosný bod) nebo působivou fotku?

Můj osobní názor na focení rozvodněného Labe se shoduje s názorem ZdŠ na focení parní lokomotivy: nefotit, stát v pozoru a koukat. Myslím, že fotka ten dojem, jaký má člověk civící na vlak nad rozvodněným Labem, podává velmi dobře.
05.07.2014 (21:29)  
Myslím si, že kdyby tam nebyl ten strom v pozadí, nebylo by potom tak dobře na první pohled zjistitelné, jaká je tam záplava.

Obrázek moc pěkný. :-)
03.07.2014 (14:55)  
(gp): já se nepřu, já jsem ten poslední, kdo by tady fotil vlak jako "železniční porno" jak to tady kdosi nazval, bez vztahu k okolí. Tvým argumentům a důvodům, které uvádíš rozumím, ale pro zachycení té situace bych to komponoval jinak. Každý to může vidět po svém.
03.07.2014 (13:19)  
Petr Hanák: ani jedna z varianta není dogma. Někdy je lepší nechat před vlakem víc místa, např. při vyjíždění z oblouku; např: https://www.flickr.com/photos/honzinus/9234685882/sizes/o/ nebo https://www.flickr.com/photos/honzinus/10349919683/sizes/o/ nebo https://www.flickr.com/photos/honzinus/14322369554/sizes/o/ nebo https://www.flickr.com/photos/honzinus/9719274748/sizes/o/, dodává to záběru dynamičnost, máš pocit, že vlak jede.
Někdy to tak být nemusí a nehodí se to, pak je třeba vhodné doplnit stranu za vlakem o nějaký objekt aby tam nebylo prázdno, např: https://www.flickr.com/photos/honzinus/9248108473/sizes/o/ nebo
http://www.railgallery.cz/showfull.php?photo=6232 nebo https://www.flickr.com/photos/honzinus/5371839703/sizes/o/ .
Jen můj názor, třeba ti k tomu napíše někdo něco dalšího.
registrovaný uživatel (gp) 
Počet komentářů uživatele761 »fotek 0
03.07.2014 (13:01)  
Zlámalík: to není snímek vlaku, byť velmi zvláštního a voda na něm netvoří jen "pozadí". To je především snímek velké vody a železničního mostu, který na ní téměř "plave". Proto jej nelze hodnotit jako jakýkoliv jiný snímek vlaku a uplatňovat na něj běžná hodnoticí kritéria. Z toho křoví, které tam trčí, by normálně byl kus zeleného pozadí, tady dává hloubku, bez něj by tam byla hnědá plocha, která by si zasloužila uříznout. A to, že vlak má před sebou málo místa, říká: Uf, mašinka už je za pilířem, teď už se neutopí!
03.07.2014 (9:38)  
Petr Holub: já myslím, že protiváha je ten most sám o sobě, to mi přijde dobré - relativní nicotnost vlaku nad živlem. Ale to křoví, i když dokumentuje sílu povodně, tam prostě trčí, nemůžu si pomoct. Ideálně asi nechat vlak popojet kousek dál a celý záběr posunout doleva, aby most tvořil diagonálu do levého rohu.

Kolega M152.0 se zjevně nechal unést vášněmi - ano, je tam vlak, most a voda - a právě o tom diskutujeme. Protože právě ten "profesionál", který zkouší nové věci, potřebuje zpětnou vazbu od publika - jinak je to bůh nebo sebestředný nabob.

Chary - fotka má 10/10 a já se vracím k naší debatě: hodnotit technické provedení, nebo ojedinělost záběru? Asi abyste zavedli dvě známky jak v krasobruslení :-)
03.07.2014 (1:10)  
Umístění mašiny v horní třetině není tak časté jako ve spodní, ze zvyku to člověk trochu tlačí dolů a nebo čeká protiváhu dole, když už tomu tak je. Před schválením tohoto záběru jsem se zamyslel, jaký přínos by měla horní část, s tím, že by se celé orámování posunulo nahoru. Nahoře asi vylezou nějaké stromy, bordel a dole se přijde o vodu a to asi není ono, pokud chci zachytit povodně a zdůraznit co se před mostem valí za masu. Nakonec jsem usoudil, že to je takto dobře. Podobné je to i s diagonálou, kterou tvoří most o jeho logické posazení by se posunem také přišlo, mašina je v průsečíku třetin.
02.07.2014 (22:43)  
Profesionál je ten, kdo za to bere peníze, kdo se tím živí. Troufnu si odhadnout, že to tu mezi námi není nikdo, rozhodně ne na poli železniční fotografie. Nepočítám občasný prodej nějaké fotky do nějaké publikace či mediální banky, to není soustavná výdělečná činnost.

Spousta zdejších amatérů nemá problém s tím to vyfotit jinak než jen ze 45° ze stromu v oblouku. Zrovna kolega zirecek není někdo, kdo by fotil pouze a výhradně šotky. Jenomže to by znamenalo "zvednou zadek" a podívat se, kdo to ten či onen komentující je, co za ním stojí, jakou má jeho jméno váhu a jakou asi mají váhu jeho komentáře. A to, co má v brašně, je v danou chvíli uplně, ale uplně irelevantní, protože je spousta lidí, kteří jsou pouze majiteli drahých aparátů, stejně jako je spousta lidí, kteří ví, o čem mluví, aniž by k tomu potřebovali výbavu za statisice.

Můj názor, nemohl jsem si pomoct. Toliko názor Charyho jako fotografa.

---

Chary jako admin:

diskuse pod fotkami slouží k probírání všeho možného, co se týká fotky, jejích technických aspektů nebo reality na fotce zachycené.
Probírat povodně nebo fakt, že kargo mašina táhne vagón osobky a dělá pendl? Ano.
Probírat kompozici a editaci? Také ano. Od toho tu ta diskuse je.
Mohl bych tu teď použít nějakou z palety svých analogií s jídlem, ale myslím, že je to zbytečné.
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- akreditovaný fotograf nebo člen ŽP, - správce galerie nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci - otázky a odpovědi


Info
informacni okenko