..: Fotografie roku 2012 - nominace :..

Fotosoutěž Beroun — Stejně jako v minulých letech i v tomto roce pořádá portál ŽelPage soutěž o fotografii roku. Fotografové budou tradičně soutěžit v hlasování uživatelů ŽePage i o Cenu odborné poroty. Novinkou letošního ročníku je zjednodušení a zpřehlednění soutěžních kategorií hlasování uživatelů. Do soutěže je možno nominovat všechny snímky, které byly na ŽelPage zveřejněny v roce 2012. Své fotografie můžete nominovat až do půlnoci 14. května 2013.

Hlasování uživatelů ŽelPage

Současný (nejen) železniční svět se zmenšuje. Lokomotivy jednoho typu jsou běžně dodávány do řady zemí. Vozidla našich i cizích dopravců jsou k vidění na území mnoha států. Rakouské lokomotivy zdomácněly v Praze, brzy snad budeme moci fotografovat vlaky Českých drah na rakouském Semmeringu. Ztrácí tedy již smysl rozlišovat na vozidla tuzemská a zahraniční. Proto v letošním ročníku je pro zařazení do kategorie důležitá trakce. Například do kategorie elektrických lokomotiv je možno zařadit fotografii banána na Štrbě, německou řadu 185 ve Švýcarsku, stejně jako historický snímek gorily v Doulních Loučkách. Opouštíme tedy kategorie zahraničních vozidel, historických vozidel, nostalgických vozidel, stejně jako noční fotografie.

Naopak zůstávají kategorie Modelová železnice a Tvůrčí fotografie. Do druhé jmenované kategorie je možno nominovat všechny fotografie, u kterých je hlavní důraz dán na estetickou hodnotu. Tyto snímky mohou být ze všech kategorií galerie ŽelPage. Definitivní zařazení snímku do této kategorie podléhá schálení organizátorů soutěže.

Do každé kategorie může každý fotograf nově nominovat až dvě fotografie.

Kategorie letošní fotosoutěže jsou:

  • Elektrické lokomotivy
  • Elektrické jednotky a vozy
  • Motorové lokomotivy
  • Motorové jednotky a vozy
  • Parní lokomotivy a vozy
  • Pracovní mechanismy
  • Modelová železnice
  • Tvůrčí fotografie

Pokud se v některé kategorii sejde 5 a méně snímků, nebudou v této kategorii uživatelé hlasovat. Tyto snímky se ale účastní hlasování o Cenu odborné poroty.

Cena odborné poroty

Odborná porota hlasuje letos ve složení: Frank Bachmann, Alžběta Jungrová, Jan Langer, Pavel Scheufler a Jindřich Štreit.

Porotci vybírají ze všech fotografií bez rozlišení kategorií. Každý porotce má přidělen počet bodů, který je roven počtu nominovaných fotografií, a který může zcela dle svého uvážení rozdělit mezi snímky. Porotci se s námi rovněž slovně podělí o postřehy k vybraným fotografiím.

Časový harmonogram soutěže

  • Uzávěrka nominací: 14. května 2013 24.00.
  • Uzávěrka hlasování uživatelů ŽelPage: 30. května 2013 24.00.
  • Následně budou vyhlášeny výsledky hlasování uživatelů ŽelPage.
  • Výsledky hlasování poroty budou vyhlášeny na přelomu června a července.

Nominovat fotografie je možno ze stránky s jejím detailním popisem.

Těšíme se na Vaše nominace.


Martin Válek , Tomáš Kubovec Poslat mail autorovi , topič Poslat mail autorovi | 28.4.2013 (23:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky ŽelPage

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   
30.04.2013 (6:55)  
Ano, my jsme variantu možné nepříznivé reakce očekávali. Podle našeho soutěžního psychologa Dr. Kláska se po ohlášení změny kategorií publikum webu rozdělí na dvě části:

První bude nespokojená, protože se bude domnívat, že fotky z divných cizích zemí (především alpských) budou mít navrch před jejich oblíbenými brejlovci a bardotkami.

Druhá bude rovněž nespokojená, protože se se bude domnívat, že nádherné zahraniční fotografie (především z Alp) nebudou mít šanci proti domácími šotouši stále preferovaným brejlovcům a bardotkám.
30.04.2013 (0:06)  
Jak o tom přemýšlím, spojení domácích a zahraničních kategorií je fakt obrovský krok zpátky. Vysvětlím: před sedmi lety, v době takzvaného "velkého třesku" se tady hodnotily fotky podle toho, co je na nich za mašinku. Zaplaťbůh, že je to minulost a že jsme se posunuli už někam jinam. Proto tohle fakt nechápu. Navíc je škoda, že se o tomhle dozvídají i mazáci až ve chvíli, kdy už je hotovo...

Smím-li něco (ještě vůbec) navrhnout, spojte některé kategorie, které jsou tím skutečným anachronismem. Při focení přece nejde ani tak o to, jestli fotím mašinu nebo motorák, ty základní rozdíly jsou přece jinde. V tom kde a jak fotím, to ovlivňuje fotku mnohem víc...

Smysl by dávalo:
Domácí kategorie (CZ+SK)
- každodenní elektrická trakce (lokomotivy, jednotky, řidičáky)
- každodenní motorová trakce domácí (dtto, možná bych oddělil lokomotivy)

Zahraniční kategorie identicky.

Univerzální kategorie:
- nostalgie
- tvůrčí (art+žkž)
- noční fotografie
- objeveno v archivu (fotografie starší deseti let)

Úplně bych zrušil pracovní mechanismy a řadil je buď do nezávislé trakce, nebo žkž. Zrovna tak si nejsem jistý, jestli by se měla dávat cena za modelovou železnici, kterou tu stejně fotí asi tak tři lidé a nadto si svoje výtvory bodují na modelářských soutěžích. Každopádně to už je na diskusi, snažil jsem se, aby bylo kategorií stejně jako v současné podobě.
registrovaný uživatel Patrik 
29.04.2013 (20:57)  
Přesně tak, nejde o vozidla tuzemská či místní ale o místo focení .. stejně tak i zrušení noční fotografie, ta je pro mě taky specifická.

A ještě jeden aktuální postřeh , další novinka je ,že cituji: "Do každé kategorie může každý fotograf nově nominovat až dvě fotografie"
mě osobně jdou nominovat pouze 2 fotky celkově , zatím nevím proč ..
29.04.2013 (20:16)  
Martine, já bych si dovolil s kolegou souhlasit. Za mě je mnohem větší rozdíl v tom kde se fotí, než jaká trakce se fotí.
29.04.2013 (11:19)  
Zrušení kategorie zahraničních vozidel mě opravdu mrzí, jednak zahraničí není jen Německo, Rakousko a další přilehlé státy ale navíc si myslím, že focení vlaků dále od ČR je prostě celkově trošku jiná kategorie ....
  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko