..: Fotogalerie - detaily fotografie 242.208-7 :..
 

242.208-7


242.208-7Informace o fotografii:
 - Úsek: Karlovy Vary-Dvory - Chodov
 - Datum: 4.8.2011
 - Autor: Robert Velechovský 
 - Pozn.: Klasický osobáček na trati
č.140 míří do stanice
Chodov
 - Zobrazeno: 2796x
 - Detailní EXIF informace »
 - Rating od autorů:   
 4
 - Rating od uživatelů:
 5

   
 
Abyste mohli hodnotit, musíte se přihlásit
 

  1 2      Zpráv na stránku:   
23.02.2012 (16:45)  
Drahos Svestka:Máte naprostou pravdu,byly to nádherné časy,překrásné,rád na ně vzpomínám.Parní provoz jsem zažil v celé kráse,stejně jako provoz "hurvínků,kredenců nebo singrovek".Bylo tehdy jaksi co vozit.Jeden "náklad" jel za druhým".Světelná návěstidla jen někde,jinak samá mechanika.Zvládlo se vše.Člověk to také v mládí viděl jinak,tak nějak romanticky.Dnes je to o ničem,všichni-i na dráze jsou rozhádaní,doba je zcela jiná.Dodnes už v určitém věku to stále živě vidím.Samozřejmě,nemám vše patřičně zdokumentováno,mám rodinu,stavěl jsem dům,....Ale 3 x týdně se mi v noci zdá o parních mašinách...
23.02.2012 (16:34)  
Drahos Svestka: Moc zdravím,pane Švestka.Skutečně fotografuji od roku cca 1965,jelikož jsem ročník 1956.Vzpomínám si,jak jsme jeli na školní výlet na Vran.přehradu,už tehdy jsem měl německý foťáček s Zeissovou optikou formátu 4,6 x 6.byl to takový svitkový film,vše jsem si dělal doma černobíle pod zvětšovákem.Nechci se zde chlubit,ale posledních 20 let spolupracuji s časopisem Zájmy strojvůdce,tedy od dob diapozitivů a bar.negativů.Tzn.fotím "o sto šest" bez ohledu na počasí,jestli prší,sněží,je zataženo ap.-prostě dokumentární foto.Zachytit se musí vše,co jezdí,zítra už to nemusí být pravda.Redakce ZS mě třeba poslala do PJ Turnov udělat reportáž "Byli jsme u vás",po příjezdu začalo pršet.Musel jsem nějaké snímky přivézt,takže aspoň snímek z nádraží,kolegy strojvedoucí,foto z PJ nebo konvoj sergejů určený do šrotu.Nemohl jsem někde stát u trati,až vysvitne slunce,snímek bude hezky nasvícen,ostrý a pak se opravdu zabývat "prkotinami",jestli mi někde nezavazí náhodou sloup TV nebo osvětlení/příklad/.To vše samozřejmě foceno analogově na kinofilm.Takže se domnívám,že se zde snímky a jejich úprava zbytečně "dramatizují".Všechny jsou hezké,každý má něco do sebe.Každý to vidí "po svém",což je jedině dobře.Mým jediným zájmem je skutečnost,aby železniční doprava fungovala pro všechny občany i nadále...Tu práci pro Zájmy jsem vždy dělal s láskou pro železnici,zadarmo,bez nároku na jakýkoliv honorář.
23.02.2012 (15:57)  
Tady bych asi souhlasil s topičem a zerickem. Ono taky v dnešní sobě jsou ty podmínky pro focení jinde než v 65. roce.
Neříkám, že se na digitálech nedá skazit fotka, ale potom to chce asi nad fotkou už mávnout rukou, protože třeba s velkou přeexpozicí už se toho editem moc nezachrání, to samé se špatným výběrem místa.
Tady mi vadí jenom ta přeexpozice (pěkná obloha to odnesla nejvíc), výběr místa se mi na daný podmínky líbí. Sloup neni až tak velká tragédie...
23.02.2012 (14:21)  
JTB: ...spousta zdejších odchovanců si plete focení s pouhým editováním...

Neřekl bych. Obě záležitosti, tedy srostlice sloupu s koncem vlaku a vysmahlé mraky mají příčinu jinde než v editaci. Ta první souvisí s nevhodnou volbou stanoviště a druhá má původ v přeexpozici. Obojí s editováním zase tolik společného nemá.
23.02.2012 (13:00)  
Petře, ono by to možná stálo i za zamyšlení se nad tím, kam se to naše šocení posunulo. Fotíme všichni víceméně to samé a pak se tu dohadujeme nad naprostými prkotinami, které nejsou součástí fotky, nýbrž její prezentace.

Jsou lidi, kteří se nad to umí povznést, ale spousta zdejších odchovanců si plete focení s pouhým editováním. Myslím, že ten komentář nesměřoval ani tak k historické galerii, nýbrž k tomu, jak se tu obecně rozebírají fotky.
23.02.2012 (12:49)  
Pavel Hromek: Skutečně od roku 1965??? To byla ta nejkrásnější doba...doba mého dětství...všechno ještě jezdilo v plné síle...albatrosy,mikáda,antony,litevky atd.atd.Těch nespočetných typů mašin a vozů...Motorů a elektrik bylo minimum,ale o to byly zajímavější.Ještě opravdová,nezprzněná železnice.Takové fotky mají neskutečnou cenu.Kam se na to já hrabu se svými trapnými fotkami ze 70.let.
23.02.2012 (12:02)  
Pane Hromku to ale děláte velkou chybu, věřím že Vaše snímky by byly zajímavé a pro mladou generaci i poučné. Určitě by nebyly tak špatné, navíc při schvalování historických snímků máme daleko nižší nároky než na snímky ze současnosti.
23.02.2012 (11:56)  
zirecek:Chápu,že při focení přemýšlíte.Já fotografuji od svých 10-ti let,tedy zhruba od roku 1965,když jsme jeli se školou poprvé na výlet na Vranovskou přehradu.Někdy to holt nevyjde podle představ....Fotek mám plné skříně a než bych je zde zveřejnil a četl někdy dot omezenou kritiku,tak je raději spálím....
23.02.2012 (10:50)  
Pavel Hromek: Ano, pro někoho jsou to prkotiny. Pro lidi, kteří fotí déle a snaží se o svém koníčku přemýšlet, případně se posouvat dále, to prkotina není, :-). Myslíte si, že bych tu psal komentář pod Robertovu fotku, kdybych se mi jeho fotografie nelíbily a nechtěl mu spíše ukázat svůj názor, že si myslím, že by potenciál jeho fotek šel využít ještě lépe? :-)
23.02.2012 (10:21)  
zirecek:Zabýváte se prkotinami....
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- akreditovaný fotograf nebo člen ŽP, - správce galerie nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci - otázky a odpovědi


Info
informacni okenko