..: Lokomotivy Taurus dostávají pro fotbalové ME novou výzdobu :..

Ilustrační obrázek Vídeň - Letošní fotbalové Mistrovství Evropy pořádají společně Rakousko a Švýcarsko. Pro obě země to je jedna z nejdůležitějších událostí tohoto roku. Náležitě se na něj proto připravují i oba národní železniční dopravci: ÖBB a SBB. Při příležitosti evropského fotbalového svátku se plánuje posílení spojů a nasazení zvláštních vlaků během mistrovství, stejně jako zavedení zvýhodněných "fotbalových“ jízdenek. Vedlejší, ale o to viditelnější akcí jsou speciální nátěry na lokomotivách obou společností.

Re 460 SBB, Lak EURO 08Jak ÖBB, tak SBB připravily ve spolupráci s fotbalovým svazem UEFA lokomotivy se speciálním fotbalovým nátěrem. Rakouské dráhy ÖBB navíc postupně představují 16 lokomotiv v barvách účastnických zemí. Nosičem "fotbalového poselství“, jak nátěry nazývají samotné dráhy, budou typické lokomotivy Taurus řad 1016, 1116 a 1216, představující vlajkové lodě rakouských drah, stejně jako švýcarské lokomotivy řady Re460.

V současné době jsou u švýcarských drah v provozu dva stroje v barvách UEFA; u rakouských kolegů jeden Taurus v barvách UEFA a dvanáct národně laděných lokomotiv (Rakousko, Švýcarsko, Německo, Itálie, Řecko, Chorvatsko, Švédsko, Španělsko, Francie, Rusko, Polsko a Turecko). Dalším státem na řadě je Česká republika. "Naše" lokomotiva, 1216.226, byla již nasazena v provozu. Své první kilometry urazila v čele vlaků ÖBB-EC 162 Transalpin, EN 467 Wiener Walzer a odvezla také IC 748 z Vídně do Salzburku (snímek ji zachycuje před odjezdem z vídeňského západního nádraží). Přes celou lokomotivu se táhne velká státní vlajka, doplněná motivy skupinky fanoušků a mapou Evropy s vystupujícím obrysem Česka. Jedna strana má popisy české, druhá německé. Oficiální představení lokomotivy se plánuje v polovině února, avšak konkrétní datum nebylo mezi pořadateli zatím dohodnuto. Zbylé účastnické země se dočkají svých tématických lokomotiv nejpozději v březnu. Aktuálně se Taurus v českých barvách nachází v prostorách depa v Linci.

Ilustrační obrázek Taurus ÖBB, Lak EURO 08 ItálieOba železniční dopravci také chtějí v průběhu mistrovství výrazně posílit kapacitu souprav a nasadit posilové vlaky (ÖBB jich přitom planují přes dva tisíce). SBB i ÖBB také avizovaly informační kampaň před mistrovstvím a během jeho průběhu, především pro navštěvníky ze zahraničí. Na dopravu během šampionátu přispěla také UEFA částkou 10 miliónů €, jež bude využita k nabídce výhodných "Kombi-Ticketů“. Ty budou platné v den zápasu na cestu do a z místa utkání a budou zahrnovat i případnou cestu MHD.

Více informací o dopravě během EURA 2008: ÖBB, SBB

zdroj: Eisenbahn Kourier, ÖBB, SBB, iDNES.cz

Ilustrační foto: ÖBB, SBB, Josef Petrák


ANKU | 9.2.2008 (15:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla

Další z regionu Rakousko Švýcarsko


  1 2      Zpráv na stránku:   
17.02.2008 (19:16)  
Víte, co mne mrzí? Že když jsem zde před cca dvěma měsíci upřesňoval vzhled "našeho" Tauruse (silueta fotbalisty a nakopnutý míč), byl můj příspěvek opakovaně mazán... A ejhle, lokomotiva tak i přesto vypadá :-)
registrovaný uživatel waszyn 
13.02.2008 (11:24)  
To ja moc dobre stejne jako vy, ze to u nas umi. Jen mi zustava zahadou, proc si CD nechavaji davat dobrovolne na sve stroje takovy hnus. Prepokladam totiz ze to lakovani nevyjde levneji nez polep.. Barevne reseni naproste vetsiny vozidel CD povazuji za opravdovou tragedii, reklamni kousky z toho bohuzel nevybocuji, spise naopak.. Cest vyjimce potvrzujici pravidlo fialove CEZ..
registrovaný uživatel M 
12.02.2008 (10:43)  
Myslel jsem to tak, ze to nemuzeme srovnat a tim rict "A" a ignorovat to "B" (tj. co to stalo a jestli to ma smysl pro nekoho jinyho nez fotografy:)
editor nebo admin ŽP Vlad  mail  
12.02.2008 (9:16)  
M: Ba naopak - srovnávat je třeba! A když to někdo dělá líp, tak je nutno hledat cesty, abychom se mu přiblížili... (když už ne dohnat a předehnat!) :-D
registrovaný uživatel M 
11.02.2008 (21:33)  
Neco na tom bude. Proste srovnani neni fer
editor nebo admin ŽP Vlad  mail  
11.02.2008 (19:48)  
waszyn: Ale i v Česku se najdou šikovní designéři, kteří jsou schopni navrhnout srovnatelná grafická řešení s těmi rakouskými. (Ale soutěže v Česku..., a neb peníze až v první řadě.)
Když byste zadali jako semestrální práci studentům UMPRUM nebo AVU designové řešení - ať už reklamních nátěrů nebo třeba loga pro ČD Cargo, byli byste překvapeni kolik krásných a zajímavých nápadů by vzniklo!
registrovaný uživatel M 
11.02.2008 (17:56)  
Lovci lebek z jizni Moravy by mohli navstivit Breclav. Na osobacich do Vidne (obecne proste S7, odpoledne dojela jen do "Bernadstalu") dneska jezdila lokomotiva "Spanelsko". Tak treba to bude na dyl a mate sanci udelat asi poprve spanelskou fotku:-)
registrovaný uživatel waszyn 
11.02.2008 (14:59)  
Mistři designéři z nábřeží by se mohli podívat jak se dělá celovozová reklama v 21.století... Koukám teď zrovna z okna na poštovní spořitelnu a přijde mi že soudruzi někde udělali chybu..
registrovaný uživatel M 
10.02.2008 (15:59)  
Nelibi se mi ta bila kolem oken. Ale tezko tam dat zelenou, to je pravda:-))
10.02.2008 (13:32)  
Musím přiznat, že ty nátěry jsou fakt nádherný. Německo i Česko je hustý. Tomuhle říkám skutečná propagace drah, ale i fotbalu. Navíc na Taurusech to vypadá moc hezky.
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko