..: S Výtopnou Zdice do Březnice a nejen tam :..

Motorová lokomotiva T 435.003, foto: Miroslav Just Zdice — První dubnový víkend se ve středočeských Zdicích každoročně nese v duchu oslav zahájení turistické sezony v tamním muzeu Výtopny Zdice, a ani letos tomu nebude jinak. Brány známého muzea se otevřou v sobotu 6. dubna 2013 za bohatého doprovodného programu zasazeného do období let socialismu. Z Benešova u Prahy do Zdic pak vyjede tradiční Expres Výtopna Zdice, tentokráte sestavený při příležitosti 40. výročí od první zkušební jízdy autovlaku v režii ČSD také z plošinového vozu, vezoucího dobové automobily. V jeho čele se objeví legendární motorová lokomotiva T 435.003 Hektor. Neváhejte a pojeďte zavzpomínat na doby dávno minulé!

Expres Výtopna Zdice a březnický minipivovar

Motorová lokomotiva T 435.003, foto: bazala68 V sobotu 6. dubna vyjede deset minut po šesté hodině ranní z benešovského nádraží zvláštní Expres Výtopna Zdice, složený z několika osobních vozů a jednoho vozu plošinového, který bude přepravovat dobové historické automobily. Pokud se nad tímto řazením pozastavujete, věřte, že má svůj důvod – stane se tak právě při příležitosti 40. výročí od jízdy prvního zkušebního autovlaku v režii Československých státních drah. Ze stanice Praha hl.n. vlak vyjede v 7.55, cestou obslouží ještě Prahu–Smíchov a Beroun, aby následně šest minut po deváté hodině zastavil v cílové stanici Zdice. Odtud se zájemci přesunou do areálu Výtopny Zdice.

Výtopna Zdice, foto: Výtopna Zdice V samotném muzeu Výtopna Zdice bude po celou dobu akce zajištěn také doprovodný program na téma "májové oslavy svátku práce za socialismu". Chybět nebudou ani dobové automobily a zazní i známá internacionála. Na to všechno budou dohlížet příslušníci VB. Milým překvapením mohou být také chystané změny ve stálé expozici. Původní vystavovaná hláska Čenkov je pozměněna a upravena do diorámatu, představí se vám konečně také vzorový byt z přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století. Tento prezentovaný pokoj navozuje atmosféru tehdejší doby – spatříte, co se tenkrát používalo ke každodenní potřebě téměř v každé rodině, chybět nebude ani rozečtené Rudé právo, stylová pivní lahev a další dobové předměty. Na své si však přijdou i milovníci techniky vojenské – historický autobus Škoda RTO bude v hodinovém intervalu v rámci vyhlídkové okružní jízdy spojovat muzeum Výtopna Zdice a Armymuzeum Zdice.

Prohlídka minipivovaru Herold, foto: Výtopna Zdice Expres se o půl druhé vydá dále po části bývalé Rakovnicko–protivínské dráhy ze Zdic do Březnice, kde návštěvníky čeká rovněž bohatý doprovodný program. Stejně jako každým rokem zde bude i letos pro předem přihlášené zájemce zajištěna prohlídka zdejšího zámeckého pivovaru Herold včetně ochutnávky. Případní zájemci o exkurzi nechť se hlásí na e–mailové adrese saxi-doprava(zavináč)seznam.cz. V e–mailové zprávě uvádějte, prosím, počet lidí na prohlídku. Cena jedné jízdenky Zdice–Březnice a zpět včetně exkurze je 285 korun; děti, důchodci a držitelé průkazu ZTP/P mají nárok na zlevněné jízdné za 150 korun. Ti, kteří nemají zájem o prohlídku pivovaru, mohou volný čas využít například k prohlídce zámku Březnice, byť na vlastní náklady. Vlak bude k dispozici samozřejmě i těm, kteří se přijdou jen svézt. Další informace poskytne organizátor akce na telefonu 777 209 818.

Zdroj: Výtopna Zdice


Dominik Jaroš | 25.3.2013 (8:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci Pozvánky

Další z regionu Česká republika (celá)


30.03.2013 (13:43)  
Tak já být spokojen - sice zahajují stejným vlakem jako my slavili 15 let a letos i zahájíme 17. sezonu, ale odpadne nám problém se sněžením, které si jako student pamatuji z průvodů, páč tedy 1. máj bude železničňo-muzejně oslaven již 2 týdny před našimi oslavami :-)
P.S. Proč vrčíte? Vždyť je to jasné - exponáty a doplňky z dob bolševika jsou nejdostupnější, co se dá sehnat... ;-) Ačkoli pravda, Internacionála, ač krásná skladba složená naprosto k něčemu jinému, ve mně budí mrazení.....
registrovaný uživatel Petr budvar  mail  
29.03.2013 (17:35)  
Koukám, mnoho ideologických správňáků. Jsem rád že stále více obyvatel ČR nesdílí Vaše angažované pravicování /vložky, banány = demogracije prostě/. Ano, též patřím mezi ně:)
27.03.2013 (16:33)  
Astarthot-jestli tuto akci považuješ za oslavy normalizace,tak jsi a nebo aspon doufám jeden z mála.normální lidé pochopí co tato akce znamená a co od ní mužou čekat.nevěřil jsem že se najde někdo kdo to bude brát jako snahu o návrat do dob minulých.jesli to tak bereš tak tam radši nechod a věř že nebudeš nikomu, kdo se zučastní,chybět
27.03.2013 (15:08)  
Chtel jsem zde napsat provokativni komentar o obuskove lecbe, vodnich delech a LM, ale vidim, ze by to bylo noseni sov do Aten :)))) Jsem rad, ze zde jsou normalni lide, co nechteji oslavy upadkovych casu normalisace.
Recesni program 50. let bych snesl, ta doba byla tak absurdne pitoma, ze by se nad to povznesli snad i vezni te doby.
25.03.2013 (17:24)  
jakub gregor-tak hlavně neškrabat nemusela by to být jenom kopřivka.každý kdo se zučastní to bude brát po svém.ti kdo si dnes žijí lépe to budou brát třeba jako provokaci a ti ostatní si třeba jen zavzpomínají.všichni by měli ale za tuto akci poděkovat a nebo sami dokázat že udělají lepší.
25.03.2013 (13:38)  
Jako chápu recesistické akce zasazené do let socialismu, jakou dělali před pár lety třeba na Tovačovce, ale 1. odstavec této pozvánky opravdu působí jak pozvánka na mítink KSČ a nostalgické vzpomínání, jak se měli všichni dobře. I když se asi má vzpomínat na to, že jezdily hektory a nikoliv na fronty na banány a füjezdný doloschky, v kontextu aktuální politické situace a sociálního klimatu mi z tohoto článku naskákaly pupínky.
25.03.2013 (12:37)  
Indi: Zatímco v Německu by za hákové kříže na lokomotivách ruce lámali, u nás zvyšuje rudá hvězda výkon o 69%. Holt - jiný kraj, jiný mrav!
Ovšem - historie se opakuje. Jednou zase přijde nějaký mocipán co všem slíbí práci a blahobyt...
registrovaný uživatel Indi  mail  
25.03.2013 (10:44)  
Doprovodný program mi nepřijde úplně vkusný... Jak by v Německu kousli, kdyby v roce 1970 běhali kolem nádraží esesáci a zpívali "Viktoria Sieg Heil"? Ono to ze Zdic není zas tak daleko na Bytíz...

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko