..: Obnova řídící techniky TV na Schwarzwaldbahn :..

Pamětní kámen pro Roberta Gerwiga, stavitele Schwarzwaldbahn, postavený v roce 1899, foto: Dr. med. Mabuse Villingen / Berlín — V rámci elektrifikace Schwarzwaldbahn v roce 1972 byla na nádražích osazena řídící technika pro dálkové ovládání spínacích prvků trakčního vedení (TV) v té době vysoce moderní – od firmy Brown Boveri & Cie (BBC – od 1988 integrována do ABB). Po 40 letech provozu dosáhla tato analogová technika hranic své životnosti a je nahrazována technikou digitální. Četnost poruch analogového zařízení počala stoupat a náhradní díly již nejsou dostupné. Poruchy si vynucovaly manuální zásahy u silových spínacích prvků – odpojovače v takovém případě musely být ovládány ručně z místa.

Původní reléový rozvaděč BBC měl rozměry 200 x 85 x 60 cm a vnější komunikace byla mimo jiné zajišťována telefonním vedením. Nová digitální technika je dodána firmou Siemens a je umístěna v rozvaděči o rozměrech 100 x 60 x 30 cm. Vnější komunikace je prostřednictvím DSL. Vyšší bezpečnost je zajištěna, mimo jiné, dvojitou zábranou přístupu – po otevření dveří jsou přístupné pouze prvky pro provozní obsluhu, servisní obsluha musí otevřít samostatným klíčem dveře druhé.

Stávající spínací tablo (ovládací panel) výpravčího bude zachováno a propojeno do nového rozvaděče. Komunikace nového rozvaděče s Ústředním energetickým dispečinkem (ZES) je digitalizována. Nová skříň plní i funkci převodníku signálu, neboť až na další je komunikace s akčními členy v poli (s pohony odpojovačů) analogová.

ZES řídí provoz a spínací procesy vedení a napájecích stanic. Místní manipulace v nádraží ZES provádí na vyžádání, dozoruje a dává souhlas. Výpravčí v místě jsou proškoleni pro práci na zařízení středního napětí v rozsahu nejméně jednoho týdne + zkouška. Výpravčí provádí spínání pouze v případě nebezpečí, nebo podle zvláštního plánu zpracovaného v rámci provádění (stavebních) prací pro každý případ zvlášť. V ostatních případech sjednává manipulace se ZES. Přitom jsou použity předepsané závazné formulace a jejich zpětné potvrzení. 

původní reléová skříň BBC zepředu, foto: Tommy původní reléová skříň zezadu, foto: Tommy nová skříň - vnitřní pohled, foto: Tommy nová skříň - vnitřek, foto: Tommy nová skříň - popis svorek, foto: Tommy nová skříň - návod, foto: Tommy spínací tablo výpravčího, foto: Tommy

Malé nachytření pro elektriky neznalé

Odpojovač – slouží k oddělení elektrických obvodů – zde, tedy v nádraží, napájeného trakčního vedení (TV) nad jednotlivými kolejemi. Odpojovač slouží k rozpojování a připojování, zpravidla bez zátěže. Odpojovač lze ovládat mechanicky z místa, nebo je vybaven pohonem (elektrický, dříve i pneumatický) – a pak je možné dálkové ovládání. U vysokého napětí (platí v ČR – jinde zváno napětí střední) je k manipulaci vyžadována elektrotechnická kvalifikace – proto školení výpravčích.

Vypínač – spíná obvody pod zatížením, je schopen vypnout i zkrat. Je zapojen na systém ochran, které dají impuls k vypnutí v nestandardním stavu.

Zdroj: Wikimedia Commons


stoupa Poslat mail autorovi , Tommy Poslat mail autorovi | 2.5.2013 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu Německo


  1 2      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel wondon 
05.05.2013 (21:32)  
Pánové, příště lépe číst a až pak rozvíjet teorie !! Jedná se pouze o výměnu dálkového ovládání úsekových odpojovačů na modernější zařízení, které je schopno komunikovat moderními komunikačními prostředky. Jinak princip ovládání motorových pohonů je už dlouhá desetiletí stejný (třídrát,pětidrát) a na konci je vždy opakuji vždy relé. Staré dobré relé, které slouží jak k silovému přenosu impulsu, tak k bezpečnostnímu oddělení el.obvodů (odpojovač je zařízení VN a v připadě přeskoku do ovládacích kabelů to udělá pěknou paseku). Jinak na SŽDC se těchto drobných obměn dělá tak dvacet-třicet ročně
05.05.2013 (11:19)  
Aleš Liesk.: Ó ano, máte pravdu :) Nepodařilo se mi najít přesné datum (resp. neměl jsem na to tolik času), tak jsem zase o něco chytřejší :) Každopádně jsem tím myslel jeho využití ve výpočetní technice, a toho se mu dostalo (jinak než v experimentech) až v první polovině 20. století.
03.05.2013 (13:26)  
M474.003
Kdo tu říká, že reléovka je analogová?
Nám na MEDĚ běhalo cílový brzdění a optimalizátor jízdy (ať jsme trochu k tématu). Data byla na děrovaném kinofilmu a četla se elektromechanickou čtečkou. Ale těch MED muselo být několik vedle sebe :-)

K té vaší istalaci: buďte rád, že to nenapsalo "Pokud program nechcete používat, pošlete 300 Euro..." :-)))

M.Kulich: relátka jsou až záležitostí 20. století
Relé bylo vynalezeno v roce 1835 Josefem Henrym.
02.05.2013 (23:41)  
(OT) M 474 003: Samo se nic neudělá, ani ve Windows. :-)
02.05.2013 (16:13)  
M 474 003: Vzhledem k tomu, že první počítač vynalezli už ve starověkém Římě a relátka jsou až záležitostí 20. století, tak nevím, zda máte pravdu :D Ale ano, relé je ze své podstaty dvojkové; počítač však být nemusí (existovaly analogové i počítače; ale i vícestavové číslicové).

Průběh instalace, který popisujete, není vlastnost počítače, nýbrž operačního systému (potažmo vývojáře daného programu). A to, jaký OS a jaké programy používáte, je jen a jen na vás.
02.05.2013 (13:52)  
Co je na releovce analogového? Ono je dneska v módě všemu co neobsahuje číslicové brouky říkat analogové. Releovka zná 2 stavy, 0 a 1 takže je vlastně číslicová, dávno před vynálezem počítače.
Při používání počítačů, dokud jsem měl 286 a DOS tak jsem byl nad ním neomezeným pánem, nic vymýšlel a poslouchal. Teď mám Pentium nebo co, 4 jádrový 3GHz a dělá si co chce on, naposledy se mi sama od sebe nainstalovala nějaká aplikace na čistění registrů, při instalaci jiného programu, probíhalo to asi takhle:
"Chcete nainstalovat program na čištění registrů?"
"Ne"
"Nainstelujte si ho, je to pro vás velmi výhodné"
"Ne"
"Opravdu ho nechcete nainstalovat???"
"Ne"
"Program bude nainstalován"
"Děkujeme vám za instalaci produktu"
"Pokud chcete program používat, pošlete 300 Euro na adresu....."

Nyní se ho už asi měsíc pokouším odinstalovat, probíhá to podobně jako instalace.

MEDA byla krásná, ale psát se na ní jaksi nedalo, za to se na ní dal vypočítat souběh superhetu, ale to je na těhle stránkách asi španělština. Ono to jde i na PC ale poněkud složitěji.
02.05.2013 (13:40)  
S reléovkou běžte někam. Mechanicky, jedině mechanicky! Že to nepůjde vyjezdit? To je nenávistný blábol odpůrců mechanik. Prostě se vyjezdí to, co se na mechanice vyjezdit dá a basta!
:D
02.05.2013 (11:57)  
Dusanh: ale kdeže. M474.003 to jistě píše na počítači MEDA. Ten je analogovej. Pohříchu jediná funkce, kterých dneska zvládne osminožičkovej jednočip vykonat sto za sekundu, se do MEDY drátovala tejden a samotná MEDA zabírala prostor v řádu kubických metrů.
Nicméně přechod na ty jednočipy určitě přinesl jenom problémy. Třeba už nejsou k mání takový ty propojovací kablíky, co se daly strkat do sebe a do jedný zdířky se tak připojilo třeba 5 vodičů :-)))
registrovaný uživatel rpet  mail  
02.05.2013 (10:56)  
krystovahnato... kdyz jsem videl na fotce zadni cast releovy skrine, vzpomel jsem si na hodiny prakticke vyuky a na dratovani formy pro releovou sadu (krasna vzpominka) a moje tehdy mlade, a zdevastovane ruce (ta horsi vzpominka)... :)))

pokrok nezastavis. kdyz k nam na provoz v roce 1989 privezli prvni dil treti generace WSSB, ktera byla slozena castecne z mikroprocesoru, ovanul me neprijemny pocit ztraty zamestnani - protoze zatimco releovka ve svy podstate je primitivne jednoducha, u mikroporcesoru uz to tak jednoznacne neni...

takze i kdyz castecne a nostalgicky souhlasim s M474, tak na druhou stranu je proste fakt, ze zapalovat louce tam, kde je k dispozici zarovka by nebylo asi uplne logicke.

a taky rikam, ze k porozumneni releovky a elektromechaniky je zapotrebi srdce a nadseni. ke zbytku staci prave onen laptop... achjo.
02.05.2013 (10:17)  
Problémem analogových obvodů je stárnutí součástek, a s tím související změna jejich parametrů - tzn. že po delší době se může změnit třeba doba sepnutí. Jednodušší než měnit součástku na tišťáku (nehledě na to, že se daná součástka již nemusí vyrábět - oblíbené hledání náhrad Tesla součástek tak, aby seděly rozteče vývodů :) ) je vycvaknout mikrokontrolér z patice a nahradit novým.

Digitální technika se používá i proto, že má určitý rozsah hodnot, nepodláhá tedy tolik šumu a již zmíněnému stárnutí součástek. To, jak bude který obvod fungovat, stejně nakonec nejvíc závisí na návrháři (analogového i digitálního obvodu). Jen v případě mikrokontroléru stačí při chybě nahrát nový program, u tišťáku to znamená vypočítat znovu parametry součástek a osázet nový tišťák.

Všechno je to o penězích a dávno jsou pryč doby, kdy součástky byly dražší než plat návrháře. V programu jen použijete lze znovupoužít již napsaný kód, z tišťáku jen těžko kousek vyříznu a použiju jinde. Používání digitální techniky je tedy jen logickým důsledkem snižování nákladů.
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko