..: Výhodné tarifní nabídky pro léto 2014 v Německu a Rakousku :..

OBB-EC Zillertalexpress, foto: Josef Petrák Berlín/Vídeň — Blížící se letní prázdniny jsou opět i letos impulzem pro cestování a dovolenou, které železniční společnosti pravidelně podporují různými tarifními nabídkami, ze kterých jsou jednoznačně nejvýhodnější síťové jízdenky. Jak už jsme Vás informovali v předchozích dvou aktualitách, České dráhy mají nabídku Jízdenka na léto platnou vždy dva týdny, Železničná spoločnosť Slovensko nabízí jízdenku Slovak vždy na jeden měsíc, Švýcarský dopravní systém u příležitosti výročí 25 let Švýcarského dopravního systému připravil speciální jízdenku Swiss Peak Pass. My se však v této aktualitě zaměříme na nabídky letních jízdenek v Německu a Rakousku, které ještě v době vydání předchozí aktuality nebyly známy.

Deutschland-Pass - několik dobrých i horších změn

Nastupiste s ICE na Erfurt Hbf, DB, foto: Deutsche Bahn

Německé dráhy nabízejí podobně jako v letech minulých výhodnou jízdenku na léto, cenově odstupňovanou dle věku cestujícího a dle cestovní třídy. Jízdenka s názvem Deutschland-Pass platí vždy 1 měsíc v období od 30. června 2014 do 15. září 2014. Oproti loňskému létu je tedy možnost využít tuto nabídku i v první polovině září, naopak ji nelze využít v části června. Ceny této nabídky se téměř nezměnily, dražší je pouze varianta pro mládež do 18 let, a to za 149 eur (loni za 109 eur) v druhé třídě. Pro mládež do 26 let cena zůstala stejná, a to 259 eur ve druhé třídě. Máte-li ovšem zájem o cestování první třídou, počítejte s tím, že letos již nelze zakoupit tuto jízdenku pro mládež ve variantě pro první třídu, je nutno podobně jako u jízdenky Interrail zakoupit dospělou variantu.

Další změnou k horšímu je to, že nabídka Deutschland-Pass letos platí pouze v Německu (loni bylo možné si udělat jednorázový výlet na 2 po sobě následující dny do Rakouska nebo do Švýcarska). Na druhou stranu bylo zrušeno omezení pro využití nočních vlaků kategorie City Night Line a EuroNight - nově můžete těmito vlaky cestovat za příplatek stejně jako vnitrostátními IC autobusy. Vlaky ICE Sprinter jsou i nadále pouze za příplatek.

Sommerticket - za stejnou cenu jako loni, ale…

1116, foto: Tomáš Kubovec

Ačkoliv Rakouské spolkové dráhy tvrdí, že „takto jste ještě Rakousko neviděli“, nutno konstatovat, že byť cena této nabídky zůstala stejná (tedy 39 eur pro cestující mladší 20 let a 69 eur pro cestující od 20 do 26 let a i letos je tato nabídka určená jen pro držitele karty VORTEILScard<26), nelze již letos jen tak volně cestovat vlaky EuroNight (noční vlak z Vídně na Břeclav Chopin nicméně nadále je v kategorii D čili rychlík, takže ten lze pro návrat z Vídně bez problémů využít). Můj loňský výlet na Bodamské jezero s redakčním kolegou Vantju, kdy jsme jeli z Vídně do Bregenzu a zpět vnitrostátním vlakem EuroNight 246/247 v běžném voze 2. třídy, je tedy již jen vzpomínkou, kterou letos nepůjde takto snadno bez dalších příplatků realizovat. Díky změnám GVD v Rakousku navíc od prosince 2013 nelze cestovat na jízdenku Sommerticket po italském peážním úseku z města Lienz přes Fortezzu a Brenner do Innsbrucku. Ostatní pravidla zůstavají beze změn, tj. v pracovní dny lze Sommerticket využít až od 8.00, o víkendu bez omezení. V pracovní dny je ovšem třeba jízdu ukončit nejpozději ve 3.00 dne následujícího.

SommerHit-Ticket dopravce WESTbahn

4010 002, St. Valentin ve směru Linz, foto: EBFÖpro User westbahn-karl

Jízdenku na léto nicméně v Rakousku nenabízí jen ÖBB, ale i privátní dopravce WESTbahn. Nabídka tohoto dopravce platí stejně jako v případě Sommerticketu ÖBB od 30. června, do 7. září, nicméně nemá časová omezení a rovněž není potřeba pro jeho získání platit navíc za zákaznickou kartu. Cestující do 20 let může tuto jízdenku získat za 33 eur, do 26 let potom za 66 eur. S touto nabídkou lze potom cestovat libovolně na trase mezi Vídní a Salcburkem.

Zdroj: Deutsche Bahn, Österreichische Bundesbahnen, WESTbahn


miropiro | 22.6.2014 (8:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu Rakousko


  1 2      Zpráv na stránku:   
24.06.2014 (10:10)  
M 152.0: naše „Jízdenka na léto“ má z toho všeho nejlepší a nejjasnější podmínky
On je to taky docela jinej produkt nez treba Sommer ticket. Zalezi na zpusobu pouziti a taky na veku. Pro 19ti letyho rakusaka je urcite nabidka sommer ticket vyhodnejsi a je skoda ze CD se nijak nesnazej nahnat mlady lidi do vlaku. Pro 27 letyho je zas takovej sommer ticket k prdu.
Ja bych taky asi vic ocenil celoprazdninovou jizdenku (klidne drazsi a s omezenima) nez 14ti denni. Ono utratit u nas ve vlaku litr s in-kartou neni zas tak jednoduchy, pokud to clovek nedela ad-hoc.
23.06.2014 (1:25)  
M 152.0: Sommer-Hit Westbahnu nápodobně. :)
registrovaný uživatel M 152.0  mail  
22.06.2014 (23:31)  
Jak to tak čtu, tak naše „Jízdenka na léto“ má z toho všeho nejlepší a nejjasnější podmínky.
22.06.2014 (13:54)  
DJ: Loni jsem to párkrát využil, ale asi ani čety nevěděly co a jak. :)
registrovaný uživatel DJ 
22.06.2014 (12:54)  
Filip Hrůza:

Pozor, každý máme na mysli něco jiného.

Možnost "nastoupit do vlaku (EN, tzn. letos tak jako tak nemožné) ještě před půlnocí (po které následuje pracovní den) s tím, že tímto vlakem mohu jet i přes půlku Rakouska a vystoupit z něj nad ránem)": vloni BYLO MOŽNÉ.

Možnost "přijet do Rakouska z cizí země mezistátním vlakem, který jede v pracovní dny ráno": vloni (jsou-li moje informace správné) NEBYLO MOŽNÉ (zatímco do r. 2012 to možné bylo).
22.06.2014 (12:01)  
DJ:
Loni tato možnost platila. Využil jsem jí při noční cestě z Zürichu do Sankt Pöltenu v EN 467 a u rakouského průvodčího naprosto bez problému (jel jsem v pracovní den). Samozřejmě, když jsem vystoupil, musel jsem čekat do 8.00. Letos jsem o této možnosti nic nenašel.
registrovaný uživatel DJ 
22.06.2014 (10:55)  
Michal Šimek:
Toto už ani loni neplatilo (snad proto, že loni už neplatila možnost zakoupení Sommerticketu i u ČD + prokazování se In-Kartou/RailPlus).

zdenda:
Deutschland-Pass v jedné své verzi platí i pro lidi nad 26 let.
22.06.2014 (10:54)  
Dlouhá léta u ÖBB platilo, že ve vlacích z ciziny není omezení osmou hodinou (pro mezinárodní cestující). Platí to stále?
22.06.2014 (10:03)  
ahoj
do Břeclavi zajíždí rakouské osobáky - patra - Cityshuttle.
chtěl bych levně do Vídně, nedalo by se využít této možnosti, ale kde zakoupit jízdenku, jízdenka OBB euroregio není nejlevnější.
děkuji za tipy
registrovaný uživatel Nechic  mail  
22.06.2014 (9:37)  
zdenda: Jedině interRail
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko