..: Rychlíková revoluce se dotkne i interiéru vozů :..

Interiér vozu Bbdgmee, foto: Aleš PetrovskýPraha — V rámci dopoledne prezentované rychlíkové revoluce, což je nový projekt národního dopravce, dojde také k několika úpravám na již provozovaných železničních vozech, které začaly být nasazovány na vlaky kategorie Rx (rychlík vyšší kvality). Úpravy se budou týkat vozů řad ABpee, Bbdgmee a Bdtee, spolu s několika vybranými vozy Bee a Bpee. „Národní dopravce považuje za svojí povinnost dostát závazkům kvalitního poskytovatele služby, a proto nenechává připomínky cestující veřejnosti bez povšimnutí,“ prohlašuje tiskový mluvčí národního dopravce, pan Šťáhla, a pokračuje: „Drobnosti dotvářejí celkový dojem vozu a my chceme, aby se cestující zkrátka cítili pohodlně.“

Vozy ABpee

Pohled na interiér vozu ABpee, foto: Aleš Petrovský

Nedávno nasazené rekonstruované vozy od výrobce Pesa Bydgoszcz podstoupí jen několik málo úprav, tak, aby se cestující cítili ve vozech pohodlněji. Do první třídy bude dosazen zátěžový koberec v korporátním designu, který vytváří příjemnější prostředí a částečně tlumí hluk. Dosazeny budou látkové podhlavníky k sedačkám. Odpadkové koše budou přesunuty zpod okna pod sedačky, aby cestující mohli plně využívat místo pod stolkem. Záclonky budou vyměněny za tmavší z materiálu kvalitativně vyšší třídy a rovněž v korporátním designu dopravce. Do interiéru budou také dosazeny stojánky na časopisy a tiskoviny dopravce. Efekt, který pocítí i cestující ve třídě druhé, bude úprava intenzity osvětlení. Zde by mělo pravděpodobně dojít k dosazení speciálních fólií, které by měly zamezit nepříjemnému přímému záření světelného zdroje. Ve voze bude také poskytováno bezdrátové připojení k internetu. Zvuková výstraha nástupních dveří vozu bude sladěna s ostatními typy vozů, nasazovaných nyní na rychlících vyšší kvality.

Vozy Bdtee

Vozy, které prošly tzv. malou rekonstrukcí, by měly být v průběhu roku 2016 nahrazeny rekonstruovanými vozy Bp, tedy řadou Bdpee. Nicméně než se tak stane, tak do vozů bude postupně dodáván vnitřní i vnější audiovizuální informační systém. Uvažuje se také o náhradě gravitační toalety, které i po revitalizaci zůstaly veškeré neduhy původních vozů Bdt (problémy se splachováním toalety, málo nebo moc tekoucí voda, chybějící dlaždičky na podlaze apod.), toaletou vakuovou. Toaleta bude vybavena audiosystémem, uživatel bude mít na výběr z osmi hudebních programů. Po nahrazení vozy Bdpee se uvažuje o nasazení těchto vozů na osobní vlaky do souprav s řídicími vozy Sysel.

Vozy Bbdgmee

Prodejní automaty v soupravách DB, foto: Aleš Petrovský

Poměrně zdařilé rekonstrukce, které nyní prochází úpravami zařízení pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace, budou pouze mírně upraveny k ještě větší spokojenosti cestujících. Do dětských oddílů budou dosazeny příslušné dekorace a na stolky nalepena hra Elfíkova cesta. Uvažuje se také o zřízení malé knihovničky s publikacemi pro děti. Do těchto multifunkčních vozů budou také dosazeny nově automaty na horké nápoje a na občerstvení, jaké znají cestující např. z vlaků RE u Německých drah. „Rádi bychom, aby si cestující mohli během celé cesty zakoupit drobné snacky a teplé nápoje pro zpříjemnění dne. Dokážeme tím, že umíme poskytovat dokonalý zákaznický servis i na rychlíkových spojích, a o to nám jde,“ dodává mluvčí. V dlouhodobém horizontu je v plánu dovybavit i tento vůz připojením Wi-Fi.

Vozy Bee

U těchto vozů, které dříve byly nasazovány výhradně na vlaky EuroCity, budou provedeny individuální úpravy. Ve vozech, kde chybí zásuvky pro drobnou elektroniku, budou tyto prvky dosazeny. Stejně tak bude nainstalován elektronický vnitřní i vnější vizuální systém. Omlazovací kůrou projdou také toalety a budou přečalouněna sedadla. O poskytování připojení k internetu se uvažuje. Stejně tak dojde k výměně záclonek za nové, kvalitnější a v korporátním designu.

Vozy Bpee

Modernizovaný vůz Bpee239 20-70.023

Velkoprostorové vozy projdou zásadní úpravou interiéru, kde budou přečalouněny sedadla a hlavně nahrazeny pevné stolky bez vyklápěcích částí. Cestující by tak mohli pohodlně používat notebook během celé cesty. Revitalizací projdou také toalety. Stejně jako u vozů Bee budou například všude dosazeny dávkovače na tekuté mýdlo a audiosystém. Taktéž se počítá s připojením Wi-Fi.

Díky těmto úpravám vzniknou plnohodnotné soupravy, které přinesou cestujícím komfortní službu i na rychlíkových linkách. „Národní dopravce se těší, až bude cestujícím nabídnout stabilní komfort ve všech druzích vlaků na své síti. Nejde to sice tak rychle, jak bychom si představovali, ale i sebemenší zlepšení několika detailů vysílá cestujícím jasný vzkaz. A to ten, že nám záleží na jejich pohodlí.“

Zdroje: Agentura Divoká kachna, Sdružení aprílových šprýmařů


Aleš Petrovský | 1.4.2015 (13:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci Fikce a vtipy

Další z regionu Česká republika (celá)


registrovaný uživatel Ešus 
01.04.2015 (22:59)  
Sim: Nejlépe oblepit Altrem?
registrovaný uživatel Sim 
01.04.2015 (22:24)  
Komin > ty sedadla budou precalouneny hodne hrubou a tvrdou textilii, takze tvrdy y je spravne ;-)
registrovaný uživatel Komín  mail  
01.04.2015 (20:19)  
Smutné je, že snad až na audiosystém na WC bych se vším naprosto souhlasil a shledával jako nepříliš nákladná avšak velmi přínosná opatření.

U odstavce k vozům Bpee by jen mělo být napsáno "budou přečalouněna sedadla", nikoli přečalouněny.

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko