..: Nejkrásnější nádraží mají v Mimoni, Uherský Brod těsně druhý :..

Mimoň, foto: Aneta Kriššáková Praha — Přívětivé nádraží v Mimoni na trati Česká Lípa – Liberec zvítězilo v jubilejním 10. ročníku „nádražáckého Oskara“, soutěže o titul Nejkrásnější nádraží České republiky. Obdrželo 2 713 hlasů z celkového počtu 6 276 hlasů. V pátek 11. listopadu 2016 mu toto ocenění udělili v Hlavním sále Senátu ČR pořadatelé soutěže společně s legendární Popelkou, paní Evou Hruškovou. Nádraží Mimoň obdrželo i Cenu generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty Pavla Surého. Paní Eva Hrušková dále udělila titul Pohádkové nádraží stanici Nová Paka město, Rovensku pod Troskami a kavárně Káva s párou v Litoměřicích.

Oceněná nádraží

  • Martinice v Krkonoších za souznění současnosti a historie a za příjemné prostředí
  • Mimoň – Nejkrásnější nádraží České republiky roku 2016
  • Nepomuk za vlídnou atmosféru a květinovou výzdobu
  • Ploskovice za zdařilou obnovu, upravenost okolí, vzornou péči nájemníků a příkladnou spolupráci s obcí
  • Stochov za zdařilou rekonstrukci, upravené prostředí, květinovou výzdobu a přívětivost personálu
  • Světlá nad Sázavou za kvalitní péči o historickou podobu budovy, za cennou sounáležitost s městem a vlídnou atmosféru
  • Uherský Brod za zdařilou rekonstrukci objektu se zachováním osobitých prvků, za upravené okolí, vybavenost a kvalitní péči o cestující
  • Vodňany za vlídné prostředí, květinovou výzdobu a přívětivost personálu
  • Zábřeh na Moravě za stálou kvalitní péči o památkově obnovenou nádražní budovu, za její výbornou vybavenost službami a péči o cestující
  • Zubrnice za vytvoření železničního muzea, za příkladnou dlouhodobou péči o jeho objekty i mobiliář a za obnovu provozu tratě v úseku Velké Březno – Zubrnice

Pohádková nádraží

  • Nová Paka město za květinovou výzdobu
  • Rovensko pod Troskami za květinovou výzdobu
  • kavárna Káva s párou (Litoměřice) za osobní příběh a oživení historického ducha

Zvláštní ocenění obdrželi finalisté letošního ročníku – Martinice v Krkonoších, Mimoň, Nepomuk, Ploskovice, Stochov, Světlá nad Sázavou, Vodňany, Zábřeh na Moravě, Zubrnice a velmi silný soupeř vítěze, Uherský Brod. Štafetu Nejkrásnějšího nádraží převzali zástupci Mimoně od kolegů z loňského vítězného nádraží, stanice Nový Jičín město. Následovalo setkání zástupců všech vítězných nádraží za uplynulých 10 let. Obdrželi pamětní list a mosaznou plaketu k umístění na budovu nádraží.

Setkání zástupců nádraží, která postoupila do finále, a všech pozvaných hostů se již tradičně odehrává v reprezentativních prostorách Valdštejnského paláce, sídla Senátu Parlamentu ČR. Soutěž probíhá pod záštitou Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova a ministra dopravy Dana Ťoka. Pořadateli jsou Asociace Entente Florale CZ – Souznění, ŽelPage, Plzeňská dráha a Mikroregion Konstantinolázeňsko, na soutěži dále spolupracují Správa železniční dopravní cesty, České dráhy, Posázavský Pacifik, Jindřichohradecké místní dráhy, časopis Naše rodina, Království železnic, KŽC doprava, turistika.cz, Propamátky a další.

Uherský Brod, foto: Pavel Chramosta Martinice v Krkonoších, foto: Karel Hájek Nepomuk, foto: Jiří Stuna Ploskovice, foto: Věra Petrů Stochov, foto: Dana Vševidová Světlá nad Sázavou, foto: Marie Urbánková Vodňany, foto: Ondřej Čech Zábřeh na Moravě, foto: Ladislav Strouhal Zubrnice, foto: Michaela Ema Hythová

„Soutěž vnímám jako užitečnou iniciativu organizátorů, která se zásadním způsobem zasloužila o to, že nádraží nejsou lhostejná nejenom jejich správcům, ale ani lidem, kteří zde pracují, bydlí a cestují,“ sdělil generální ředitel SŽDC Pavel Surý. Své slovo připojila i hlavní organizátorka projektu Drahomíra Kolmanová: „Soutěž má přivádět pozornost veřejnosti k chátrajícím železničním objektům a podněcovat nápravu jejich stavu. Aktivní zájem spousty zodpovědných obyvatel naší země, nezřídka nadšenců pro železnici, a přívětivý přístup vlastníků, správců a zaměstnanců na dráze předčily naše očekávání. Cíl se díky nim naplňuje. Velmi si toho vážíme.“

Program doplnil svým vystoupením dětský pěvecký sbor Mendy. Děti také vylosovaly ze všech letošních hlasujících celkem tři vítěze kilometrické banky Českých drah.

Odkazy: Fotografie všech finalistů letošního ročníku

Zdroj: Nejkrásnější nádraží ČR


RaPa Poslat mail autorovi | 11.11.2016 (16:08)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Reportáže

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel japur 
16.11.2016 (11:27)  
Dobrý den, my pokladní z Nové Paky město děkujeme za ocenění, které nám bylo uděleno titulem Pohádkové nádraží za nejkrásnější květinovou výzdobu pro rok 2016.
Asi se nedovíme kdo nás nominoval,ale moc děkujeme. Jsme rády za tuto cenu a ocenění. Velmi nás to překvapilo a potěšilo zároveň. Jen nás trochu mrzí, že nás nikdo neinformoval a my jsme tak nemohly být přítomné na slavnostním udílení cen. Ale i tak děkujeme.
17.11.2016 (11:00)  


Gratulujeme ještě jednou a mrzí nás, že jsem se k vám nedostali. Soutěž je připravována dobrovolnicky a s ohledem na změny struktur ČD a SŽDC v souvislosti s letošním převodem stanic se nám letos nepodařilo dojít ve všech případech až k zaměstnancům na nádražích, byť právě pro ně soutěž připravujeme. Ani nebylo v našich silách během posledního měsíce všechny navštívit osobně.
Ještě jednou tedy alespoň touto cestou za péči o zastávku děkujeme.
registrovaný uživatel Trakia 
13.11.2016 (18:56)  
Aspoň ta soutěž není ZLATÝ SLAVÍK.
editor nebo admin ŽP RaPa  mail  
13.11.2016 (8:41)  
M: Pak je ale třeba zmínit, že každý jednotlivý ročník nehodnotí všech několik tisíc nádraží a zastávek, ovšem pouze ta, která někdo nominuje. Letos tedy mimoňští nominovali své nádraží a uspěli. Pokud by ho nominovali minulý rok, třeba by také vyhráli. To ale nemůžeme vědět na sto procent.
13.11.2016 (6:53)  
Mě se ale líbí víc Zubrnice
13.11.2016 (6:50)  
Stoupa souhlas vítězi poblahopřád
registrovaný uživatel M 
13.11.2016 (0:09)  
Radek Papež - samozřejmě to v obecné rovině chápu, ale nezbytně to vede k tomu, že do určité míry lze říct, že Mimoň je padesáté nejkrásnější nádraží, protože pokud se fakt jóó nevyšvihlo letos (což uznávám, nevím), tak by muselo uspět už vloni, ale vloni nic. Tohle myslím obecně.
Jasně, Miss funguje stejně a ta, co byla vloni nejkrásnější, tak je letos už obluda :-) Jen tedy, ty holky furt nějak dorůstají, nová nádraží (notabene v tom staročeském stylu, který většinou uspěje) se moc nestaví...
12.11.2016 (14:21)  
Tady se hodnotí kytičky a jánevímco, ale pro mně má význam nádraží, třeba s otlučenou omítkou, kde se můžu v zimě ohřát ve vytápěné čekárně, kde si můžu koupit něco k jídlu, kde získám informace o mimořádnostech, a kde si můžu bez komplikací nechat batoh, pokud se chci projít po okolí. Nejvíc mně však štvou nádraží KDE MEZI NÁDRAŽNÍ BUDOVOU A MĚSTEM JE RUŠNÁ AUTOMOBILOVÁ MAGISTRÁLA (Mělník, Benešov u Prahy...). Přitom v Benešově se stavěl nedávno podchod, mechanismy byly na místě, a nemohl se protáhnout pod autobusové nádraží. Až se bude peronizovat Mělník, bude-li to někdy, tak se uvidí, zda se udělá podchod do města. pak nemám rád nádraží, kde jsou dementně umístěná nástupiště, 5 nástupiště v Kralupech, 1a nástupiště v Čerčanech...
12.11.2016 (11:37)  
Pomalu ale jistě mi přijde, že tato soutěž ztrácí své kouzlo. Víceméně už není moc jaká nádraží nominovat. Tím chci říct, že například předchozí vítězná nádraží si výhru zasloužila mnohem víc, a myslím, že i nádraží, která se umístila v předchozích ročnících na čtvrtém, pátém místě, byla daleko hezčí, než letošní vítězná Mimoň. Tím samozřejmě netvrdím, že si Mimoň výhru nezasloužila, je to krásné nádraží. No a například nominace Nepomuku, to mě opravdu dostalo, to snad ani nebylo myšleno vážně.. Vím, že v této soutěži jde především o nádražní budovu, ale já to tak prostě necítím. Pro mě je nádraží jako celek, ne jen budova. A zrovna Nepomuk, kde je hned vedle budovy odporný stánek a mnoho bezdomovců či jiných individuí, která jsou jeho hlavními zákazníky.... Pokud by zvítězil Nepomuk, nebral bych tuto soutěž vážně už ani z 5%. Omlouvám se za tapetu. Přeji hezký víkend.
registrovaný uživatel JK ml. 
12.11.2016 (10:00)  
Co se železnice týče, Mimoň byla vždycky záchytný bod na cestě z Lípy k babí do Rynoltic, když jsme jeli vlakem, tak od Mimoně k Rynolticím to bylo ("už jsme v....") zatím co ty Zákupy, Brniště a spol. bylo ("jsme teprve v...). Autem....no málem jsem tam zarazil tátově 120tce tlumiče až do kastle, když jsem tam jel za tmy a vjel na ty hrozné kočičí hlavy na náměstí, ale to už je taky po rekonstrukci....Za mě tedy "ano"
.
registrovaný uživatel stoupa  mail  
12.11.2016 (9:21)  
pro wen:
a) protoze chci
b) protoze podnet od zastupitelu oné obce byl opravdu silný
Vlad  Poslat autorovi email
12.11.2016 (11:28)  


Stoupo, zkus si přečíst Pravidla pro vkládání příspěvků:
Komentáře nesouvisející s tématem zprávy ... mohou být smazány bez upozornění!

O Tvých špatných zkušenostech s mimoňskými zastupiteli se můžeme pobavit v mejlu, ale ventilovat to (bez jakýchkoliv souvislostí) pod takovouto aktualitou i mně nepřijde zrovna vhodné.
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko