..: Nová vozidla pro osobní vlaky máme. Ale co rychlíky? :..

Vindobona, foto: BBvK Studentský koncept – Zdá se to být skoro jako prokletí. Naše země od té doby, co byl vyroben první prototyp motorového rychlíkového vozu, trpí jejich nedostatkem. Začalo to Modrým šípem, Slovenskou strelou. Už to vypadalo, že se vývoj i výroba motorových vozů rozběhne na plné obrátky, když přišla II. světová válka, která výrobu zastavila úplně. Pak válka skončila a rozběhla se výroba na tu dobu moderních vozů řady M 262.0. Ale ani ty i při úctyhodném počtu přes 200 kusů nedostačovaly a brzy se staly zastaralými. Pokračovalo se hydrodynamickým přenosem, který se však v našich podmínkách neujal, a tak v kombinaci s náročným motorem K 12 V 170 DR nenaplnil očekávání soudruhů na ministerstvu ani přání obyčejného železničního personálu. Pak vyvstala pěkná myšlenka motorového vozu řady M 475.0, která byla však z celkem známých důvodů opuštěna. Místo nich přišly notoricky známé orchestriony. Pak, o mnoho let později, v 90. ketech, probíhala výroba motorových vozů řady 842 a obdobných vozů řady 843. Opět to vypadalo nadějně, nicméně vlivem různých událostí devadesátých let se objednávka omezila na pouhých 31 kusů od každé řady. Vždyť co to je proti množství kredenců z 50. let? Změní se tato situace někdy, obnoví se český železniční průmysl motorových vozů a jednotek? V tomto článku přicházím se svojí koncepcí rychlíkové motorové jednotky. Však si to přečtěte.

Úvodem

Důvodem toho, proč jsem se rozhodl navrhnout dieselovou jednotku větších rozměrů pro delší trasy je to, že dle mého názoru toto místo na evropském železničním trhu vyplněno není. Existují sice u různých zahraničních výrobců nepřeberné modifikace nejen dieselových jednotek pro dálkové a dálkovější spoje, ale vždy se v jádru věci jedná o vozidlo určené pro příměstské nebo regionální vlaky. Je sice pravda, že nezávislá trakce se zdá dnes již bočním, doplňkovým železničním vozidlem, i přesto na ni připadá všude ve světě velká část výkonů, často i v osobní dopravě. Proto by neměla být opomíjena. Přitom není pravda, že neelektrifikované tratě mají vždy lokální charakter, ať už u nás, nebo třeba v Německu.

Dalším faktem, který mne k tomu vedl, je, že se pro tyto účely používají buď motorové jednotky/motorové vozy určené právě pro příměstskou a regionální dopravu, které sice u nás často odpovídají moderním standardům kultury cestování, ovšem zapomíná se na to, že jde o standardy pro cestování na regionální úrovni. Jinak řečeno, jsem toho názoru, že v roce 1974 odpovídalo dálkové přepravě více béčkové kupé z Bautzenu, než v roce 2014 cesta CityElephantem. To, že kupé vozu řady B nabízí dnes mnohem horší kulturu cestování než CityElephant nechávám bokem. Otázka, v čem je lepší béčko a v čem CityElephant je na dlouhé debaty, které sem nepatří. Jen pro doplnění, pojmem dálkový spoj v dieselové trakci myslím spojení, které trvá déle než 90 minut. Ještě v horším případě se pro tyto účely zbytečně používají klasické soupravy v často neodpovídajícím stavu, což je podmíněno především tím, že moderní vozy jsou nasazovány na mezinárodní a vnitrostátní expresní spoje.

Návrh motorové jednotky

technický výkres, foto: Vít Burian Na začátku celého návrhu bylo nutné si ujasnit účel této jednotky tak, aby bylo ekonomicky výhodné ji vůbec vyvíjet. To zhodnoťte sami, jak se mi to povedlo. Mým cílem bylo vyvinout takovou jednotku, která bude vhodná pro provoz na dieselových tratích na území bývalého Československa, i po celé Evropě. Obecně se dá říct, že je určena pro spoje o delší cestovní době s většími vzdálenostmi mezi zastávkami. Jinak řečeno, je vhodná především pro vlaky ktegorie R a Sp. Nicméně, její provozní rozsah přesahuje rámec těchto vlaků, myslím, že je vcelku dobře použitelná i pro osobní vlaky na delší trasy, kde neprobíhá tak velká výměna cestujících, stanice jsou od sebe více vzdáleny a jízdní doba je delší.

Na území České republiky se najde hodně výkonů, na kterých by mohla být využita, a ještě více výkonů, na které by byla alespoň trochu vhodnější než současné soupravy. Pokud si můžu dovolit některé vyjmenovat, tak snad rychlíky Pardubice – Hradec Králové – Stará Paka – Liberec, Praha – Mladá Boleslav – Turnov, Plzeň – Žatec – Most, dále Olomouc – Bruntál – Krnov – Opava – Ostrava, Děčín – Česká Lípa – Liberec a další. Z ostatních vlaků pak vybírám spěšné vlaky Brno – Veselí nad Moravou – Staré Město u Uherského Hradiště / Bylnice nebo třeba i osobní vlaky Brno – Třebíč – Jihlava.

kredence pospolu, foto: Strnda kvatro, krokouši, kredenc - toť vše, foto: Miloš hydry - nové/staré?, foto: Raven naše první vratná souprava, foto: malard

Obecně by se dalo říct, že tyto jednotky by mohly být konečně těmi „bájnými“ motorovými vozidly, které naše republika hledá snad od té doby, co skončila výroba vozů M 262.0. Konečně by to mohlo být to, co v provozu plně nahradí chybějící chrochtadla M 475.0. Charakterně je považuji za konkurenci německých motorových jednotek řady 612, oproti kterým sice nemají naklápění vozové skříně, ale to už může být v některých případech vlastně považováno ve výsledku za výhodnější. Srovnatelná vozidla jsou snad také francouzské dieselové jednotky AGC od Bombardieru, jednotky Stadler Flirt 3 nebo slovenské jednotky řady 861. U nás by se mohly stát nástupci motorových vozů řad 843 a 854.

portfolio, foto: Vít Burian V dalších řádcích se dostávám k samotnému řešení interiéru. Zvolil jsem koncepci, při které jsem interiér celé jednotky rozdělil na jednotlivé oddíly, které poskytují různé varianty interiéru pro odlišné potřeby cestujících a jejich cestovní nároky, dané především cestovní dobou. Jednotka je dvou- nebo třídílná (respektive i čtyř- a pětidílná); hnací díl je kompletně vysokopodlažní, díly tažené jsou pak nízkopodlažní. Vysokopodlažní hnací díl poskytuje celkově vyšší komfort cestování daný především tím, že je úplně oddělen od nástupních prostorů a tím také od ruchu nádraží a nastupujících/vystupujících lidí nebo také od chladu, proudícího zvenčí v chladných ročních obdobích. Dále na cestující může působit spíše psychologicky to, že sedí vyvýšeně, což navozuje pocit bezpečnosti a pohodlí. Ve vysokopodlažní části se nachází jedna buňka WC a jeden nástupní prostor s dvoukřídlými dveřmi. V nástupním prostoru mohou být zabudovány police na objemná zavazadla. Za kabinou strojvůdce se může nacházet první třída nebo tichý oddíl.

Díly jsou mezi sebou provázány širokými průchody bez bariér. V nízkopodlažním oddíle se nachází prostor pro cestování vozíčkářů a cestujících s dětskými kočárky, prostor pro jízdní kola nebo lyže, velké bezbariérové WC a také normální sedadla, jejichž počet závisí na použité variantě interiéru. V nástupním prostoru se nachází několik sklopných sedadel. I nízkopodlažní oddíl může být oddělen posuvnými dveřmi od nástupních oddílů. Pohodlí cestujícím poskytnou sedadla Borcad Regio+, v první třídě můžou být osazena komfortnější sedadla typu Borcad Comfort. Rozteč mezi sedadly je 1800 mm, a to v obou třídách. Nástupní prostory mají šířku taktéž 1800 mm, dveře mají šířku 1600 mm. V celém voze jsou veškeré dveře posuvné, až na dveře na stanoviště. Uspořádání sedadel je díky modulární koncepci sedadel Borcad volitelné dle přání zákazníka. Pro uložení zavazadel jsou nad sedadly umístěny podélné police. Pro větší komfort cestujících mají okna stažitelné rolety, područky rukou, na vybraných místech zásuvky 230 V, WC s přebalovacím pultem a podobně. Interiér je příjemný, světlý, ozdobený barevnými lištami v barevných tónech sladěných se sedadly a osvětlen příjemným, tlumeným a teplým světlem. Příjemnou teplotu bude poskytovat v hnacím díle jedna klimatizační jednotka firmy Konvekta, ve vloženém voze to budou hned dvě menší klimatizační jednotky. Vytápění je teplovodní. Oddíly jsou odděleny úplně, částečně prosklenou stěnou z tmavého skla. Nástupní výška je 600 mm nad TK, výška podlahy vysokopodlažních částí pak 1260 mm. Rozdíl je tedy 660 mm, proto mezi oběma částmi povedou tři schody od výšce 220 mm. K usnadnění nástupu do vozidla na starých, často nízkých nebo sypaných nástupištích bude k dispozici pro cestující pomocný výsuvný schůdek ve výšce 400 mm nad TK. Dále budou celé nástupní prostory dobře osvětleny, což však díky oddělení od oddílů nebude rušit cestující.

interiér motorového vozu, foto: Vít Burian interiér vloženého vozu, foto: Vít Burian interiér řídicího vozu, foto: Vít Burian

Kompletní technický popis

V následujících řádcích rozeberu jednotku dále po technické stránce. Koncepce, jak jsem již zmínil, je taková, že jednotka je složena z několika vozů, kdy krajní vůz může být buď hnací, nebo řídicí a vložené vozy jsou tažené. Řídicí a vložený vůz je co možno nejvíce nízkopodlažní, pouze nad podvozky je vyvýšená podlaha a oba vozy disponují dvěma širokými dveřmi, které napomáhají urychlené výměně cestujících nejen z těchto vozů, ale i z vozu hnacího, protože vozy jsou mezi sebou spojeny širokým a pohodlně průchodným přechodem. Hnací vůz disponuje pouze jedněmi dveřmi blíže k čelu jednotky. Vložený vůz řady 063 vychází v podstatě z již prezentovaných vozů pro klasické soupravy řady Bmpvee, je delší než krajní vozy a z větší části nízkopodlažní, stejně tak i vůz řídicí. Každý vůz sedí na dvou dvounápravových podvozcích o rozvoru 2500 mm, kdy hnací podvozky disponují elektromagnetickými kolejnicovými brzdami, běžné pouze normálními kotoučovými brzdami. Hnací vůz má poháněny oba podvozky, a to díky elektrickému přenosu výkonu AC/AC a vysoké hmotnosti, nápravový tlak činí 15 tun. Naopak vozy tažené jsou o něco lehčí, hmotnost vozu vloženého a řídicího je 40 tun. Průměr dvojkolí je 960 mm. Jednotka splňuje TSI, je tak použitelná i v zahraničí; odpovídá průjezdnému profilu UIC 505-1.

Srdcem lokomotivy je jeden (případně dva, pokud jednotka obsahuje oba krajní díly hnací) naftový motor MAN D2862 LE 632 o výkonu 735 kW. Jedná se o ležatý vidlicový přeplňovaný dvanáctiválec o vrtání 128 mm. Podle přání zákazníka je také možno použít motory D2862 LE 633 nebo 631 o výkonech 588/662 kW, nicméně já bych dal přednost první zmíněné verzi o výkonu 735 kW (1000 koní). Tady snad stojí za zajímavost, že onen výkon 735 kW je u motorových jednotek snad až „legendární“. Například stejným výkonem disponovaly německé rychlíkové jednotky řady VT08 a příměstské jednotky VT12.5 z roku 1952, osazené také jedním motorem MAN o tomto výkonu. Dále stejný výkon (prototypy 662 kW a sériové vozy 735 kW) měly i prestižní jednotky Vindobona řady VT18.16, které jezdily i přes naše území. Motor je napojen na alternátor, který pohání 4 asynchronní motory. Výfukové plyny jsou odváděny kanálem ve stěně WC na střechu, kde je tlumič výfuku. Hnací podvozky jsou vybaveny elektromagnetickou kolejnicovou brzdou, dále je jednotka vybavena kotoučovými brzdami, zajišťovací brzdou a EDB, u které se však elektrický proud nemaří jako obvykle v odpornících, ale je ukládán do tzv. superkapacitorů, které jsou uloženy také pod podlahou hnacího vozu. Tím pádem se jedná vlastně o ERB, tedy o elektrickou rekuperační brzdu, protože energie vyrobená při brzdění je uložena do superkapacitorů a následně využita při rozjezdu jednotky, čímž se samozřejmě šetří nejen nafta, ale i životní prostředí. Tím také odpadá nutnost odporníků. Pod podlahou je dále uloženo chlazení motoru, kompresor a nádrž. Pod kabinami jsou uloženy nezávislé topící agregáty Hydronic L30 firmy Eberspächer. Na střeše je pouze klimatizační jednotka a tlumič výfuku, případně další drobné příslušenství. Zdrojem stlačeného vzduchu je pístový kompresor Knorr, brzdový systém je od firmy DAKO.

863 nátěr firma, foto: Vít Burian 063 nátěr firma, foto: Vít Burian 963 nátěr firma, foto: Vít Burian 863 nátěr blonski, foto: Vít Burian 063 nátěr blonski, foto: Vít Burian 963 nátěr blonski, foto: Vít Burian 863 nátěr najbrt, foto: Vít Burian 063 nátěr najbrt, foto: Vít Burian 963 nátěr najbrt, foto: Vít Burian 863 nátěr regiojet, foto: Vít Burian 063 nátěr regiojet, foto: Vít Burian 963 nátěr regiojet, foto: Vít Burian

Mohutná čela za sebou skrývají deformační prvky zvyšující bezpečnost cestujících i strojvůdce. Pod mohutnými „falešnými“ nárazníky, tzv. protišplhy, je šípový pluh. Na čelech jsou automatická spřáhla. Mezi sebou jsou vozy spojeny semipermanentními spřáhly. Stanoviště je vyvýšené, poskytuje pohodlí pro strojvůdce, na stanoviště vedou dveře z obou stran a také dveře z oddílu pro cestující. Komfort strojvůdci dávají kamery, rozmístěné v exteriéru i interiéru vozu. I přes to bude strojvůdce mít k dispozici na obou stranách boční stahovací okénka pro ještě lepší výhled.

Designově jsem vycházel z předchozího motorového vozu, čela jsem však tvaroval moderněji a mohutněji. Světla se vyznačují především designovým prvkem 3 párů světel + 1 světlem horním, které je teď až pod okny. Celá jednotka je ozdobena jednoduchými proužky na čele i po celé délce vozu, které mohou být natřeny výstražnou reflexní barvou, což ještě zvýší viditelnost vozidla v noci. Skříň vozu je z oceli.

Tabulky s technickými údaji

Tabulka 1: technické parametry jednotlivých vozů jednotky
Technické parametry Motorový vůz Vložený vůz Řídicí vůz
Délka 26 400 mm26 400 mm26 400 mm
Šířka 2 900 mm2 900 mm2 900 mm
Výška 4 300 mm4 060 mm4 060 mm
Rozvor podvozků 18 000 mm19 800 mm18 000 mm
Rozvor náprav 2 500 mm2 500 mm2 500 mm
Výkon 735 kW--
Přenos výkonu AC/AC--
Maximální rychlost 160 km/h160 km/h160 km/h
Hmotnost 56 - 60 t40 t40 t
Pojezd Bo' Bo'2'2'2'2'
Tabulka 2: technické parametry konkurenčních motorových jednotek
Srovnání s konkurencí ČD 844 DB 644
dieselel. verze
DB 612 ČD 854
+ 054 + 954
ZSSK 861 ČD 843
+ 043 + 943
Výkon 2x 390 kW 2x 550 kW 2x 559 kW 596 kW 2x 577 kW 2x 300 kW
Hmotnost 84,4 t96,5 t116 t129,2 t120 t116 t
Výkon na tunu 9,24 kW/t11,39 kW/t9,64 kW/t4,61 kW/t9,62 kW/t5,17 kW/t
Maximální rychlost 120 km/h140 km/h160 km/h120 km/h140 km/h110 km/h
Délka 43 730 mm52 120 mm51 750 mm73 790 mm59 750 mm64 600 mm
Míst k sezení 120161146189177192
Sedadel na metr 2,743,082,822,562,962,97
Tabulka 3: technické parametry navržených motorových jednotek - různé modifikace
VerzeDMJ 2416DMJ 3416DMJ 3816DMJ 5816
Výkon735 kW735 kW1470 kW1470 kW
Hmotnost100 t140 t160 t240 t
Výkon na tunu7,35 kW/t5,25 kW/t9,19 kW/t6,13 kW/t
Maximální rychlost160 km/h160 km/h160 km/h160 km/h
Délka52 800 mm79 200 mm79 200 mm132 000 mm
Míst k sezeníaž 128až 217až 222až 400
Sedadel na metr2,422,742,803,03

Závěrem

Výhodu jednotky spatřuji především v její jednoznačně vyšší úrovni cestování oproti regionálním motorovým jednotkám a oproti klasickým zastaralým soupravám. Za zmínku dále stojí její dobré adhezní vlastnosti, které jsou dány vyšším nápravovým tlakem, více poháněnými nápravami a elektrickým přenosem výkonu. Dále je nutné zdůraznit, že ačkoliv pořizovací cena bude vyšší než u ostatních vozidel, provozní náklady by měly být naopak nižší, a to díky použití jednoho výkonnějšího motoru a rekuperaci energie.

Jsem toho názoru, že potenciál jednotky, ačkoliv se vlastně tento typ vozidel ve výrobních programech evropských firem nevyskytuje, je velký, nejen u nás. Nezávislá trakce by neměla být zatracována, protože jí v budoucnu podle mne patří ještě významné místo, ať už se bude jezdit na naftu, plyn, vodík či elektřinu z akumulátorů.

Velké DÍKY patří panu Jiřímu Bajerovi za velkou pomoc a konzultaci v oboru moderních železničních technologií. Bez něj by to takto rozhodně nevypadalo. Dále bych chtěl poděkovat i všem ostatním, kteří mi obecně k železnici hodně řekli a také těm, kteří přispívají na weby o železnici a její technice. A všem ostatním děkuji za to, že můj text dočetli až sem.

Autorský text.


Vít Burian | 2.8.2014 (8:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla Fikce a vtipy

Další z regionu Evropa Česká republika (celá)


  1 ... 3 4 5 6 7      Zpráv na stránku:   
03.08.2014 (15:07)  
Vít Burian: Dávat soupravy (ještě k tomu patrové) na vlaky Os (byť dlouhé) není již v dnešní době moc dobré (ač je v tom dost nostalgie). Zkrátka tam se ti panteři, sharkové a regionovy hodí víc než ty těžké soupravy. Opačný názor mám pak s rychlíky a expresy, zde (jak jsem již říkal) by měly zůstat lokomotivy (vždyť jich máme tolik) a klasické vozy (samozřejmě moderní typu Bmz, rozhodně ne stará Béčka). Jinak k těm "hydrám" - nevím, zda tím myslíte 842, 843 či 854. 854 se nerozjíždí (u nás) špatně a na vlaky Sp je jako stvořená (třeba na délky typu Sp 1875), alespoň co si myslím já...
registrovaný uživatel Martin Michl  mail  
03.08.2014 (13:28)  
moony Napěťové výluky například v Břeclavi jsou víc než drsné akce a člověk se věčně dusí v oblaku kouře z motoru vyglajdaného Kocoura....jsou tam k vidění věčné scény kdy taurus nějakého soukromníka se staženýmy sběrači ujede kocourovy, který se ho snaží vytlačit zpět do Rakouska....kocour valí na plnej výkon a stejně mu nestačí.....

já tomu nerozumím, to vyvinuli nějakou novou technologii kdy elektrická lokomotiva vyvíjí tažnou silu i se staženými sběrači a ujede kocourovi? pak v tomto případě není potřeba postrku ne? nebo jak si to mam vysvětlit?
03.08.2014 (12:36)  
Ještě k motorům: Když tak zběžně počítám, tak základní varianta soupravy má 12 náprav. Při použití tramvajových elektromotorů na každé nápravě (se změnněným převodem, samozřejmě) o výkonu 90 kW vyvstane možnost instalovat do třívozové soupravy cca 1100 kW elektrického výkonu a získat 100% adhezi. Výhodou je možnost použítí komponentů již dostupných na trhu, vč. základny náhradních dílů. Což značně srazí cenu oproti vývoji komplet novývh pohonů.
03.08.2014 (12:21)  
Marně hledám odpověď na otázku: "Čím se vlastně liší dálková a příměstaké jednotka, kromě interiéru?" Odpověď "je takto označena" mě neuspokojuje.

K vozidlu pár poznámek:
- Praštil mě do očí hluchý prostor za stanovištěm, který v 99 % času nebude využit. Případný provozovatel se na tohle bude ptát taky. K němu příslušející dvoje dveře s pohony atd. ktré je třeba zaplatit. Předpokládám, že strojvedoucí nastoupí před tím, než pasažéři a vystoupí až po nich. V případě úvrati na trati může projít interiérem či použít dveře pro nástup a výstup pasažérů.
- sklopné sedačky naproti buňce velkého WC - namalujte si na ně sedícího člověka, jehož kolena trčí 60-65 cm od opěrky. Obávám, se takovýto sedící zablokuje průchod ke dveřím a nemůže s tím nic udělat - to je dáno délkou stehenní kosti. Ta zůstane stejně dlouhá, ikdyž člověk zhubne z 85 na 62 kg. I tak je na vás pohlíženo jako na vypasence, který by měl zhubnout, aby nezavazel.
- K pojezdu: Nejlépe řidičák vybavit elektromotory - mohou být menšího výkonu než ve variantě čistě motorového vozu. Náklady: 4 motory a kabel(y) navíc. Což u průchozího vozidla snad nevadí. Důvodem rozložení výkonu po soupravě je adheze a dynamické brždění.
- K motoru: Máte-li v superkapacitorech "nabržděnou" energii, lze pro svižný rozjezd využít tuto. Spalovák pak netřeba výkonu brejlovce, ale jen abychom vyjeli traťovou rychlostí do kopce. Pro rozjezd si šáhneme do spuerkapacitorů - od toho tam jsou. Nejlépe tak, abychom při dosažení traťové rychlosti měli vybito.
- Byla zvažována možnost provozu na zemní plyn? Norsko staví podmořské těžební stanice na zemní plyn čím dál tím víc od pobřeží. A při hltnosti městské plynové teplárny je spotřeba pár (desítek) vlaků zanedbatelný nárůst, infrastruktura pro zemní plyn je dobrá, depo většinou přípojku na plyn má.
03.08.2014 (11:47)  
Z toho je vidět, jak nadčasové byly jednotky 451, nešťastné byly podvozky. Tenhle projekt je sice zajímavý, ale kdo a kde s tím bude jezdit? Na jednokolejkách s telefonickým dorozumíváním a nepravidelně umístěnými stanicemi a výhybnami to stejně neumožní nějaký rozumný interval a dvoukolejky s dostačující infrastrukturou máme elektrifikované. Podle mně by měl význam nějaký krátký vložený vůz k RegioPanteru, ve kterém by byl umístěný naftový motor s alternátorem a příslušnou regulací, celé by to bylo koncipované tak, aby to bylo možné v budoucnu předělat na posunovací lokomotivu, až to nebude potřeba, aby to nemuselo do šrotu, a věnovat úsilí elektrifikaci tratí a výstavbě infrastruktury, pokud trať zůstane jednokolejná, vybudovat v pravidelných vzdálenostech výhybny, vybudovat zabezpečovací zařízení na současné úrovni, přiblížit zastávky osídlení, ale to už se tady probíralo. Celé mi to připadá, jako provoz vozidel formule jedna na klikatých a děravých silnicích. Zdejší šotoušstvo se snad svezlo rychlíkem ze Zdic do Písku, takže vědí, že sebevýkonnější souprava moc nepomůže, když se v převážné části jede 60 a méně, protože to trať neumožňuje.
Je potřeba nejdříve dát dohromady infrastrukturu a optimalizovat jízdní řády, než vymýšlet supersoupravu. Já klidně pojedu v 810, když budu vědět, že mi to jezdí každých 60 minut, a že v přestupní stanici budu mít 5 minut na přestup, než v nějaké sci-fi jednotce, která bude jezdit jednou za 120 minut, a na přestup bude 119 minut, protože vlak do směru kam se potřebuju dostat akorát uvidím z okénka, jak se rozjíždí. Už jsem přestal hrát i Multikon 6B Mělník-Lysá nad Labem, protože mně vytáčí, jak si vlaky navzájem o 3 minuty ujíždějí.
03.08.2014 (9:49)  
Vít Burian: Ano, přesně tak - třeba na trase Pardubice-Liberec by se samozřejmě víc hodily jednotky. Ovšem s těmi dálkovými - nemyslím si, že mají ČD stejný názor jako my...
03.08.2014 (6:52)  
Mám tři základní otázky:

Kdo by tuto jednotku vyráběl?
Kolik by stála?
Jaké by bylo vnitřní uspořádání této jednotky?

Děkuji.
registrovaný uživatel Ešus 
03.08.2014 (0:10)  
Moc hezký vlak. Vložené vozy mi dost připomínají RegioPantera. Tyto jsou však o dost lepší. Chválím sklopné sedačky a dostatek místa v každém nástupním prostoru. Hlavní plus spočívá v tom, že schody do vysoké části vedou přímo z nástupního prostoru (narozdíl od pantera).
Musím říct, že v najbrtu mu to "sekne". Ideálně bych viděl kombinaci vložených vozů bez multiprostoru s vozem řidícím s prostorem a velkým WC. Jednoduše a elegantně vypadá jedna strana sklopných sedadel.

Napadla mě ale otázka, jestli nebude střední část vložených vozů při r = 150 m vyčnívat z průjezdního profilu. Rozvor mi přijde poněkud velký. Také doufám, že tyto dlohé vozy nebudou jezdit porýpyné od prostu a nebudou jim praskat měchy sekundárního vypružení jako u libereckých štádlerů. To je ale otázka infrastruktury.
registrovaný uživatel stoupa  mail  
02.08.2014 (22:39)  
Ad fotka Vindobony:

A Vitku, to víš, že šlo vlasně o rozpůlenou V 180, kde dieselmotor byl hejbací v podvozku - vzor předválečný Krukenberg stojí v Johanneu v Dresden?
02.08.2014 (21:50)  
Velice zajímavé myšlenky! Pouze bych se přimluvil za větší čelní i boční okna na stanovišti, neboť se mi zdá, že pro vedlejší a obloukové tratě se spoustou přejezdů je výhled strojvedoucího dopředu do stran velmi omezen. Zdravím, ZdŠ
  1 ... 3 4 5 6 7      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko