..: Fotoreportáž z dokončené opravy malé lokomotivy T 211.0101 :..

Ilustrační obrázekCheb - V únoru 2007 byla do DKV Plzeň převzata z pražského depa malá motorová lokomotiva „Bejček“ T 211.0101 (700 101-9) z roku 1960 a výrobního čísla 4936. Jedná se o historické vozidlo ČD určené k zachování a Občanské sdružení Plzeňská dráha ve spolupráci s DKV Plzeň provedlo v PJ Cheb opravu této motorové lokomotivy, která je od roku 1997 neprovozní a postávala v areálu PJ Vršovice. V průběhu oprav byla lokomotiva prohlášena za kulturní památku ČR. Oprava malé posunovací lokomotivy je u konce a já bych Vám rád přestavil její průběh v následující fotoreportáži.

Oprava lokomotivy započala v průběhu měsíce dubna 2007 demontáží všech celků z lokomotivy. Po sundání kapoty byly odejmuty vzduchojemy, naftová nádrž a samotný diesel.

Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek

Po kompletním rozebrání stanoviště strojvedoucího byla odstraněna podlahová krytina, pod níž se však nenacházela samotná plechová podlaha, jak jsme předpokládali, protože ta byla kompletně shnilá. Musela se tedy kompletně vyvařit novými plechy. Rámy oken byly rozebrány a omlazovací kůra se nevyhla ani budce strojvedoucího, kde byly zrezivělé části nahrazney novými díly. Po vyvaření došlo k nastříkání karoserie ochranným nátěrem a začalo se s montáží vzduchových zařízení na stanoviště (brzdiče, potrubí). Namontovalo se nové sololitové obložení stěn pod okny a položila se nová dřevěná podlaha a nové linoleum. Okna a dveře byly opatřeny novým profilovaným těsněním oken.

Spalovací motor Tatra 111 prošel generální opravou s nutnou výměnou některých dílů. Zvláště klikový hřídel bylo nutné složit z jiné hřídele, která na tom byla o něco lépe. Všechny válcové vložky s písty byly nahrazeny novými.

Z rámu lokomotivy byla vyjmuta dvojkolí, která se musela vyměnit kvůli nedostatečnému průměru. Celý spodek lokomotivy byl kompletně otryskán a opatřen novým nátěrem šedé barvy.

Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek

Vyvařená kabina strojvedoucího s motorem

Po dokončení opravy spodku lokomotivy v únoru 2008 byla do rámu usazena vyměněná dvojkolí a práce se přesunuly na horní část lokomotivy.

Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek

V motorovém prostoru to byla ze začátku hlavně práce pro elektrikáře, který musel většinu elektroinstalace předělávat a nahrazovat novými kabely, které byly místy vystříhány, a zejména ovládací pult strojvedoucího bylo nutné udělat kompletně nový.

Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek

Prostor strojovny byl kompletně vyčištěn a nalakován shodným odstínem šedé jako spodek lokomotivy. Byla zkontrolována převodovka, spojka a řadicí mechanismus. Motor byl do lokomotivy namontován 5. dubna 2008, předtím byl ještě odzkoušen na zkušebním rámu.

Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek

Po zapojení nezbytných součástí se práce na delší dobu přesunuly na kapotu lokomotivy, která byla kompletně obroušena a nalakována. Vzduchojemy prošly tlakovou zkouškou a naftová nádrž vypařením a vyčištěním.

Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek

Po nalakování byly vzduchojemy a nádrž umístěny do kapoty a bylo možno provést konečný nástřik vrchní barvy celé kapoty a stanoviště. Modrá barva, která se použila pro vrchní nástřik, se nanášela ve třech vrstvách. Přestože se prachu v okolí místa opravy nedalo vyhnout, podařilo se nástřik provést v pro nás uspokojivé kvalitě.

Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek

Nástřiky se nám podařilo dokončit koncem června a tak jsme mohli dokončit stanoviště strojvedoucího. Byla nasazena okna, namontována posuvná okna s rámy a zkompletovány pulty strojvedoucího. 11. července jsme se ještě bez kapoty pokusili poprvé nastartovat motor a když se to povedlo, tak jsme již věděli, že naše snaha nebyla marná. Vše běhalo celkem dobře až na malé netěsnosti, které byly odstraněny. V tuto chvíli padlo rozhodnutí dokončit opravu lokomotivy do 1. srpna 2008. Datum nepadlo náhodně, protože právě přesně 1. srpna 1960 byla lokomotiva převzata od výrobce. Pro nás tím začal boj s časem a maratón mezi vlastním zaměstnáním, rodinou a dokončením opravy.

Zbývalo připevnit kapotu a zapojení nezbytných celků, nátěry předních částí rámů, nasazení nárazníků a vlastní zprovoznění lokomotivy.

Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek

Den předání byl za dveřmi a nám se oprava blížila ke zdárnému konci. Ještě zbývalo vše odzkoušet a mohlo se začít slavit. Den před předáním jsme vyjeli na zkušební jízdu do stanice (pro lokomotivu první opuštění brány lokomotivního depa po několika letech) a první předpoklady pro bezproblémové odzkoušení se rozplynuly. Vzduchová netěsnost nás uvěznila na staniční koleji a pro dojetí do depa byla nutná oprava přímo na místě. Naštěstí se povedla a tak jsme dojeli s vypětím sil zpět do depa (a to dokonce bez odtažení jiným vozidlem). Bylo 31. července 2008, těsně před setměním a slavnostní předání následující den bylo plné otázek - „podaří se nám to opravit, abychom dokázali s lokomotivou odjet na trať?“ Naše snaha předvést lokomotivu bez potíží nás donutila zůstat do pozdních nočních hodin. Snaha se vyplatila a lokomotiva byla opět jako nová.

Bylo 1. srpna 2008 a to jsme již bez pochybností připravovali slavnostní předvedení lokomotivy. U malé točny byly vystaveny historické lokomotivy, které jsou v našem depu momentálně k dispozici (T 435.0145, T 669.0001, T 444.030) a samozřejmě naše opravená lokomotiva.

Naše občanské sdružení Plzeňská dráha pozvalo zástupce DKV, KCOD, GŘ a především zaměstnance, kteří se na opravě podíleli. Po představení lokomotivy v depu se uskutečnila zkušební jízda s jedním historickým vozem v trase Cheb - Tršnice - Františkovy Lázně - Cheb. Vše dopadlo nad očekávání dobře a první jízda po opravě byla za námi. Na druhý den byl již naplánován převoz lokomotivy do Bezdružic. Vhledem k výstavbě koridoru na trati z Chebu do Plzně jsme museli jet odklonem po lokálkách přes Tachov, Poběžovice a Plzeň. Najeli jsme ten den 220 km vlastní silou, bez jediné závady.

Touto jízdou byla završena více než 18měsíční oprava, při níž se odpracovalo 2430 hodin. Jako vedoucí prací bych rád jmenovitě poděkoval za odvedenou práci:

  • zaměstnancům PJ Cheb, kteří se z větší části podíleli na opravě:
    • František Pihera
    • Jindra Jungwirth
    • Jirka Šustr
    • Ota Sedlák
    • Jan Chaluš
    • Milan Lučan
    • Miloš Hlad
  • členům Plzeňské dráhy:
    • Bc.Michal Heindl
    • Tomáš Polívka
    • Michal Klíč
    • Václav Hrbek
    • Petr Sčasný
    • a Petr Proft
Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek

Ačkoliv se to nezdá, byla oprava i tak malé lokomotivy velice náročná. Všichni jsme rádi, že se to povedlo a že nově zprovozněná lokomotiva doplnila park historických vozidel ČD.

Na závěr bych rád ještě poděkoval Ing. Markovi Plochému (jednateli o.s. Plzeňská dráha) za podporu a finanční přispění na opravu lokomotivy a také vedení DKV Plzeň.


Petr Proft Poslat mail autorovi | 16.8.2008 (20:03)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla Reportáže

Další z regionu ČR Karlovarský ČR Plzeňský


  1 2      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel klimi  mail  
17.08.2008 (8:06)  
Firefighter: Určitá akce s 2 vozy se již konala. Sám jsem měl tu příležtost se účastnit. :)
17.08.2008 (0:01)  
Moc hezký ,výborná reportáž.
16.08.2008 (23:02)  
Gratuluji, to je vždy příjemná zpráva!
Plánuje se nějaké provozní využití? Malé příležitostné osobáčky, fotomanipulák s 1-2 vozy? Určitě by to bylo zajímavé zpestření.
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko