..: Bouře ustala, Británie sčítá škody :..

Převrácený patrový autobus, A1071, Hadleigh, Suffolk, foto: BBC News, zveřejněno na základě Licenčního ujednáníBournemouth, Dorset — Jak jsme čtenáře informovali v předchozí aktualitě, přes území Velké Británie se přehnala bouře, u níž meteorologové predikovali sílu hurikánu. Samozřejmě, že takto silná bouře nebyla zaznamenána všude (například hrabství Dorset na jihu Anglie nebylo nijak zásadně ovlivněno), přesto na mnoha místech došlo k poškození majetku.

Jaká jsou známá fakta?

Bouře se nad území Spojeného království Velké Británie a Severního Irska nahrnula od západu v neděli v pozdních nočních hodinách. Kulminace byla předpovězena na brzké ranní hodiny v pondělí. Je nutné podotknout, že na rozdíl od roku 1987 se meteorologové trefili zcela přesně. Ve spodní části odkazované stránky BBC News jsou k vidění dvě videa, na nichž lze vidět srovnání předpovědi počasí z dotčeného dne v roce 1987 a v roce 2013.

V železniční dopravě nyní dochází k postupné stabilizaci, mimořádnosti v jízdních řádech jsou již pouze u dopravců C2C, First Capital Connect a London–Midland. Mimo provoz je v tuto chvíli pouze Stansted Express. Ve všech případech se jedná o zdržení z důvodu oprav na železničním tělese, zejména jsou odstraňovány popadané stromy. Pro zajímavost, organizace Network Rail (obdoba SŽDC) hlásí více jak stovku popadaných stromů na železniční tratě napříč Anglií.

Nejvyšší rychlost větru byla naměřena na ostrově Isle of Wight, v letovisku Needless Old Battery, kde síla orkánu dosáhla 99 mil za hodinu (159 km/h). Na 600 tisíc domácností bylo dočasně bez dodávek elektrické energie a Met Office vydal 137 varování před lokálními záplavami. V televizních zprávách BBC News byl včera večer k vidění krátký spot, ukazující na bok převrácený patrový autobus – fotografie byla následně zveřejněna i na stránkách BBC News. Stručně řečeno, pro naší statistiku postačí, když uvedeme, že k ničivým následkům bouře lze přičíst i povalený double-decker.

V průběhu bouře zemřely čtyři osoby.

Více podrobných informací ve formě komentáře autora připravujeme k vydání. Fotografie následků bouře pak můžete shlédnout na stránkách BBC News zde.

Zdroj: BBC News [1, 2, 3 , Teletext]


rpet Poslat mail autorovi Ohodnotit na Flattru | 29.10.2013 (18:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu Spojené království


registrovaný uživatel optus 
29.10.2013 (22:43)  
Tak nevím, jestli mám mluvit o štěstí v neštěstí. Byl jsem před týdnem fotit v Dorsetu (Bridport a okolí) a nadával jsem, že se počasí moc nevydařilo, ale být tam o týden později... nevím, nevím. Když se podíváte na vlaky, jedoucí po nábřeží v Dawlish (sousední hrabství Devon) a v celku běžný příboj http://www.railgallery.cz/showphoto.php?photo=6806&limit=recent
tak navím, jak to tam mohlo vypadat při té bouři...
29.10.2013 (21:31)  
Čtyři mrtví - to ještě jde. Jen na severu Německa, kam se bouře přesunula, zemřelo sedm lidí, prakticky všichni na následky vyvrácení stromů :-(
registrovaný uživatel rpet  mail  
29.10.2013 (18:32)  
ja mam dost casto pocit, ze nam tady fouka porad, ne jen obcas ;)
29.10.2013 (18:05)  
Na ostrově v moři to občas fouká... A zvlášť když podzim v Evropě připomíná spíše subtropy.

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko