..: Stavědlo Tábor :..

Stavědlo Tábor, foto: Martin Řežábek Tábor — Objekt vznikl jako součást stavby „Modernizace trati Veselí nad Lužnicí - Tábor“. Předpokladem správné funkce stavědla je dobrý výhled. Tvar stavby je tímto požadavkem předurčen. Byl zvolen polokruhový půdorys se širokým panoramatickým oknem. Stavba je dřevěná na zděném 1,5 m vysokém soklu, s pultovou střechou. Barevnost je odvozena z přirozeného spektra barev železničních tratí. Odstín natření prkenné fasády splývá s rezavou barvou kolejiště. Zadní fasáda je neutrální šedá, pohyblivé výplně stavebních otvorů - dveře a větračky - jsou provedeny červeně. Vnitřní prostory stavědla jsou světlé, na stropě je osvětlení vějířovitě rozvité z geometrického středu stavby.

Stavědlo Tábor - půdorys, foto: Martin Řežábek Stavědlo Tábor - pohled SV, foto: Martin Řežábek Stavědlo Tábor - pohled, foto: Martin Řežábek Stavědlo Tábor - pohled JV, foto: Martin Řežábek
Stavědlo Tábor, foto: Martin Řežábek Stavědlo Tábor, foto: Martin Řežábek Stavědlo Tábor, foto: Martin Řežábek Stavědlo Tábor, foto: Martin Grill

Technické údaje:

  • autor: Martin Řežábek
  • projekt: 2008
  • realizace: 2009
  • zastavěná plocha: 19 m²
  • obestavěný prostor: 94 m³

Autorský text. Autor: Martin Řežábek.

Převzato z archiweb.cz s laskavým souhlasem redakce.


Redakce ŽelPage Poslat mail autorovi | 20.4.2013 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Jihočeský


  1 2      Zpráv na stránku:   
20.04.2013 (13:38)  
Tahle stavba tam doopravdy stojí a funguje?
registrovaný uživatel gribik  mail  
20.04.2013 (13:05)  
Souhlasím se "Stoupou" stavba hezká ale prakticky už méně zajímavá - koukám na to také jako bývalý signalista....
Není tam jakékoliv zázemí. Vždyt jsme v 21 století, tak by to mělo splnovat určité požadavky na kvalitní pracovní podmínky... zadní část bych rozšířil, nebo by stačil výklenek do zadní části, kde by měli zaměstnanci aspon malé zázemí pro převlečení atd.
registrovaný uživatel Jacek 
20.04.2013 (12:57)  
Souhlas se Stoupou. Stavědel jsem za léta služby pár vystřídal, ale tohle... zvenčí to sice vypadá zajímavě, ale sloužit bych tam nechtěl. Přijde mi to jako box pokladny v supermarketu než jako pracoviště, kde by člověk měl být 12 hodin. Proč takové věci navrhují lidé, kteří nemají nejmenší přestavu o fungování v praxi. Když ten člověk přijde na šichtu, nemá si kam dát oblečení, nejsou tam žádné skříňky, takže každý bude sebou tahat přinejmenším krosnu. Pokud jsem někde zaskakoval a neměl jsem tam skříňku, musel jsem jet autem a mít všechno potřebné, krom oblečení i nádobí, atd.
Kde ten člověk bude jíst, čím se umyje. Není místo na ledničku, mikrovlnku nebo aspoň vařič a konvici. Chybí sklep nebo nějaká "šopa" pro uložení zimních pomůcek, lopat, košťat nebo zarážek, terčů a dalších věcí.
Děsí mě už jen to, že na oknech nejsou žaluzie. Zaměstnanec se tak neschová před sluncem, tyto "domečky" už samy o sobě v létě fungují jako akumulátor tepla, ne tak ještě takový skleník. Ale nejen to, neunikne ani zvídavým pohledům, což bude asi velmi příjemné při převlékání nebo u jídla. O tom bych mohl psát romány...
Mnozí, včetně kontrolních orgánů, také mají přestavu, že člověk v prosklené kukani má perfektní rozhled i v noci, když si rožne zářivky.
A už vůbec neuvažovat jestli na tom pracovišti je v noci několik hodin pohotovost na pracovišti.
Projekty moderních pracovišť zkrátka vycházejí z toho, že zaměstnanec je jen robot a musí být jen a pouze v pracovní poloze. Četl jsem obsáhlou kritiku nějakého fíry na řešení stanoviště lokomotivy ř. 380. Také úžasně praktické.
20.04.2013 (12:47)  
A jaké tam bude nebo je zab. zař.?
registrovaný uživatel Kakov 
20.04.2013 (12:41)  
no mě osobně přijde, že opravdu to navrhnul architekt, kterému nedošlo, že stavba se nestaví jako jeho pomník (jako bývalí projektant, vím o čem mluvím)....

prostě, že stavba musí především plnit svůj účel a teprve potom až zdobit, toto bych toleroval jen jako dočasnou stavbu....
registrovaný uživatel Davson  mail  
20.04.2013 (11:15)  
Záměr projektu bez sociálního zázemí nechápu. Chybí tam předsíň před vstupem do hlavní místnosti, kde by bylo dost místa na sociální zázemí (WC, šatna, vařič, prac.pomůcky, apod) a taky by to vyřešilo okamžitý únik tepla při vstupu do místnosti.

Stoupa: Signalistů se zapomněli zeptat, to máš pravdu, ale přeci existují normy, přes které by neměl projít ani samotný projekt. Takže by logicky nedošlo ke kolaudaci.

edit: ale třeba dle norem už signalisti musí chodit vykonávat potřebu do lesa...:-)
20.04.2013 (10:22)  
Já tedy nikdy na stavědle nepracoval, ale souhlasím s předchozím příspěvkem...
Chybějící sociální zařízení je v dnešní době víc než úlet. Dále klimatizace by vyřešila také vytápění objektu - tepelné čerpadlo - značně menší náklady na otop. Schody měly být řešeny opravdu spíše pororošty - odpadá problém se sněhem a námrazou. Architektonicky hezké, ale značně nepraktické... škoda :(
registrovaný uživatel stoupa  mail  
20.04.2013 (9:15)  
Dík za hezkou informaci, dřevěný obklad (bude-li udržován) je poutavý, ale:

Při vší úctě, jakožto bývalý signalista jsem zděšen. Nezakryté kovové schodiště (kdyby tam alespoň byly "pororošty", jimiž sníh propadne), kde je sociální zařízení (nejen umyvalo, hajzlík, ale i na šaty)? Ke jsou uloženy pracovní pomůcky? Je tam klimatizace - takhle to vypadá jako dobré letní pařeniště (házeli jsme na pultovou střechu hadici a pouštěli vodu - aby se "to" alespoň trochu ochladilo), Je to stavědlo dle mého gusta strrrrááášně nízké - postačují rozhledové poměry, nebo bude provoz na normálním rozchodu nahrazen provozem modelovým tak ve velikosti "O"?

Připadá mi to, že někdo dopustil stavbu na krásu, ale signalistů se nezeptal .....
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko