..: Dalších 32 lokomotiv pro DB Regio :..

TRAXX AC, foto: Bombardier TransportationBerlín — Společnost Deutsche Bahn objednala u společnosti Bombardier Transportation dalších 32 lokomotiv určených pro regionální dopravu. Podle dostupných informaci zaplatí DB za nové stroje dohromady 108 milionů euro. Jde o lokomotivy osvědčené řady 146, které jsou primárně určeny právě pro regionální a meziregionální dopravu. Provozovány budou nejprve se stávajícími soupravami, ale v budoucnu rovněž s nově dodávanými patrovými vozy. Dodávky se rozběhnou od roku 2014.

Lokomotivy řady 146 patří do rodiny univerzálních hnacích vozidel TRAXX, kterých bylo vyrobeno v různých variantách již přes 1500 kusů a jezdí v šestnácti zemích. Řada 146 je již u DB Regio zastoupena 110 stroji, dodanými ve třech sérích. První sérii tvoří lokomotivy 146.001 - 031, vyrobené v letech 2002 - 2003. Druhá série je označena 146.101 - 132 a byla vyráběna prakticky ihned po první sérii; výroba trvala do roku 2005. Dalších 10 kusů si objednal i dolnosaský dopravce Metronom. Lokomotivy z poslední série pro DB Regio nesou označení 146.201 - 247 a byly vyráběny od července 2005. Kusy z poslední série se liší mimo jiné plošším čelem, pevnější hrubou stavbou (zohlednění přísnějších parametrů na pevnost při nehodě) nebo též uspořádáním strojovny; od výroby prototypu byla totiž dále modernizována elektrická výzbroj. Společnými znaky lokomotiv všech sérií je pak maximální rychlost 160 km/h, výkon 5 600 kW a rozjezdová tažná síla 300 kN. Lokomotivy řady 146 lze na první pohled poznat podle proměnného transparentu, umístěného nad čelními okny. Lze se ještě zmínit, že pro patrové soupravy vlaků IC je objednána a vyvíjena další série řady 146, která se však od původních strojů bude po konstrukční i designové stránce výrazně odlišovat.

Zdroj: Die Welt Online


Jiří Bajer | 12.9.2012 (11:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla

Další z regionu Německo


  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   
13.09.2012 (9:34)  
Ad Jirka Bajer:
Já věděl, že se ozveš :) Takže jsem to asi napsal dobře, že jo? Profesor Izer by ze mne měl radost :)))
No jo, no...mi to prostě nedalo... ;o) A jo, máš to tak nějak dobře... :-)

A kdybyste viděl, jak to bastlí samotní Němci...
A jsem rád, že tu je také někdo znalý německého "Eisenbahnindustrie", který se aspoň snaží mnoha českým šotoušům sundat ty "brýle", přes které je vše domácí špatné a vše německé špičkové a bez vady. Čímž nechci zakecávat, že u Škodů asi není vše v úplném pořádku, ale jen poukázat na to, že to bude všude podobné, výběrovými řízeními počínaje, přes různé to domácí bastleníčko až po letitá zpoždění dodávek...


Ad Jirka (TexxO):
Ja osobne bych za tim hledal spis ty technicky problemy.
Protože platívá, že na každým šprochu pravdy trochu, tak bych tipoval spíš kombinaci technických a administrativních potíží...

Ostatne, kdyby to byla ciste politika, tak minimalne v Cesku by uz byla 100% schvalena, ne?
Jestli tomu dobře rozumím, tak je to takto. Lokomotiva 109E je schvalovaná "evropsky" podle TSI. A protože v době, kdy se začínala schvalovat, neměl VUZ status notifikované osoby pro posuzování shody s TSI, posuzuje tuto lokomotivu německá EBA. A až budou tyto papíry o shodě s TSI, tak je v tom okamžiku lokomotiva schválená v celé EU s tím, že v jednotlivých státech mohou být znovu posuzovány už jen "specifické případy". Tím pádem (bo zatím nejsou tyto "německé" papíry) je lokomotiva i v ČR stále "jen" ve zkušebním provozu...


Ad MIRO:
Tyto normy mají určitě jasně a písemně vymezené mantinely.
Některé normy možná ano, TSI však ne tak úplně. A takovou poznámku k TSI - proč je vyžadováno posouzení tlakových změn v referenčním tunelu, který v Evropě neexistuje, nebo proč se aerodynamické účinky na osoby na nástupišti měří u referenčního nástupiště výšky 240 mm nad TK, které se nikde nestaví? A příčná admitance (nebo co to bylo za veličinu) se dokonce měřila ve Švýcarsku, bo v celé EU snad není zařízení, které by to běžně umožňovalo...

...380 má dvoumužné stanoviště nutné pro provoz nad 130km/h v Polsku?
No a tohle třeba může být ten případ, kdy ten výklad není tak zřejmý, protože záleží na tom, kdo to posuzuje. Pro někoho to stanoviště dvoumužné je (je tam napravo za fírou sklopná sesle, ze které je vidět na trať a lze z ní dosáhnout i na pult), někdo to za plnohodnotné druhé místo považovat nemusí. Pomiňme tedy fakt, že dvoumužná obsluha a 21. století mi přijdou tak nějak - jak to říct, asi - polské... :-)
13.09.2012 (8:50)  
Taky dekuju za vysvetlujici komentare, nicmene mi tedy vrta v hlave, proc se skodovka nejak nebrani, at uz pravni cestou, nebo alespon v mediich. Vsichni vime co se delo loni v lete, kdyz mely CD zajem o RailJety. Proc je skodovka v tomhle pripade ticho? Podle me je to proste proto, ze dobre vedi, ze 380 pri testech nesplnila to co mela a nemci to snadno muzou dokazat protokolem. Dalsi variana, ktera me napada (mozna absurdni, nicmene si myslim, ze realna) je ta, ze je nekdo ze skodovky placen za to, aby 380 nebyla schvalena. Posledni co me napada je, ze "kdo seje vitr, sklizi bouri", tedy ze kdyby se Skodovka ozvala, tak Siemens nebo Bombardier by mohli na oplatku vytahnout nejakyho plzenskyho kostlivce ze skrine.
13.09.2012 (5:03)  
Děkuji za vysvětlení i dolňující komentáře. Nezbývá mi nic jiného než doufat, že 380- ka dojde ocenění svých kvalit na kolejích u nás i v okolních zemích. Mé zkušenosti ze sledování její služby na Ex Silesie, jak virtuální - sledování na babitronu i osobní využití spoje pro jízdu do Prahy, jsou vesměs pozitivní. "Štrbská rampa" prověřila schopnosti její slovenské "sestry" dokonale. Doufám , že brzo bude všech 20 strojů v pravidelném, nikoliv zkušebním, provozu u národního dopravce - ČD.
registrovaný uživatel bugear 
13.09.2012 (1:47)  
@MIRO: Hodnotu 160 km/h nahraďte hodnotou 130 km/h.
@tarten: Na to, že na konci roku 2014 (klidně i 2015) nebude v ČR jediný 25Hz KO bych si nevsadil ani zlámanou grešli.
registrovaný uživatel MIRO  mail  
13.09.2012 (0:36)  
quido.speedy: co se Maďarska týká, tam jim místní Taurusy a Traxxy neruší na 25kV?? Tuším že mají i Talenty, Flirty a další podobnou zvířenu... Totiž jestli nemáme jen mi a ŽSR ty 25Hz obvody.
Otázka jak moc se momentálně snaží Siemens o doschválení 1216 na zbytku sítě, ale pro pravidelný zamýšlený provoz s RJ by to od věci nebylo.

A ještě druhý dotaz, ptám se jako laik - 380 má dvoumužné stanoviště nutné pro provoz nad 160km/h v Polsku??
registrovaný uživatel tarten 
12.09.2012 (23:35)  
quido.speedy:
Názor o tom, jak 380 vesele jezdí přes KO 25 Hz, zatímco taurus ruší ruší ruší je poněkud pochybný. Ale ať je to jak chce, za cca dva roky, tedy do rozjezdu "českých railjetů" s taury a LE do ČB a kdovíkam ještě, nebudou pravděpodobně tyhle odpočátku pitomé KO překážet ani u Veselí, ani v Plzni, ani u Kutné Hory, ani jinde. Můžeme doufat, že 380 v té době už razítka mít bude.

Mimochodem, jak že je na tom 380 v Maďarsku, které bylo také v podmínkách smlouvy? A v Polsku je vše OK? Z Rakouska došel už i papír, nejen pochvala per huba? Kdy že to bude smět do centra té Bratislavy?
registrovaný uživatel tarten 
12.09.2012 (23:25)  
Jiří Bajer: Cena 109E čili 380 je mezi 120 a 130 miliony Kč (aspoň podle toho, co se mi z různých míst doneslo).

Původní cena je 136 nebo 135 MKč. Ale skutečně zaplacená cena bude něco trochu jiného :-]. Pokud Škodovka v arbitráži hodně vyhraje, tak to bude asi kolem těch 130 MKč, ale jestli vyhrajou ČD, tak to stlačí možná i pod 100 MKč.
12.09.2012 (23:05)  
No jak už jsem tu psal vícekrát. V Rakousku jsou testy dokončené, čeká se jen na německé razítko které je brané za bernou minci ve většině evropy. Slovensko kromě pár 25Hz KO v Blavě taky. Já v tom vidím pouze lobby, protože nikdo jiný nemá stroj, který by mohl bez značných úprav na zabezpečovačce jezdit po 1435mm od Plzně všude na východ rychlostí až 200km/h. Jediná asynchronní lokomotiva, která se vůbec do této normy vlezla je ES64F4 (Vmax140). Konstrukce elektrovýzbroje Siemensu ani Bombardieru prostě nevyhovuje pro provoz na tratích v ČR. Ani pújčené 1216 od OBB v tomto nejsou vyjímkou... ...teda, vlastně ano, smí jezdit "na vyjímku" jen na prvním koridoru. Když tuhle spadla v Kolíně do kolejiště ta zeď, nesměl jet taurus činný a o záskok se postaral peršing RJ. (tzn. v 90% ČR je k ničemu)

A to je ten nejpádnější a nejhlavnější argument proč nemít ani taurus, ani traxx. Ruší ruší ruší. Proto směl při zavádějí do provozu jezdit nejprve jen 90 a později 120km/h.
Naší zabezpečovačce to vadí, hlavně kvůli tomu, že narozdíl od systémů na západ od nás umí detekovat přerušení kolejového pásu (OT: což se v zemi plné sběračů kovů velmi hodí :) ), ale zpět k rušení...

Hrozně moc obecně vzato: Na 15kV/16Hz to nevadí, na 3kVss většinou problémy nenastávají, i když jednotky s asynchronním pohonem, jak 471 tak Stadler LE to mají "jen tak tak", on jejich instalovaný výkon je také mnohem menší (2000kW/2600kW). Do pendolina (4700kW) se kvůli tomu dodával ten bazmek plný cívek, který přes veškerou snahu ničemu prakticky nepomohl, a parametry na 25kV/50Hz v určitých rychlostech ještě zhoršil. Nakonec se potichu snížila citlivost přejezdů... ...25kV/50Hz je obecně největší průšvih. Pokud je 25kV trať vybavena 25Hz KO, je fyzikálně prakticky nemožné jezdit na ní s asynchroním hnacím vozidlem - viz. PR bublina 109E nesmí jezdit přes Veselí n.L. (stejně jako tam nesmí pendolino, taurus, traxx, cokoli...)

Abych to shrnul, jediné hnací vozidlo s výkonem 6-7MW, které plní limity rušení na všech systémech (a navíc do rychlosti 200km/h) je 109E. V tomto je unikátní a vyhovující. Jak v ČR/SR, tak v Rakousku a Německu (Německo nemám ověřené, nicméně elektricky je to druhé Rakousko). Kde se válí ty papíry Vám bohužel nepovím...
12.09.2012 (22:27)  
Jirka (TexxO): A kdybyste viděl, jak to bastlí samotní Němci, tak byste před Škodovkou smeknul. OBI a Hornbach hadra.

MIRO: S termíny a lhůtami je to v Nemecku v případě takové zakázky stejné jako v ČR, lze je neomezeně posouvat. Vždy se najde nějaký úředník, který objeví nesrovnalost. A takové úředníky v případě konkurenčního boje není problém najít. Mimochodem - Škodovka spolupracuje se stejnou asistenční kanceláří, která dělá i pro Bombardier - je jasné, jak to může dopadnout ;)

juristic07: Bombardier s pomocí DB vysoutěžil :D Jak jinak si vysvětlit fakt, že projekt nových patrových vozů pro DB Regio má dvouleté zpoždění a DB přesto objednává další a další vozy? Tomu se říká lobbing ;)
registrovaný uživatel MIRO  mail  
12.09.2012 (21:28)  
bartik09: nenazýval bych to ani tak posrali, ale řekl bych jen prostě trochu velké sousto... Přece jen vymyslet a postavit lokomotivu obdobných parametrů prakticky z ničeho (teď vím že budu kamenován) bude běh na dlouhou trať. Chci říct, že Bombardier taky určitě nenavrhnul Traxxe od stolu a hned ho nezačal prodávat, ale předcházely tomu roky a roky práce na předešlých projektech a lokomotivách, což Škoda díky vývoji našeho (nejen našeho) trhu po roce 1989 mít nemůže. Až dají 380 do pořádku, jako že určitě dají (budou muset - zametení pod koberec moc nevěřím), tak další projekty už budou určitě vypadat jinak.
  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko