..: Den mladějovské železnice - Nákladní fotovlak :..

Faur č.1 MPD, foto: Petr HrubýMladějov na Moravě — Provozní sezóna 2016 se pomalu blíží ke konci, a proto si Vás dovolujeme pozvat v neděli 25. 9. 2016 na Mladějovskou průmyslovou dráhu, kde se bude konat poslední letošní akce – Den mladějovské železnice. Těšit se můžete na výletní vlaky vedené parní lokomotivou, nákladní fotovlak, projížďky důlní soupravou a spoustu dalších aktivit, jak pro příznivce železnic, tak pro rodiny s dětmi.

Po loňském vydařeném ročníku jsme se rozhodli tuto akci zopakovat, letos navíc s rozšířeným programem. Tradiční výletní vlaky povede parní lokomotiva č. 1, na své si přijdou také fotografové a zájemci o historii. Přesné odjezdy vlaků z Mladějova a dalších stanic naleznete v jízdním řádu.

A na co se můžete těšit?

  • Tři páry vlaků na Novou Ves (odjezdy z Mladějova 9.10, 11.30 a 14.10 h) vedené parní lokomotivou č. 1.
  • Nákladní vlak pro fotografy vedený lokomotivou Faur L 18 H.
  • Navazující spoje z Nové Vsi na Josefku a zpět vedené akumulátorovým vozem.
  • Výstava úzkorozchodných lokomotiv pod širým nebem.
  • Projížďky důlní soupravou s lokomotivou DH 70 D a vozy DM 12.
  • Projížďky šlapací drezínou po stanici.
  • Možnost svezení na stanovišti strojvedoucího.
  • Průvodci komentované prohlídky expozic Průmyslového muzea Mladějov.

Nákladní vlak pro fotografy

Letošní novinkou v programu je souprava historických nákladních vozů VLO/VLB 1,75 vedená motorovou lokomotivou Faur č.1 (L18H-002), která bude ukázkou běžného provozu před ukončením činnosti šamotového závodu. Za pravidelného provozu byla souprava prázdných vozů v Mladějově vždy rozdělena na 2 části, jednu z nich vyvezla do stanice Veksl parní lokomotiva a druhou lokomotiva motorová. Na Vekslu byly obě části opět spojeny a souprava vedená parní lokomotivou se vydala směrem na Hřebeč, kdežto motorová lokomotiva se vrátila zpět do šamotky. Tento vlak vyrazí na trať po návratu vlaku 184 do Mladějova, tj. cca ve 13.20 h a bude pokračovat v cestě až do kilometru 1 (pole nad areálem v blízkosti přejezdu).

Experimentální vozidlo v provozu s cestujícími

Přípojné vlaky do stanice Josefka bude letos mimořádně zajišťovat nejmodernější vozidlo na rozchodu 600 mm. Cestující tak opět budou mít možnost svezení tímto jedinečným akumulátorovým vozidlem, zvídavé dotazy ráda zodpoví vlaková četa. V těchto vlacích platí standardní tarif MPD, doporučujeme si zakoupit zpáteční jízdenku na Josefku. Přesné časy odjezdů naleznete v jízdním řádu. Upozorňujeme, že kapacita experimentálního vozidla je omezená.

Pro malé železničáře

Pro naše nejmenší (a samozřejmě i pro ostatní) návštěvníky jsme opět připravili projížďky důlním vlakem po areálu šamotky, vlaky složené z „důlních autobusů“ DM12 povede lokomotiva DH70D. Své budoucí povolání si děti budou moci vyzkoušet při projížďce na stanovišti lokomotivy, odborná veřejnost bude moci posoudit rozdíly oproti normálně rozchodným lokomotivám. Další novinkou v programu je možnost vyzkoušet si šlapací drezínu, typ vozidla, který z tratí normálního rozchodu dávno vymizel.

Máte hlad? Nebo chuť na točené?

Tyto problémy můžete vyřešit v našem nově otevřeném občerstevní „U parního stroje“, kde na Vás čeká tradiční česká kuchyně, točené pivo, nealko limonády a spoustu dalšího za lidové ceny. Občerstvení se nachází přímo naproti vstupu do areálu, možnost venkovního posezení s výhledem na výtopnu je samozřejmostí.

Na Vaši návštěvu se těší kolektiv dobrovolníků Mladějovské průmyslové dráhy.

Zdroj: Mladějovská průmyslová dráha

ŽelPage je mediálním partnerem Mladějovské průmyslové dráhy. Další tipy na výlety najdete v kalendáři železničních akcí.


Jan Beno | 15.9.2016 (8:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Pozvánky

Další z regionu ČR Pardubický


17.09.2016 (19:17)  
Martin99 Do Chebu jedu protokolárním RJ. mám tam pár kamarádů, které jsem dlouho neviděl. Česká Třebová mě taky láká.
16.09.2016 (21:46)  
Pavel Šmídek: Daleko? To je relativní.... Do České Třebové to je nějakým "rychlejším" vlakem 1 hod a 30 minut. Z České Třebové do Mladějova 20 min. Pro mě 2 hodiny není dlouho ani daleko. Ale já jsem z Moravy..... Nicméně věřím, že pro některé Pražáky je i Kolín daleko....

A mimochodem, do Chebu to je nejrychlejším vlakem (Pendolinem) 2 hod. 37 minut...
16.09.2016 (7:53)  
Pro Stoupu: Rád bych jel taky , ale z Prahy je to daleko. Aspoň se svezu párou na den železnice v Chebu, do Chebu jede protokolární vlak Railjet
registrovaný uživatel stoupa  mail  
16.09.2016 (6:26)  
.. a tak tu visí pozvánka na akci, na kterou zase nepojedu. Trat je pro mne odlehlá, ale zejména po unikátních parních masinách typ "Engert" jsem posilhával jiz v 70. letech...

Dekuji za pripomentutí :-)

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko