..: Indický rychlík převálcoval poutníky :..

Intercity Express from Hyderabad (ilustrační foto), foto: Adityamadhav83 Dhamara — Kuriózní tragická nehoda se stala v pondělí 19. srpna – v časných ranních hodinách tamního času smetl vlak v Indii v obci Dhamara (Bhamara) ve státě Bihar větší počet poutníků, z nichž nejméně 35 zahynulo. Vlak Rajya Rani Express obcí projíždí, nemá zde pravidelnou zastávku. Poutníci měli v úmyslu svézt se vlakem na slavnost boha Shiva a čekali na kolejích. Nevzali na vědomí, že vlak je rychlík a obcí projíždí, nestaví. Někteří se údajně snažili rychlík zastavit a přistoupit. Na varovné houkání nereagovali. Vlak davem poutníků projel a dobrzdil až za nádražím. Podle zpráv dav zbylých poutníků strojvůdce lynčoval a demoloval vagony vlaku. Poutníci byli z kasty „nedotknutelných“, ne příliš majetných, avšak hluboce věřících občanů.

Zdroje: iDNES, Spiegel, Wikimedia Commons, Zee News


stoupa Poslat mail autorovi | 23.8.2013 (6:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu Svět


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
23.08.2013 (20:37)  
Chudák strojvůdce. Nevzdělaní asi nevěděli, že vlak jen tak nezastaví... On jim to asi nebyl schopen vysvětlit, po tom, co hrozného zažil a co hrozného ho potom ještě čekalo...
registrovaný uživatel Pjetro 
23.08.2013 (19:34)  
To mi připomnělo jedno populární video.

http://www.youtube.com/watch?v=_TtIz51RjTM
registrovaný uživatel Sandik 
23.08.2013 (17:36)  
Věcná připomínka: Jméno boha Šivy ( http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0iva ) se v češtině běžně skloňuje. Nevidím nejmenší důvod, proč ho na tomto místě psát v anglickém přepisu a ještě k tomu v prvním pádu.
registrovaný uživatel Keprt 
23.08.2013 (15:34)  
Snahy o posuzování chování davu indických chudáků evropskými měřítky jsou předem odsouzeny k nezdaru. Jinými slovy, tato debata nemá smysl.

Nějaké indické vlaky jsem taky viděl, ale vždy byli všichni uvnitř, i když třeba natěsno :-)
23.08.2013 (15:10)  
PPP: Ti, kteří vlastní neznalostí/neschopností přijdou k újmě přejetím vlakem a rozhodnou se to "řešit" vraždou strojvedoucího a poškozením těch, co jsou ve vlaku, si humánní přístup nezaslouží.

Nikdo jim neřekl že po kolejích jezdí vlak a ten neuhne. Zato už ale měli dost rozumu na to, aby sami přišli na to, že existuje osoba, která vlak řídí, a také si tuto osobu dokázali mezi ostatními najít. Myšlenkový pochod "uhni běžícímu slonovi, je větší a těžší" je mnohem jednodušší - zvládají ho např. přežvýkavci. Není to trochu divné?
registrovaný uživatel IvaA 
23.08.2013 (14:57)  
PPP: Vidíte, já zase dostupné informace chápu tak, že se dotyční pokusili de facto vydíráním přinut fíru k neplánovanému zastavení, které se díky fyzice nepovedlo.
Následně pak projevili svoji násilnickou přirozenost. Takže souhlas s nickem Neonym. A krásná hromadná darwinova cena.
registrovaný uživatel PPP 
23.08.2013 (14:16)  
Neonym: Humánní opravdu nejste. Oni za to nemohli - nikdo jim neřekl, že před vlak lést nemají a nedalo se očekávat že je to napadne (ne, když znáte mentalitu Indů, hlavně těch chudých a nevzdělaných).
registrovaný uživatel PPP 
23.08.2013 (14:07)  
Jak píše Keprt, nešlo o nějaké pomatence pod vlivem víry ve svého boha. Prostě pár chudých, nevzdělaných Indů (a tím "pár" rozumněj nejmíň 100 když po přejetí nějakých 50 zbylo dost na lynčování) chtělo nastoupit do vlaku a nevěděli, že když si před něj stoupnou, tak nezastaví (jako to tam dělá každé auto, prakticky i na dálnici - ve městě úplně běžně). Případný nádražní personál takový dav neukočíruje, navíc každý Ind v uniformě má hlavně na práci tvářit se přísně a důležitě.

Ty fotky určitě nejsou standard. Zatím jsem vlakem v Indii nejel (jen jsem o tom slyšel od kamaráda, který tam rok žil) a vlaky jsem tam zatím pozoroval jen z venku, ale zatím vždy byli všichni "uvnitř". Jistě, tohle se děje, ale jsou to spíš výjimky.

Mimochodem v článku, na který odkazuji níže, je zarážející, že po nehodě, kdy horda cestujících vleze na nádraží pod kola vlaku, se noviny rozhovoří o tom, kolik přejezdů je třeba ještě nahradit mimoúrovňovým křížením. Přitom tady by žádný podjezd nepomohl - bylo to ve stanici. Ovšem spojovat nesouvisející a nevidět pravé příčiny problému je v Indii bohužel také naprosto běžné a to je podle mého hlavní příčina (spolu s korupcí dosahující dimenzí nepředstavitelných i pro Čechy) problémů, které Indie má (včetně současného pádu indické rupie).
registrovaný uživatel Neonym  mail  
23.08.2013 (13:53)  
Možná, že nejsem dostatečně humánní, ale kdo chce kam, pomozme mu tam. Jen chudák strojvedoucí, který za nic nemohl a byl zlynčován. Že ještě jako bonus zapálili vlak, to jen svědčí o tom, jak jednoduší ti lidé jsou. To je asi jako když ve Francii dostane někdo pokutu za zahalování tváře a proto zapálí auta sousedům v ulici.
registrovaný uživatel chio 
23.08.2013 (13:39)  
stoupa: Medzi tými fotkami chýba jeden obľúbený indický šport - jazda na streche pod trolejovým vedením a vyhýbanie sa výložníkom.
http://www.shalusharma.com/wp-content/uploads/2012/12/Overcrowded-Indian-train.jpg
http://www.rtwbackpackers.com/wp-content/uploads/2013/06/overloaded-train-india-34523.jpg
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko