..: 1. narozeniny VLAKY.NET :..

Zvolen - 1. května 2005 uplynul již celý rok od spuštění našeho spřáteleného portálu VLAKY.NET. U této příležitosti bylo na sobotu 7. května připraveno setkání jeho tvůrců, čtenářů a přátel orámované zvláštní jízdou historického motorového vlaku na trase Zvolen - Hronská Dúbrava - Banská Štiavnica.

Ani my jsme neváhali a pozvánku přijali. Motoráček M 131.1053 Klubu historickej techniky Zvolen s přípojným vozem dovezl účastníky jízdy v družných rozhovorech a dobré náladě, ke které přispíval i "plechovkový" bufet. Cestou bylo připraveno i několik fotozastávek. Příjemným silničním souputníkem nám byl veterán značky Aero.

V cíli nás kromě pozvánky na kotlíkový guláš a dostatku času na vzájemné prohlížení fotek a výměnu kontaktů či výpravu do města čekala i mnohokrát opakovaná jízda do tunelu s focením u portálu a promítání strhujícího brigádnického filmu ze stavby "Trate mládeže," jak se tato trať od roku 1949 jmenuje. Původně šlo totiž o úzkokolejnou železnici (1000 mm) z roku 1873. Pozůstatky původního tělesa jsou na obou koncích dobře patrné a v Banské Štiavnici byla též umožněna jejich komentovaná prohlídka.

Každá voda nakonec ale steče dolů a tak i my jsme se vrátili do Zvolena. Po prohlídce depa, krátkém rozloučení a posledním společném pivku jsme pokračovali vstříc nedělnímu programu do Prievidze.

Osobně bych sice uvítal výběr trasy do Šahů, kde je osobní doprava zastavena, nebo recesistické zastavení pro výstup a nástup na zastávce Budča, kde již dlouho žádný vlak nezastavil. Tuto zastávku jsem viděl v roce 2000 při splouvání Hronu na vlastní oči, bohužel letos jsem ji nezaregistroval ani při jednom ze tří průjezdů místem jejího předpokládaného výskytu, takže možná jde již o pouhou vzpomínku přežívající v jízdním řádu. Přesto patří organizátorům velký dík za kvalitně připravený bohatý program, který však velmi rychle utekl.

A co nato ŽelPage? Naše 4. výročí letos na jaře překazily jiné objektivní potíže, nicméně pokud někdo dokážete, že vozy Bam byly konstruovány a provozovány pro rychlost 120 km/h, máme jedno letní překvapení již připraveno. Pokud můžete pomoci, ozvěte se, prosím, autorovi.

Fotografovali: Michal Doležal, Ondřej Janiš, David Viktora (v abecedním pořadí)

Další informace k akci najdete na akcia.vlaky.net.


Zdeněk Michl Poslat mail autorovi | 15.5.2005 (20:42)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Reportáže ŽelPage

Další z regionu Slovensko Banskobystrický


editor nebo admin ŽP Nick  mail  
17.05.2005 (11:28)  
ad -ps-: Setkani se konaji kazdorocne v ramci clenu zelpage - Trour de 810. Vzdy se vybere nejaka trasa, ktera obsahuje co nejvice vlaku vedenych "krabickou" 810. Ucelem je sejit se a projednat veci ohledne chodu ZP. Co se povedlo, co nepovedlo (a jak tomu do budoucna predejit), co se chysta noveho atd. Do budoucna neni vylouceno nasledovani prikladu kolegu a usporadani nejake verejne akce (otazkou jsou, jak jinak, finance :-/ )

Postupne dodelavam vylepseni na zaklade nametu, ktere zasilaji jednotlivi navstevnici, ci clenove ZP. Forum, nostalgii a vyluky resi Hrouda, zbytek predava k reseni me. Pokud jsou tedy nejake navrhy, nebojte se nám je napsat! Cilem je mit ZP takovou, jakou ji chteji mit navstevnici a prispivatele (v ramci moznosti, ne podle prani nekterych fotografu, kteri by chteli, aby do galerii byly prijimany vsechny fotky bez rozdilu kvality) a ne takovou, jak si ji naplanuje programator ;-)
editor nebo admin ŽP -ps-
16.05.2005 (22:08)  
ZHM: Když jsem psal komentář, tak po přečtení celého článku je nadpis Od zítřka bude běžný provoz v příměstské dopravě..., který moc nekoresponduje s obsahem.

Přesto položím znovu otázky, které reagují na větu A co na to ŽelPage?
- kdy přesně vznikla ŽelPage
- chystáte nějakou akci k 5. výročí
- konaly/jí se nějaká setkání lidí z okruhu blíké ŽelPage
- jaká vylepšení plánujete do budoucnosti (v poslední době jich bylo hodně).

Předem díky za odpovědi.
editor nebo admin ŽP -ps-
16.05.2005 (13:30)  
1. Nyní píši komentář k článku 1. narozeniny vlaky.net, ale v nadpisu stojí Na trati Praha - Kralupy od zítra normální režim v příměst. dopravě... - Tak jsem zvědav, kde se komentář objeví. Článek už je o vlaky.net včetně obrázku

2. Otázka A co na to ŽelPage je hezká. Ale ne všichni jsme je navštěvovali či přispívali na stránky od začátku, proto mám několik dotazů:
- kdy přesně vznikla ŽelPage
- konali/-jí se nějaká setkání lidí z okruhu ŽelPage
- uvažujete o nějaké akci k 5. výročí ŽelPage
- jaké další zlepšení v nejbližší době chystáte

Předem díky za odpovědi.

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko