..: Tip na výlet: Bečov nad Teplou :..

Bečov nad Teplou - Bečov je malebné město rozkládající se v údolí říčky Teplé zhruba na poloviční vzdálenost dvou významných západočeských lázeňských měst – Karlových Varů a Mariánských Lázní.

Milovníkům historických památek je dobře známý relikviář sv. Maura, který byl nalezen před 19 lety v kapli Navštívení panny Marie, která se nachází ve východní věži zdejšího hradu. Hrad pochází z poloviny 14. století, přestavěn byl na začátku 16. století. Na místě předhradí byl v roce 1753 postaven tzv. Dolní zámek. Hrad spojuje se zámkem kamenný most. Za dalších památek ve městě stojí za zmínku také barokní radnice z 18. století, kašna, mariánský sloup z roku 1680 a empírové měšťanské domy.

Bečovské panorama je dobře viditelné jak z vlaku (při jízdě z Karlových Varů vlevo ve směru jízdy), tak od zdejšího nádraží, které se rozkládá v údolí pod městem na druhém břehu Teplé. Na trati z Karlových Varů do Mariánských Lázní byl zahájen provoz 17. prosince 1898 a právem je tato trať považována za jednu z nejkrásnějších v naší republice. Jako první však dosáhla Bečova nad Teplou dlouhá postupně stavěná lokálka z Rakovníka přes Blatno u Jesenice, Žlutice a Toužim, která byla uvedena do provozu o necelý měsíc dříve – 20. listopadu 1898. V současnosti je bečovské nádraží cílovou stanicí i pro několik málo spojů náhradní autobusové dopravy z Horního Slavkova, které v omezené míře a na zkrácené trase nahrazují osobní vlaky na již několik let nepoužívané trati z Krásného Jezu do Lokte, kde byl zastaven provoz pro její havarijní stav.

Bečovská stanice je jedinou stanicí mezi Karlovými Vary dolním nádražím a Mariánskými Lázněmi, která je obsazena výpravčím (trať je již několik let provozována podle předpisu D3). Najdeme tu proto poslední mechanická návěstidla na celé této nádherné trati, kterých zde ještě před deseti lety bylo mnohem víc. Nejzajímavější je dvojice vjezdových návěstidel od Toužimi a Teplé na falešné dvoukolejce, jedna z posledních dvojic vjezdových mechanik u nás. Vřele můžeme toto místo doporučit fotografům stejně tak jako úsek mezi vjezdovým návěstidlem a tunelem od Krásného Jezu. Osobní doprava na tratích v okolí Bečova nad Teplou patří především motorovým vozům řady 810, ale v minulosti byla trať Karlovy Vary – Mariánské Lázně jednou z posledních u nás, kde se v pravidelném provozu vyskytovaly motorové vozy řady 820. Při troše štěstí se zde můžeme s těmito pěknými motorovými vozy setkat i v současnosti. Bylo tomu tak třeba 16. října tohoto roku, kdy se zde objevil při jízdě pro zahraniční zájemce motorový vůz M240.046 s přívěsným vozem.

Projížďku po tratích v okolí Bečova nad Teplou lze jen doporučit, mají své kouzlo jak za barevných podzimních dnů, tak i v nadcházejících zimních měsících. Stejně tak stojí za prohlídku samotné město nebo některá ze zajímavostí v okolí, jako je třeba architektonicky zajímavá veřejnosti přístupná rozhledna na nedalekém Krásenském vrchu.

Na fotograficích z 16. října tohoto roku je zachycen hrad v Bečově nad Teplou, vjezdová mechanická návěstidla od Teplé (návěstidlo vlevo) a Toužimi, vjezdové návěstidlo od Krásného Jezu na pozadí s jedním z mnoha tunelů na trati, krásnojezské zhlaví se stavědlem, skupinovým odjezdovým návěstidlem a starou výtopnou, a několik momentek ze stanice, kde se kromě pravidelného vlaku tvořeného motorovým vozem 810.482-0 do Rakovníka mimořádně objevil i motorový vůz M240.046.


foto: Dejv


PavelHK | 4.11.2004 (10:16)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Pozvánky Reportáže


30.07.2020 (9:34)  
Dobrý den. My jsme byli nedávno tu https://www.honourandgrace.com/cs/ a do Becova jsme si udělali krásnou procházku...mohu jedině doporučit.

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko