..: Na trať mezi Křižany a Rynolticemi se vrátí vlaky, ne však všechy :..

Poškozená trať u Křižan, foto: Jindřich Berounský Liberec — Úsek trati 086 mezi stanicemi Liberec a Jablonné v Podještědí tuto neděli, 1. června, po téměř roce bez provozu opět přivítá pravidelnou osobní dopravu. Jako první na trať vyjedou rychlíky, které spojují Liberec s Českou Lípou, Děčínem a Ústím nad Labem, a které objednává Ministerstvo dopravy. Naopak na osobní vlaky objednávané krajem si zde ještě delší dobu počkáme, minimálně do konce roku budou nadále nahrazeny náhradní autobusovou dopravou. Jejich další osud bude pak záviset na rozhodnutí Libereckého kraje, který se podobně jako další kraje potýká s omezeným rozpočtem a proto zřejmě uvažuje o trvalé náhradě těchto zastávkových vlaků autobusy. Neoficiálně se mluví v tomto ohledu o plánu společného konceptu zrychlených vlaků v režii kraje a Ministerstva dopravy.

Trať byla nejvíce poškozena mezi nádražími Křižany a Rynoltice. Právě stanice Rynoltice byla v nedávné době vyhlášena jako vítězná v soutěži Nejkrásnější nádraží ČR, ačkoliv zde v té době nejezdily žádné vlaky. V dotčeném úseku bude nyní na několik týdnů zavedena pomalá jízda, při které se ověří stabilita opraveného místa. Následně bude moci být zahájen provoz plnou traťovou rychlostí. Dlouhou výluku Správa železniční dopravní cesty využila také k dalším dílčím opravám tratě ve zbylém úseku. Další výluka je podle neoficiálních informací naplánována na podzim, což je však vzhledem k současnému dlouhému zastavení provozu poněkud zarážející.

Zajímavá je i podoba autobusové linky, která osobní vlaky dosud nahrazuje. Ta je vedena ve standardním režimu veřejné linkové dopravy (nikoliv jako NAD) a v Liberci z legislativních důvodů nezastavuje u vlakového nádraží, ale až na vzdálenějším nádraží autobusovém, což komplikuje přestup cestujících na případné další návazné vlaky. Odborové sdružení železničářů na svém webu také již v zimě uvedlo, že nabídku na zajištění a provozování autobusové dopravy dostaly nejprve samotné České dráhy, nicméně s podmínkou, že musí snížit cenu oproti běžné částce na vlakový kilometr. Náklady na provoz autobusu jsou totiž výrazně nižší. K dohodě však nakonec nedošlo a tak linku provozuje dopravce ČSAD Liberec s cenou 31,50 Kč za kilometr. V autobusech však platí vybrané jízdní doklady ČD a v Jablonném v Podještědí je zajištěn přestup na vlaky ve směru Česká Lípa.

Vyjádření Libereckého kraje k celé situaci a budoucímu provozu osobních vlaků se nám bohužel doposud nepodařilo získat.

Zdroje: České dráhy, iDnes.cz, OSŽ


Michal Jaroš Poslat mail autorovi | 29.5.2014 (6:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty Jízdní řád

Další z regionu ČR Liberecký


  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel arj 
30.05.2014 (11:52)  
bartik09: kolik musi CD zaplatit SZDC za 1 km jizdy 810, RS1 atd.?

Maximální ceny jsou stanoveny v Prohlášení o dráze celostátní a regionální platné pro jízdní řád 2014 - Příloha “C“ (dá se najít na webu).
Cena za provozování dráhy (řízení provozu) je od 5,80 Kč/vlkm (regionální dráha) do 7,81 Kč (celostátní tratě "rychlíkové"); cena za provozuschopnost dráhy je 30,16-44,77 Kč/1000 hrtkm - takže na vláček 25 tun (ř.810) mi tato složka vychází na lokálce 75 haléřů/km.

je levnejsi udelat si papiry na bus od Moskvy az po Londyn, nez udelat si papiry na 810 jedny lokalce?

Asi ano - ale papíry na bus si dnes většina lidí dělá za své, papíry na vlak (asi) všichni za peníze zaměstnavatele.

bezpecnostni pozadavky na RS1 nebo 814 jsou mnohem vyssi nez na Neoplan (nerku-li SOR)

Unijní směrnice (ani předpisy EHK OSN) nerozlišují mezi výrobcem/zemí výroby busu, odlišnosti v bezpečnostních požadavcích jsou jen oproti patrovým busům a podle podílu stojících cestujících. Ta vyšší bezpečnost je samozřejmě plusem pro dráhu.

Leinad: konkrétní voliči chtějí, aby mýto na silnici bylo daleko menší, než poplatky za cestu

Voliči by měli být nadřazeni plánovacímu úřadu, i když to v minulosti vypadalo spíš opačně.
Ale k těm poplatkům bych dodal, že (celkem samozřejmě) lidé nechtějí platit extra poplatky za použití silnice - když už platí daně, zatímco poplatky za použití kolejí jsou jim dost ukradené - řekl bych, že většina občanů ani netuší, že dráha takové poplatky platí (a "účtovala" si je i v letech 1994-2002 interně, když ještě všechno byly ČD).
registrovaný uživatel Sim 
30.05.2014 (11:49)  
M 474 003, Jiří Hurt > Všechno je uměle nastavené tak, aby kolejová doprava vycházela co nejdráž.

Blbost a souhlas zaroven, podle uhlu pohledu. Ona totiz draha byla, je a bude schvalne stavena tak, aby umoznovala:
- prepravu toho, co na silnici je problem, v podstate za jakoukoliv cenu (v realu do ceny srovnatelne s prekonanim problemu pro prepravu po silnici)
- levnejsi prepravu velkych celku, kde tolik nezalezi na case (typicky ucelenky uhli)
- rychlejsi prepravu za cenu srovnatelnou nebo vyssi nez po silnici

Takze, pokud mate v zadani "bez ohledu na cenu", muzete pak tisickrat prskat, ze to je drahy.

No a ted k duvodum, proc provoz sukafonu bude vzdy drazsi, nez provoz autobusu. Aby byly podminky srovnatelne, museli bychom mit pro autobus pripravenou silnici na urovni autodromu v Brne nebo neco podobneho - proste volnou drahu, kde se nekdo stara o to, ze:
- nic nepojede v protismeru
- nic nepojede za autobusem a nevrazi do nej zezadu
- nic nepojede ze strany, vsechna krizeni jsou "zabezpecena" a autobus ma absolutni prednost, tedy i pred hasicema a sanitkou, o policajtech nemluve
- nekdo prehazuje vyhybky, stahuje zavory, ridi navestidla

Ve sve podstate, pokud chceme neco srovnavat s autobusem, je to tramvajovy provoz, ktery fyzikalne funguje stejne jako lokalka (dokonce v Ostrave ma i stejne koleje), ale pritom se od provoznich nakladu na lokalku vyrazne lisi. U tramvaji se jezdi podle rozhledu, neni zadne vyhradni pravo na volny usek trate (az na vyjimky, viz soucasny provoz lesni tramvaje v Ostrave) a tim padem odpada zakladni polozka v cene za zeleznicni cestu = vyhradni pravo na pobyt a pohyb v danem useku trate.

Zkuste si predstavit, o kolik by vam vzrostly naklady na provoz autobusu, pokud by pred a za kazdym autobusem jezdilo policejni auto s majakem a zajistovalo volny prujezd vsemi krizovatkami ...

inkonginto > je dobre rozlisovat mezi "nelze" a "nechce se" ... k nam jezdi dva ze tri vlaku nizkopodlazni, takze s kocarkem je to loterie. Ten treti - vysokopodlazni - vlak ma zamceny prostor pro vozickare a kocarky, pruvodci ho odmita otevrit a necha klidne dva kocarky prekazet na predstavku. Je chybou toho vlaku, ze se tam uz treti kocarek nevejde, nebo by mel nekdo naucit toho pruvodciho, ze je tam pro lidi a ne lidi pro nej?
U autobusu je to stejne ... cca polovina busu (co k nam jezdi) ma misto pro kocarky, druha pulka nema. I u tech, ktere misto nemaji, je nekdy mozne sedomluvit s ridicem a dat kocar do podpalubi. Jindy ne. A fakt, ze dopravce nedokaze garantovat, ktery spoj misto ma a ktery ne (stejne jako u vlaku, ktery spoj je nizkopodlazni), uz neni chybou vozidel jako takovych, ani dopravnich systemu. Ale je chybou zamerne prehlizet vyhody a nevyhody, ktere vlak ci bus nabizi ... a pak nesmyslne chtit zivit trat, kterou hobluje vyhradne na ctyrech parech spoju jeden solo sukafon ... nebo naopak podporovat autobusy na dalkove lince, kde je poptavka po spojeni radove stovek lidi za hodinu, pokud existuje rozumny ekvivalent v podobe vlaku.
30.05.2014 (11:35)  
Samozřejmě, že získat způsobilost pro řízení drážních vozidel je daleko složitější, než pro autobus, protože můžou být při případné nehodě daleko větší následky a je zde nutnost znalosti specifických předpisů a daleko více osobní odpovědnosti.
30.05.2014 (11:04)  
1) Vi nekdo aspon priblizne, kolik musi CD zaplatit SZDC za 1 km jizdy 810, RS1 atd.?

2) Pletu se, kdyz reknu, ze je levnejsi udelat si papiry na bus, aby moh clovek ridit Neoplan s Vmax 120 a kapacitou 80 lidi od Moskvy az po Londyn, nez udelat si papiry na 810 s Vmax 80 a kapacitou 80 lidi, aby moh jezdit na jedny lokalce?

3) Pletu se, kdyz reknu, ze bezpecnostni pozadavky na RS1 nebo 814 jsou mnohem vyssi nez na Neoplan (nerku-li SOR) jsou mnohem vyssi, byt pak v provozu dosahuji stejnych rychlosti pri stejne obsazenosti?
registrovaný uživatel 55p 
30.05.2014 (10:09)  
do autobusu jen tak nemůže přijít školní výlet, protože se nevejde

Ano, čerstvá (skoro osobní) zkušenost z cesty z Kouřimi.
registrovaný uživatel Leinad 
30.05.2014 (9:27)  
Nežijeme ve světe centrálního plánování, kdy státem zřízený úřad určoval, kolik ruliček toaletního papíru se má vyrobit, aby byl všude dostatek toaletního papíru a aby se dostalo na všecky.
Pořád konkrétní voliči chtějí, aby mýto na silnici bylo daleko menší, než poplatky za cestu.
30.05.2014 (7:20)  
inkonginto - Prosím, už přestaňte s těmi drážními dogmaty o nemožnosti nahradit vlak pro určité skupiny. V mnoha dřívějších diskuzích už byly vyvráceny...
registrovaný uživatel inkonginto  mail  
30.05.2014 (7:15)  
Ještě by bylo vhodné uvést, že do autobusu jen tak nemůže přijít školní výlet, protože se nevejde, nemůžou tam přijet se dvěma, třemi kočárky, nejde to s koly, vozíčkář je problém atd. Nemluvě o návaznostech na další spoje. Pokud si Křižany zaplatí mikrobus k nádraží, je vyřešeno. Klidně by to mohl být mikrobus k vlaku z větší dálky objednaný krajem.
29.05.2014 (22:50)  
M 474 003: Nežijeme ve světe centrálního plánování, kdy státem zřízený úřad určoval, kolik ruliček toaletního papíru se má vyrobit, aby byl všude dostatek toaletního papíru a aby se dostalo na všecky.
Ale ano, lidi mají tendenci věřit, že nekde sedí jeden jediný všemocný ---- který tahá za nitky a řídí celý svět do takových detailů jako je skopnutý palec. Z hlavy bych dal nejméně 8 jmen pro ----. Laboratorní myši nevyjímaje (Stopařův průvodce po Galaxii).
registrovaný uživatel Jiří Hurt  mail  
29.05.2014 (22:09)  
M 474 003: "Všechno je uměle nastavené tak, aby kolejová doprava vycházela co nejdráž."

Naprostý souhlas! :(
  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko