..: Fotografie roku 2012 - nominace :..

Fotosoutěž Beroun — Stejně jako v minulých letech i v tomto roce pořádá portál ŽelPage soutěž o fotografii roku. Fotografové budou tradičně soutěžit v hlasování uživatelů ŽePage i o Cenu odborné poroty. Novinkou letošního ročníku je zjednodušení a zpřehlednění soutěžních kategorií hlasování uživatelů. Do soutěže je možno nominovat všechny snímky, které byly na ŽelPage zveřejněny v roce 2012. Své fotografie můžete nominovat až do půlnoci 14. května 2013.

Hlasování uživatelů ŽelPage

Současný (nejen) železniční svět se zmenšuje. Lokomotivy jednoho typu jsou běžně dodávány do řady zemí. Vozidla našich i cizích dopravců jsou k vidění na území mnoha států. Rakouské lokomotivy zdomácněly v Praze, brzy snad budeme moci fotografovat vlaky Českých drah na rakouském Semmeringu. Ztrácí tedy již smysl rozlišovat na vozidla tuzemská a zahraniční. Proto v letošním ročníku je pro zařazení do kategorie důležitá trakce. Například do kategorie elektrických lokomotiv je možno zařadit fotografii banána na Štrbě, německou řadu 185 ve Švýcarsku, stejně jako historický snímek gorily v Doulních Loučkách. Opouštíme tedy kategorie zahraničních vozidel, historických vozidel, nostalgických vozidel, stejně jako noční fotografie.

Naopak zůstávají kategorie Modelová železnice a Tvůrčí fotografie. Do druhé jmenované kategorie je možno nominovat všechny fotografie, u kterých je hlavní důraz dán na estetickou hodnotu. Tyto snímky mohou být ze všech kategorií galerie ŽelPage. Definitivní zařazení snímku do této kategorie podléhá schálení organizátorů soutěže.

Do každé kategorie může každý fotograf nově nominovat až dvě fotografie.

Kategorie letošní fotosoutěže jsou:

  • Elektrické lokomotivy
  • Elektrické jednotky a vozy
  • Motorové lokomotivy
  • Motorové jednotky a vozy
  • Parní lokomotivy a vozy
  • Pracovní mechanismy
  • Modelová železnice
  • Tvůrčí fotografie

Pokud se v některé kategorii sejde 5 a méně snímků, nebudou v této kategorii uživatelé hlasovat. Tyto snímky se ale účastní hlasování o Cenu odborné poroty.

Cena odborné poroty

Odborná porota hlasuje letos ve složení: Frank Bachmann, Alžběta Jungrová, Jan Langer, Pavel Scheufler a Jindřich Štreit.

Porotci vybírají ze všech fotografií bez rozlišení kategorií. Každý porotce má přidělen počet bodů, který je roven počtu nominovaných fotografií, a který může zcela dle svého uvážení rozdělit mezi snímky. Porotci se s námi rovněž slovně podělí o postřehy k vybraným fotografiím.

Časový harmonogram soutěže

  • Uzávěrka nominací: 14. května 2013 24.00.
  • Uzávěrka hlasování uživatelů ŽelPage: 30. května 2013 24.00.
  • Následně budou vyhlášeny výsledky hlasování uživatelů ŽelPage.
  • Výsledky hlasování poroty budou vyhlášeny na přelomu června a července.

Nominovat fotografie je možno ze stránky s jejím detailním popisem.

Těšíme se na Vaše nominace.


Martin Válek , Tomáš Kubovec Poslat mail autorovi , topič Poslat mail autorovi | 28.4.2013 (23:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky ŽelPage

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   
editor nebo admin ŽP Chary  mail  
12.05.2013 (19:25)  
Zirecku, rozumím ti, ale nejsem si jist, jestli tě uspokojím. Mohu mluvit jen sám za sebe a jak sis všiml, mojí doménou jsou spíš technický špeky (první panning v galerii, první telená čelovka "řítí se na nás", první noční nasvícená šmouha, první lepená šmouhokoláž) anebo telený či krajinový blechy (blechoid na žvahovským viaduktu z obou stran, blechohliník z Petřína, blechokráva na pacifiku), taky rád lezu po stromech a takovejch nás je víc.

Katalogový fotky "na číslo" nebo "v krajině" jsou holt masovou většinou této galerie a myslím, že se to nezmění. A sami správci takové fotky rádi fotí, ostatně to je to, co nás na tom baví, ne?

Paning si tu zkusilo už pěknejch pár lidí, telenou čelovku "řítí se na nás" taky, i když je pár jednotlivců, kteří ji mají "rádi".

Ale co je to "náladovka, které mají jít správci příkladem"? Hele a proč vlastně? Správci jsou jen komise, která vybírá to dobré a radí, jak dotáhnout to skorodobré. To, že to z valné většiny neznamená dotahovat náladovky ale spíš prořezávat plevel nejhrubšího zrna a snažit se zelenáče naučit se aspoň držet foťák rovně, to je už věc jiná.

Není snad "povinností" učňů překonávat své mistry a sami se mistry stávat, aby mohli mít své učně?

Ale jestli myslíš, že musíš být správcem, abys mohl být příkladem, tak i s tím by se dalo něco dělat, ovšem věz, že je to obousměrný proces ;-)

No a konečně, myslíš, že když ty fotky budou dávat správci, že to přitáhne ostatní k tomu, aby je taky fotili? Třeba takovej Payus a jeho noční hutě. Jako, kdyby byl Payus správcem, tak by ty jeho fotky motivovaly zástupy dalších takový fotky fotit? Fakt jenom tohle stačí ke štěstí?
12.05.2013 (19:03)  
Chary: Páč zajímavé dobře zpracované náladové fotky tu vítáme všema deseti, jenom jich jaksi moc nechodí. Poslední dobou poměrně často čtu podobné Tvé formulace na toto téma. Co kdyby šli správci fotogalerie pozitivním příkladem? Rozkliknu-li si poslední tři fotky u správců, vidím spíše jen "vejice vejici". Osobně si myslím, že fotky správců určitým způsobem určují hlavní proud...
dopisovatel nebo člen ŽP topič  mail  
12.05.2013 (17:56)  
vesos, Michal Kupsa: Pravidla soutěže vždy určuje pořadatel a ne soutěžící. Ti mají možnost zcela svobodné volby, zda soutěž obešlou či nikoliv.
dopisovatel nebo člen ŽP topič  mail  
12.05.2013 (17:56)  
vesos: Pokud si dobře pamatuji byly to fotky s různě "usekanými" objekty a jejich "náladovost" spočívala pouze v tom, že byly podexponované a prohnané dosti divokým HDR.
editor nebo admin ŽP Chary  mail  
12.05.2013 (15:49)  
Vesosi, skutečně byl problém v náladovosti a nikoliv někde jinde? Páč zajímavé dobře zpracované náladové fotky tu vítáme všema deseti, jenom jich jaksi moc nechodí. I zajímavé historické snímky tu vidíme rádi a s ohledem na jejich stáří se tam toleruje ledasco. Nevzpomínám si, co to bylo za fotky, mohl bych obdržet nějaký odkaz, že bych si osvěžil paměť?
registrovaný uživatel Vesos  mail  
12.05.2013 (13:50)  
Kdysi jsem učinil chabý pokus dostat do místní galerie pár svých fotek. Ač fotím 40 let a dle mínění jiných velice dobře, nebyla přijata ani jedna. Pro mne z nepochopitelných důvodů, neboť byly trochu jiné, než většina zdejších (byť často úžasných) fotografií. Byly tak trochu náladové, nebyly popisné. Ač jsem se tenkrát snažil vysvětlit místní šotoušské porotě (to není rýpnutí, to je pocta, sám jsem kolejofil, ale převážně tramvajový), proč jsem to tak fotil a že je to záměr, nikoliv chyba, neuspěl jsem.
Po přečtení této diskuze se obávám, že se moc nezměnilo. Stále mám pocit, že fotografie tu slouží jen jako dokument, nikoliv malé umělecké dílo. A to je škoda. A žabomyší války s rozdělením kategorií to jen podtrhují. Dobře, organizátor to takhle vymyslel, tak se přizpůsobím, trošku zaremcám, ale nenapadám ho za to. Na druhou stranu by organizátoři nemuseli reagovat podrážděně, dobře ví, že nemůžou vyhovět všem.
Tenkrát jsem se zařekl, že i kdybych nafotil růžový Shinkansen s bleděmodrými putínky, tak sem už nic nedám. Dneska už jsem trochu "zmoudřel", už nejsem tak kategorický. Proto apeluju na obě strany, buďte tolerantní, nebo se tu ke škodě všech budete jen hádat o prkotinách a samotný smysl soutěže se vytratí. Najít tu nejkrásnější fotku. A to by byla škoda.
PS. Neodpustím si malinkaté rýpnutí. Většina fotek se tu podobá jako vejce vejci. Krajina, mraky, vlak. Občas malinký nápad, který to obzvláštní.
09.05.2013 (23:43)  
Pokud by to melo byt 100% spravedlive, tak by kazda fotografie musela mit vlastni kategorii...
Osobne si myslim, ze rozdeleni do objektivne meritelnych kategorii (trakce, misto, denni/rocni doba,...) neni to prave. Spis bych si predstavoval kategorie (nebo spise oceneni) ve stylu: Absolutni vitez, Nejlepsi umelecky dojem, Nejkrasnejsi vlak, Dokumentarni prinos...
Podobne jako v soutezich krasy nevolime Miss blondynka, Miss cernovlaska, Miss mikado,...
registrovaný uživatel rpet  mail  
09.05.2013 (19:34)  
ciste hypoteticky:

kdybych tedy nasazel do rukou zdejsich soudcu fotky elektrickych jednotek z londyna, kde flek nenajdu, ani kdybych se posral (nebo se neposeru a flek najdu, ale zato me nejspis zavrou...), tak s tim pujdu jako konkurence vymazlenyho vltavskyho udoli na 090? bez ohledu na to, co moje fotka rekne o danem miste a konkretni nalade??

nekritizuju, neb fotim malo. jen se asi blbe ptam...
09.05.2013 (7:38)  
Bych se zdovolením vrátil ke svému úvodnímu příspěvku (úplně první v tomto vláknu) a vysvětlení svého názoru, proč si myslím, že je škoda zrušení sekce zahraničních fotografií.

Ano, na jednu stranu je pravda, že fotografie se dělají bez ohledu na místo stejnými postupy, podmínky a náročnost ale rozhodně stejné nejsou!

1. Dobře nafotit Bardotku, Brejlovce a podobné stroje, to upřímně řečeno není až tak těžké. Stačí si dojít k nejbližší trati, tam si sednout a čekat - no a když to zrovna nevyjde, tak si tam druhý den zajít znova. Nemluvě o tom, že se zpravidla jedná o pár kilometrů od domu a tak si lze vše naplánovat předem - místo, počasí a často i vozidla.

2. Naopak fotografovat v zahraničí, zejména pak dál než v Německu nebo Rakousku je o něčem úplně jiném, protože člověk tam zpravidla je úplně kvůli něčemu jinému, než kvůli focení vlaků - asi málokdo je opravdu takový nadšenec, aby jel někam opravdu daleko jen kvůli fotce vlaku. Tím pádem NELZE předem cokoli plánovat a je nutno vycházet z daných podmínek a často i náhody. Stejně tak v případě neúspěchu si NELZE focení druhý den v klidu zopakovat.

3. Totéž se týká samotných fotofleků, protože se v zahraničí nelze spoléhat na osvědčená a předem mnohokrát vyzkoušená místa a je nutno pracovat s tím, co je k dispozici, nebo co člověk prostě najde na místě.

4. Je řada zajímavých a exotických tratí, kde prostě NEJSOU vhodné fotofleky (třeba proto, že mají jen pár kilometrů), kde by bylo možné pořídit fotografii splňující zdejší zažitou představu o dobré fotce.

Vím, že s tímto názorem zde neprorazím ale prostě mi to stejně nedá a než mě začnete kamenovat, tak si prosím napřed zkuste udělat aspoň jednu takovou zahraniční fotku - a nemyslím tím zahraničí, kam dojedu kdykoliv za hodinu nejbližším EC nebo autem.

P.S. - Nestálo by za to, aspoň zauvažovat o speciální galerii, kde by bylo lze vidět fotky ze zajímavých míst, byť by to třeba byly fotografie ne tak vychytané? Byť by třeba tyto fotky nebyly odkazovány na úvodní straně? Možná by vám to i zase o fous zvedlo provoz na webu.
dopisovatel nebo člen ŽP topič  mail  
02.05.2013 (9:07)  
zirecek: Pokud jsi dobře sledoval diskusi, tak bys měl vědět, že elektrika z Polabí a ze Štrby bývala v jedné kategorii zcela běžně. Podle loni zveřejněných fotek, jež se mohou do soutěže nominovat, může v elektrikách letos nastat pouze a.) - c.).
  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko