..: Rakouské novinky v jízdním řádu 2012/2013 :..

Wien Praterstern (Nord), EC do Prahy, 1216.2 ÖBB, foto: Juraj Kováč Vídeň/Sopron — Jízdní řád se v noci z 8. na 9. prosince 2012 nemění nejen v České republice, ale také v sousedních zemích. Více i méně zásadní novinky přinese také v Rakousku. Mezi nejlákavější patří například zavedení konceptu meziregionálních vlaků REX200, které budou jezdit pravidelně až dvousetkilometrovou rychlostí konkrétně z Vídně přes St. Pölten do Amstetten, díky čemuž se výrazně zkrátí cestování mezi Vídní a městy ležícími na nejvytíženějším rakouském koridoru. Další významnou změnou bude otevření nové vysokorychlostní tratě přes Tullnerfeld, díky čemuž vlaky ze Salcburku do Vídně či opačně dorazí o 23 minut dříve. Změny v jízdních řádech avizují nejen Rakouské spolkové dráhy ÖBB, ale také soukromí dopravci GySEV a WESTbahn.

REX200

ÖBB 1116 077-7 & 80-73 014-7, REX 3907, Spithal am Pyhrn, 4.5. 2008, foto: Josef Petrák Dostupný, rychlý a komfortní! Tak zní slova lákající cestující do nově zavedených regionálních vlaků spojujících Amstetten, St. Pölten a Vídeň dosahující maximální rychlosti 200 km/h. Tyto vlaky by se měly skládat z vozů klasické stavby určených na dálkové spoje. Dopravce slibuje velkou úsporu času, cestu mezi Vídní a St. Pöltenem vlaky zvládnou za 32 minut, což je oproti necelé hodině u ostatních vlaků celkem slušnou výhodou. Vlaky spojující Amstetten, Ybbs a. d. Donau, Pöchlarn, Melk, Loosdorf bei Melk, Prinzersdorf, St Pölten a Tullnerfeld s Vídní budou jezdit ráno v nepravidelném intervalu okolo 30 minut od 4.00 do 6.17 z Amstettenu, přičemž do Vídně dorazí za necelou hodinu a půl. Odpoledne vlaky budou jezdit z Vídně do Amstettenu v pravidelném hodinovém intervalu s odjezdy od 15.08 do 19.08, s příjezdy do Amstettenu od 16.38 do 20.38, přičemž cesta z Vídně bude trvat přesně hodinu a 30 minut. Jeden spoj REX200 bude ráno zajišťovat přímé spojení z Krems a. d. Donau přes Kirchberg am Wagram a Tulln a. d. Donau Stadt do Vídně, odjezd je stanoven na 7.41 a příjezd na vídeňské Západní nádraží bude v 8.40, z Vídně bude vlak odjíždět v 19.24 a do Krems a. d. Donau dorazí v 20.18. Všechny vlaky REX200 pojedou pouze v pracovní dny, ráno z Amstettenu do Vídně a odpoledne z Vídně do Amstettenu.

Wien Hbf.

Pro organizaci dopravy v Dolním Rakousku bude zásadní otevření nové průjezdné stanice "Vídeň hlavní nádraží", která nahradí už zbouraný Wien Südbahnhof včetně nástupišť na východní straně, odkud ještě v sobotu odjížděly poslední regionální spoje do Maďarska a na Slovensko.

WESTbahn: „každý vlak každý den“ už neplatí

jednotka Stadler Kiss WESTbahn, foto: oficiální foto WESTbahn GmbH Se začátkem jízdního řádu 2011/2012 přišel soukromý dopravce WESTbahn s tím, že všechny jeho vlaky budou jezdit celotýdenně. Nicméně provozní realita je taková, že už v červnu 2012 došlo k omezení některých spojů v okrajových časech. S novým jízdním řádem pak u některých spojů naskakují poznámky omezující jízdu spoje během týdne. Ačkoliv naprostá většina spojů pojede nadále celoročně, tak první vlak jedoucí v 5.36 z Vídně bude jezdit z Vídně do Lince pouze od pondělí do soboty, v neděli bude začínat v Linci. Spoj jedoucí v 7:40 z Vídně nově nepojede v neděli, spoj jedoucí v 13:40 z Vídně pojede jen ve čtvrtky, pátky, neděle a svátky a předposlední vlak jedoucí v 19.40 z Vídně bude krom nedělí a svátků končit v Linci. V opačném směru pojedou první dva vlaky z Lince pouze od pondělí do pátku, resp. do soboty, spoj jedoucí v 7.37 z Freilassingu nebude jezdit v neděli a vlak jedoucí v 13.37 z Freilassingu bude jezdit pouze ve čtvrtky, pátky, neděle a svátky. Jiné zásadnější změny u tohoto soukromého dopravce se nekonají.

GySEV: Naposledy z Pécse do Vídně, denně ze Šoproně do Bratislavy

Přímý rychlík D 284/285 z Vídně do Pécse přes Wiener Neustadt a Šoproň v sobotu 8. prosince 2012 končí. GySEV/ROeEE bude od neděle 9. prosince v Rakousku provozovat už pouze regionální dopravu na několika tratích v elektrické i motorové trakci. V návaznosti na otevření nové průjezdné stanice Wien Hbf. dojde ke spojení vlaků REX z Bratislavy-Petržalky do Vídně a vlaků REX z Vídně přes Ebenfurth a Sopron do Deutschkreutz. Dopravcem těchto vlaků bude z Bratislavy ÖBB, z Vídně dál pak rakousko-maďarský GySEV.

Zdroj: ÖBB, WESTbahn, GySEV


Adam Vanting Poslat mail autorovi Ohodnotit na Flattru | 8.12.2012 (21:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Jízdní řád

Další z regionu Rakousko


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
08.12.2012 (21:48)  
Teoreticky by to bolo mozne, ale odignorovat asi najpouzivanejsiu stanicu na trase, navyse bez nejakeho zrejmeho oznamu? :) Tazko povedat...
08.12.2012 (21:38)  
Error404: Nemůže prostě jen Wien Hbf. projet? Průjezdné jsou ty koleje už nějaký ten měsíc, jen se u peronů nezastavuje.
08.12.2012 (21:25)  
Tusi niekto ako tuto noc ide nocak Vieden - Bratislava? Kedze odchadza az po polnoci, mal by ist podla noveho GVD, lenze Hauptbahnhof sa ma otvarat az rano.. a zo Sudbahnhof ist nemoze, kedze ta nie je prejazdna (pricom vlak ma zacinat na Hutteldorfe).
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko