..: Traťové rádiové systémy na české železnici (Když se strojvedoucí nedovolá) :..

Ilustrační obrázek"Doprava Uhersko, doprava Zámrsk, slyší mě někdo, prosím?" Takto se snažil dovolat 28. července o pomoc strojvedoucí Ex 521, kterému u zastávky Sedlíšťka napršelo do strojovny lokomotivy a došlo k závadě. Strojvedoucí potřeboval požádat o vjezd na odbočku k nástupišti v Zámrsku, aby si lidé mohli bezpečně vystoupit a přestoupit si do jiných vlaků. Spojení se však navázat nepodařilo, a tak když vlak dojel setrvačností do Zámrsku, cestující mohli pouze čekat, než byla vyměněna porouchaná lokomotiva za novou. Ta byla narychlo stažena z nákladního vlaku v Moravanech a expres dotáhla až do České Třebové, kde si cestující konečně mohli přestoupit do jiných pravidelných vlaků.

Na první pohled nebyla tato událost závážná, avšak nabízí se otázka, co dělat v případě, kdy na okamžitém spojení výpravčího se strojvedoucím závisí bezpečnost železničního provozu.

Z mapy, zveřejněné na stránkách SŽDC vyplývá, že v České republice máme tři typy rádiových systémů a několik jejich variant. Jedna trať může mít různé úseky pokryté různým systémem. Jinými slovy, v jedné stanici může být jeden systém, ve druhé jiný a ve třetí třeba žádný. Pokrytí signálem nemusí být dokonalé, a proto na některých místech mezi dvěma pokrytými stanicemi nemusí být žádný. Nyní se podívejme na jednotlivé systémy trochu blíže.

1. Analogové traťové rádiové spojení v pásmu VKV 150 MHz (simplex)

Jedná se o nejstarší systém vyvinutý v šedesátých letech minulého století, umožňující pouze jednosměrné (simplex) spojení dvou účastníků. Tedy v danou chvíli hovoří vždy jen jeden účastník a druhý (případně větší počet) poslouchá. Protože tento systém funguje na principu "všichni slyší vše", není výhodný na úsecích se silnějším provozem. Začal se proto používat princip selektivní volby. Ten je většinou založen na bázi volání konkrétního účastníka konkrétním tónem. Na železnici se dodnes drží selektivní volba systému Tesla Selektic, která v dnešní době umožnuje jen vyvolávat základnové stanice (výpravčí) skupinou dvou tónů. Výpravčí slyší pouze relace jemu určené a strojvedoucí slyší vše v dosahu. Tento systém se používá pro řízení vlakové dopravy na tratích 010,020,072,130 a na řadě vedlejších tratí, především pro posun a dopravní dispozice v konkrétních ŽST (bez selektivních voleb)

2. Analogový traťový rádiový systém Tesla TRS (duplex, pásmo 450/460 MHz)

Systém TRS byl vyvinut v pardubické Tesle počátkem devadesátých let a umožnuje obousměrné (duplex) spojení dvou účastníků. Kromě této výhody přináší možnost dálkového zastavení vybraného vlaku (funkce STOP) nebo všech vlaků v dosahu základnové radiostanice (funkce GENERAL STOP). Technologicky je tento systém zaveden tak, že jsou podél tratě ve stanicích umístěny základnové radiostanice (ZR). ZR vysílají buď tzv. "trvalou nosnou" se signálem o vysokém kmitočtu (pískot) nebo zde probíhá hlasová komunikace, či přenos kódovaných příkazů. ZR vysílá na jednom ze tří různých kmitočtů A,B,C v pásmu 460 MHz. Ve sledu základnových radiostanic podél dané tratě se postupně střídají vysílací kmitočty A,B,C. Například na trati Praha - Kolín může být rozdělení následující (pouze příklad, kmitočet nemusí odpovídat): Praha-Libeň kmitočet A, Běchovice B, Uvaly C, Český Brod A, Poříčany B, Pečky C, Velim A atd. Toto střídání se opakuje po celou dobu platnosti kanálu stuhy, který je dán rádiovníkem. Kmitočet D, který se ozývá v pásmu 450 MHz (o 10 MHz níže), patří vozidlové radiostanici a je určen pro strojvedoucího. V pásmu 450/460 MHz ještě pracují systémy MESA-Kölleda a ASCOM, avšak nedisponují výše popsanými funkcemi. Provoz systému Kölleda bude ukončen nejpozději 31. prosince 2007. Přesné frekvence pro analogové systémy jsou definovány v dokumentu VO ČTÚ.

3. Digitální traťový rádiový systém GSM-R (pásmo 900 MHz)

GSM-R je moderní systém založený na principu klasických mobilních telefonních sítí GSM. Je plně digitální, umožňuje vysokou kvalitu přenášeného hlasu, šifrování a vysokou variabilitu přenášených dat. Funkce systému jsou v podstatě totožné s funkcemi přenosu hovorů a dat u komerčních operátorů. V současné době se připravuje ostrý provoz na tratích 010,072,090. Frekvence pro digitální systém GSM/GSM-R řeší VO ČTÚ.

Je zřejmé, že s rádiovými systémy na našich železnicích to není jednoduché, nemluvě o nutnosti častého přelaďování a provádění tzv. D-TESTU při přechodu na jinou kanálovou skupinu u nejrozšířenějšího systému TRS (zvláště ve velkých železničních uzlech a městech). Pro zajímavost lze uvést, že potřebná vozidlová radiostanice pro systém TRS (Tesla VS 47, popř. VS 67), která má schválení SŽDC, stojí zhruba 270 tisíc Kč bez DPH, což může být pro externí dopravce velká částka. Výrobní náklady konkurenčních přístrojů, které nejsou zatím schválené SŽDC, jsou až 10x nižší.

V budoucnu bude zapotřebí rozmanitost rádiových sítí odstranit, zřejmě rozšířením digitálního systému GSM-R. Prozatím bude k dispozici pouze na koridorových tratích, případně na tratích jim přilehlých, kam signál GSM-R ještě dosahuje.

zdroj: vlastní pozorování, předpis ČD Z11, "Přechod od analogové k digitální komunikaci" (Petr Kolář, Ing. Zdeněk Kaufmann)


PES38 | 21.8.2007 (12:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Legislativa

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel karel.f  mail  
22.08.2007 (13:49)  
860 003: tohle mě rozesmálo, to je dobré: Až bude Cargo tak budou všechny lokomotivy naprosto odolné proti poruchám nebo bude v každé stanici záložní.
registrovaný uživatel PES38 
22.08.2007 (12:52)  
Antonín Žabák:
V článku to není uvedeno nejsrozumitelněji... Pardubická Tesla prodává VS47 za 270 000Kč bez daně. Radiostanice konkurenčního výrobce, která po naprogramování bude umět to, co TRSka/a i ten výstup na odpadnutí ventilu pří G-STOPU se tam dá udělat/ (Např. nové Motoroly a asi i Kenwoody)) nestojí v prodejně určitě víc, než 30 000Kč i s DPH. (neznám výrobní cenu VS47, ale troufnu si tvrdit, že to bude maximálně! v řádu desítek tisíc korun)

trvalý nosný signál o vysokém kmitočtu (pískot)

Dalo by se odborně upravit na : "Normálně základnovky vysílají trvalou nosnou se signálem o vysokém kmtočtu." (což je slyšet jako pískot) Nebo to snad není pravda?

O skutečně "ostrém" provozu Prah-Kolím jsem tedy opravdu neslyšel a zajímalo by mě, kolik DK na této trase je už vybaveno základnovým terminálem.

Jinak systémy Kölleda a Ascom neumí kromě komunikace prakticky nic.
22.08.2007 (12:27)  
Jízdní doba Ex 521 "Uhersko – Zámrsk" činí 3 minuty, ve svazku tam jedou 871, 521, 513, takže je pravděpodobné, že SZZ je "zapojeno" do autobloku; od zastávky Sedlíšťka ke vjezdovému návěstidlu do Zámrsku je to 2 330 metrů, k předvěsti 752 metry … takže na nějaké zpomalení, aby si strojvedoucí "nešlápl" to není …
22.08.2007 (12:11)  
To by mě moc zajímalo, které konkurenční přístroje (zatím neschválené SŽDC) jsou až 10x levnější. I když zde možná došlo ke smíchání hrušek a jablek: 270 kKč je prodejní cena a výrobní může být opravdu významně nižší. Ale tak je to se vším - nová DVD s filmem taky stojí x-set korun, po nějaké době se prodávají jako přívažek novin za desítku korun, a i tak se to zřejmě vyplatí.

A moc nerozumím tomu, že by částka za radiostanici na lokomotivu mohla být v porovnání s cenou celé lokomotivy pro dopravce tak likvidační. Jsou věci, které by se přes koruny měřit neměly - třeba bezpečnost. Stejně tak by mohli dopravci prohlásit za drahé a proto zbytné vybavení lokomotiv VZ, světly, brzdami, atd. atd.

V článku jsou drobné nepřesnosti ("trvalý nosný signál o vysokém kmitočtu (pískot)", zmínka o tom, co umí systémy Kölleda nebo Ascom) a informace už lehce "out of date" ("v současné době se připravuje ostrý provoz"). Ostrý provoz GSM-R na trati Děčín - Praha - Kolín je už přes rok, akorát dominantní dopravce není dosud vybaven. Externí dopravci jsou na tom procentně mnohem lépe, srovnávám-li třeba vybavení 40 lokomotiv ČD (= ~2% parku)oproti 4 lokomotivám OKD-Doprava (= ~4% parku) nebo Viamont (= ~13 % parku hnacích vozidel).
22.08.2007 (9:31)  
Tak proč nenapíšete "ani TK, ani 1. a 2. kolej v Zámrsku nemá nástupiště"?
registrovaný uživatel PES38 
22.08.2007 (9:13)  
Flying Scotsman: Ani na trati (mimo zastávek:-), ani v Zámrsku...
22.08.2007 (8:58)  
Jinak ano, 1 a 2. TK v Zámrsku nemá nástupiště...

Tak na trati nebo v Zámrsku nejsou u 1. a 2. koleje nástupiště?
registrovaný uživatel PES38 
22.08.2007 (8:35)  
860 003: Byl to banán (150/151) a dle info fíry měl strojovnu plnou vody a "vodpálil" trakční motory :-))

Jinak ano, 1 a 2. TK v Zámrsku nemá nástupiště...
22.08.2007 (7:40)  
V Zámrsku u rovné koleje není nástupiště? To už je tak debilní jako v Kralupech? Až bude Cargo tak budou všechny lokomotivy naprosto odolné proti poruchám nebo bude v každé stanici záložní. Co to je "napršelo do strojovny"? Zapomněl otevřené okno? Jak může napršet do strojovny? Co to bylo za lokomotivu?
registrovaný uživatel rk_kn.  mail  
22.08.2007 (7:28)  
Pes38 : Pokiaľ by chcel plachtiť Ďalej, a obsadil by ko vo vlak. ceste, tak by už musel počkať kým sa vl. cesta nerozpadne. A to by musel nahlásiť a čakať na Ďalšie pokyny. Rušenie núdzovo so strhnutím oloviek je dosť zdĺhavé a dá sa v tom ľahko pomýliť. Musia sa označiť a stlačiť jednotlivo každý ko zvlášť a keď vynecháš jeden, musíš počkať kým sa vybavia ostatné a potom znovu vybaviť ten vynechaný. Vieš ako pomaly ide vtedy čas ?
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko