..: Nejkrásnějším nádražím ČR je Nový Jičín město :..

Nový Jičín město, pohled od peronu, foto: Ing. Jaroslav BělkaPraha — V reprezentativních prostorách Valdštejnského paláce, sídla Senátu PSP ČR, byly na Martina, tedy 11. listopadu v 11 hodin vyhlášeny výsledky soutěže o Nejkrásnější nádraží České republiky. Letošním vítězem se stalo nádraží v Novém Jičíně město. Setkání zástupců nádraží, která postoupila do finále 9. ročníku soutěže o titul „Nejkrásnější nádraží České republiky 2015“, je především poděkováním aktivním jednotlivcům, kteří jdou často daleko za hranice svých běžných povinnosti a pomáhají anonymní prostory veřejné dopravy doplnit o lidský, přívětivý prvek.

Loňský vítěz soutěže, nádraží Brno-Chrlice, předal štafetu letošnímu vítězi. Z celkem 10 finalistů soutěže zvítězilo s celkovým počtem 1120 hlasů městské nádraží v Novém Jičíně. Velký souboj s ním svedlo nádraží v Jablonném v Podještědí s 992 hlasy. Další místa se nezveřejňují, protože všichni finalisté jsou příkladní a lidé, kteří se o ně starají, zaslouží velké uznání, stejně jako týmy pečující o další vlídná nádraží, která do finále nepostoupila. Letošními dalšími finalisty jsou Černý Kříž, Čermná nad Orlicí, Jedlová, Jeseník, Kunžak-Lomy, Nové Město na Moravě, Poděbrady a Silůvky. V devátém ročníku přišlo celkem 3374 platných hlasů. Kromě hlavních cen přidělili organizátoři titul Pohádkové nádraží mininádražíčku Kateřina v Karlovarském kraji, které je turistickou atrakcí a ukázkou dopravy v hlubinných dolech, a malebné stanici Lašovice v křivoklátských lesích, v kraji Středočeském. Zvláštní ocenění pak za příkladné využití části objektu stanici Nižbor, kde je původní nákladiště upraveno na restauraci.

„Těší nás dopady projektu – pozvání do Senátu dávají páni ředitelé jako odměnu zaměstnancům, nominace jsou podnětem k dlouho odkládaným opravám a zabraňují zamýšleným demolicím… Tato mimořádná akce je takto životaschopná díky podpoře vlastníků a správců železnice a též široké veřejnosti, která projevuje aktivní zájem o stav našich nádraží a má velkou snahu podpořit zásadní zlepšení jejich stavu“, říká Drahomíra Kolmanová, ředitelka Asociace Entente Florale CZ -Souznění a hlavní organizátorka celého projektu.

Soutěž probíhá pod záštitou stálé komise Senátu pro rozvoj venkova a ministra dopravy Dana Ťoka. Pořádá ji Asociace Entente Florale CZ – Souznění ve spolupráci s ŽelPage, Plzeňskou dráhou a Mikroregionem Konstantinolázeňsko. Spolupracují Správa železniční dopravní cesty, České dráhy a další. Informace o projektu na www.nejnadrazi.cz

Ondřej Demjan, foto: Nový Jičín město, Nejkrásnější nádraží ČR 2015, foto: Ondřej Demjan Jablonné v Podještědí, Za přívětivou atmosféru dotvářenou útulnou čekárnou,  samoobslužnou knihovnou, malým železničním muzeem a zejména srdečnou obsluhou, foto: Petr Krissak Čermná nad Orlicí, Za vzácné souznění současnosti a nostalgie, příjemné prostředí a laskavý personál, foto: Petr Novák Černý Kříž, Za malebnost stanice vzácně zachované vprostřed šumavské přírody, foto: Zbyšek Veselý Jedlová, Za vlídnou atmosféru, květinovou výzdobu, výbornou restauraci a milý personál, foto: Michal Hájek Jeseník, Za zdařilou rekonstrukci výpravní budovy, která se opět stala důstojnou vstupní bránou do lázeňského města, a za přívětivý personál, foto: Karel Sukup Kunžak-Lomy, Za příkladnou zdařilou a citlivou obnovu a celkové využití objektu v rámci cestovního ruchu, foto: Ivan Bažant Nové Město na Moravě, Za příkladnou spolupráci mezi městem, ČD a SŽDC, laskavou obsluhu a zdařilou přestavbu dopravního uzlu, který spojuje vlakovou a autobusovou veřejnou dopravu, foto: Zbyšek Veselý Poděbrady, Za zdařilou rekonstrukci památkově chráněného objektu, jeho smysluplné využití a za kvalitní péči o cestující, foto: Zbyšek Veselý Silůvky, Za cennou spolupráci obce a Správy železniční dopravní cesty na  citlivé rekonstrukci budovy a odpovědné péči o budovu i její okolí, foto: Jan Rybníček Kateřina, pohádkové nádraží u rezervace SOOS, foto: Richard Jakl Nižbor, restaurace z někdejšího nákladního skladu, foto: Jiří Šebek 

Redakce ŽelPage Poslat mail autorovi | 12.11.2015 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Reportáže ŽelPage

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Petr budvar  mail  
13.11.2015 (20:24)  
Hrad.: Mýlíte se. Bus nevychází na 1/10 ceny vlaku, ale rovnou na 1/100 ceny. Lžete alespoň důkladně (jako to umí kupř. v JČ kraji). Desetina je málo, ovšem setina je již lehko srozumitelná i tomu poslednímu kobliháři.
13.11.2015 (13:46)  
Ještě by měli zrušit tu trať z NJ do Suchdola. Udržovat trať do oblasti, kterou obslouží za 1/10 ceny autobus je ekonomický nesmysl. To samý je VM-Rožnov a VS-Karlovice.

Místo toho, můžeme si uspořit na nové vagony, nebo obsluhovat častěji oblasti, které jsou opravdovými PRD..MI.
registrovaný uživatel Jim  mail  
13.11.2015 (12:47)  
Zdá se mi to nebo ty hodiny v Jičíně vysej nakřivo? :))
registrovaný uživatel Trakia 
13.11.2015 (8:04)  
Ono je to často těžké,ale myslím,že tohle nádraží si určitě to ocenění zaslouží.
Napadá mně ještě taková malá poznámka,že by se mohl zrušit ten přídomek "město".To mělo význam,když v Novém Jičíně byly nádraží dvě.Bohužel lokálku Hostašovice - Nový Jičín horní nádraží zrušili a předělali na cyklostesku,tak je v N.Jičíně jen jedno.
A to samé se týká i zastávky Mořkov hlavní trať na trati Valašské Meziříčí - Ostrava.Po zrušení oné novojičínské trati už je v obci Mořkov je tahle zastávka,tak proč ten přídomek.
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko