..: Velká Británie očekává silnou bouři – předpoklad omezení dopravy :..

Rolling thunderstorm, foto: John KerstholtLondýn — Jakkoliv je podzim ve Velké Británii poměrně příjemný (teploty se pohybují kolem 14 až 17 stupňů Celsia), je pravděpodobné, že nedělní noc toto klidné, pozdní babí léto poněkud naruší. Agentura Met Office (obdoba českého ČHMÚ) vydala varování před přicházející bouří, jež by měla kulminovat rychlostí větru 130 km/h a silným, déle trvajícím deštěm. Zasaženy mají být regiony Wales, západní, jihozápadní a jižní Anglie, jihovýchodní část Anglie a území známé pod označením Midlands. V obavě před případnými následky dojde v neděli večer k omezením, která se budou dotýkat prakticky všech druhů dopravy.

Omezení v dopravě

Železniční spojení mezi kontinentální Evropou a Velkou Británií (UK), Eurotunnel, je v tuto chvíli nejisté. Zatímco server BBC News informuje veřejnost, že Eurostar přerušil provoz až do zítřejší sedmé hodiny ranní, na informační lince společnosti Eurotunnel se redaktor dozvěděl, že služba přepravy je poskytována bez přerušení, v režimu jednoho spoje každou hodinu.

V okamžiku vzniku této aktuality byly k dispozici následující omezení železničního provozu na území UK:

  • Southern Railway: provoz zastaven do pondělí 9.00 h.
  • South Eastern Railway: provoz omezen dle aktuálního vývoje počasí v dotčených oblastech.
  • Eastern Railway/East Coast: provoz omezen s možností úplného zastavení provozu v dotčených oblastech.
  • First Capital Connect: úplné zastavení provozu v neděli 24.00 h do pondělí 9.00 h, následně omezený provoz dle možností a situace.
  • Greater Anglia, Stansted Express: úplné zastavení provozu od vyhlášení (neděle, 19.00 h) do pondělí 9.00 h, poté omezený provoz dle možností a situace.
  • First Great Western: omezený provoz dle vývoje počasí v dotčených oblastech do pondělí 10.00 h.
  • Virgin Trains: omezený provoz na základě vývoje situace v dotčených oblastech do pondělí 9.00 h.
  • London Overground: provoz zastaven.
  • Gatwick Express: provoz zastaven.

Omezení v letecké dopravě:

Všechna letiště v dotčených oblastech vydala na svých internetových stránkách doporučení, aby si cestující před odjezdem na letiště ověřili, zda letecká společnost nezrušila právě jejich let. Letiště Heathrow očekává až 20procentní redukci provozu s možností zrušení až 60 letů (netýká se dálkových letů).

Vývoj počasí zcela jistě ovlivní i lodní dopravu mezi Doverem (UK), Calais a Dunkerque (Francie):

DFDS Seaways (dříve Norfolk Ferries): v době vydání aktuality byl provoz zachován, u některých spojů bylo hlášeno zpoždění cca 45 minut. Provozovatel si vyhradil možnost zastavení dopravy v případě, že se situace zhorší nad mez bezpečnostních předpisů pro tento druh dopravy platných. Stejné oznámení vydal i dopravce P&O Ferries.

Vývoj samozřejmě budeme dále sledovat a pokusíme se Vám přinést i fotografie následků této bouře.

Zdroje: BBC News, BBC Red Button service [teletext] Eroutunnel [dotaz na info lince společnosti, internetová stránka], Met Office , National Rail , Heathrow airport, Wikimedia Commons


rpet Poslat mail autorovi Ohodnotit na Flattru | 27.10.2013 (22:54)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu Spojené království


registrovaný uživatel Rail-2005  mail  
28.10.2013 (20:36)  
Nám tady v Kölnu přes den foukalo až 70 km/h, ale na severu Německa na pobřeží Severního moře běžně kolem 150 km/h a na některých místech ještě severněji u hranic s Dánskem až 170 km/h.
registrovaný uživatel rpet  mail  
28.10.2013 (12:45)  
daval jsem Vladovy do zprav ranni updaty, priznam se, ze nevim, jak se to da do toho clanku vlozit... no, pokud se to tu objevi, nebude to tak cerstve.

drsne to bylo hlavne na pobrezi, i kdyz Midlands na tom taky nebyly nijak ruzove. Vetsinou jde o popadane stromy, zaplavy a skody na majetku. Clovek zatim zemrel jeden, a to 14ti lety chlapec, ktery surfoval v drnych vlnach.

V Dorsetu to nijak extra dramaticke nebylo, sem tam nejaka vetev...
registrovaný uživatel arj 
28.10.2013 (8:02)  
Vzhledem k tomu, že je to dnešní ranní "main headline" (hned po sledování Angely) i na BBC World - včetně podtitulků, že provoz Eurostaru přerušen do 7:00 GMT a většina ostatních železnic na Jihu do 8:00, tak to asi muselo být drsné.

Takže přeju úspěšné přežití ... a pokud Vývoj samozřejmě budeme dále sledovat, tak by mne zajímalo, co taková bouře dělá s "pracovní morálkou" - rozuměj, snaží-li se lidé dostat do práce jak to jde nebo zda je nějaké obecné doporučení typu "vykašlete se na to, osobní bezpečnost je přednější", které uznávají i zaměstnavatelé.

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko