..: Výrazné změny v řídícím výboru ČD i dozorčí radě ČD :..

Zdeněk Žák a Zbyněk Stanuja, Ministerstvo dopravy, foto: Josef Petrák Praha — Sotva se Zdeněk Žák ujal křesla ministra dopravy, začaly čistky nejprve v řídícím výboru Českých drah a posléze i v dozorčí radě společnosti. České dráhy jsou akciovou společností, kde jediným akcionářem je stát. Ten svá práva akcionáře vykonává prostřednictvím řídícího výboru, ve kterém jsou zástupci jednotlivých ministerstev – tři pracovníci Ministerstva dopravy a po jednom pak z ministerstev financí, průmyslu a obchodu, pro místní rozvoj a obrany. K 16. červnu byli z řídícího výboru odvoláni oba náměstci ministra dopravy – Miloslav Hala a Jiří Žák. Za finance výbor opustil Miloslav Miller a za obranu bývalý náměstek Michael Hrbata. Nahradila je tato čtveřice: ředitel kabinetu ministra dopravy Zbyněk Šolc, ředitel odboru infrastruktury Josef Kubovský, ředitelka kabinetu ministra financí Veronika Kramaříková a ředitel ekonomické sekce ministerstva obrany plukovník Richard Vítek.

DoubleTrioNova, Hrubá Voda zastávka - Hlubočky, foto: Johník Řídící výbor po dvou dnech působení ve funkci odvolal podstatnou část dozorčí rady. Členové dozorčí rady odpovídají svým vlastním majetkem za to, jak se hospodaření té dané firmy vyvíjí. Celkem pět členů dozorčí rady muselo opustit svá křesla a přenechat je novým lidem. Zatímco odešli předseda Libor Antoš, Michael Hrbata (ODS), Radim Jirout (ODS), David Karásek (LIDEM) a Michael Nádvorník (TOP 09), novými tvářemi se stali ředitelka kontroly ministerstva dopravy (MD) Ivana Kubaštová, František Žerava z odboru ekonomiky MD, děkan Fakulty dopravní ČVUT v Praze Miroslav Svítek, bývalý poradce generálního ředitele ČD Antonín Věchet a jihočeský radní pro dopravu Zdeněk Žemlička. Ministr k tomuto kroku přistoupil i přesto, že úřednická vláda premiéra Rusnoka doposud nezískala důvěru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Faktem je, že z různých stran zaznívají hlasy různé. Některé se ptají, jestli třeba nejde o střet zájmů, když radní Žemlička je současně i jednatelem krajem zřízené s.r.o. JIKORD, která organizuje veřejnou dopravu na jihu Čech. Silněji ale zaznívají názory, že to je příprava ministra Žáka na odvolání generálního ředitele Českých drah Petra Žaludy. Připomíná se doba minulá – zhruba před čtyřmi lety, kdy Zdeněk Žák, v té době ještě v pozici náměstka ministra dopravy, se o to již jednou neúspěšně pokoušel.

742.280-1, Holešov - Dobrotice, foto: Tomáš Krajcar Jeden z nejobsáhlejších rozhovorů v poslední době poskytl Zdeněk Žák v programu Impulsy Václava Moravce. Když Václav Moravec připomněl, že se kdysi hovořilo o „zmizení“ 6 miliard korun a ptal se ministra na jeho současný pohled, mohli posluchači Impulsu slyšet: „Nejpravděpodobnější varianta, která, obávám se, se netýká jenom Českých drah, ale vůbec se týká toho problému, jak český stát nakládá s penězi svých vlastních daňových poplatníků. Je v tom, že daleko větší díry, kterými utíkají ty peníze, než je samotná korupce, a pozor, říkám díky bohu, že česká společnost začala slyšet na téma korupce, ale jsme jenom na půli cesty, tak daleko větší dírou je nekompetentnost těch, kteří ty peníze spravují. Lidově řečeno daleko větší škody než to, co se ukradne, způsobí to špatné řízení státu.“ Na dotaz Václava Moravce proč ještě teď není schopen vyvodit závěr, že by mohlo dojít k zásadnímu zemětřesení v managementu Českých drah ministr vysvětloval: „…Pokud vidím, že například v dozorčí radě jsou vlastně výhradně politici, což by ještě nevadilo, politik není nadávka nebo neměla by být nadávka a politik taky může být excelentním odborníkem. Ale pokud v té dozorčí radě ani jeden z těch politiků nemá nic společného s dopravou, jsou tam lékaři a tak dále, tak mě to mírně řečeno znepokojuje, protože je to o tom, že potom ti lidé mají daleko užší možnost vidět do toho, co se v těch samotných Českých drahách děje. … Politici měli pocit, že neexistuje hranice mezi politickými funkcemi ve veřejné správě a mezi hospodářskými funkcemi ve veřejné správě…“

Ministr dopravy zadal prověrku hospodaření ČD. Její výsledek rozhodne, zda generální ředitel ČD, který již přežil sedm ministrů dopravy, přežije i toho osmého. Jednou z věcí, kterou nový ministr dopravy veřejně kritizuje, je i nadstandardní ocenění manažerů ČD. Na rozdíl od mnoha komentátorů nebudeme spekulovat co vše se bude dít a několik dnů počkáme.

Obdobné kroky, jaké proběhly ve vedení orgánů Českých drah, se dají v nebližších dnech očekávat i na Správě železniční dopravní cesty.

Zdroj: E15.cz, iDNES.cz, Rádio Impuls


RaPa Poslat mail autorovi , Vlad Poslat mail autorovi | 22.7.2013 (6:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel rpet  mail  
23.07.2013 (10:24)  
@ ikkyu"

tak tohle uz zni o dost lepe - takhle jsi mel argumentovat uz v predchozich prospevcich a ja bych byval nemusel pouzivat ironickych poznamek...

ted k veci:

NIKDO z nas nevi, jak dlouho tu tato vlada bude - ona tu muze byt o dost dele, nez si myslis. z legislativniho hlediska tu muze byt az do radnych voleb v pristim (doufam tedy ze v pristim...) roce. a to uz neni tak kratka doba.

a dalsi veci veci jsou kompetence ministra. pokud pujdu na ministerstvo, pak i kdybych vedel, ze je to pouze na omezenou dobu, vezmu si s sebou svuj administrativni aparat (proc, to jsem vysvetlil nize) a pokusim se prosadit a uvest do praxe to, o cem jsi myslim, ze je pro dopravu v teto zemi prinosem.

prestanme si konecne po tech dlouhych letech marasmu a silenosti v doprave (a nejen v ni) namlouvat, ze pouze radne zvolena politicka reprezentace (a z ni vzesle mnisterske personalie) jsou tim jedine spravnym resenim - NEJSOU.

jedine spravne reseni v soucasne dobe, by byl snad jedine autoritativni vladce (neboli, kdyz mi hnije cela kulna, neni jine moznosti, nez ji zbourat a postavit znovu).

vse ostatni v podani ceske politickeho anarchismu a vysmechu pripomina obesence, ktery uz sice davno visi, ale z nejakeho duvodu neumrel a trapi se na provaze.

pokud vam se to libi a pokud vy s timto stavem nasi zeme souhlasite (a de facto souhlasite i s predchozimi vladami, ktere se znacnou merou zasadily o to, ze nase zeme je zplundrovana od Ase po Mosty u Jablunkova...), pak nepatrite k tem, s nimiz bych chtel jit na drink.
registrovaný uživatel ikkyu 
23.07.2013 (10:10)  
rpet: Nic pohádkového na tom nevidím. Prezident se pouze snaží využít děr v ústavě k urvání co největšího množství moci pro sebe, bez ohledu na následky pro republiku. Proti Žákovi taky osobně nic nemám, ale měl by chápat omezení svého podivného mandátu a nedělat personální čistky do doby, než jeho vláda dostane důvěru. Co se týče jeho čitelnosti a konzistentnosti těžko říct, kromě nicneříkajících obecných proklamací jsem od něj zatím nic nečetl.
registrovaný uživatel rpet  mail  
23.07.2013 (10:08)  
fůj, to je ale hloupý ministr:

Zvažujeme několik scénářů. Budeme s tou firmou jednat a pořád věřím, že se dohodneme. Pokud by ale pokračoval tento přístup, kdy jsme tlačeni do navyšování cen a jsou nám kladena ultimáta, tak zvažujeme krizové scénáře, jak to vyřešit a jak se takového dodavatele zbavit,
Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/zak-zada-obnoveni-oprav-na-d1-d1z-/eko-doprava.aspx?c=A130720_132126_eko-doprava_jj
registrovaný uživatel rpet  mail  
23.07.2013 (9:51)  
@ ikkyu:

Vládu si sice nevolíme, nicméně její legitimita se odvíjí od voleného parlamentu. Takže pokud Miloš sestavuje neschvalitelnou vládu, tak sice možná neporušuje žádný zákaz, ale každopádně sabotuje vládnutí v ČR a vystavuje nás zbytečně riziku např. neschváleného rozpočtu.

a teď třeba tu o červený karkulce - ta by u tam nebyla? prezident republiky využil zcela legální možnost sestavit vládu bez toho, aniž by oslovil stávající vládnoucí garnituru. mě osobně nevadí to, že využil institutu, který je mu ústavou dán, ale samozřejmě vnitřně jsem s některými jmény mírně znepokojen - na rozdíl od vás mě neptrápí Žák, jehož názory jsou čitelný a konzistentní, ale zato mě ohromně vadí Balvín. a na tomto malém příkladu je vidět, jak diametrální může být názorová odlišnost...

Stejně tak se bude v tomto podivném období ve zvýšené míře rozkrádat co se dá.

tak to jsi přišel s křížem po funuse, protože rozkrádačky začaly l.p. 1993, a velmi vesele a bezostyšně v nich pokračovaly VŠECHNY vlády bez rozdílu politického zabarvení. pokud jsi přesvědčený, že může v ČR existovat vláda, či jiná politická reprezentace, která by jednala jinak, pak si dovolím jemně naznačit, že jsi naivní.
23.07.2013 (9:24)  
jo - už dávno chtělo provětrat.
registrovaný uživatel ikkyu 
23.07.2013 (9:11)  
rpet: Vládu si sice nevolíme, nicméně její legitimita se odvíjí od voleného parlamentu. Takže pokud Miloš sestavuje neschvalitelnou vládu, tak sice možná neporušuje žádný zákaz, ale každopádně sabotuje vládnutí v ČR a vystavuje nás zbytečně riziku např. neschváleného rozpočtu. Stejně tak se bude v tomto podivném období ve zvýšené míře rozkrádat co se dá.
registrovaný uživatel rpet  mail  
23.07.2013 (8:05)  
@ bartik09:

Ja to zas chapu tak, ze ministr dopravy vi (mel by vedet), ze stejne jako vsichni lidi na zemekouli neni dokonalej, a taky vi, ze ma jen blbyho bakalare z FELu,

analogicky stejně může platit argument, který by zněl asi takto:

a kdo jsi ty, že si dovoluješ radit ministrovi, co by měl, nebo neměl dělat? jaký je tvoje vzdělání? a jakých ohromujících úspěchů jsi dosáhl ve svém zaměstnání?

a teď se budeme bavit asi :D
registrovaný uživatel rpet  mail  
23.07.2013 (7:56)  
@ Joska Holibajda:

Teoretická otázka na rpeta:
Vím, že Alžběta II. nebyla zvolena občany své země tak jako Miloš I., nicméně co jsem se dočetl, při jmenování premiéra mají obě tyto osoby stejnou možnost - jmenovat kohokoliv bez ohledu na složení parlamentu. Co by se v Británii dělo, kdyby královna při parlamentní krizi pověřila sestavením vlády někoho, kdo nebyl zvolen občany? Jak by na to reagovala společnost této "tradiční demokracie"?


mě se strašně líbí, jak osoby a existence, kterým se nelíbí moje názorová přímost, se vždycky snaží najít nějaký příklad, na kterém by mě "rozbili". a takřka vždy přijdou s nějakým příkladem extrémně pitomým...

královna, potažmu král, není volena lidem, ale získává svůj post v rámci hierarchie a dědičných zvyklostí konkrétní dynastie dané země. a právě proto, ze monarchie není záležitsotí na "jeden měsíc", existují pravidla, která jasně definují, odkud kam může monarcha jít, a dokonce je mu jasně vytyčeno, kam až může zajít. což bude určitě platit i pro případ parlamentní krize, do které by - tedy jen tak mimochodem, pro občerstvení tvých úžasných argumentů a snah posadit mě na prdel - má co mluvit také sněmovna Lordů, neboli další aparát, postavený na základě dědičných práv.

tedy, královna sama by v tom sehrála roli asi tak třetinovou, když ne meší.

Je otázkou, zda je nový ministr vůbec oprávněn jednat za stát.

já tedy upřímně doufám, že se nikdy nestane, že by jsi se někdy omylem dostal k jakékoliv řídící funkci... neušlo ti náhodou, že v ČR si členy vlády OPRAVDU nevolíme??
23.07.2013 (7:18)  
Kubajz: A kdo je podle vas majitel a jaky jsou (mely by byt) jeho zajmy?
23.07.2013 (6:14)  
R.U.R:
Je otázkou, zda je nový ministr vůbec oprávněn jednat za stát. Pana Žáka nikdo nevolil, ještě před 14 dny ho v této zemi znalo možná tak 1% lidí a navíc má dobře nakročeno ke světovému rekordu - nezískání ani jednoho hlasu při hlasování o důvěře.
Druhá věc je, co znamená dobře řídit ČD. My vláčkaři si dobré řízení představujeme tak, že ČD budou fungovat a přilákají nové cestující. V zájmu státu ale je, aby ČD fungovaly mizerně. Mají jen odvézt těch pár socek, které z nějakého důvodu nemohou jezdit autem, ne přetahovat další lidi z aut do vlaků. To by totiž znamenalo snižování příjmů státu ze spotřební daně z PHM.

Teoretická otázka na rpeta:
Vím, že Alžběta II. nebyla zvolena občany své země tak jako Miloš I., nicméně co jsem se dočetl, při jmenování premiéra mají obě tyto osoby stejnou možnost - jmenovat kohokoliv bez ohledu na složení parlamentu. Co by se v Británii dělo, kdyby královna při parlamentní krizi pověřila sestavením vlády někoho, kdo nebyl zvolen občany? Jak by na to reagovala společnost této "tradiční demokracie"?
  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko