..: Pesa má na dosah zajímavý kontrakt :..

ČD 844.001 - PESA LINK II před dodáním, foto: České dráhy Berlín — Polský výrobce kolejových vozidel, společnost Pesa Bydgoszcz, má našlápnuto k dalšímu úspěchu a připravuje několik novinek ve svém portfoliu. Tiskový mluvčí společnosti Michał Żurowski potvrdil polskému magazínu Rynek Kolejowy, že Pesa je před podepsáním jednoho z vůbec největších kontraktů celé své historie. Pravděpodobně na nadcházejícím mezinárodním dopravním veletrhu InnoTrans, který se koná koncem září v Berlíně, tak dojde k podepsání rámcové smlouvy s německými drahami Deutsche Bahn na dodávky motorových jednotek pro regionální dopravu. Typ souprav tiskoý mluvčí neupřesnil, dá se však předpokládat, že půjde o dodávky nejnovější generace motorových jednotek řady LINK. Přesný objem zakázky nebyl upřesněn, ale Michał Żurowski prozradil, že tato zakázka bude srovnatelná s dodávkou 186 tramvají pro Varšavu, v hodnotě v přepočtu zhruba 9 miliard korun. Jen pro představu, tato částka odpovídá více než 130 kusům souprav LINK II, které Pesa dodává Českým drahám.

Berlínský InnoTrans ale nebude jen místem podepsání jednoho z nejvýznamnějších kontraktů pro Pesu. Ta zde také představí novinku ze svého portfolia. Půjde o nový typ lokomotivy Maraton, která vychází z rodiny lokomotiv Gama. Půjde o elektrickou lokomotivu se spalovacím motorem, díky kterému bude moci lokomotiva urazit mimo elektrifikované tratě zhruba okolo 40 kilometrů. Právě vzdálenost, která přibližně odpovídá délce maratonského běhu, který má přesně 42,195 kilometru, dala této lokomotivě jméno. Tato čtyřosá stejnosměrná (3 kV DC) lokomotiva s výkonem 5600 kW při napájení z trakčního vedení ponese tovární označení 111E. Obdobným konkurenčním výrobkem jsou například lokomotivy Traxx Last Mile od společnosti Bombardier či podobně vybavené lokomotivy Siemens Vectron. Všechny tři na veletrhu uvidíme.

DB Regio nebude prvním německým zákazníkem na jednotky LINK. Již dříve podepsala Pesa kontrakt s italsko-německou skupinou Netinera na dodávku 12 jednotek LINK II pro Oberpfalzbahn. Ty mají být v provozu od prosince 2014.

Zdroj: Rynek Kolejowy 1, 2


JiříK. | 5.9.2012 (12:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla

Další z regionu Německo Polsko


  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   
10.09.2012 (8:26)  
Karel Kovařík: Nejsou zatím k dispozici údaje o spolehlivosti apod., ale už v základních důležitých parametrech za konkurencí (Bombardier Talent, Stadler Flirt, Siemens Desiro ML…) zaostává. Kdybych pro jednoduchost vzal pro srovnání poslední jmenovaný vlak, který se Panterovi nejvíc podobá koncepcí a délkou, tak dostanu následující data. DML Brusel – délka - 79,9m, 280 míst, hmotnost 145t, 66% adheze, měrný výkon 13,79kW/t. RegioPanter – délka - 79,4m, 241 míst, hmotnost 160t, 50% adheze, měrný výkon 12,75kW/t. Máme tedy jednotku s menší kapacitou, výkonem, s pomalejšími rozjezdy a přesto těžší. Abych si jako dopravce Pantera koupil, musel by být výrazně levnější. DML (120 000 000Kč) se dice vyrábí přes 300, Panterů (137 500 000Kč) výrazně méně, ale i tak je cena Pantera o dost vyšší. Takže moc nevěřím, že by se i při větším množství kusů dostal výrazně níž, než DML. U klíčového parametru jako je cena/sedadlo je rozdíl ještě větší 434 000 Kč/570 000 Kč zase ve prospěch Desira.
Srovnávání s jinými vlaky je vždycky trošku zavádějicí (např. Brusel má jenom jedno WC), ale i tak je Panter horší v podstatě ve všech ohledech kromě šířky dveří, takže opravdu nevím, čím by mohl oproti konkurenci zabodovat. K tomu připočtěme ještě horší pověst, než renomovaní výrobci a zjistíme, že neprodejný možná není, ale naději na úspěch má velmi mizivou.
registrovaný uživatel Kakov 
09.09.2012 (20:47)  
spalda:
mohu prosím vědět proč považujete pantera za neprodejný? tímto to nijak nezpochybňuji, ale rád bych věděl, které slabiny jsou tak tragické?
09.09.2012 (20:10)  
DJTiësto: Bohužel máte pravdu. Tady se ukazuje, k čemu vede tahle "podpora domácího průmyslu". Nadržování domácím výrobcům pomocí zmanipulovaných výběrových řízení nijak nenutí a nemotivuje vyrábět kvalitní produkty a ve výsledku to má pak úplně opačný efekt. Z našich daní se dotuje vývoj vozidel, které jsou ve světě naprosto neprodejné. Bohužel další adept na neprodejný vlak je podle mě RegioPanter :-(.
09.09.2012 (10:35)  
Tak nám PESA ukázala, že i firma z "východu" má šanci u západních dopravců. A kde je Škoda....Přesto, že měla daleko lepší výchozí situaci. U nás byla dlouholetá tradice a zkušenosti s výrobou motorových vozů, zatímco v Polsku motorové vozy téměř neznali. Zase se ukázalo jak špatným krokem byl regiokřáp. Místo aby se udělalo pár opravdu potřebných kusů, na nejzapadlejší lokálky, tak se to rozjelo ve velkém a teď už ani nebude kam ty křápy dávat. Místo toho breku, že je potřeba dalších kousků aby měli v Šumperku co dělat měla Škodovky vyvíjet něco pořádného, na vlastní náklady!!! a poté to nabídnout ČD.
Jenže to by naše firmy nesměly jen spoléhat na klientelismus a úplatkářství. Ono je lehčí, vymyslet si nesmyslnou šířku dveří, u autobusů čtvery dveře a tak podobně, než se opravdu snažit vyvinout a vyrobit něco, co obstojí v mezinárodní konkurenci...
Prostě nám Poláci natrhli zadek a ukázali, že uplakanost, že nemám na západě šanci, není na místě, že to jde. Jen chtít...
registrovaný uživatel Kakov 
08.09.2012 (7:24)  
quido.speedy: za to můžou blbě zalisovaná kola německého dodavatele GMT

obávám se, že to není podstatné, Praha si objednala tramvaje u Škody a proto je Škoda zodpovědná za kvalitu finálního výrobku, pokud výrobek nefunguje, obrátí se Praha na smluvního partnera což je Škoda, jinak to z právního hlediska ani být nemůže.....

prostě kvalitu a výběr dodavatele si musí pohlídat Škodovka sama
07.09.2012 (23:18)  
AD poruchovost II. ..a nebyly to náhodou Brejlovci, kteří kdysi "prodloužili" provozní "život" parních lokomotiv v Plzni????
registrovaný uživatel MIRO  mail  
07.09.2012 (20:35)  
SYN: já s Váma naprosto souhlasím a chápu to. Chci ale zároveň i říct, že i jednotka "koncepce 471" může stejně dobře sloužit, bude-li sestavena z kvalitních komponentů a bude-li řádně dodržována předepsaná údržba. V Evropě je spousta takových vlaků typu lokomotiva a souprava s řídícími vozy a taky se z toho nikdo nestřílí. Svého času jsem se hodně najezdil třeba 810 s 010 a nepamatuju se, že bychom někdy někde zůstali viset a taky nemá redundantní komponenty. Pokud ale použiju tuto koncepci a ještě k tomu bude ono vozidlo nekvalitní/poruchové, je to samozřejmě špatné.
Další otázka je, co ČD opravňuje si takové jednotky kupovat, co je opravňuje požadovat rozpojitelnost souprav, dveře šíře 1500 atd... To ale tady nemá smysl rozebírat.
registrovaný uživatel SYN 
07.09.2012 (14:50)  
MIRO: jistě by mě mohli upřesnit znalejší, ale obecně jde o to že ne vždy se ta redundance musí vytvořit za cenu "mrtvé váhy" tedy komponent které se za normálního provozu pouze nečinně vozí a ke slovu se dostanou teprve když je porucha. Místo toho jde tu koncepci udělat (a dokonce je to mnohdy i jinak výhodné, třeba prostorově - co do výhodného rozmístění komponent) tak že jednotka neobsahuje jeden motor, jedno trafo, jeden výkonový střídač, jeden kompresor atd., anobrž několik (často 2) které za normálního stavu pracují paralelně, ovšem při poruše vypadne jen jeden z nich a ten druhý je obvykle schopen zajistit omezenou funkčnost a tedy typicky odjezd z trati vlastní silou, byť třeba zmenšenou rychlostí...
Toto je ovšem poněkud ideově problematické obhájit když všechny hlavní komponenty soustředíte na jednom místě ("jako lokomotivě") tam se vám každej bude silně divit když dáte řekněme dvě menši trafa vedle sebe, nebo dva sběrače na jedné střeše kousek od sebe... kdežto když budou v každém čelním voze po jednom je to najednou zcela logické...
07.09.2012 (8:56)  
K té poruchovosti: Vzpomínám jak začínaly 363 na trati Praha - Plzeň. To byla sázka do loterie zda přijede na přípřeži Brejlovec, či Sergej. S tím se dnešní stav nedá srovnávat.
Můj první výlet do Západní Evropy směřoval na východ - do Vídně. U místního S-bahnu pošly dveře a tím přejezd z jednoho nádraží na druhé trval o 20 min déle, než fíra pochopil (15min) a dveře zamkl (5min) a celou průzkumnou akci Rakouskem jsem musel úplně předělat, protože tehdy jezdily vlaky v taktu po dvou hodinách a to jen na dvou tratích.

Pak jsem už zažil zdechlý Regiošuk v Lužné, Gorilu v Adamově a z rychlíku jednou Elefanta v Černošicích.

Mnohem více průserů má AŽD na koridorech, stačí aby zapršelo, nedej Bože, aby byla bouřka. To pak stojí všichni.
Můj osobní názor (a zkušenost) je ten, že nové drážní věci chtějí svůj čas a pak 30 let fungují v pohodě. Přijde nová generace a všichni se diví - protože nezažili tu předchozí.

Jsem tedy hrozně zvědav jak bude fungovat žralok na trati 180. To budu sledovat, protože určitě bude dost lidí ochotných kritizovat polský výrobek.
07.09.2012 (8:46)  
quido.sppedy, Karel Kovářík: To je IGE, že jo? Jestli se nepletu, tak jsou to bývalí přeběhlíci právě z rakouského IFE, kterého potom koupil koncern Knorr. A jak je vidět, tak Knorr koupil i brněnské IGE... Postupují stejně jako např. Ultimate: To jsou zase skupinky utečenců z jiných renomovaných závodů (Hübner, IFE, Faiveley...) a výrobu mají v Číně. A jejich komponenty (např. dveře) jsou právě na 15T...

Ostatním se omlouvám za OT :)
  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko