..: Systém IREDO zažívá další otřesy :..

Oredo Pardubice/Hradec Králové — Psal se rok 2011 a Pardubický kraj se 11. prosince toho roku připojil k integrovanému dopravnímu systému IREDO. Začaly platit zcela nové jízdní řády, společná tarifní politika se sousedním Královéhradeckým krajem, vše v režii kraji napůl vlastněné firmy OREDO. Její technologové navrhli zastavit provoz na několika regionálních železničních tratích, naopak se posílily páteřní tratě a také autobusové linky, a to i o víkendech, kdy v mnohých jiných krajích nejede do sídel zcela odkázaných na autobusovou dopravu doslova ani kolo. Ano, samozřejmě ani organizátorům dopravy v Pardubickém kraji se nevyhnuly problémy: kromě různých administrativních a finančních pochybení se jednalo zejména o podle některých nedostatečně připravené autobusové jízdní řády. I přesto šlo ale o ambiciózní projekt, který bylo možno směle označit za jeden z nejlepších integrovaných dopravních systémů v Čechách – už jen proto, že jako jediný zahrnuje dva kraje a je zde aplikován tzv. zónově-relační tarif, který cestujícím přináší mnohé výhody, stejně jako zavedení integrálního taktového grafikonu. Systém IREDO však nyní zažívá velké otřesy, které mohou dopadnout hlavně na cestující.

Integrální taktový grafikon - princip síťové dostupnosti, foto: DS FD ČVUT Vše začalo po krajských volbách v roce 2012. Zatímco původní krajská vláda, a hlavně náměstek pro dopravu Jan Tichý, zřejmě předpokládali, že fungující dopravní systém budou moci použít v předvolebním boji, bylo to spíše naopak. Mnozí lidé i představitelé místních samospráv jízdní řády hlasitě kritizovali a ty se tak staly volebním tématem v opačném smyslu: politické strany se předbíhaly v tom, kdo se společností OREDO více zatočí a kdo radikálněji změní v té době nepopulární nový systém veřejné dopravy k lepšímu. Někteří volali dokonce po návratu jízdních řádů platících před rokem 2011. K těm se řadil i tamější volební lídr jedné z levicových stran, bývalý odborový předák Jaromír Dušek. Tomu volby přály a tak zanedlouho získal křeslo náměstka hejtmana s gescí pro dopravu. Již tehdy se odborná veřejnost rozdělila na dva různě velké tábory – jedni očekávali od nového náměstka návrat k tradicím, obnovení provozu na zastavených železničních tratích a přítrž pro koordinátory firmy OREDO. Druzí se naopak obávali zničení již vcelku fungujícího dopravního systému, který od svého zavedení v té době již prošel řadou změn, které odstranily největší problémy a postupně spíše představovaly doladění fungujícího systému. Na obranu tvůrců nového systému je také třeba podotknout, že na přípravy měli politiky určenou velmi krátkou dobu několika měsíců, zatímco jinde se systém spouštěl po částech několik let.

Protokolární vlak na trati 025, foto: mat.mt Činnost nového krajského vedení se projevila brzy. Na jedné straně se změny týkaly zejména kritiky předchozího vedení a zaměstnanců organizátora dopravy, a to zejména kvůli problémům v odměňování vedení. Na druhé straně však přišla nová politická reprezentace například s již zmíněným radikálním návrhem vrácení všech jízdních řádů do stavu před optimalizací, proti čemuž nakonec vystoupilo i několik původně nespokojených starostů a obyvatel, takže se od tohoto diskutabilního kroku raději ustoupilo. Mezi provedenými změnami tak patří zejména rozšíření zastavování některých předtím zrychlených vlaků a částečná úsporná omezení autobusové dopravy, které se dotklo hlavně víkendů a přepravních sedel, ovšem nejen těch. V letošním roce pak přibylo také obnovení dopravy na tratích mezi Dolní Lipkou a Hanušovicemi, Moravským Karlovem a Mlýnickým Dvorem a také mezi Heřmanovým Městcem a Prachovicemi v opačné části kraje.

Čím dál více pak přibývalo další kritiky na stranu společnosti OREDO. Zejména v její pardubické sekci již předtím nezůstal doslova kámen na kameni a mnoho předchozích klíčových odborníků i vedoucích pracovníků z firmy dobrovolně či nedobrovolně odešlo. Nakonec vše skončilo tím, že Pardubický kraj odmítl využívat dále služeb firmy OREDO při koordinaci dopravy a tvorbě jízdních řádů a začal si dopravu organizovat sám, a to prostřednictvím svého vlastního dopravního odboru, jak je tomu i v některých jiných krajích zvykem. Se společnou firmou však kraj dále spolupracoval alespoň na projektu bezkontaktních čipových karet, které jsou dalším poměrně diskutabilním krokem nového vedení kraje i dopravního koordinátora.

Nová karta IREDO, foto: OREDO Tyto karty totiž ruší původní papírové přestupní jízdenky, tedy hlavní výhodu integrovaného tarifu. Dále bude možné tyto jízdenky zakoupit pouze s čipovou kartou, čímž se prakticky znemožní možnost využít hlavní výhody integrovaného dopravního systému pro zájemce, kteří kraj navštěvují nepravidelně a nevlastní krajskou kartu. Pro organizaci dopravy ale naopak přibude možnost lépe sledovat obsazenost jednotlivých spojů a dělení přepravních tržeb mezi dopravci, což papírové jízdenky umožňovaly jen složitě. Jedna jízdenka na vlak i autobus pro náhodné cestující však zřejmě navždy skončí.

Mapa zón IDS IREDO v Pardubickém kraji, foto: OREDO Spolu se zavedením karet ale přichází pro cestující také nepříjemnost v podobě konce platnosti tarifu IREDO v pardubické městské hromadné dopravě, jak uvádí na svém webu Dopravní podnik města Pardubic. Mezi pardubickým a hradeckým krajským vedením navíc panují prudké neshody o osobu jednatele společnosti OREDO Jiřího Krále a také o funkci jednoho z poradců této firmy, který je zároveň majitelem autobusové firmy AUDIS BUS, zajišťující v kraji veřejnou linkovou dopravu. Další část sporu se týká slev na jízdenky kupované prostřednictvím elektronické peněženky na bezkontaktní čipové kartě. Představitelé Pardubického kraje varují, že může dojít až k odprodeji jejich podílu ve firmě OREDO zpět Královéhradeckému kraji a odchodu z této společné firmy. Otázkou pak zůstává, zda by to neohrozilo i jediný český mezikrajský integrovaný dopravní systém.

Zdroje: Česká televize, iDnes.cz, Dopravní podnik města Pardubic, ŽelPage


Michal Jaroš Poslat mail autorovi | 12.9.2013 (6:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci Tarify

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel pivko 
17.09.2013 (10:25)  
No po přečtení této diskuse se mi nemohla nevybavit scénka ze seriálu Jistě pane ministře, jak se nebohý Jim stal "dopravním náčelníkem". Ono to asi fakt tak bude... (je to ten nejhorší vrahoun hlasů).
registrovaný uživatel Pazzy 
16.09.2013 (20:13)  
Petr Budvar: Ano, zbytečné investice jsou opravdu ostudou. Ono kdyby nebylo takových daní a regulací, tak by se tam třeba uživil i takový jeden taxikář. Taky si obyvatelé mohou sdílet auta (kterých je násobně víc než v období, které popisujete). A já si stojím za tím, že vydržovat prázdný autobus je drahý luxus, který venkovu spíše škodí a obce by měly začít řešit problém samy. Bohužel díky regulacím a zákonům tady maršutky jezdit nezačnou :-(
registrovaný uživatel Petr budvar  mail  
15.09.2013 (18:01)  
Pazzy: Sice netuším, kdo by z místních jezdil v sobotu ausgerechnet do Rokycan, spoje dokonce jezdily celkem prázdné, ale byla možnost volby použití veř. dopravy. Dnes tuto možnost mají do jisté míry jen obyvatelé měst (MHD)- tam si věrchuška nedovolí příliš couvat pod argumenty typu hustoty osídlení, atp. Podobně jako Vy argumentují všichni organizátoři dopravy a výsledkem jsou paskvily typu "Mikroregion Neolicko a jeho dopravní obslužnost". Na venkov se zkrátka prdí, vyjma dotací pro FVE, cyklostezky a kupř. výstavbu sjezdovky + zasněžování v 290 m.n.m. Pak logicky nezbývá na obslužnost a holota typu pana Žemličky má volnou ruku a "opodstatnění" pro svoji likvidační činnost.
registrovaný uživatel Pazzy 
15.09.2013 (16:50)  
Co je tak špatného na kartě? Mě teda systém lístků v IDS JMK dost točí, speciálně ty jejich sloupcové lístky.
Zároveň se ptám, proč je Liberecký systém horší než IREDO?

Petr Budvar: Srovnání stavu za komunismu a teď je opravdu velmi irelevantní, lidi byli chudší, neměli auta, poptávka byla koncentrovanější, apod.... A proč by místní jezdili o sobotách do Rokycan? Kolik by jich opravdu vyjelo?
registrovaný uživatel Petr budvar  mail  
15.09.2013 (14:45)  
Nevím zda poved něco zlepšil, ale v létě roku 89 o sobotách jezdily autobusy do Kozojed, Kočína,na silnici č. 27 (Vysoká Libyně) jezdilo přes víkendové dni snad 5 párů spojů. Nebylo rozkradeno, byly peníze nejen na obslužnost. Nebýt té trapnosti (SŽDC by návrh jř nevyvěsilo bez schválení povedem)s víkendovými kladivy, tak bych toho povedu vytýkal málo, ve srovnání třeba s krajem sousedícím z jihu. I když je toto porovnání poněkud laciné.
registrovaný uživatel Kakov 
15.09.2013 (13:41)  
Petr Budvar:
no jo, jenže tam by jste se ani před POVEDem nedostal, proto vina POVEDu je, že neudělal zatím nic pro zlepšení, ale není původcem současného stavu, a nečekáte doufám, že datem vzniku POVEDu začne všude jezdit o víkendu pravidelný bus?

abych byl úplně přesný, netvrdím, že POVED dělá vše perfektně, netvrdím, že VHD na Plzeňsku je perfektní, ale vidím řadu zlepšení, které POVED přinesl, pokud jste přesvědčen o opaku, rád se nechám opravit,

jestli víte o něčem konkrétním co POVED zhoršil napište mi to prosím, děkuji
registrovaný uživatel Petr budvar  mail  
15.09.2013 (12:39)  
Pane Kováříku,
Asi jezdíme každý někam jinam. Když zadám do idosu trasu Rokycany - Kozojedy v sobotu tak (kupodivu:( na skrýnu blikne: Spojení nebylo nalezeno. Stejný nápis se blikne (kupodivu) u dalších 28 obcí s více než 250 stálými obyvateli okresu Plzeň-Sever. Většina z nich ležících na silnicích vyšších tříd, nežli Kozojedy. Dál už mě nebavilo hledat, ukázka novodobého ignorantství k lidem na venkově je výmluvná. Takže z činnosti "koordinátora" nejsem nijak nadšen. I když může být mnohem hůře, že. Jinak dík za Vaši kádrováckou vsuvku, asi Vám pomohla.
registrovaný uživatel Kakov 
15.09.2013 (10:53)  
Petr Budvar:
včera jsem využil pro cestu z Plzně na severní plzeňsko a zpět spojení vytvořené POVEDem, a nemůžu si stěžovat, jedinou nevýhodou byl zbytečně ostrý přestup bus/vlak při cestě zpět, snadno a rychle jsem se dostal do míst kam bych se před POVEDem pořádně nedostal a to ani za Vámi oblíbeného období KSČ (mimo jiné proti tehdejšímu období nic nemám), takže já vidím určitý přínos POVEDu, samozřejmě není dokonalý a hlavně mě přijde, že POVED se nemůže nějak zbavit batolecího věku.....

jinak pokud jste ohledně kladivování tratí zkoumal návrh GVD, doporučuji také prohlídnout dodatek, POVED dojednává, aby vlaky jezdili i o víkendu, dělá to na mě dojem, že ten GVD narýsovala spíš SŽDC
14.09.2013 (0:27)  
OREDO v KHk tak nějak funguje.. Ale postupem času zjišťuji, že by mohlo fungovat líp, třeba různými drobnými vylepšeními (když už ty jízdní řády tak nějak fungují a nemění se), které se mohou cestujícím hodit (karty nemyslím) - info o odjezdech autobusů, zlepšování v místech, kde to drhne. Mám tak nějak pocit, že si rádi hrají s PIKO vláčky a autobusy. Jenomže jim nikdo neřekl, že jsou v reálu a přítomni jsou občané kraje/krajů.
A výsledky? Na podněty od veřejnosti/obcí se reaguje různě, někdy až úsměvným vysvětlením. Po omezení vlakové dopravy do obce kde žiju se část občanů dopravuje do sousedního města vlastními automobily, kde dále přesedají na vlak - poté, co je několikrát kvalita spojení vlak/autobus dokonale vypekla. Že předtím desetiletí používali vlak netřeba dodávat.
registrovaný uživatel Petr budvar  mail  
13.09.2013 (9:12)  
Bartíku, já bych si dovolil Vaše rčení poněkud uvést na správnou míru. Kdo nic nezkazí, tak nic nedělá. V oblasti sofistikovaného odstřihávání venkova od dopravní obslužnosti bezezbytku, jak vidět. Počínaje třeba tím, že vzpomínaný poved před uvažovanými víkendovými výlukami se ani neobtěžoval starosty řádně informovat, jednali jen s velice pofiderním spolkem (Mikroregion Radnicko - namátkou ohledně 176ky). Nikdo dodneška neřekl, proč a do s tím tak téměř pokoutně vylezl a komu za to zřejmě měli nasypat. Dále tzv. "koordinátoři" dokáží likvidovat "nepohodlný" spoj naprosto debilními obraty (Litomyšl ve stadiu pokusu, Netolice tam se jim "zadařilo") a též tzv. ušetřené peníze "za 5x dražší vlaky" nikdo nikde neviděl. Výsledek? Mezi lidmi se veřejná doprava stane nespolehlivou (20 let tu vlak jezdil a teď to ruší, busem který najede o 15 km víc nebudem jezdit, mámo koupim ti vojetýho favorita) a pár neználků bude vykřikovat, že za vše může Dušek.
  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko