..: Kalibrace monitoru :..

Vážení přátelé, mnoho z vás přispívá do galerie a třeba se potýká s tím, že jsou fotkám vytýkány různé nádechy nebo tmavost či světlost. Tyto výtky vám nepřijdou na místě, protože je sami nevidíte. Nebo jen chcete ohodnotit a okomentovat kolegovu fotku a váš názor na zmíněné nádechy a světlost se rozchází s názorem jiného komentujícího. Přitom názorový rozpor často může mít svou příčinu někde úplně jinde - ve špatně zkalibrovaném monitoru. Právě pro vás jsem sestavil dva testy, pomocí nichž si svůj monitor můžete „vyladit“.

 

Kalibrace_šedé

První z nich je určen pro vyladění jasu a kontrastu. Na následujícím obrazci by mělo být k rozeznání šest bílých a šest černých obdélníků. Pokud černé vidíte jen jako jeden celek, pak máte příliš tmavý monitor. Pokud se slévají bílé odstíny, pak je příliš jasný, s moc vysokým kontrastem. Ideálem je samozřejmě vidět šest a šest. Pokud není monitor dost pružný, je lepší rozpoznat spíš šest bílých a čtyři černé než naopak – lépe se pak rozpoznávají výpaly, lépe působí fotka s kresbou v jasech.

 

Kalibrace_nádechy

Druhý obrazec ukazuje nádechy. Obrázek zcela uprostřed je bez nádechu, naprosto neutrální. Nádechy jsou pak pojmenovány. Pokud se Vám např. zdá nejlepší pravý horní roh (azurová), Váš monitor má nádech do červena (protilehlá varianta), čímž se nádechy vyruší a snímek působí přirozeně. Stejný postup lze aplikovat na další protilehlé varianty. Snažte se tedy monitor v nastavení kanálů RGB nastavit tak, aby zmíněné popsané nádechy byly zřejmé a střední obraz byl zcela neutrální.


Chary Poslat mail autorovi | 28.10.2007 (8:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky ŽelPage

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Werkie  mail  
28.10.2007 (19:48)  
Tak potom co jsem si tohohle testu všimnu jsme monitor ozkoušle a vidím naprosto všechno bez problému na svém LCD acer AL1711, jen mám problém s tím, že přeostřuje nebo nedosotřuje takže když něco upravím, tak je to buď neostré nebo bez kresby..., ale jinak vybornej test jak se ujistit, že je všchno jak má.
registrovaný uživatel redbird  mail  
28.10.2007 (19:22)  
Černá mi dovolila stáhnout jasy, bílá donutila stahnout kontrast, nyní je vše OK všech 6 černých rozeznám a všech 6 bílých také.
Chary dík za poučení i za testovací obrazec. Ty nádechy jsou i ve Photoshopu i Zoneru 10 jako variace. Tam nebyl problém. Ale nastaveni monitoru to je dobré.
28.10.2007 (18:29)  
Louis Armstrong: Dobrá otázka. Před pěti lety jsem koupil v bazazu trinitronový DELL za cca 6 tisíc. Pokud bych si chtěl nyní koupit LCD se stejnými parametry, tak bych se musel podívat v kategorii od 20 tisíc výše. Takže se modlím, ať ještě chvíli DELL vydrží...
registrovaný uživatel Kóřa 
28.10.2007 (17:05)  
Mám AOC 17" crt, na ATI 960XT s katalyzátorem a nemám v nastavení žádný problém. Díky za možnost ověření pomocí těchto testů a návodu.
28.10.2007 (16:53)  
já vidím 6 a 6 pravoúhlých útvarů, nádech se zdá býti v pořádku, takže jsem spokojen:-) (LCD HP LP 1965)
28.10.2007 (16:39)  
Pro důkladnější nastavení se dá použít nokia test, ke stažení například zde:
http://www.slunecnice.cz/sw/nokia-test-monitoru/
Je tam i geometrie atd. Vřele doporučuji.
registrovaný uživatel jackcomputer  mail  
28.10.2007 (16:19)  
Nick nastavení gamma korekce máš také ve vlastnostech grafické karty
editor nebo admin ŽP Nick  mail  
28.10.2007 (15:42)  
84: Diky za radu. Ale tu gamma korekcy taky nemuzu nalyzt. Kdyz ti udelam scen obrazovky, pomuzes my?
dopisovatel nebo člen ŽP Martin Grill  mail  
28.10.2007 (15:06)  
Nick: Tak naopak ukus gamma korekcy o jeden stupeň přidat :o)
editor nebo admin ŽP Nick  mail  
28.10.2007 (14:55)  
Precla, Trainman: Ja mam presne opacny problem. At hledam, jak hledam, tak bylej celek ne a ne nalezt. Prosim, poradte, co delam spatne?
  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko