..: Výběr šotoklubu - týdny 3 a 4 :..

Výběr šotoklubu Když mně před čtrnácti dny ve schránce přistál redakční vzkaz s nabídkou výběru třech nejlepších fotek vložených do galerie ve 3. a 4. lednovém týdnu, nějakou dobu jsem musel váhat. Ale na nabídku jsem kývnul a po uplynutí dvou přidělených týdnů toho nelituji. Rozhodně bylo z čeho vybírat a na následujících řádcích najdete záběry, které považuji za trojici nejlepších. Při výběru jsem se snažil přihlížet spíše k jedinečnosti okamžiku, hře se světlem a stíny a v neposlední řadě také ke zpracování.

754.080-0

754.080-0, Lipová Lázně - Lipová Lázně zastávka, foto: Tomáš Krajcar Tato fotografie se v galerii objevila hned první den mého období a já měl téměř jasno, že ji do výběru zařadím. Mám krajinné záběry moc rád, stále je na nich co sledovat a pozorovatel může neustále objevovat nové a nové detaily. Tak jako zde, kdy vlak prudce klesá slezkým semmeringem po úpatí Jeseníků. Údolí je zalité slunečními paprsky, které na loukách malují dlouhou podzimní stínohru z ještě neopadaných, ale do zlatova zbarvených listnatých stromů. Díky perfektní viditelnosti vše krásně vyniká. Nejen vlak, ale i místní usedlosti a hluboké lesy jesenických strání.

Detail fotografie

M 131.1081

M 131.1081, Skalsko, foto: Michael Hajn Takzvaná modrá hodinka bývá poměrně často vyhledávanou dobou pro pořizování snímků ze stativu nejen u železničních fotografů. Budova výtopny vyniká proti tmavému pozadí a je na ní krásně patrná architektura drážních staveb místních drah z přelomu 19. a 20. století. Fotografii nenarušuje nic ze současnosti a tím nás vtahuje do svého děje, který se mohl odehrávat několik desítek let zpět v poklidné staničce schované v jednom z tajuplných údolí nedaleko Kokořínska. Doslova hvězdičkou na snímku je rozsvícené výměnové návěstidlo.

Detail fotografie

223.143-9

223.143-9, Marktleuthen - Röslau, foto: Robert Velechovský Síla a dynamika! První slova, která mne napadají při pohledu na tento záběr. Lokomotiva v plném výkonu žene vlak zmrzlou krajinou a svojí rychlostí víří sníh podél trati. Fotka, která by se bez ostychu mohla objevit v nějakém propagačním letáku firmy Siemens. Ničím nerušený snímek s hezky ustupující hradbou kontejnerů vytváří předpisovou perspektivu a pohled na hodnoty hektometrovníků tento dojem jenom umocňují.

Detaily fotografie


Tomáš Sluka Poslat mail autorovi | 26.1.2016 (6:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky ŽelPage

Další z regionu Česká republika (celá)


dopisovatel nebo člen ŽP Zlámalík  mail  
28.01.2016 (12:13)  
Skvělý výběr! ten Herkules mi předtím nějak unikl a musím souhlasit s hodnocením fotky. Idylku s Hurvínkem a nádherné Jeseníky bych zvolil též. Díky.
27.01.2016 (17:20)  
Čakám na tento seriál nedočkavo každé dva týždne, opäť skvelá práca :)

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko