..: Komentář: Medlešická spojka - šlo by to i jinak?! :..

Návrh realizace přeložky trati 238, foto: seznam.cz | david.chrudim Pardubice — Před nedávnou dobou jsem si přečetl článek s názvem „Zdvoukolejnění úseku Stéblová-Opatovice nad Labem“ v časopise Želeniční magazín 04/12. Ve zmíněném článku, který se věnuje problematice modernizace tratě 031 Pardubice - Hradec Králové, nalezneme také úvahy nad pokračováním dalších etap modernizace této tratě včetně výstavby tzv. „Medlešické spojky“ tratě 238. V článku se dočteme o faktickém zrušení zamýšlené výstavby Medlešické spojky pro její ekonomickou nevýhodnost. Nicméně doba je taková jaká je a příliš takovým projektům, tím více pokud se týkají železnice, nepřeje. Domníval jsem se, že jiné řešení je nasnadě - vybudování druhého mostu přes Labe. Nakonec jsem byl ale nemile překvapen, jaké překážky stojí v cestě. Problém je ve výšce mostu nad hladinou. Stále existují plány na zavážení uhlí do Opatovické elektrárny po řece a dále vybudování vodní cesty Labe – Dunaj. V takovém případě musí být most ve výšce minimálně 5,5 m (resp. 7 m u nové stavby) nad hladinou řeky, což téměř vylučuje vybudování druhého mostu.

Pohled od Prahy. Nová kolej trati 238 by se nacházela vedle současných kolejí vlevo. Na mostech se nachází ve směru pohledu cyklostezka, trať 238 a silnici I/37., foto: Matouš Danielka Při pohledu na tuto situaci mě napadlo další, v globálu již třetí, řešení problému jak rychleji a pokud možno elegantněji bez úvrati cestovat mezi Pardubicemi a Chrudimí. Návrh spočívá ve vybudování levotočivého stoupajícího oblouku o poloměru 300m ve směru městské části Pardubice-Svítkov ze stanice Pardubice hlavní nádraží. Oblouk by se na současnou trať napojil před mostem nad ulicí U trojice. Do stanice Pardubice hl. n. by tedy s dnešní dvoukolejnou koridorovou tratí 010 byly přivedeny celkem tři vedle sebe jdoucí traťové koleje ze směru od Prahy. Možná se popisované vyústění do nádraží zdá mírně krkolomné, ale dostali bychom se ze směru od Chrudimi na úplně stejnou kolej jako nyní, na zhlaví od Rosic nad Labem. Dokonce trojice mostů nesoucí silnici I/37, trať 238 a cyklostezku, které dnes trať 010 podjíždí, mají své pilíře od sebe tak daleko, aby pod nimi 3 koleje mohly vést po úpravě polohy kolejí současných. Stavbou by se zrušila úvrať, kapacita traťového úseku Pardubice - Rosice nad Labem by se uvolnila pro vlaky ve směru Hradec Králové a především by došlo ke zrychlení dopravy na obou tratích, přičemž celkové finanční prostředky k vybudování by byly u této varianty nejnižší.

Územní plán města Pardubice, foto: GPlus, s.r.o. Současný územní plán (déle ÚP) města Pardubice již do budoucna počítá se zvětšením poloměru oblouku tratě ze stanice Pardubice hl.n. ve směru Rosice nad Labem, kde bude trať nejprve podjíždět zmíněné mosty a teprve vedle areálu chemičky Paramo odbočí doprava, stejně jako mnou navrhovaný oblouk nahrazují úvrať ve směru na Chrudim. Z tratě zahrnuté v ÚP by ještě vycházela kolej na plánovanou vlečku s překladištěm, parkovištěm TIR a přístavem. Obě řešení je tak nasnadě zkombinovat. Oblouk oproti ÚP rozšířit na hranu prostoru parkoviště TIR a mezi pravotočivý a následující levotočivý oblouku doplnit výhybku s odbočkou na Chrudim.


david.chrudim | 18.6.2012 (13:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty Komentáře

Další z regionu ČR Pardubický


  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel tomino 
19.06.2012 (16:32)  
Přímě vlaky HK - Pardubice - Chrudim by sice byly pro řadu cestujících výhodné, ale kvůli rozdílné poptávce (cca dvojnásobné) na obou ramenech vzniká problém s jejich dimenzováním. Aby odvezly cestující do Hradce, budou pak do Chrudimi nedostatečně využité. A nutnost elektrizace tratě do Chrudimi jejich zavedení ještě více komplikuje. Proto si myslím, že přímé vlaky jsou utopií, kterou nemá smysl do budoucna sledovat, a radši vytvořit kvalitní přestup (hrana-hrana) v Pardubicích. Zde prezentovaný návrh by si proto dle mého názoru zasloužil důkladnější posouzení ve studii.
Jo a ještě doplnění - poslední verze Medlešické spojky (dnes nazývané Ostřešanské) již na vstupu do žst. Pardubice hl.n. nevyužívá vlečkovou kolej, ale předpokládá mimoúrovňové křížení s tratí I. TŽK ještě před zast. Pardubičky. Důvodem je problematické úrovňové křížení I.TŽK pro vlakovou cestu k nástupištím. Investiční náklady se tak vyšplhaly na 3,7 mld. Kč. Pravděpodobně se jí tedy nedočkáme nikdy...
19.06.2012 (13:56)  
Řešení je to jistě zajímavé. Nejsem sice místní, ale napadá mne k tomu taky několik bodů.

1) Jak psal jeden z předešlých komentátorů, neřeší to jednokolejný most Rosice - Pardubice hl. n.

2) Sice se odstraní jedna úvrať, ale jedna pořád zůstane - tj. potřeba obracení soupravy či řídících vozů pořád zůstává. A v době, kdy řídící vozy nejsou tabu, je to vcelku jedno.

3) Odstraní se tím jen kolize na choceňském zhlaví, která by vznikla Medlešickou spojkou (to už se tu kdysi řešilo).

4) Elektrika do Chrudimi - bude-li možná kvůli letišti - je poměrně logickým řešením, aby vzniklo spojení CV - PU - HK. Vlaky na Hlinsko (HB) budou sice částečně jezdit "diesel pod dráty", ale když se porovná podíl jízdy dieselu pod dráty u vlaků (Jaroměř -) HK - CV a PU - Hlinsko (- HB), je to poměrně jednoznačné.

5) Doprava uhlí po řece je NESMYSL. Stejně jako je nesmysl průplav Dunaj - Odra - Labe (ani sebevražedná EU nebude budovat vodní cestu přes Třebovické sedlo). Velká nevýhoda těchto projektů je velká setrvačnost, takže blokují rozvoj nejedné obce díky územním rezervám. Vnitrozemská vodní doprava vznikla o něco dříve než železniční, protože měla schopnost přepravy velkého objemu zboží s minimálními prostředky. Ale od dob železnice její význam postupně klesá a nejvýhodnější je tam, kde je potřeba co nejméně umělých staveb (tj. Dunaj - Rýn nebo východní Evropa se vyplatí, ty naše malé řeky mimo Labe ne).

Podle mého názoru je potřeba vyřešit hlavně úsek Rosice - Pardubice, buď ve stávající stopě dvě koleje, nebo narovnání podle ÚP, ale minimálně dvě koleje přes Labe. Medlešická spojka je poměrně konfliktní záležitost, takže asi nejjednodušší řešení by bylo (ve spojení s výše uvedeným) udělat vlaky HK - PU s přestupem v Rosicích na Chrudim.
Ale jak píše kolega MirekM - projektanti mají k dispozici více podkladů, takže je to ode mne jen taková teorie.
registrovaný uživatel Petr budvar  mail  
19.06.2012 (13:54)  
Jen pro porovnání rozsahu:http://czech.ruvr.ru/2012_06_18/78481656/
19.06.2012 (13:03)  
Robert-Antonio: a to bujeni lodni dopravy za prumyslove revoluce, ktere v Evrope zanechalo spoustu kanalu, dnes vyuzivanych prevazne rekreacne, znamena, ze "reka splavna je"? :) Ale bude asi pravda, ze mnoho bylo asi zaplacenych lodnimi firmami. Kdyz jsem ale cetl o splavnovani Odry, tak si pamatuju neco o Risskem plavebnim uradu...
registrovaný uživatel Kakov 
19.06.2012 (11:08)  
Ondra 342253:

to jste právě přehlédl, že autorem navržené řešení jednokolejný most právě řeší (byť nedokonale).

Pokud by totiž vlaky směr chrudim byly napojeny obloukem ještě před mostem, vůbec by tento most nemuseli přejíždět a počet vlaků by se silně snížil
19.06.2012 (10:56)  
Dovolil bych si tento návrh označit za utopii a přiklonit se k názoru některých kolegů, kteří smýšlí stejně. "Odskočit" koridorovou trať je holý nesmysl. Navíc díky tomu, že by se uskutečnil tento návrh se nevyřeší ten nejpalčivější problém, kterým není jízda úvratí, ale několikrát zmiňovaný jednokolejný most přes Labe. I v případě realizace této stavby, budou vlaky od Cr i Pu hl. n. jezdit stále po tomtéž jednokolejném mostě a stále se budou vylučovat současné jízdy obou směrů.
Nejlevnějším a nejefektivnějším řešením dané situace je rekonstrukce stanice P. - Rosice n. L. a následné vytvoření přestupních vazeb vlak/MHD, kdy většina vlaků od Chrudimi by byla ukončována právě v Rosicích. Ten, kdo by pokračoval do města, jel by MHD, ten, který dále na Prahu, Olomouc nebo Brno, by byl, bohužel, nucen přestoupit na navazující vlak a svést se na hlavní nádraží. Je pravdou, že most zůstává jednokolejný, ale zmenší se tímto počet pohybů přes kritické místo infrastruktury.
registrovaný uživatel Tektro 
19.06.2012 (10:47)  
nojva: Dovoluji si s Vámi nesouhlasit, Vaše tvrzení, že pro R=300m a D=150mm odpovídá Vmax=80km/h odporuje ČSN 736360-1 Konstrukční a geometrické uspořádání koleje železničních drah a její prostorová poloha, Část 1: Projektování (Nevyhovující nedostatek převýšení I=102mm, přitom Imax=100mm). Dle této normy je pro poloměr R=300m nejvyšší rychlost konvenčních vozidel Vmax=75km/h při doporučeném převýšení D=133mm a nedostatku převýšení I=89mm.
19.06.2012 (10:38)  
Mně už delší dobu leží v hlavě "superúsporná" varianta - postavit nástupiště přímo na mostě chrudimské trati. Leží zhruba 600 metrů od podchodu hlavního nádraží, pro pohodlný přestup ho můžeme spojit s nádražím pojízdným chodníkem.
Furt levnější nežli jakákoliv nová trať, jisté problémy může způsobit §1 :-)

Astartoth
Lodní doprava je super výhodná zejména za stavu, kdy rejdaři neplatí z vlastní kapsy terénní úpravy, jezy a mosty, protože splavná řeka prostě je :-)
19.06.2012 (10:11)  
Jistěže je to supervýhodné. Právě proto se asi před dvacíti lety zrušila doprava uhlí po vodě do Chvaletic a zbouraly obě překladiště ;-)
19.06.2012 (9:59)  
Uhli se nekazi, tak mu doba plavby na otevrene lodi neuskodi a kupodivu na spotrebu to taky vyjde asi lepe. Taky se ulevi melnicke trati, devastovane uhelnymi vlaky. Hlavne budme radi, ze to nevozi kamionem.
  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko