..: Výrazné změny v řídícím výboru ČD i dozorčí radě ČD :..

Zdeněk Žák a Zbyněk Stanuja, Ministerstvo dopravy, foto: Josef Petrák Praha — Sotva se Zdeněk Žák ujal křesla ministra dopravy, začaly čistky nejprve v řídícím výboru Českých drah a posléze i v dozorčí radě společnosti. České dráhy jsou akciovou společností, kde jediným akcionářem je stát. Ten svá práva akcionáře vykonává prostřednictvím řídícího výboru, ve kterém jsou zástupci jednotlivých ministerstev – tři pracovníci Ministerstva dopravy a po jednom pak z ministerstev financí, průmyslu a obchodu, pro místní rozvoj a obrany. K 16. červnu byli z řídícího výboru odvoláni oba náměstci ministra dopravy – Miloslav Hala a Jiří Žák. Za finance výbor opustil Miloslav Miller a za obranu bývalý náměstek Michael Hrbata. Nahradila je tato čtveřice: ředitel kabinetu ministra dopravy Zbyněk Šolc, ředitel odboru infrastruktury Josef Kubovský, ředitelka kabinetu ministra financí Veronika Kramaříková a ředitel ekonomické sekce ministerstva obrany plukovník Richard Vítek.

DoubleTrioNova, Hrubá Voda zastávka - Hlubočky, foto: Johník Řídící výbor po dvou dnech působení ve funkci odvolal podstatnou část dozorčí rady. Členové dozorčí rady odpovídají svým vlastním majetkem za to, jak se hospodaření té dané firmy vyvíjí. Celkem pět členů dozorčí rady muselo opustit svá křesla a přenechat je novým lidem. Zatímco odešli předseda Libor Antoš, Michael Hrbata (ODS), Radim Jirout (ODS), David Karásek (LIDEM) a Michael Nádvorník (TOP 09), novými tvářemi se stali ředitelka kontroly ministerstva dopravy (MD) Ivana Kubaštová, František Žerava z odboru ekonomiky MD, děkan Fakulty dopravní ČVUT v Praze Miroslav Svítek, bývalý poradce generálního ředitele ČD Antonín Věchet a jihočeský radní pro dopravu Zdeněk Žemlička. Ministr k tomuto kroku přistoupil i přesto, že úřednická vláda premiéra Rusnoka doposud nezískala důvěru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Faktem je, že z různých stran zaznívají hlasy různé. Některé se ptají, jestli třeba nejde o střet zájmů, když radní Žemlička je současně i jednatelem krajem zřízené s.r.o. JIKORD, která organizuje veřejnou dopravu na jihu Čech. Silněji ale zaznívají názory, že to je příprava ministra Žáka na odvolání generálního ředitele Českých drah Petra Žaludy. Připomíná se doba minulá – zhruba před čtyřmi lety, kdy Zdeněk Žák, v té době ještě v pozici náměstka ministra dopravy, se o to již jednou neúspěšně pokoušel.

742.280-1, Holešov - Dobrotice, foto: Tomáš Krajcar Jeden z nejobsáhlejších rozhovorů v poslední době poskytl Zdeněk Žák v programu Impulsy Václava Moravce. Když Václav Moravec připomněl, že se kdysi hovořilo o „zmizení“ 6 miliard korun a ptal se ministra na jeho současný pohled, mohli posluchači Impulsu slyšet: „Nejpravděpodobnější varianta, která, obávám se, se netýká jenom Českých drah, ale vůbec se týká toho problému, jak český stát nakládá s penězi svých vlastních daňových poplatníků. Je v tom, že daleko větší díry, kterými utíkají ty peníze, než je samotná korupce, a pozor, říkám díky bohu, že česká společnost začala slyšet na téma korupce, ale jsme jenom na půli cesty, tak daleko větší dírou je nekompetentnost těch, kteří ty peníze spravují. Lidově řečeno daleko větší škody než to, co se ukradne, způsobí to špatné řízení státu.“ Na dotaz Václava Moravce proč ještě teď není schopen vyvodit závěr, že by mohlo dojít k zásadnímu zemětřesení v managementu Českých drah ministr vysvětloval: „…Pokud vidím, že například v dozorčí radě jsou vlastně výhradně politici, což by ještě nevadilo, politik není nadávka nebo neměla by být nadávka a politik taky může být excelentním odborníkem. Ale pokud v té dozorčí radě ani jeden z těch politiků nemá nic společného s dopravou, jsou tam lékaři a tak dále, tak mě to mírně řečeno znepokojuje, protože je to o tom, že potom ti lidé mají daleko užší možnost vidět do toho, co se v těch samotných Českých drahách děje. … Politici měli pocit, že neexistuje hranice mezi politickými funkcemi ve veřejné správě a mezi hospodářskými funkcemi ve veřejné správě…“

Ministr dopravy zadal prověrku hospodaření ČD. Její výsledek rozhodne, zda generální ředitel ČD, který již přežil sedm ministrů dopravy, přežije i toho osmého. Jednou z věcí, kterou nový ministr dopravy veřejně kritizuje, je i nadstandardní ocenění manažerů ČD. Na rozdíl od mnoha komentátorů nebudeme spekulovat co vše se bude dít a několik dnů počkáme.

Obdobné kroky, jaké proběhly ve vedení orgánů Českých drah, se dají v nebližších dnech očekávat i na Správě železniční dopravní cesty.

Zdroj: E15.cz, iDNES.cz, Rádio Impuls


RaPa Poslat mail autorovi , Vlad Poslat mail autorovi | 22.7.2013 (6:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   
23.07.2013 (16:14)  
rpet: Nemam. A ja presne zformuluji otazku: "Radim nekomu?"
registrovaný uživatel rpet  mail  
23.07.2013 (15:58)  
@ bartik09:

ano. kdyz uz vetsine prumernych v diskusi se mnou dojdou argumenty, tak po me zacnou plivat nejake predmety v domneni, ze me tim zaskoci a zastrasi.

zopakuji otazku: mas za sebou nejaky zasadni zivotni vysledek, kterym me presvedcis, ze na to mas, abys nekomu radil?
registrovaný uživatel rpet  mail  
23.07.2013 (15:43)  
@ ikkyu:

na rozdíl od tebe si pořád myslím, že nic lepšího, než klasická demokracie v praxi dostupné není.

tak co si stěžuješ? máš demokracii? máš... protože všechno, o čem jsi tu mluvil VŽDY BYLO čistě v mezích demokracie. včetně volby prezidenta, včetně všech vlád a oposmlouvy...

máš co jsi chtěl, přes to si stěžuješ, že je to špatně, ale poučuješ mě, že to, co tu bylo a je, je lepší, než něco jinýho... já těmhle názorům říkám buď těžká opice, nebo schizofrenie.

vyber si, co ti pasuje líp - to je taky demokracie.
registrovaný uživatel Sandik 
23.07.2013 (15:26)  
bartik09: Protože ryba smrdí od hlavy a nepochybuji, že tuhle vládu bude výrazně kontrolovat a v případě potřeby i úkolovat právě dotyčný pán. Ostatně, přesně to sliboval ve své předvolební kampani a všichni komentátoři tehdy tvrdili, že na nic takového nemá prezident v tomto státě pravomoce. Vida, už asi ano... Prakticky všichni ministři mají na Zemana nějaké osobní vazby, zároveň nelze asi o žádném z nich tvrdit, že by to byl odborník. Tím méně nezávislý odborník. Tohle jsou jen takové hry pro média a důvěřivý lid. Dnes vládnou kamarádíčci kamarádíčků a zítra to zase budou jiní kamarádíčci jiných kamarádíčků. O odbornosti v takovém případě nemůže být řeč. Že je to naprosto tristní situace je jasné a právě proto o tom píšu, protože si stále ještě nějak naivně myslím, že psát o tom je jediný způsob jak ty sviňárny odstranit nebo alespoň potlačit... Pokud jde o iDnes, ten bulvární škvár nečtu...
23.07.2013 (15:14)  
rpet: a kdo jsi ty, že si dovoluješ radit ministrovi, co by měl, nebo neměl dělat? jaký je tvoje vzdělání? a jakých ohromujících úspěchů jsi dosáhl ve svém zaměstnání?
Reditel zemekoule, vole! Radim ministrovi pres zelpage... Doufam, ze nezapomene poslat vejplatu...

NIKDO z nas nevi, jak dlouho tu tato vlada bude - ona tu muze byt o dost dele, nez si myslis. z legislativniho hlediska tu muze byt az do radnych voleb v pristim (doufam tedy ze v pristim...) roce. a to uz neni tak kratka doba.
Prirovnal bych to k situaci, kdy zdedite barak v mizernym stavu, kterej potrebuje celkovou rekonstrukci a vite ze ho nejdyl za pul roku, ale spis za mesic, prodate. Taky hned zacnete bilit a date novy dvere?

fůj, to je ale hloupý ministr
Jestli posuzujete politiky podle toho, co kde zbleptnou, tak musite mit rad asi uplne vsechny. Vsichni totiz chtej snizovat korupci, byrokratickou zatez a nezamestnanost a zvysovat zivotni uroven, hospodarsky rust a kvalitu infrastruktury.

SYN: "pokud budete mít na výběr zda tam nechat neodborníky vám víceméně nepřátelsky naladěné, nebo neodborníky vám v principu přátelsky naladěné (a tedy potenciálně bez problému spolupracující, místo dělání naschválů) tak já tedy rozhodně bych volil druhou možnost."
Ted jste pouze kosateji napsal to co napsal Sandik nazacatku: "Ve skutečnosti je to ale jen prachsprostá změna jedněch "kamarádíčků" za jiný "kamarádíčky""

Sandik: Proc do toho tahat Zemana? Dozorci radu vybral ridici vybor, ridici vybor vybral Zak, Zaka vybral Rusnok, Rusnoka vybral Zeman, Zemana zvolili lidi. Proc nadavate zrovna na Zemana? Nebo spis proc na nej nadavate tady? To si nechte na iDnes.
registrovaný uživatel Sandik 
23.07.2013 (11:46)  
rpet: Evidentně vás nepřesvědčím. Nezbývá, než si počkat, až vyplavou další Zemanovy sviňárny, další "akce Olovo" a tajemné kufříky... Upřímně, nevěřím tomu, že od toho samolibého **** na hradě může vzejít cokoli dobrého, můžete napsat, že ho démonizuju, jo démonizuju...
registrovaný uživatel ikkyu 
23.07.2013 (11:15)  
rpet: na rozdíl od tebe si pořád myslím, že nic lepšího, než klasická demokracie v praxi dostupné není. Úroveň vlády bohužel odpovídá úrovni národa. Rozhodně tady nechci režim putinovského ražení, což je cesta, ke které má nakročeno alkáč z hradu.
registrovaný uživatel SYN 
23.07.2013 (10:46)  
bartik09: Tak to sice třeba v ideální společnosti je pravda, ale proti tomu svědčí dvě věci - za prvé, DR není primárně odborný orgán který by měl na starosti koncepci nebo tak něco, od toho je management a nějaké ty odbory strategického plánování a tak, DR má primárně "kontrolovat účetnictví" (aby tam nikdo moc nekradl ani nedělal nějaké velké hlouposti) a prosazovat přání zřizovatele ("majitele")... samozřejmě, trocha odbornosti při tom je vhodná, jinak ho "opije rohlíkem"...
- za druhé, vezměte to normálně reálně, pokud budete mít na výběr zda tam nechat neodborníky vám víceméně nepřátelsky naladěné, nebo neodborníky vám v principu přátelsky naladěné (a tedy potenciálně bez problému spolupracující, místo dělání naschválů) tak já tedy rozhodně bych volil druhou možnost. Jistě, ideální by bylo najít naprosto nestranné nezaujaté odborníky (pozor, ti lidé budou naprosté bílé vrány se svatozáří nad hlavou, obojí jsou poměrně tvrdá kritéria a najít jejich průnik, a to hned v několika exemplářích, dostupných a ochotných to vzít... to mi příjde blízké zázraku), ale pokud takové nemá tak použije aspoň ty kterým věří, to je normální, skoro každý to tak udělá...
registrovaný uživatel SYN 
23.07.2013 (10:38)  
Helmut Kafka: tož jasně, základní myšlenka dobrá, a zatím se bude dít co - bude to řídit ten co oficiálně odstoupil? To má být lepší? Anebo nikdo???
Stejně každej novej ministr si tam naháže zase svoje vlastní lidi (ať už v dobrém či zlém úmyslu, a s vysvětlením vcelku libovolným, okecat se dá skoro všechno) takže potud je vše v zajetých kolejích, překvapivé (a možná i chvalihodné) by bylo teprve kdyby to někdo udělal jinak, rozumněji...
registrovaný uživatel SYN 
23.07.2013 (10:32)  
Joska Holibajda (a další) - rád bych Vás požádal ať se při svém tahání politiky na zdejší stránky aspoň minimálně omezujete, jinak se rozjedu taky a na většinu Vašich názorů Vám povím především toto - je to jen VÁŠ názor, chápu sice že ho považujete za ten nejdůležitější (já svůj taky) ale aspoň teoreticky připusťte že by to tak případně i být nemuselo!

Současná (poněkud ujetá) situace totiž nevznikla jen tak že si ji někdo vymyslel, anobrž totální destrukcí "normálnosti" předchozí vládou/koalicí "značka koupených 101" a to tak že dlouhodobě. Ano, jistě, vyargumentovali si že je vše podle zákona OK. No výborně, tak teď to dostali zpátky svou vlastní medicínou, prezident (mimochodem docela nedávno, ne kdysi dávno, zvolený, a to celkem obstojnou většinou, ne nějak "o chlup a po ukecání několika cizích poslanců") využil naprosto přesně podle zákona svého práva.

Prostě - ne že bych byl z kdečeho zrovna nadšený, ale předchozí stav byl natolik totálně zprasený že mi nepříjde možné aby cokoliv jiného nebylo lepší...
Proč už proboha dávno nebyly mimořádné volby? Proč takovéto nastokrát prodlužované provizorium kterého se jistá koalice drží zuby nehty, jako by jim šlo o život? Žeby jim fakt o něj šlo? Asi jo, nevím čeho by se jinak báli...
  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko