..: Amtrak testuje přepravu jízdních kol :..

750.236-2, Březina nad Jizerou - Mnichovo Hradiště, foto: paolo3 New York — Čeští cyklisté berou cestování s kolem dnes už jako naprostou samozřejmost. V mnoha vlacích jsou řazeny vagony upravené tak, že si do nich sami mohou zavěsit kolo a mít ho celou cestu pod svým dohledem. Dokonce i v pendolinu je možno si rezervovat přepravu kol. Na vlacích mezi Prahou a Krkonošemi jsou nasazovány vozy speciálně upravené pro přepravu kol. O něčem takovém se americkým cyklistům při jízdě vlakem po USA mohlo do nedávna jen snít. Senátoři Betty Little, Brad Hoylman a Charles E. Schumel byli těmi, které Amtrak vyslyšel a o letošních prázdninách spustil na zkoušku program Bring Your Bicycle On Board. Zatím ale jen na některých linkách.

Amtrak Northeast Regional #161, foto: Lexcie Američtí cyklisté to ale nebudou mít tak jednoduché, jako ti, kteří cestují s kolem po Česku, protože americké železnice nedisponují upravenými vagony. Ve většině případů budou muset cyklisté uložit kolo do papírové krabice, kterou si mohou koupit za 10 amerických dolarů. A před uložením budou muset kolo „rozložit“ – demontovat pedály, sklopit řídítka. Železniční společnost doporučuje těm, kdo tuto cestu budou podstupovat poprvé, aby si to doma nejdříve „na nečisto“ zkusili, aby pak nabyli při balení na nádraží překvapeni, že něco nejde. Kola, která se do krabice nevejdou, nelze k přepravě přijmout. Výjimku tvoří jen kola skládací (do rozměru 86 x 38 x 112 cm), která mohou být přepravena na palubě všech vlaků jako běžné zavazadlo. Kolo by mělo být podáno k přepravě nejpozději hodinu před odjezdem vlaku a nemůžete očekávat, že vám železničáři půjčí nářadí pro rozebrání nebo sestavení kola – oni nejsou na tyto služby vybaveni. Cyklisté musí asistovat při nakládce kola a musí počítat s tím, že jej budou muset zvednout až do výše ramen.

Služby v testovacím provozu jsou zatím poskytovány na omezeném počtu linek.

linka počet míst povinná rezervace
Amtrak Cascades 10 na vlak ano
Capitol Corridor 6 na vlak ne
San Joaquin 6 na vlak ne
Pacific Surfliner 6 na vlak ano
Downstate Illinois Services 4 na vlak ano
Missouri River Runner 4 na vlak ano
Downeaster * 8 na vlak ano
Piedmont 6 na vlak ano

* Lze pouze ve stanicích Brunswick, Portland a Boston.

Zástupci místních obchodních komor tuto novou službu Amtraku vítají a podporují. Průzkumy ukazují, že cyklisté utratí v průměru 100 až 300 dolarů za den, takže obchodníci rádi podpoří další rozvoj cestovního ruchu v turisticky atraktivních lokalitách.

Na závěr ještě malá nápověda, jak si kolo připravit k přepravě.

 

Zdroje: Amtrak, stránky senátora Charlese E. Schumera, Wikimedia Commons


Vlad Poslat mail autorovi | 28.8.2013 (6:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci Služby

Další z regionu USA


  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Keprt 
28.08.2013 (9:51)  
Jo, je to úsměvné, ale je dobré si uvědomit, že v příspěvku uvedené vlaky většinou odpovídají charakterem našim mezinárodním rychlíkům a nejsou to všechny osobní vlaky provozované v USA. Těmito vlaky by se s kolem dalo cestovat na vícedenní výlet, ale ráno vyjedu vlakem a vrátím se na kole - k tomu se hodí místní vlaky, o kterých příspěvek nepojednává. Máte nekdo zkušenost, jak to funguje v nich?
28.08.2013 (9:35)  
Holt Amerika má inú kultúru, tam to tak nefunguje, že sa odveziem niekam verejnou dopravou a naspäť idem pešo alebo bicyklom. Na turistiku sa vždy vyráža autom a po prejdení okruhu sa príde zase k autu, hotovka. Má to objektívne aj subjektívne dôvody (lacné PHM, nižšia hustota obyvateľstva - mimo veľkých miest). Takže niečo také, ako doprava bicyklov vlakom je pre nich úplná rarita. Asi taká rarita, ako by bol u nás policajt, ktorý si nepýta úplatok :)
registrovaný uživatel Šepli  mail  
28.08.2013 (9:28)  
Američtí šašci! Ale válčit kvůli ropě a vydávat to za humanitární válku za lidská práva jim jde.
28.08.2013 (8:37)  
Předpokládám, že Amtrak už připravuje i přepravu aut vlakem, aby nezaostával za službami běžnými v Evropě. Jen nemá potřebné vagóny. Auto si každý jednoduše na nádraží rozloží na součástky a zabalí do papírové krabice.-)

A ČD se ještě musí učit, jak mají vypadat - Auta sbalená na cestu...
28.08.2013 (8:26)  
tady jde o vtip - tohle nemůže nikdo myslet vážně. :-)
registrovaný uživatel Nechic  mail  
28.08.2013 (8:19)  
Taky doufám, že zatrpklost, že se na západě všechno dělá líp nás v tomhle směru nedožene.
28.08.2013 (7:38)  
:-D koukam, ze se mame este hodne co ucit jak delat jednoduchy veci slozite.
  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko