..: Nejkrásnějším nádražím roku 2012 je Opava východ :..

Nádraží Opava východ, foto: Payus Kopec Praha — Ve středu 12. prosince proběhlo v Hlavním sále Valdštejnského paláce Senátu ČR slavnostní vyhlášení již šestého ročníku soutěže o titul Nejkrásnější nádraží. Letošním vítězem se stalo slezské nádraží Opava východ, které je centrálním uzlem regionu - vychází odtud tratě do Ostravy-Svinova, Krnova, Jakartovic, Hradce nad Moravicí a trať do Hlučína s odbočkou do Chuchelné. Budova opavského východního nádraží byla dostavěna již roku 1851 v pozdně klasicistním slohu podle návrhu architekta Ernesta Ehrenhause a v letech 2004-2008 prošla nákladnou rekonstrukcí v souvislosti s elektrifikací a celkovou rekonstrukcí trati, při které byl kladen důraz na zachování původního rázu budovy včetně unikátních nástropních maleb. Zároveň také vznikla moderní nástupiště propojená podchodem a byl vytvořen terminál pro přestup na městskou i příměstskou autobusovou dopravu.

Další ocenění

Nejkrásnější nádraží 2012 - vyhlášení výsledků, foto: Michal Šimek Ani další finalisté nepřišli zkrátka. Zvláštní cenu Pohádkové nádraží udělili vyhlašovatelé soutěže nádražím Mnichovice (trať Praha - Benešov u Prahy) a Nemilkov (trať Klatovy - Horažďovice předměstí). Zatímco mnichovičtí ji získávají za příkladnou rekonstrukci a spolupráci s městem a dětmi při výzdobě nádraží, nádraží v Nemilkově uspělo díky své květinové výzdobě, o kterou se vzorně starají tamní zaměstnanci. Ocenění převzali od pravé pohádkové princezny, paní Ivany Andrlové, a jako poděkování absolvovali speciální prohlídku zimní Valdštejnské zahrady s odborným výkladem zahradníka pana Zdeňka Černého.

Finalisty letošního ročníku, kteří byli na vyhlašování také oceněni, byla dále nádraží Bělá nad Radbuzou, Česká Třebová, Jindřichův Hradec, Luhačovice, Mariánské Lázně, Šumperk a Telč. Pořadatelem každoroční soutěže je občanské sdružení Asociace Entente Florale CZ - Souznění, Stálá komise Senátu pro rozvoj venkova, Mikroregion Konstantinolázeňsko, občanská sdružení Plzeňská dráha a ŽelPage a partneři soutěže.

Děkujeme všem, kteří se o nádraží starají, kteří nám pomohli ta nejzajímavější objevit nominací a kteří svému nádraží dali hlas.

Zdroj: Nejkrásnější nádraží, AEF CZ


RaPa Poslat mail autorovi | 17.12.2012 (6:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Reportáže

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2      Zpráv na stránku:   
17.12.2012 (14:29)  
TTtrain: Myslíte Královopolské?
17.12.2012 (12:11)  
Už se dá před Opavským nádražím projít i po dešti, aniž by hrozil nějaký úraz?
registrovaný uživatel TTtrain  mail  
17.12.2012 (10:00)  
Zastávka v Mnichovicích je opravdu parádní. Škoda, že se nehodnotí i nejhnusnější nádraží, třeba by se v Brně hl.n. konečně někdo chytil za rypák.
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko