..: Vozy řady Biz v barvách Posázavského Pacifiku :..

Kolín - Občanské sdružení Posázavský Pacifik odkoupilo od ČD tři vozy bývalé řady Biz. Tyto vozy jezdily na Pacifiku ještě v šedesátých letech 20. století. Za 2. světové války byly přestavovány z nákladních vozů řady Z.

Ve čtvrtek 1.4.2004 se uskutečnila 1. etapa převozu vozů řady Biz k novému majiteli. Nejprve motorový vůz M 262.045 vyjel v poledne z Brna, kde byl přes zimu deponován, směrem na Českou Třebovou a Choceň. V Chocni byla první zastávka. Zde stál jeden vůz výše zmíněné řady. Ten byl přivěšen za motorový vůz a zvláštní souprava se vydala ve večerních hodinách přes Pardubice do stanice Záboří, kde byly deponovány zbývající dva vozy.

Na snímku jsou zachyceny všechny tři vozy Biz.

V pátek 2. dubna krátce po sedmé hodině ranní byl zahájen posun ve stanici Záboří nad Labem. Zde jsou deponovány pomocné vozy (obytné, nářaďové apod.). Vozy bývalé řady Biz však nebyly svěšeny k sobě, ale mezi ně byl vložen ještě pomocný vůz – ex Bai. Proto byl nutný další posun. Ten skončil asi v 9.40. V době posunu byla promazána ložiska vozů a nárazníky. Vzhledem k tomu, že na jednom vozu byly odstraněny hadice brzdového potrubí, bylo nutné nainstalovat nové. Brzdu se podařilo „nafoukat“ bez problémů, a tak krátce po desáté hodině vyrazila souprava M 262 + 3x Biz ke Kolínu. Zde byly vozy odstaveny a motor pokračoval do Prahy na akci, o které jsem informoval v neděli - Zahájení turistické sezony v Posázaví.

V pondělí ráno byly vozy přivěšeny opět k motorovému vozu M 262.045 a v 9.25 celý konvoj odjel z kolínského nádraží jako 1.nsl 85034.

A výhled do budoucna? Mohu prozradit, že v nejbližší době proběhne brigáda, při níž bude sejmuto plechové opláštění dvou „obytných“ vozů. Při předběžném prozkoumání stavu dřevěných skříní obou vozů bylo konstatováno, že jde o velice zachovalé vozy. Jak je vidět, plány jsou… Takže ještě mít dostatek financí…

Přeprava dne 1.4.2004 z Kolína


Jan Linger Poslat mail autorovi | 5.4.2004 (22:33)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla Reportáže

Další z regionu ČR Středočeský

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko