..: Výrazné změny v řídícím výboru ČD i dozorčí radě ČD :..

Zdeněk Žák a Zbyněk Stanuja, Ministerstvo dopravy, foto: Josef Petrák Praha — Sotva se Zdeněk Žák ujal křesla ministra dopravy, začaly čistky nejprve v řídícím výboru Českých drah a posléze i v dozorčí radě společnosti. České dráhy jsou akciovou společností, kde jediným akcionářem je stát. Ten svá práva akcionáře vykonává prostřednictvím řídícího výboru, ve kterém jsou zástupci jednotlivých ministerstev – tři pracovníci Ministerstva dopravy a po jednom pak z ministerstev financí, průmyslu a obchodu, pro místní rozvoj a obrany. K 16. červnu byli z řídícího výboru odvoláni oba náměstci ministra dopravy – Miloslav Hala a Jiří Žák. Za finance výbor opustil Miloslav Miller a za obranu bývalý náměstek Michael Hrbata. Nahradila je tato čtveřice: ředitel kabinetu ministra dopravy Zbyněk Šolc, ředitel odboru infrastruktury Josef Kubovský, ředitelka kabinetu ministra financí Veronika Kramaříková a ředitel ekonomické sekce ministerstva obrany plukovník Richard Vítek.

DoubleTrioNova, Hrubá Voda zastávka - Hlubočky, foto: Johník Řídící výbor po dvou dnech působení ve funkci odvolal podstatnou část dozorčí rady. Členové dozorčí rady odpovídají svým vlastním majetkem za to, jak se hospodaření té dané firmy vyvíjí. Celkem pět členů dozorčí rady muselo opustit svá křesla a přenechat je novým lidem. Zatímco odešli předseda Libor Antoš, Michael Hrbata (ODS), Radim Jirout (ODS), David Karásek (LIDEM) a Michael Nádvorník (TOP 09), novými tvářemi se stali ředitelka kontroly ministerstva dopravy (MD) Ivana Kubaštová, František Žerava z odboru ekonomiky MD, děkan Fakulty dopravní ČVUT v Praze Miroslav Svítek, bývalý poradce generálního ředitele ČD Antonín Věchet a jihočeský radní pro dopravu Zdeněk Žemlička. Ministr k tomuto kroku přistoupil i přesto, že úřednická vláda premiéra Rusnoka doposud nezískala důvěru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Faktem je, že z různých stran zaznívají hlasy různé. Některé se ptají, jestli třeba nejde o střet zájmů, když radní Žemlička je současně i jednatelem krajem zřízené s.r.o. JIKORD, která organizuje veřejnou dopravu na jihu Čech. Silněji ale zaznívají názory, že to je příprava ministra Žáka na odvolání generálního ředitele Českých drah Petra Žaludy. Připomíná se doba minulá – zhruba před čtyřmi lety, kdy Zdeněk Žák, v té době ještě v pozici náměstka ministra dopravy, se o to již jednou neúspěšně pokoušel.

742.280-1, Holešov - Dobrotice, foto: Tomáš Krajcar Jeden z nejobsáhlejších rozhovorů v poslední době poskytl Zdeněk Žák v programu Impulsy Václava Moravce. Když Václav Moravec připomněl, že se kdysi hovořilo o „zmizení“ 6 miliard korun a ptal se ministra na jeho současný pohled, mohli posluchači Impulsu slyšet: „Nejpravděpodobnější varianta, která, obávám se, se netýká jenom Českých drah, ale vůbec se týká toho problému, jak český stát nakládá s penězi svých vlastních daňových poplatníků. Je v tom, že daleko větší díry, kterými utíkají ty peníze, než je samotná korupce, a pozor, říkám díky bohu, že česká společnost začala slyšet na téma korupce, ale jsme jenom na půli cesty, tak daleko větší dírou je nekompetentnost těch, kteří ty peníze spravují. Lidově řečeno daleko větší škody než to, co se ukradne, způsobí to špatné řízení státu.“ Na dotaz Václava Moravce proč ještě teď není schopen vyvodit závěr, že by mohlo dojít k zásadnímu zemětřesení v managementu Českých drah ministr vysvětloval: „…Pokud vidím, že například v dozorčí radě jsou vlastně výhradně politici, což by ještě nevadilo, politik není nadávka nebo neměla by být nadávka a politik taky může být excelentním odborníkem. Ale pokud v té dozorčí radě ani jeden z těch politiků nemá nic společného s dopravou, jsou tam lékaři a tak dále, tak mě to mírně řečeno znepokojuje, protože je to o tom, že potom ti lidé mají daleko užší možnost vidět do toho, co se v těch samotných Českých drahách děje. … Politici měli pocit, že neexistuje hranice mezi politickými funkcemi ve veřejné správě a mezi hospodářskými funkcemi ve veřejné správě…“

Ministr dopravy zadal prověrku hospodaření ČD. Její výsledek rozhodne, zda generální ředitel ČD, který již přežil sedm ministrů dopravy, přežije i toho osmého. Jednou z věcí, kterou nový ministr dopravy veřejně kritizuje, je i nadstandardní ocenění manažerů ČD. Na rozdíl od mnoha komentátorů nebudeme spekulovat co vše se bude dít a několik dnů počkáme.

Obdobné kroky, jaké proběhly ve vedení orgánů Českých drah, se dají v nebližších dnech očekávat i na Správě železniční dopravní cesty.

Zdroj: E15.cz, iDNES.cz, Rádio Impuls


RaPa Poslat mail autorovi , Vlad Poslat mail autorovi | 22.7.2013 (6:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel ikkyu 
23.07.2013 (0:41)  
Helmut Kafka: přesně tak, pokud se bude měnit vedení každý měsíc, neuskuteční se nikdy žádná vize. Od takhle pofidérní vlády je to drzost největšího kalibru.
registrovaný uživatel Kubajz 
22.07.2013 (23:56)  
ČD jsou akciovka jako kazda jina ... takze dozorci rada je tam od toho aby zastupovala zajmy majitele, nikoli "verejne blaho".
22.07.2013 (22:36)  
Strejda z vlády, která neprošla vyslovením důvěry ve sněmovně, vůbec nemá co dělat nějaké změny.

Má počkat 30 dní,až tu důvěru nezíská, sbalit si svejch 5 švestek a táhnout odkud přišel.
22.07.2013 (20:46)  
R.U.R.: Ja to zas chapu tak, ze ministr dopravy vi (mel by vedet), ze stejne jako vsichni lidi na zemekouli neni dokonalej, a taky vi, ze ma jen blbyho bakalare z FELu, tak radsi necha rizeni na lidech, ktery tomu rozumnej. To ze bude ve vedeni skupina lidi, ktery se na vsem shodnou, jeste neznamena, ze to budou ridit dobre.
registrovaný uživatel R.U.R.  mail  
22.07.2013 (20:36)  
Já to chápu tak, že protože stát vlastní ČD, tak chce ČD i řídit, dal to na starost MD, a to to dalo na starost DR. Samozřejmě stát chce, aby vedení ČD řídilo ČD dobře, proto je dobré tam mít odborníky, ale zároveň taky chce, aby je řídilo podle přání státu (a potažmo MD), proto je dobré tam mít lidi, se kterými panuje názorová shoda.
22.07.2013 (20:09)  
rpet: No podle me by se lidi do dozorci rady meli dosazovat podle toho, jestli ruzumnej problematice a ne podle toho, ze s Zakem pasli husy. Poprve se dozvidam, ze DR je od toho, aby umetala cesticku rozhodnutim MD a nehazela mu klacky pod nohy.

Za odbornika bych povazoval cloveka, ktery ma prislusne vzdelani a zaroven praxi.

me je totiz neskutecne sympaticka ona kontrola hospodareni CD a.s.
Obecne to sympaticke byt muze. Bohuzel predpokladam, ze neformalni soucasti toho zadani je i vysledek.
registrovaný uživatel rpet  mail  
22.07.2013 (19:23)  
@ sandik:

a jeste to doplnim: to, ze je nekdo odbornik, nebo si to o sobe mysli, nebo si to onem mysli laicka verejnost (a dotycny to prijima jako samozrejmost...) jeste neni vstupenka do DR. taky tam musi byt nejaky konsensus k prosazeni napadu.

a at premejslim jak premejslim, nemuzu si vzpomenout na zadnyho odbornika, kterej by svoje napady a myslenky dokazal udrzet a prosazovat v dlouhodobem horizontu. zeptej se treba slegra, ten by o vymejsleni a prosazovani myslenek mohl vypravet romany.
registrovaný uživatel rpet  mail  
22.07.2013 (19:17)  
@ bartik:

ne neni. uvazuj logicky: pujdes sefovat nekam, kde ti budou hazet klady pod nohy vyseptaly existence? nebo si s sebou radej vezmes ty, ktery znas? ja bych - v ramci pragmaticke logiky (a je ki srdecne jedno, komu se to nelibi...) - volil moznost cislo dve.

@ sandik:

debata ovsem neni v intenci "kdo bude sedet v DR", nybrz "kdo mi pomuze prosadit A,B,C". co ti je na tom tak strasne nepochopitelnyho, ze kvuli tomu pouzivas expresivnich vyrazu, netusim.

no, a protoze dotycni dosazeni "expresivni vyraz mistra sandika" jeste nic neporodili, neminim vylejvat vanicku i s ditetem.

me je totiz neskutecne sympaticka ona kontrola hospodareni CD a.s., takze ano - uznavam, ze jsem pozitivne ovlivnem predtuchou, ze se Zaludovo svinarny mozna i po zasluze ohodnoti (basa to sice nebude, ale s radost se smirim i s vyhazovem). pokud se k tomuto raci dojiti, at v dozorci rade sedi klidne hurvinek, karkulka a mr. bean dohromady.
registrovaný uživatel Sandik 
22.07.2013 (16:54)  
rpet: Tak to abychom tu dozorčí radu snad rovnou zrušili ne?
Možná jsem naivní, ale nějak bych čekal, že v dozorčí radě budou hlavně odborníci, ne slouhové toho či onoho "nomenklaturního kádra". Mimochodem, původně tam bylo místo "kamarádíčků" jiné slovo, o poznání expresivnější...
registrovaný uživatel Sim 
22.07.2013 (16:42)  
rpet > chvili sem uvazoval, k cemu je nutna soucinnost s drahami vychodniho nemecka ;-)
  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko