..: Pořiďte si lokomotivu - "na vlastní triko" :..

Ilustrační obrázekVzhledem k tomu, že jsem chtěl své dítě od malička vést ke správnému vztahu k dopravním prostředkům, rozhodl jsem se mu pořídit nějaké oblečení s mašinkou. Prostě aby od malička věděl, že gumokol je zlý a vláček je hodný. Bohužel i zde se projevuje silniční lobby. Oblečení s železniční tématikou je málo, a když už, tak většinou s historickými vozidly. Nezbývá než si vysněné tričko udělat sám. Zakoupil jsem si nažehlovací folie a začal tvořit. Během mé tvorby jsem narazil na spoustu drobností komplikujících mou tvorbu. Rozhodl jsem se s vámi podělit o své zkušenosti tak, abyste si mohli sami vyrobit své tričko, a dát světu jasně najevo, komu fandíte.

Ilustrační obrázekNejdůležitější je příprava obrázku před tiskem. Já jsem si lokomotivy z fotek vyřezal, na mě to působí lépe, než celá fotka. Taky je dobré zvážit velikost obrázku. Je sice pravda, že na dětské oblečení bohatě stačí obrázek o velikosti 10 cm. Osobně bych nedoporučoval tisk menším rozlišením než 100 dpi (Dot Per Inch – body na palec, udává, kolik obrazových bodů tiskárna vytiskne na jeden palec délky (2,54 cm). Na druhou stranu - někteří výrobci nedoporučují tisk vyšším rozlišením než 360 dpi. Ono je to stejně asi zbytečné, mám totiž pocit, že se obrázek při nažehlení trochu rozpije (nemusíte se lekat, je třeba to důkladně zkoumat, abyste si toho všimli).

Ilustrační obrázek

Nedoporučuje se, aby nažehlovačky měly ostré rohy, mohly by se začít loupat. Takže je vhodné už obrázek mírně zakulatit v rozích. Následuje zkušební tisk na papír, poslední korekce barev, a hurá na ostrý tisk. Tady nastane první problém. Některé tiskárny po nastavení tisku na nažehlovačky samy zrcadlí tisk. Tento fakt bohužel zjistíte až po tisku. Tisk musí být zrcadlený, protože po přežehlení se na obrázek díváte prakticky z druhé strany. Pokud je na obrázku text (třeba číslo lokomotivy), tak bude zobrazen špatně. Pokud foto obsahuje text, nebo loga, které nejsou symetrické, je nutné tisknout zrcadlově. Pokud nemáte návod k tiskárně, jediná možnost, jak to zjistit, je tedy zkouška.

Další problém je vyřezání motivu z folie. Osobně doporučuji použít nůžky, protože folie je složená z vrstev, které se velmi snadno shrnou. Nelze na ni psát ani propiskou ani tužkou. Pokud použijete nůž, může se stát, že folii zničíte. Já jsem s ostrým nožem neměl problém. Samotné nažehlení je nejlépe provádět na pevném podkladu. Žehlicí prkno je příliš měkké. Já jsem nažehloval na žehlicím prkně, na kterém jsem měl položenou desku a přes ni hadr. Pokud je tričko skrčené, doporučuji jej přežehlit. Před pokračováním je důležité jej nechat vychladnout. Pokud se motiv vejde pod žehličku, měl by se nažehlit asi půlminutovým tlakem žehličky. Já jsem raději žehličku opakovaně přikládal. Pokud je motiv do velikosti 1/2 A4, měl by se krouživými pohyby nažehlovat cca 1,5 minuty. Hlavně dávejte pozor na okraje, dají se snadno žehličkou poškodit, lepší je žehlit od středu ven. Většina návodů na folii uvádí teplotu kolem 180°C, ale na žehličce jsou jenom tečky. Nažehluje se celkem dobře na 3 tečky (bavlna, bez napařování).

A další problém je, že některé folie po nažehlení zprůhlední, jiné zůstanou bílé. Toto taky zjistíte až po nažehlení. Hlavně proto doporučuji nejdříve vytisknout nějaký malý motiv a ten nažehlit na nějaký hadr, který pak vyhodíte (nezničíte tričko jako já, ona lokomotiva se zeleným bokem nevypadá hezky). Poslední problém je, kdy sloupnout papír z folie. Pokud začnete brzy, spálíte si prsty, pokud budete dlouho čekat, můžete poškodit motiv. Tady nezbývá než to zkusit, ale raději si trochu spálím prsty, než abych zničil tričko i folii.

Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek

Pokud budete mít u svých folií návod, který bude tvrdit něco jiného, než je výše uvedeno, respektujte raději návod. Výše uvedené informace jsou jen obecné a návod k použití spíše doplňují, než nahrazují.

Dobře se mi pracovalo s foliemi firmy A.D., 6 ks formátu A4 se dá sehnat za necelých 200 Kč. Ale viděl jsem je i za cenu převyšující 300 Kč.


Duke123 | 14.4.2007 (9:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Reportáže

Další z regionu Česká republika (celá)


registrovaný uživatel Endy 
12.08.2015 (13:49)  
Ja bych se chtela zeptat kde se da to logo obednat nebo koupit. Dekuju :)
registrovaný uživatel vydRa  mail  
14.04.2007 (17:36)  
jasne, jasne. pak mi to doslo.. pri prvnim kliknuti jsem myslel, ze je to tvoje triko :)
registrovaný uživatel vydRa  mail  
14.04.2007 (13:17)  
pekny ;) jsem se chtel zeptat na co se takove triko nosi.. a uz to vidim :) 5* :)
14.04.2007 (13:33)  


Děkuji, pokud opravdu myslíš kojenecké body, tak to se nosí na plínku. :)
registrovaný uživatel Zel.am  mail  
14.04.2007 (12:39)  
Dělal jsem si asi před 2 roky jen tak ze srandy tričko do práce, a musím konstatovat že mě přakvapila životnost folie, skoro rok byl obrázek perfektní.....při praní 1 týdně. Doporučuji raději předlohu přeostřit....Zel.am
14.04.2007 (13:09)  


V jednom návodu jsem našel informaci, že folie se musí použít do roka od zakoupení, jen tak že můžou garantovat kvalitu. Bohužel nikde na balení jsem nenašel datum výroby. Folie byly volně vložené v kartónu, takže přístupné vzduchu. Takže ta informace mě jen pobavila.
Nicméně tamtéž tvrdili, že motiv by měl vydržet 2-3 roky. Já ho testuju cca měsíc, a zatím vypadá velmi dobře.
14.04.2007 (11:49)  
No možná si měl malýmu udělat spíš triko se starou loko, aby bylo už z dálky vidět, že má páru:))
14.04.2007 (11:51)  


Já raději dítě jako symbol pokroku :)))
14.04.2007 (11:36)  
Ty rukávky sou fakt úlet:)). Mohli by to rozdávat obchodním partnerům jako dárek:))) Jinak pěkný článek, já bych ale nic takovýho na sebe nevzal:)
14.04.2007 (11:37)  


No vidíš, já v něm týden běhal po Ostravě a nikdo si na čelo neklepal. :)
editor nebo admin ŽP NIcKON  mail  
14.04.2007 (10:49)  
Btw., z nějakého pradávného ruského časopisu si pamatuju jiný způsob přenášení obrázků na trička. Vystřihne se obrázek z časopisu, přiloží na triko a nechá se to celé prosáknout toluenem. Slyšeli jste o tom někdo?
editor nebo admin ŽP NIcKON  mail  
14.04.2007 (10:48)  
Originální téma, díky za něj. Jen bych prosil větší důraz na jednoznačná tvrzení, viz "Osobně doporučuji použít nůžky... Pokud použijete nůž, může se stát, že folii zničíte. Já jsem s ostrým nožem neměl problém."
14.04.2007 (11:09)  


To je trochu složitější. Chtěl jsem říct něco v tom smyslu, že tupým nožem, nebo pokud na něj budeš příliš tlačit, tak tu folii zničíš. Proto raděj nůžky, ale pokud umíš dobře s nožem a budeš mít čerstvě odlomený nůž (ty na koberce, co se odlamujou, když se stupí), tak to zvládneš taky.
Já to dělal tak, že delší rovné hrany jsem řezal podle pravítka (většinou tak 3-4x, fakt nesmíš moc tlačit) a zbytek stříhal.
dopisovatel nebo člen ŽP Zlámalík  mail  
14.04.2007 (10:35)  
Možná je :-)
14.04.2007 (10:18)  
Tricko je pekny, akorat nechapu, proc je na rukavech znacka CD - budi to dojem, ze je to reklamni predmet CD.
14.04.2007 (11:03)  


Reklamní předmět to není. Příště už bych to dělal asi bez log.
Nechtěl jsem je dávat do místa, kde se rukáv skládá, aby nepopraskalo, a tady při nošení není moc vidět.

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko