..: Havířov se dočká nového nádraží :..

Hala havířovského vlakového nádraží, foto: Podzemnik Havířov — Delší dobu se vedou diskuze jak dál s havířovským nádražím. Zda stavbu projektovanou v letech 1964-1969 architektem Josefem Hrejsemnou ve výrazné spolupráci se sochařem Václavem Urubou zachránit a nebo zda ji nahradit novým dopravním terminálem. O jeho záchranu bojovalo i občanské sdružení Důl architektury. Snaha o prohlášení stavby kulturní památkou ale vyzněla do ztracena, Ministerstvo kultury žádosti nevyhovělo. „Je velká škoda, že si zastupitelé města si neváží toho, co v Havířově mají. Cenných staveb tu není mnoho a nádražní hala si přes svou zchátralost z posledních let zachovává své hodnoty,“ míní Adam Guzdek z občanského sdružení. Investorovi tedy již téměř nic nebrání uskutečnit jeho plány – zbourat nyní neútulnou nádražní budovu.

České dráhy i město Havířov úzce spolupracují, takže se obnovují kroky k získání stavebního povolení. Ve druhém pololetí by měla proběhnout výběrová řízení na zhotovitele stavby – jak nádraží (ČD), tak i dopravního terminálu (město). Stavět by se mohlo už na jaře příštího roku. Jediným problémem by mohly být dosud stále nedořešené vztahy, kdy se již nějakou dobu hovoří o tom, že se konečně napraví nedotažené rozdělení Českých drah a na správce infrastruktury přejdou i nádraží, která jsou dosud v majetku ČD. Ale při současných politických problémech je asi velmi málo pravděpodobné, že řešení této otázky by bylo na pořadu dne. Spíše lze očekávat, že „kostlivci ve skříni“ se možná začnou řešit až po volbách.

Zdroje: iDNES, Wikimedia Commons


Vlad Poslat mail autorovi | 1.7.2013 (6:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Moravskoslezský


  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel R.U.R.  mail  
01.07.2013 (14:13)  
V Havířově jsem nebyl, ale podle fotek to vypadá hodně podobně jako nádraží v Kralupech. Pokud je budova architektonicky zajímavá, ale jinak nepraktická (přestože je funkčně důležitá), a máme takové dvě (nebo víc?), tak snad stačí nechat si jen jednu...
01.07.2013 (13:59)  
stanice Strizkov, sice to neni vlak, ale metro, lec stala tolik, co by stalo nejake novogoticke nadrazi

Stanice Střížkov je stejný nesmysl, jako majestátní budovy nádraží z kamene s vysokými stropy vzor 19.stol. Obojí se postavilo, protože zrovna bylo "peněz dost", bez ohledu na náklady.

Pokud by si cestující měl vybrat - zda hyper super budovu nádraží, nebo nástup ze sypaného nekrytého perónu, ale jízdné o 20 Kč levnější - hádejte co zvolí ...
01.07.2013 (13:47)  
Ti, co chcete co nejlevnejsi, nejucelnejsi stavbu - zamyslete se nad tim, jak by vypadala mesta s timto pristupem. V tom byste chteli zit?
Nicmene ne vzdy znamena ozdobna, majestatni budova velke naklady - kolikrat by mohla byt levnejsi, nez nejake slozite "vzdusne" konstrukce (stanice Strizkov, sice to neni vlak, ale metro, lec stala tolik, co by stalo nejake novogoticke nadrazi).
registrovaný uživatel Laborec425  mail  
01.07.2013 (13:23)  
Vyroste tam něco, co je podobného téhle době. Co nejlevnější budova, která vydrží tak deset let....
01.07.2013 (13:18)  
Kdyby tato esence modernismu padla, aby bylo nove nadrazi v nejakem historisujicim slohu, kamenne a monumentalni, s vezickami a strmymi strechami, skakal bych radosti.

Jasně, a železnice bude zatížena náklady na stavbu a provoz takové monumentální stavby a bude drahá, zatímco autobusy či taxíky, kterým stačí kůl zapíchlý u silnice, budou prosperovat.

Cestující potřebují věci levné a užitečné.
registrovaný uživatel bukes 
01.07.2013 (13:00)  
Kotas postavil nějaké nádraží?
01.07.2013 (12:59)  
trupman: No bojím se, že to sice nevyhraje Kotas, ale nějaký jeho učenlivý žák....
01.07.2013 (12:28)  
Hlavně by se tam mělo postavit něco nenáročného na údržbu, co bude odpovídat dnešním potřebám cestování. Doba megalomanských staveb bez využití je snad pryč.
01.07.2013 (11:46)  
To nové nádraží bude klasická "architektura dopravních staveb". Vytvořená nikoli architektem, ale dopravním inženýrem. Nechť všichni následujeme Kotase!
01.07.2013 (9:57)  
Odstřelit, tak jako Těšnov, a postavit něco ve stylu knihovny architekta Kaplického.
  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko