..: SŽDC obnovila část tratě mezi Krásným Jezem a Horním Slavkovem :..

Motorový vůz na trati, foto: Město Horní SlavkovHorní Slavkov — V pátek 28. června se v Kounicích, místní části Horního Slavkova, odehrálo něco, co v České republice rozhodně není běžné. Obnovy se totiž dožil úsek regionální železniční tratě z Krásného Jezu do zastávky Horní Slavkov-Kounice, dříve nesoucí název Ležnice. Železnici obnovil její správce, Správa železniční dopravní cesty, jelikož o provoz v daném úseku mají zájem některé firmy, které zde sídlí a mají na trať napojené vlečky. Nutno však podotknout, že ani jedna z vleček zatím opravou neprošla a trať tak bude sloužit zatím pouze sezónní osobní dopravě, kterou objednává kraj společně s městem Horní Slavkov. Do konce srpna se tak každý víkend na trať podívají tři páry vlaků, z nichž jeden je veden jako přímý již z Karlových Varů.

Na rozdíl od zahajovacích jízd, vedených motorovým vozem řady 831 dopravce RailSystem, letní víkendové vlaky zajišťují České dráhy motorovými vozy 810. O obnovení zbytku tratě z Horního Slavkova do zastávky Loket předměstí, opuštěném v roce 1997 kvůli havarijnímu stavu, se však kvůli velmi vysokým nákladům a nejistému dalšímu využití zatím reálně neuvažuje. O alespoň částečné obnově tratě ve zhruba dnešním rozsahu se mluvilo již déle, více se o tom začalo uvažovat okolo roku 2011, kdy přišli reální zájemci o využití nákladní dopravy.

Vlak v zastávce Horní Slavkov-Kounice, foto: Město Horní SlavkovStrojvůdce s cedulí, která kdysi ukončovala provoz., foto: Město Horní SlavkovSlavnostní zahájení provozu, foto: Město Horní SlavkovVlak v zastávce Horní Slavkov-Kounice, foto: Město Horní Slavkov
Jízdní řád vlaků na obnoveném úseku je uveden zde.

Zdroje: město Horní Slavkov


Michal Jaroš Poslat mail autorovi | 23.7.2013 (6:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Legislativa Stavby a projekty

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2      Zpráv na stránku:   
editor nebo admin ŽP Vlad  mail  
23.07.2013 (13:02)  
Joska Holibajda: Z pohledu ekonomického tuhle připomínku beru.
Ale pojďte se podívat někam dál za město - kolik je tam silnic nižších kategorií, po kterých projede pár aut denně. Přesto se (většinou) opravují, udržují... Přiznám se, že jsem ještě nezaregistroval zprávu o tom, že se ruší nějaká cesta proto, že po ní jezdí málo aut. Ale možná se mýlím...
23.07.2013 (12:52)  
Vlad: Třeba proto, že je to státní majetek a stát se má o svůj majetek starat s péčí řádného hospodáře.

To samozřejmě ano. Jde ale o to, jestli se ta trať uživí. Pokud ne, řádný hospodář jí neměl opravovat. Řádný hospodář by neměl investovat do něčeho, co bude v budoucnu dlouhodobě v červených číslech.
editor nebo admin ŽP RaPa  mail  
23.07.2013 (11:40)  
M474: Kterých 60 km ráčíte mít na mysli?
23.07.2013 (11:14)  
Takže bude slavnostně obnoveno 6 km a jinde v tichosti zanikne 60 km.
registrovaný uživatel Šepli  mail  
23.07.2013 (10:56)  
Co zase brbláte?? Čekal bych, že zda bude pár spokojených reakcí k obnově části tratě.
Myslím, že právně (i logicky) je oprava v pořádku. Stát opraví část tratě, která je jeho, aby se soukr. firma dostala na svoji vlečku, kterou si případně opraví ve vlastní režii, je to tak?
23.07.2013 (10:35)  
Nevěděl by někdo, jak to vypadá s traťovou rychlostí? Na první pohled svršek vypadá velmi slušně..
23.07.2013 (9:52)  
Vlad - bohužel i v ČR jsou taková města. Co si vlastník přilehlého pozemku neudělá sám, nemá...

Za důležité považuji využití těmi, kteří opravu požadovali. Hlavně Legios jak se kasal, kolik vozů bude přepravovat. Tak jsem zvědav.
editor nebo admin ŽP Vlad  mail  
23.07.2013 (9:48)  
Farkač Karel: Třeba proto, že je to státní majetek a stát se má o svůj majetek starat s péčí řádného hospodáře.

Netuším, kde bydlíte - ale tam u Vás to funguje tak, že když je rozbitá cesta nebo chodník, které potřebujete, tak si komunikace opravíte sám (nebo ve spolupráci se sousedy)?
23.07.2013 (9:42)  
Není mi jasné, proč to zprovozňovala státní organizace SŽDC za státní peníze. Měli by si to obnovit ti, kdo to potřebují.
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko