..: Photo Gallery - Photo details 730.005-6 :..
 

730.005-6


730.005-6Informace o fotografii:
 - Section: Svor - Nová Huť v Lužických horách
 - Datum: 20.8.2009
 - By: topič  Send mail
 - Zobrazeno: 5562x
 - Detailní EXIF informace »
 - Rating od autorů:   
 6
 - Rating od uživatelů:
 5

   
 
Abyste mohli hodnotit, musíte se přihlásit
 

  1 2 3      Zpráv na stránku:   
26.08.2009 (22:01)  
Vložím se do diskuze s názorem, že si nemyslím, že je fér vybrat u oponenta horší fotku z řady hezkých zveřejněných fotek a z té usuzovat.
Podobně by šlo u každého zde vybrat horší fotky se staršími daty a z jejich nedostatků usuzovat v diskuzi. O to více, když autor uvede, že je to horší fotka, určená spíše k nezveřejnění.
26.08.2009 (22:34)  


Já snad tvrdím, že je tohle nějaká výjimečná fotka? Zcela normální, obyčejná fotka, vyfocená za nepříliš ideálních podmínek na jednom z míst, kde se to dá zachytit a dle mého názoru zeditovaná tak jak se dalo nejlépe podle vlastních dovedností. Žádný extra kousek. Podle mě průměr, podle Spockova hodnocení nepovedené. Každý na to máme jiný názor.
Registered user Spock 
Number of user's comments8 »fotek 0
26.08.2009 (21:56)  
topič: teoreticky nepotřeboval, ale to bych nesměl mít zaostřeno, tuším někam na 5-6m (taky moje blbost). Při ostření na 5m a cloně /6.7 mám blízký bod ostrosti asi na 1.56m a to už tady na část popředí nestačilo. Buď bych musel ostřit na hyperfokální vzdálenost nebo si zvednout clonu. Větší problém tady byl stejně určitě pohyb a ta obloha už tomu jen dodává na zadel.
26.08.2009 (21:44)  
Spock: Teprve teď jsem si všiml co píšeš o hloubce ostrosti u Tvé fotky jezírka. Proč bys u 17mm ohniska potřeboval clonu f/13 na větší hloubku ostrosti?
26.08.2009 (21:40)  
Spock: co se týká přepaplů, tak podle mě se mohou vyskytovat třeba na nějakých kovových odlescích, ale ne na mrakách. Na těch jasně bílých vyšislých mrakách bych toleroval dílčí přepal na červeném kanále jen ve velmi malém rozsahu; ovšem hodnota 255 na všech kanálech je opravdu masakr. Podle mě přepaly jsou na normálních plochách nevhodné a to i na mrakách, které díky tomu vypadají jak kdybys je vystřihl z bílého papíru a nalepil je na oblohu. ;-)
26.08.2009 (21:03)  
Spock: Specifika fotografie s železniční tématikou se poněkud liší, od krajinářské fotografie, už jenom tím že jezírko někam neodběhne, alespoň né hned. Podobně jako hořce na horské stráni.
Souhlasím s Honzínusem ohledně systematicky využívané středové kompozice. Fotografie by měla být pokud možno i technicky v pořádku, to znamená bez brutálních výpalů. Takové nedostatky u fotografií autora pod jehož fotkou disputýrujem, vidět nejsou. Přelomovou větu o tom že výpal někdy neškodí slyším dnes poprvé a ani odborná literatůra nic podobného netvrdí.
Registered user Spock 
Number of user's comments8 »fotek 0
26.08.2009 (20:59)  
Honzinus: On ani ten přepal občas není na škodu. Že to není případ té fotky Tříjezerní Slatě ale uznávám...

topič: ještě k tvé fotce - Celkově kompozice by asi také snesla lepší práci, kdybych ale musel tuhle fotku vyfotit z tohohle místa, asi bych zkusil podexponovat o 1/3 až 1/2 EV a pak si trochu pohrát s křivkou a gammou, myslím že by z toho v postprocessingu šel dostat daleko lepší výsledek.
Registered user Spock 
Number of user's comments8 »fotek 0
26.08.2009 (20:56)  
topič: Nj, to je pak o přístupu jakou tu fotku chci mít, jestli za každou cenu dokumentační, nebo jen pěknou, s tím že případně nebude žádná. Já preferuji ten druhý přístup, i když nezastírám že s tím také mám problém, u vlastních fotek ta sebekritičnost pokulhává a občas mi hodně dlouho trvá než se dopracuju k tomu že za to vlastně nestojí. Už se delší dobu chystám na čistku těch méně povedených fotek, jen teď nemám moc čas :(
K tebou odkazované konrétní fotce: 17 mm, 13:09 27. srpen 2008, boční světlo, 1/45s f/6.7. Technicky nepovedená fotka (malá DOF, chtělo to aspoň f/13, možná víc). Navíc roztřesená (balancoval jsem na zábradlí - chtělo kratší čas). Je to jeden z těch kandidátů na výmaz. Jestli máš výhrady k dalším fotkám, uvítám je pro poučení, jen by to bylo asi lepší přes SZ než tady do diskuze.
26.08.2009 (21:03)  


Ale mě je to celkem fuk, co si kam vylepíš. Jen mě občas zajímá, zda ti jež zde podobně jako Ty u této fotky projeví tak velkou míru hyperkritiky hodnocením a komentářem se nemusí sami chytit za nos, když přijde řeč na jejich vlastní tvorbu.
26.08.2009 (20:55)  
Když už ta mašina tama jede jenom párkrát za rok, tak si zaslouží lepší flek. To je taky jedna z podmínek, které si při focení vlaku můžeš vybrat...;-) Barvy mašiny jsou jaké jsou, s tím se víc dělat nedá, ale ruší mě ten stín vpravo...
26.08.2009 (21:06)  


Vůbec ne. V traťovém úseku Svor - Rybniště jsou jen dvě místa, kde se dá fotit v tuto dobu. Toto je jeden z nich. Z toho druhého mám také fotku, takže jsem si stihl vybrat oba. Máš ještě nějakou další praktickou radu?
26.08.2009 (20:48)  
Spock: podle mě je atmosféra zachycena tak jak v daném okamžiku byla. Já tam být, tak cvaknu taky. Tato fotka je aspoň kvalitně zeditována na rozdíl od Tvé, kde jsou na první pohled patrné brutální přepaly v mracích. ;-)
Registered user Spock 
Number of user's comments8 »fotek 0
26.08.2009 (19:32)  
Honzinus: Scéna je nasvícená ještě poměrně ostrým netlumeným letním sluncem, což v kombinaci s prachem ve vzduchu v podstatě vylučuje použití teleobjektivu na větší vzdálenost. V létě je to poměrně častý případ a když už člověk za takových rozhledových podmínek teletem na delší vzdálenost fotí, tak se musí smířit s tím co je vidět i tady na fotce: všechno je jakoby lehce zamlžené, chybí kontrast a barvy celkově působí hodně "vyšisovaně". Když se to zase člověk snaží zachránit korekcí saturace a kontrastu, hodně rychle se zase dostane k nepřirozeně působící fotce...
26.08.2009 (20:23)  


Na rozdíl od fotek krajiny, kdy si člověk může vybrat podmínky, se některé vlaky dají fotit jen tehdy, když jedou. Tento vlak, resp. tato mašina jede po této trati v lepším případě jen několikrát za rok. Vlak jel se zpožděním cca 3 hodin a tak jej bylo možné na tomto místě vyfotit, protože při jízdě na čas by byl v protisvětle. On ani tak nebyl ve vzduchu prach, ale spíš opar a ani fotka pořízená o zhruba 100m blíže nemá o moc lepší barvy. To už se tak někdy u focení vlaku stává, že jede zajímavý vlak a počasí či světlo není na 100%. Ale když už zde odkazuješ na svoje stránky, tak se zeptám, za jakých podmínek a jakým ohniskem byla focena tato Tvoje fotka:
http://www.hvozd.eu/fotogalerie/toulani-prirodou/303-Trijezerni-slat/max/
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Comments are users' expressions.
ŽelPage has no liability for their contents.

- Registered Photograph or Member of ŽelPage, - Gallery or ŽelPage Administrator

Add comment
Comments are only allowed for registered users.
Before you insert your comment, you have to log on or register.
Sign in
 
 
  
 
   Register

© 2001 - 2024 ŽelPage - Webmaster - Frequently Asked Questions


Info
informacni okenko