..: Škoda představila lokomotivy řady 102 pro DB Regio :..

Lokomotiva 102.002 DB Regio výrobce Škoda Transportation, foto: Matouš DanielkaCerhenice/München — Škoda Transportation dne 27. června 2016 slavnostně představila lokomotivy řady 102 Deutsche Bahn Regio. Ty vychází z již notoricky známé, avšak nepříliš početné lokomotivní řady 380 Českých drah, výrobcem označované jako typ 109E Emil Zátopek. Kromě 20kusové série pro ČD byly dále vyrobeny dva téměř stejné kusy pro Železničnú spoločnosť Slovensko. 22 kusů v současnosti doplňuje 6 lokomotiv, které budou dodávány spolu s patrovými netrakčními soupravami pro meziregionální dopravu na trase Nürnberg – Ingolstadt – München, zkráceně označovanou jako NIM Express. Zbývající 4 lokomotivy jsou již podle slov zástupců Škody v zásadě kompletní.

Jako další přijede na testy 102.004, která při výrobě předběhla stroj 102.003. Na zkušebním okruhu by se měla objevit 10. července. Jedna souprava s lokomotivou bude k vidění na veletrhu InnoTrans v Berlíně. Ve stejný čas by měly být k dispozici také další dvě. Jedna bude testována přímo v Německu a další na okruhu v Cerhenicích. Šestivozové soupravy v tu dobu ještě nebudou kompletní, protože výroba řídicích a vložených vozů má zhruba roční skluz. Výroba lokomotiv pro DB Regio probíhala kompletně v plzeňském závodě. Vozy jsou náplní práce ostravské výrobny a pro urychlení výroby se podvozky připravují v Šumperku.

Německé stroje na VUZ, 27.6.2016, foto: Matouš Danielka Jak bývá u Deutsche Bahn zvykem iniciovaným řadou předchozích zkušeností, dopravce se po seznámení s vítězným vozidlem vzešlým z výběrového řízení často dožaduje řady úprav s cílem dosáhnout co nejlepších vlastností především s ohledem na komfort cestujících a personálu. Pro Škodovku tak tento kontrakt představuje křest ohněm, na který vynakládá řadu úsilí a finančních prostředků. Dopravce DB však neočekává nesplnitelné. Naopak, dle slov zástupců Škody přesně ví, co je ještě možné vylepšit a co už je v dané situaci neřešitelné. Kontrakt pro DB tak může přinést nejenom dobrou referenci, ale rovněž zkvalitnění produktu samotného, ke kterému je přistupováno s pověstnou německou precizností. Oba tyto faktory pak v důsledku přinášejí zvýšení konkurenceschopnosti výrobce na trhu. Před samotným oficiálním představením si lokomotivu vyzkoušeli také zástupci Českých drah.

Připomínkování během realizace způsobuje zpoždění v realizacích zakázek, avšak vzhledem k funkčnosti přináší své ovoce. Důsledky opačného postupu, tedy nechání volných rukou výrobci a vágní specifikace v zadávací dokumentaci výběrového řízení, můžeme pozorovat v českých podmínkách téměř na každém kroku. Poslední nepříjemné překvapení, především pro cestující, přinesly jednotky InterPanter, kde již samotná myšlenka modifikace jednotky RegioPanter pro dálkovou dopravu nevycházela ani tak z cíle nabídnout cestujícím vyšší komfort, jako spíše utratit evropské dotace na tom „správném“ místě. Samotná problematika komfortu pro cestující vychází ze složitosti jeho vyhodnocování, a tak se normy TSI prozatím soustředí pouze na technické parametry a otázku pohodlí ponechávají na zúčastněných stranách nákupu vozidel.

Podvozek lokomotivy 102.002 DB Regio, foto: Matouš DanielkaStanoviště strojvedoucího řady 102 DB, foto: Matouš DanielkaStanoviště strojvedoucího řady 102 DB, foto: Matouš DanielkaStanoviště strojvedoucího řady 102 DB, foto: Matouš DanielkaNastavení bezpečnostních, zabezpečovacích a  přenosových systémů lokomotivy ve strojovně, foto: Matouš DanielkaLokomotiva 102.002 DB Regio, foto: Matouš Danielka

Výsuvný schůdek na stanoviště strojvedoucího 109E3, foto: Matouš Danielka Vraťme se ale zpět k lokomotivám 109E3, jak je výrobcem označovaná typová verze pro DB Regio. Lokomotivy se liší od svých kolegyň v řadě oblastí. Po stránce mechanické konstrukce došlo k nahrazení původních převodovek jiným typem. Dutý hřídel zůstal zachován. Lokomotivy jsou pouze jednosystémové pro napájecí napětí 15 kV a 16,7 Hz. Tento fakt však velké úspory nepřináší. Sběrače elektrického proudu byly nahrazeny typem shodným na lokomotivách Traxx AC3. Trakční transformátor je podobného typu rovněž výrobce ABB, kde jsou redukována některá vinutí, resp. odbočky na transformátoru z důvodu absence systému 25 kV 50 Hz. U moderních lokomotiv s frekvenčně řízeným pohonem pak absence napájecího stejnosměrného systému také mnoho výhod nepřináší, protože součástí je vždy stejnosměrný meziobvod. Původní podoba frekvenčních měničů s IGBT moduly zůstala zachována. Dosazeny byly pouze německé zabezpečovače. Mobilní prvky liniového zabezpečovače LZB, který je součástí německé vysokorychlostní sítě a staršího bodového zabezpečovače PZB (Indusi). ETCS nebylo instalováno. Doplněn byl displej LZB na pravé straně stanoviště a na horní stranu čelních oken přibyly informační displeje pro cestující. Ovládací pult strojvedoucího prodělal řadu změn. Ovládací prvky byly na žádost DB upraveny podle německých standardů, ale oblíbená integrovaná jízdní páka zůstala zachována. Byl doplněn systém zasílající on-line informace s provozními stavy vozidla, který začíná být běžný také v drážní technice. Naopak boční kamery, kterými je vybavená řada 381 ZSSK, zde instalovány nejsou, protože je německá legislativa nepřipouští. Další drobností je odstranění designového krytu na bočnicích ve tvaru rovnoramenného lichoběžníku. Strojvedoucí při nástupu ze štěrkového lože může aktivovat vysouvací schůdek, a tak se pohodlněji dostat na stanoviště, aniž by samotný schůdek během jízdy přesahoval povolený obrys vozidla. Poblíž schůdků se také nachází otvor pro doplňování křemičitého písku, který opět vychází z německých zvyklostí. Předchozí typy mají plnění ze střešních partií. Výrobci se dále podařilo zkrátit čas potřebný k obratu soupravy a instalován je systém automatické a poloautomatické brzdové zkoušky, který rovněž přispívá ke zrychlení technologických procesů.

Lokomotiva 102.002 a ICE 4, foto: Matouš DanielkaStroje 102.001 a 002 DB Regio, foto: Matouš DanielkaStroje 102.001 a 002 DB Regio, foto: Matouš DanielkaLokomotiva 102.002 DB Regio, foto: Matouš DanielkaLokomotiva 102.002 DB Regio, foto: Matouš Danielka

Při setkání se zástupci ŠT se nešlo nezeptat na záležitost tak často probíranou. Dozvěděli jsme se, že lokomotivy řady 380 Českých drah budou snad mít již definitivně získaná všechna razítka nutná k provozu s vlakovými soupravami ve všech zemích maximální provozní rychlostí, k čemuž se výrobce ve smlouvě s dopravcem zavázal, a tak tento nekonečný příběh s mnoha dějovými liniemi přece jen dosáhne svého konce. Současné omezení spočívá v provozu se soupravami maximální rychlostí 120 km/h na německém území. Chybí doložit některé skutečnosti související s provozem osobních vozů z pohledu dynamiky spojených vozidel. Podle slov zástupců výrobce bude zanedlouho odeslána tato poslední část požadované dokumentace. Ale žádný konkrétní konečný termín jsme neslyšeli.

Zdroj: Škoda Transportation


Matouš Danielka Poslat mail autorovi | 29.6.2016 (6:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla Reportáže

Další z regionu Německo Česká republika (celá)


  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel JiP 
29.06.2016 (13:32)  
Mohl bych mit trochu nedrazni dotaz. V clanku se zduraznuje jak DB prichazeji s radou pripominek pri vyrobe lokomotivy a soucasne se zminuje vagni zadani ze strany CD.

Jak je to prosim legislativne? Vypise se vyberove rizeni, vybere se vitezny uchazec a zapocne se vyroba. Jak moc muze u nas objednavatel vstupovat do postupu vyroby po uzavreni rizeni? Muze totiz snadno dojit k situaci, ze modifikaci je jiz tolik, ze muze byt zadani napadeno neuspesnych uchazecem, protoze se odchyluje od puvodni smlouvy. Evidentne to vypada ze ani DB nemely dokonale zadani a mnoho veci se resilo az za pochodu. Je mozne napr. do zadani zahrnout i cast, ktera umoznuje odchylky od puvodniho zadani v urcitych financnich mezich, aniz by bylo odchyleni od puvodniho zadani napadnutelne dalsimi uchazeci. Neumim si totiz realisticky predstavit, jak by nekdo napsal zadani naslozite zarizeni jako jsou dnesni moderni lokomotivy tak, aby bylo uplne dokonale a nebylo jiz treba dale nic resit a pouze cekat na dodani. Nebo se v tomto nase legislativa od te nemecke nejak vyrazne lisi a je vice zkostnatela a ruce svazujici?
registrovaný uživatel stoupa  mail  
29.06.2016 (13:17)  
Nezbývá než projektantum ze Škodovky upřimně pogratulovat. Konečně je jejich mašina schválená a kompatibilní, vyhovuje požadavkům DB.
(teď ještě ty KO alespon na kridorech a bude kompatinilní i ČD/SŽDC)

Ja vím, že to u Škodů trvalo věčnost, ale BR 101 od Adtrans taky už není nejmladší = je jich je jaksi dost...(velmi více kusů)
registrovaný uživatel Keprt 
29.06.2016 (13:04)  
ceskolipak: ano.

Mimochodem, včera nám přišel do schránky předvolební plátek středočeské ČSSD, kde u odstavce "co všechno zlepšíme v dopravě" bylo foto nějakého ICE, tak třeba je toto předzvěst ;-)
registrovaný uživatel ceskolipak  mail  
29.06.2016 (12:57)  
To je ICx ?
29.06.2016 (12:43)  
Narozdíl od některých škarohlídu škodovce fandím at jí to vyjde.Neví někdo jestli mají jít eště na slovensko nějaké 380ky?
dopisovatel nebo člen ŽP Zlámalík  mail  
29.06.2016 (12:17)  
Hle, ze "souboru komponentů" (první 109E) se postupně rodí lokomotiva. Je vidět, že ty německé připomínky k něčemu jsou a věřím, že si tím i výrobce zvedne svůj standard.
29.06.2016 (11:40)  
Ďakujem autorovi za peknú aktualitu s fotografiami.

to Astartoth:

Skôr by som sa opýtal: Škoda 109E (verzie CZ/SK/DE) je nejaká konkurencia pre Vectrony (Siemens) a Traxxy (Bombardier)? Objednávajú si ich napr. leasingové spoločnosti (ELL, Akiem, MRCE, Railpool, UniCredit,...) pre svojich zákazníkov? Mimochodom, podobnými "európskymi" lokomotívami sa prezentuje aj Alstom, PESA či Newag...

Kedy bude Škoda schvaľovať svoje lokomotívy takmer v celej Európe? Kedy uvidíme na bočnici jednej konkrétnej lokomotívy 109E napísané napr. takéto krajiny: DE/AT/HU/CZ/SK/PL/RO/RS/HR/BG/TR? Zdá sa to niekomu nereálne? Tak sa pozrite na tento Vectron:
http://www.railcolor.net/index.php?nav=1405330&id=9015&action=dview

A dizajn je veľmi subjektívna vec...

Na CRD sme mali možnosť sa porozprávať s rušňovodičmi, ktorí majú skúsenosti o.i. s r. 380 ČD aj s Vectronmi r. 383 ČD Cargo. Bolo veľmi zaujímavé počuť ich názory (vôbec to nebolo o kritike Škody, bolo to porovnanie z pohľadu tých ľudí, ktorí si na nich niečo odsedeli).
registrovaný uživatel Keprt 
29.06.2016 (10:40)  
Nevím, co znamená "mezitím" - mezi čím? Každopádně Vectronů je vyrobeno přes 200 a dalších více než 100 je už prodáno.
29.06.2016 (10:21)  
Vi nekdo, kolik jiz bylo mezitim vyrobeno tech ohyzdnych nemeckych Vectronu, ktere jsou jedinou soudobou konkurenci skode? diky
29.06.2016 (9:57)  
Samotná problematika komfortu pro cestující vychází ze složitosti jeho vyhodnocování, a tak se normy TSI prozatím soustředí pouze na technické parametry a otázku pohodlí v zásadě ponechávají na zúčastněných stranách nákupu vozidel.

Jen si dovolím doplnění. Problematika komfortu NEVYCHÁZÍ ze složitosti vyhodnocování a problematika komfortu VELMI ÚZCE SOUVISÍ S TECHNICKÝMI PARAMETRY VOZIDEL. TSI však komfort zatím - dle mého názoru naštěstí - neřeší z toho důvodu, že TSI mají jasně definovaných 5 cílů, mezi které patří bezpečnost, spolehlivost a dostupnost, ochrana zdraví, ochrana životního prostředí, technická kompatibilita. A jak vidno, komfort - což je mimochodem dosti subjektivní "veličina" zahrnující vícero ukazatelů - mezi nimi není, byť třeba na hodnocení jízdního komfortu již existuje evropská norma, konkrétně EN 12299...
29.06.2016 (18:42)  


Složitostí vyhodnocování byla myšlena právě ta Vámi zmiňovaná subjektivita vyhodnocování komfortu. Je nutné na tuto problematiku pohlížet z pozice cestujícího, kde lze kvalitu návrhu interiéru z mého pohledu objektivně zhodnotit až po několika cestách. Časem vždy narážím na další chytrá, nebo hloupá řešení. Ta chytrá řešení zaujmou spíše s větším odstupem, ale člověk se tam cítí prostě dobře. Směrem k cestujícím mohou pak být tyto detaily celkem zásadní. Obvzlášť, když se k těmto nedostatkům přidá vliv vypružení odpovídající kolejovému jeřábu EDK 1000, což jsem si po menší úpravě vypůjčil z jedné diskuze.
  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko