..: Křest DVD o švýcarské dopravě :..

Křest DVD o švýcarské dopravě, foto: CEDOPPraha — Dne 27. února proběhl na půdě Parlamentu ČR pod záštitou místopředsedy hospodářského výboru Karla Šidla a za účasti několika dalších poslanců a zástupců partnerů projektu ze SŽDC, Českých drah, SUDOPu, IKP a ROPIDu slavnostní křest pečlivě připravovaného DVD z produkce CEDOPu (Centrum pro efektivní dopravu), které mapuje principy úspěšné funkce systému veřejné dopravy ve Švýcarsku. Po slavnostních proslovech a prezentaci částí filmu následovala diskuse, která i s ohledem na zúčastněné auditorium akcentovala především dlouhodobou neudržitelnost současného stavu plánování infrastruktury, kdy jsou stavby, jejichž životní cyklus se počítá v desítkách let, předmětem politických rozhodnutí z roku na rok, a kdy i přes štědré období dostupnosti evropských dotací nejsme schopni efektivně realizovat kriticky důležité projekty z pohledu potřebné kapacity budoucího, ale i současného reálného provozu. Mnozí účastníci přislíbili, že film s potěšením zhlédnou a rádi využijí inspirace pro cíle dopravní politiky veřejné dopravy v ČR, kéž by tedy tato slova padla na úrodnou půdu.

Film přibližuje příčiny úspěchu švýcarské veřejné a zejména vskutku páteřní železniční dopravy, ukazuje souvislosti dlouhodobého plánování a stabilního financování dopravní infrastruktury i dopravní obslužnosti ve Švýcarsku. Spolehlivost a atraktivita nabídky je základní příčinou faktu, že i bohatí Švýcaři raději použijí veřejnou dopravu. A právě otázka cesty k realizaci atraktivní nabídky veřejné dopravy je nosným námětem dokumentu, který Vám odpoví např. na otázky:

  • Jak to, že v největším městě „malého“ Švýcarska je z hlediska počtu vlaků nejfrekventovanější nádraží v Evropě?
  • Proč jsou švýcarské koleje využívanější než japonské?
  • Jak je možné, že pro cestování s 250 různými (tedy i soukromými) dopravci si stačí pořídit jednu jízdenku?
  • Mají Švýcaři pokročilou dopravní infrastrukturu proto že jsou bohatí, nebo proto že více plánují a přemýšlí?
  • Jak to, že Švýcaři staví velké dlouholeté projekty dopravní infrastruktury aniž by na to měli extra úřad typu českého SFDI?
  • Jak to, že švýcarský mýtný systém pokrývá všechny silnice všech tříd a generuje významné zdroje pro financování dopravy?

DVD Švýcarská veřejná doprava, foto: CEDOPDVD, které vyšlo v nákladu 3000 ks, si můžete zakoupit také v našem e-shopu. Mnoho informací o principech fungování veřejné dopravy ve Švýcarsku si můžete přečíst také na specializovaném portálu Švýcarská veřejná doprava.

Zdroj: CEDOP


Redakce ŽelPage Poslat mail autorovi | 15.3.2014 (8:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Reportáže

Další z regionu ČR Praha Švýcarsko

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko