..: Železniční muzeum Zlonice končí :..

Historická souprava, foto: ŽMZ, o.s. Zlonice - Letošní sezóna Železničního muzea Zlonice byla v pořadí již patnáctá, dalších let se však muzeum pravděpodobně nedočká. Jeho provoz v současné podobě před nedávnem označil Živnostenský úřad ve Slaném jako nelegální. Zájemci tak mají poslední čtyři záříjové soboty, kdy mohou muzeum navštívit. Po té bude činnost muzea s nejvyšší pravděpodobností ukončena. Důvody shrnuje předseda občanského sdružení Klub Železničního muzea Zlonice Tomáš Čech: "Živnostenský úřad došel velmi svérázným výkladem Zákona o sdružování občanů k závěru, že zde členové spolku provozují nelegální živnostenskou provozovnu." Vyjádření úřadu se nepodařilo získat, vedoucí živnostenského odboru Lucie Ovšonková uvedla, že k situaci nebude poskytovat žádné informace.

V září naposled

Ještě na začátku léta přitom vše vypadalo úplně jinak, rozšířila se otevírací doba, muzeum získalo nové exponáty, přibyly finance od sponzorů. Nyní je vše diametrálně odlišné. "Vzhledem k nastalé situaci se v září vrátíme k otvírací době pouze v sobotu, 8. září oslavíme 15 let budování expozic jízdou slavnostního vlaku Praotec Čech a ke konci září prohlídky pro veřejnost ukončíme," uvedl Tomáš Čech. Podle něj pak zanikne i samotné sdružení, jelikož by již nemělo smysl. „Skutečně netoužíme po tom, abychom dotovali činnost muzea a byli úřadem považováni za úzkou skupinu, která si vstupným přivydělává na své vlastní soukromé zájmy. Nechceme ani nemůžeme provozovat živnost, tedy činnost za účelem zisku, jak tvrdí úředníci. Naším posláním bylo budování muzea a popularizace veřejné dopravy v souladu se stanovami ve smyslu platných zákonů. V zemi, kde právo na sdružování občanů vykládá živnostenský úřad, je tato činnost však zjevně marná," shrnul situaci Čech.

Pozvánka na výroční jízdu

Poslední větší akcí muzea tak bude již zmíněný výroční vlak Posázavského pacifiku. Vlak vyjede v sobotu 8. září, z Benešova u Prahy přes Čerčany do Prahy, kde zastaví hned čtyřikrát - v Hostivaři, ve Vršovicích, na hlavním nádraží a v Holešovicích. Pak pojede po hlavní trati do Kralup nad Vltavou a dále přes Zvoleněves, Podlešín a Slaný do Zlonic, odkud bude dále pokračovat až do stanice Klobuky v Čechách. Odpoledne pak pojede vlak stejnou cestou zpět. Souprava bude tvořena historickou motorovou lokomotivou T 435.003 Hektor a historickými přípojnými vozy, v nichž nebude chybět ani barový oddíl či prostor pro přepravu dětských kočárků. Informace najdou zájemci na stránkách muzea.

Zdroj: Klub Železničního muzea Zlonice


Michal Jaroš Poslat mail autorovi | 4.9.2012 (13:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Legislativa Pozvánky

Další z regionu ČR Středočeský


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
05.09.2012 (12:14)  
A to je takový problém si zřídit během 5 minut jeden živnostenský list a nahlásit a označit provozovnu? A vlastník nemovitosti může fyzické podnikající osobě pronajmout cokoliv za jednu korunu ročně a s tvorbou zisku to nemá co společného.
05.09.2012 (0:30)  
Problémy bývají čistě z lidskou blbostí. Už věta "Provozovnou je železniční muzeum" je sama o sobě důkazem, že autor zná tak akorát možná živnostenský zákon. Další věty jen důkazem, že si plete slovo zisk se slovem tržba a spojení hospodářská činnost se slovem podnikání. Námitku jsem ve lhůtě 5 dnů podal, stejně to nepochopily. Prostě jsme se nepotkali, to to moje nadbytečné univerzitní vzdělání v oboru. Každopádně já už činnost o.s. bezplatným pronájmem nemovitostí a děláním zadara dotovat nechci, dělal sem to pro radost maminek s dětma, co k nám chodily. Jestli si chce někdo ze zde teoretizujících, že v tom něco asi bude, areál i s exponáty pronajmout, stačí podat nabídku - myslím za peníze pronajmout od vlastníka.
registrovaný uživatel milos  mail  
05.09.2012 (0:21)  
myslim, ze jediny problem je ve vybirani vstupneho. resenim je snad jen anonymni dobrovolna kasicka u vchodu. jinak mam pocit, ze si to urad opravdu muze vylozit jako podnikani za ucelem zisku. Nejsou sami, kdo podobnou situaci resi.
04.09.2012 (23:59)  
Neznám úplně přesně tuto problematiku,ale zpravidla bývají problémy u O S která podnikají a dle názoru Ž Ú jde o komerční činnost skrytou právě pod hlavičku O S.
registrovaný uživatel JN 
04.09.2012 (21:31)  
neskutečný...
04.09.2012 (21:10)  
No to je jasné, že se lze soudit. Otázkou je, kdo to bude financovat a kdo zamázne ztrátu způsobenou přerušením aktivit. A hlavně, kdo na to má chuť. My radši v souladu se zákonem zrušíme sdružení, není nám na nic - krást dotace neumíme a to co umíme dělat nesmíme. Zrušením sdružení se kauza ukončí nejrychleji, ekonomický dopad bude pozitivní, páč vstupné náklady nekryje. Fyzicky se nezmění nic :)
04.09.2012 (20:27)  
mám-li pocit, že rozhodnutí soudu bylo zmatečné,či dokonce nezákonné, pak tu mám soustavu soudů... to pání nevědějí a nebo nechtějí vědět???
dopisovatel nebo člen ŽP topič  mail  
04.09.2012 (14:43)  
zanechte drbů
http://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=2569781
čtěte zde a několik následujících příspěvků
04.09.2012 (14:17)  
V tom něco bude, pravděpodobně někdo potřebuje pozemky pro vybudování autoservisu.
04.09.2012 (14:01)  
Pokud je tedy zmíněný Klub přesvědčen o chybě nebo "zlovůli" živnostenského úřadu, proč to dále neřeší?
Když jejich zástupce prohlásí "V zemi, kde právo na sdružování občanů vykládá živnostenský úřad, je tato činnost však zjevně marná" a nedodá, že se tedy obrátí na soud, ať to vyloží správně, nemůžu je ani litovat, protože to zjevně vzdávají předem nebo jsou si vědomi nějaké vlastní chyby.
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko