..: SNCF objednaly další dvoupodlažní jednotky TGV :..

TGV R Duplex, Villefranche-sur-Mer, foto: AK Paříž — Francouzská železniční společnost SNCF potvrdila v průběhu letošních prázdnin objednávku na 10 dvoupodlažních souprav Euroduplex od společnosti Alstom. V roce 2007 obě společnosti uzavřely rámcovou smlouvu na dodávku 55 vlakových souprav s opcí na dalších 40. 30 souprav v rámci opce bylo objednáno již v březnu 2012, takže touto objednávkou byla rámcová smlouva bezezbytku naplněna. Soupravy z této objednávky by měly být dodávány v průběhu let 2015 až 2019. Za 10 Euroduplexů bude zaplaceno 300 milionů eur. Při využití opce se vedení společnosti Alstom rozhodlo stáhnout žalobu na Eurostar, který před časem objednal nové jednotky Siemens Velaro u konkurenční německé společnosti, což se Francouzům nelíbilo.

V červenci 2013 bylo v síti francouzských drah nasazeno 21 jednotek Euroduplex, které jsou již třetí generací dvoupodlažních vysokorychlostních jednotek. Kromě Francie zajíždějí do Frankfurtu, Mnichova, Stuttgartu a Freiburgu, v blízké době by měly být nasazeny do pravidelného provozu na spojích z Paříže do Barcelony a Curychu.

TGV Duplex, Port-la-Nouvelle, foto: Tomáš Kubovec Co jim předcházelo? V 80. letech minulého století patřily konvenční (jednopodlažní) jednotky k velmi oblíbeným dopravním prostředkům při jízdách po Francii na delší vzdálenosti. Přesto, že se soupravy spojovaly, zkracovaly se intervaly mezi jednotlivými vlaky, na některých úsecích vysokorychlostních tratí se nedostávalo potřebné volné dopravní cesty. Bylo problematické zvýšit přepravní kapacitu. Proto se inženýři Alstomu pustili do vývoje dvoupodlažní soupravy. První studie byla hotova v roce 1987.

První generace měla kapacitu až 510 míst, což ve srovnání s 350 místy klasické soupravy znamenalo zvýšení o 40 %. Přitom byly kladeny vysoké nároky na bezpečnost cestujících. Dvoupodlažní souprava, při své délce 200 m, měla jen 13 podvozků oproti 16 podvozkům u klasické soupravy. Společně se snížením hmotnosti soupravy a dobře navrženou aerodynamikou to umožnilo snížit spotřebu energie na sedadlo o 15 % oproti jiným vysokorychlostním soupravám. Druhá generace, označená DASYE, byla vybavena novým asynchronním pohonem odvozeným ze standardních jednotek. Třetí generací je pak Euroduplex, s kapacitou 510 až 560 míst a maximální rychlostí 320 km/h. První soupravy byly uvedeny do provozu v prosinci 2011, když SNCF otevřela linku Rhine-Rhone. Kromě Francie může zajíždět do Lucemburska, Německa, Švýcarska a Španělska. A že je dvoupodlažní TGV držitelem rychlostního rekordu je asi zbytečné dodávat.

Zdroje: Alstom, Rail, Railway Gazette, Railway Technology


Vlad Poslat mail autorovi | 23.9.2013 (6:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci Vozidla

Další z regionu Francie


registrovaný uživatel Rail-2005  mail  
25.09.2013 (21:23)  
AGV je rozhodně špičkový vlak, který je mnohem dále než Siemens Velaro D nebo Bombardier Zefiro 300, ale SNCF si nebude chtít v blízké době příliš diverzifikovat vozový park.

TGV Euroduplex je dostatečně moderní vlak, který má s předchozími dvěma generacemi společný pouze vnější tvar skříně a design. V oblasti pohonu, zabezpečovacích systémů a informačních systémů pro cestující nalezneme uvnitř zcela něco jiného.

Až bude konečně povolen provoz Euroduplexů z Figueras do Barcelony, bude otevřena přímá linka Paris - Barcelona 3 krát denně. Vlaky pojedou minimálně do Perpignanu zdvojené.
Navíc SNCF vyřazuje nejstarší TGV PSE, která jsou právě nahrazována dvoupodlažními jednotkami - kapacita je prostě klíčový problém.

320 km/h se jezdí standardně na LGV Est a LGV Rhin-Rhône
310 km/h se jezdí standardně na LAV Madrid - Barcelona

Euroduplex vs. ICE 3
Jízdní komfort při rychlosti 250 km/h (Rastatt - Appenweier) je u Euroduplexu jednoznačně lepší - menší vnitřní hluk, prakticky žádné vibrace.

SNCF si AGV určitě někdy koupí, ale prostě ještě nenastal čas.
registrovaný uživatel PPP 
24.09.2013 (21:11)  
Má to jezdit na Zürich (Curych) a Barcelonu. Do Curychu jezdí Duplex už teď, prý slušně obsazené, tak asi nebudou chtít něco s nižší kapacitou. A do Barcelony se jede přes Lyon, kde se stěží stíhají pobrat cestující s Duplex jezdícími na minimální možné následné mezidobí, takže tam určitě nic s nižší kapacitou nepřichází v úvahu. Na design to nejezdí a SNCF si nepotřebuje honit marketing líbivými slogany o nejrychlejším vlaku nebo o designu Porsche. Nabídka rychlého a cenově dostupného spojení v moderní soupravě je dostatečná reklama.

Úvaha o rychlostech je pak v tomto případě zcela mimo hru. Pokud je mi známo, z evropských tratí jediná, která umožňuje aspoň 330 km/h (tedy nejnižší vyšší rychlost, než umí Euroduplex) je Paříž (Paris) - Štrasburg (Strasbourg). Zatím tedy vlaky na vyšší rychlost nejsou třeba.
24.09.2013 (17:18)  
Ale také má pár výhod. Mezi nimi rozhodně patří možnost naplnění kapacity v řídícím voze, což u žádného Duplexu není zatím možné. Další výhodou je maximální provozní rychlost, která činí u AGV vlaků 360 km/h. U Duplexu je to 320 km/h. Třetí výhodu vidím v marketingu. Jsou přitažlivější vlajkovou dvoupatrové vlaky, které dosáhly rychlostního rekordu a nebo vlaky s vizáží Ferrari? Obě varianty jsou lákavé, ale myslím si, že pro cestujícího budou atraktivnější ty vlaky, které mají vizáž Ferrari.
registrovaný uživatel PPP 
24.09.2013 (13:55)  
A na čem se zakládá doměnka, že AGV je jeden z nejlepších rychlovlaků světa? Oproti TGV Duplex (různých variant) má přinejmenším výrazný handicap v kapacitě.
23.09.2013 (22:18)  
Na jednu stranu je dobře, že SNCF objednávají další vlaky, ale na tu druhou nechápu, proč vlastně zatím neobjednaly jeden z nejlepších rychlovlaků světa - a to AGV? Zrovna dneska jsem na to myslel.

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko