..: Fotogalerie - detaily fotografie 151.023-9 :..
 

151.023-9


151.023-9Informace o fotografii:
 - Úsek: Tatce - Poříčany
 - Datum: 27.12.2015
 - Autor: Chary  Poslat email autorovi
 - Pozn.: ánfas
 - Zobrazeno: 6258x
 - Detailní EXIF informace »
 - Rating od autorů:   
 10
 - Rating od uživatelů:
 7

   
 
Abyste mohli hodnotit, musíte se přihlásit
 

  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   
09.01.2016 (3:28)  
Dale Cooper: Nobody is perfect.
Pouze jsem podrobněji, vysvětlil, že jsem netvrdil to, co ses mi snažil podsunout, že HO ovlivňuje formát.
Nemusíš regovat tak hystericky.
08.01.2016 (22:28)  
topič: Omlouvám se, sypu si na hlavu popelnici a odcházím se do kouta stydět a lkát nad svoji nedokonalostí. Zároveň se ti klaním. Jsi dokonalý.
08.01.2016 (19:03)  
No Martine99, tak pokud fotíš vláčky i koně v pohybu, tak potom nevím, co tě tak udivuje. Správně fungující autofokus a přiměřeně nastavený aparát, to přece není žádná věda :-)

Navíc, tohle je s ohledem na to, zachytit vlak ostře co to jde, snad ta nejjednodušší disciplína, pokud se bavíme o zachycení čela ostře při rychlosti 140 km/h. Vážně. Totiž, furt se to ostří a pokud stroj maká, jak má, nemá tam kde nastat chyba.

Ono by to naopak bylo smutné, kdyby se taková fotka měla fotit tak, aby to čelo ostré nebylo, ne? ;-)
08.01.2016 (18:43)  
Chary: No zas tak podrobný výklad k tomu, jak dnešní zrcadlovka ostří, nepotřebuji :-) Možná tomu nebudeš věřit, ale fotím si i vlaky v pohybu :-) ... nebo třeba pobíhající koně v ohradě.... ale to je jedno.
Mě prostě překvapila ta ostrost čela při té rychlosti. Mezi čelem a koncem vlaku je víc než 120 m a přitom i zadní vozy mají čisté obrysy...

Topič: Tvé komentáře mě nechávají v klidu. Prostě jsi největší odborník a držitel všeho rozumu kolem fotografování. Vždycky máš pravdu ! ... a když se náhodou sekneš, tak komentář vymažeš, aby to náhodou nenarušilo tvoji auru dokonalosti...
08.01.2016 (9:25)  
Dale Cooper: Ale vůbec jsi žádné B nedořekl. Já jsem psal o velikosti fotografie a ne o formátu. Ocituji: "Velikost fotografie: Logicky - čím větší je fotografie, tím více se bude případné rozostření zvětšovat a bude stále více okem viditelné. Hloubka ostrosti tedy závisí na velikosti výsledné fotografie. Fotografie o velikosti poštovní známky bude mít mnohem větší hloubku ostrosti než billboard. Je tedy nemožné presentovat stejnou fotografii (ze stejných dat) na webu, na papíře A4 i na billboardu tak, aby vyzněla z hlediska hloubky ostrosti stejně!"

Rovněž tak jsem zmínil pozorovací vzdálenost a opět ocituji:
"Pozorovací vzdálenost: Hloubka ostrosti je též závislá na pozorovací vzdálenosti. Díváte-li se na fotografii ze 40 cm, budete k rozostření mnohem kritičtější, než když fotografii pozorujete z 10 metrů. Pozorovací vzdálenost a velikost fotografie se tak často vzájemně kompenzují. Díváte-li se na velkou fotografii, obvykle od ní totiž odstoupíte, abyste ji viděli celou. Pokles hloubky ostrosti z důvodu velikosti fotografie tak bývá často kompenzován současným zvětšováním přirozené pozorovací vzdálenosti (billboardy u silnice)."

Příště čti pozorně, co je napsáno, ať nesvádíš debatu do končin, které jsem vůbec neměl na zřeteli. Smíchal jsi dvě věci dohromady. Velikost čipu a ohnisko na straně jedné a velikost fotografie (viz výše), která se tady v galerii těžko může projevit, když máme všechny snímky stejné velikosti, tj. 1024 x něco pxl, na straně druhé. Proto jsem taky ve včerejším komentáři ve 22:12 psal, že velikost, pozorovací vzdálenost a rozptylový kroužek u této fotky neberu v úvahu.
07.01.2016 (23:27)  
Ale tak aspoň jsme si prosvištěli základy :)
Rozumím i tomu, co jsi psal, to vyplývá z logiky věci. Jen jak topč psal, že HO ovlivňuje formát; tím řekl A a my jsme dořekli B.
:)
07.01.2016 (23:23)  
Jenomže srovnáváš věci, o kterých se tu v danou chvíli ale vůbec nebavíme a stáčíš debatu na úhel pohledu, který je v tuto chvíli zcela ale zcela nepodstatný a přiznám se, že mi teď není úplně jasné, proč to vůbec děláš :-(

Já potřebuju nějakou scénu s nějakým záběrem, a mám na výběr několik fotoaparátů s různě velkými čipy, čili zcela logicky musím použít různě dlouhá ohniska. Nikdo nebude srovnávat 35 na FF, 35 na 6x6 a 35 na 1". Tam totiž dostaneš jinej záběr scény a o to nám ale vůbec nejde. To je z praktickýho hlediska zcela zbytečná otázka...

to bys musel srovnávat 189/F8 na 6x6, 95/F8 na FF a 35/F8 na 1". A jsme zpět tam, kde jsme byli ;-)
07.01.2016 (23:19)  
A kdybys měl 4/3, tak by ti stačilo ještě nižší :-) To ohnisko, tedy. Hloubka ostrosti by naopak byla vyšší, při stejném zaclonění.
07.01.2016 (23:18)  
Možná na to narážel, ale nemůžeš zase říct, že nemám pravdu, v tom jak jsem srovnával kinofilm a střední formát :-)

A to "kurva nižší, nižší!" patřilo Halíkovi, ne Kefalínovi :-p
07.01.2016 (23:15)  
A vsadím boty, klidně všechny, co tu mám, že přesně na to topič narážel ;-)

Protože na to, abych z místa, kde jsem stál, pořídil takovou fotku, jakou jsem pořídil, buď foťákem s čipem FF nebo APS-C, potřebuju Halík ohniska jaký? No nižší, nižší kurva!

https://www.youtube.com/watch?v=V8FEI1BjpQo
(kdyby to snad někdo neznal)
  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- akreditovaný fotograf nebo člen ŽP, - správce galerie nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci - otázky a odpovědi


Info
informacni okenko