..: Fotbalová reprezentace vyrazila vlakem na Euro :..

Vlak na ONJ připravený k odjezdu, foto: Matouš DanielkaPraha - V neděli dopoledne v 11 hodin a 12 minut vyrazil z pražského hlavního nádraží zvláštní, vysoce komfortní vlak „Josef Masopust“, jedoucí do Ostravy ve stopě vlaku SC 507 „Pendolino“, který pokračoval dále do Wroclawi. Na palubě vezl fotbalisty národního týmu, kteří odcestovali na evropský šampionát ve fotbale EURO 2012 do polské Wroclawi. Slavnostního odjezdu vlaku se účastnili, mimo jiné, ministr dopravy Pavel Dobeš, generální ředitel Českých drah Petr Žaluda či předseda Fotbalové asociace Miroslav Pelta. Ti pak vlak symbolicky vypravili a ministr Pavel Dobeš také pokřtil pro tento účel speciálně polepenou lokomotivu 380.011, která, bohužel, měla možnost odvést vlak pouze do Ostravy, jelikož na polském území není dosud řada 380 schválená k provozu. Tam ji nahradila „polonizovaná“ lokomotiva 163.047 s obrazem fotbalového míče a heslem Vlakem na EURO na bočnicích.

Briefing v prostoru vládního salonku, foto: Matouš DanielkaKřest lokomotivy proběhl netradičně - šampaňské tentokrát nahradil velký skleněný džbán s oficiálním "fotbalovým" pivem Gambrinus. Samotná souprava pak byla složena z vozu první třídy řady Ampz v podobném polepu, jakým se honosí lokomotiva. Dále byl řazen jídelní vůz WRmz, lůžkový vůz WLABmz a třešničkou na dortu, alespoň pro přítomné české fanoušky železnice, byl v Česku doposud neznámý polský konferenční vůz řady ASmnouz dopravce PKP Intercity, který si s přímo šotoušským zájmem fotil i mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Na konci vlaku byl pak zařazen víceúčelový vůz řady BDbmsee, kterým byla přepravována především zavazadla národního týmu. Ačkoli byl vůz polepen logy ČD Cargo, označení vozu prozradilo, že vůz je stále v majetku i provozu Českých drah a polepen byl pouze pro účely propagace nákladního dopravce.

Vlak na ONJ připravený k odjezdu, foto: Matouš DanielkaInteriér jídelního vozu řady WRmz, foto: Matouš DanielkaInteriér konferenčního vozu ASmnouz, foto: Matouš DanielkaInteriér konferenčního vozu ASmnouz, foto: Matouš DanielkaExteriér vozu WLABmz a na pozadí BDbmsee, foto: Matouš Danielka

Maskotem české reprezentace je Pat a Mat, v rukou brankáře Jaroslava Drobného, foto: Matouš DanielkaCelý odjezd i tiskový brífink byl provázen mírným organizačním chaosem. Na odjezd české reprezentace se přišlo kromě všudypřítomných televizních štábů a novinářů podívat i několik desítek fotbalových fanoušků v národních dresech české reprezentace, kteří byli vyzbrojeni podpůrnými transparenty či maskoty. Maskoty jsou letos kreslené pohádkové postavičky, Pat a Mat, které se na cestu vlakem do Polska vydaly také ve voze první třídy spolu s fotbalisty. Předseda fotbalového svazu Miroslav Pelta podotkl, že je za spolupráci s Českými drahami velmi rád a předpokládá v této oblasti s národním dopravcem dále spolupracovat, což už ostatně avizoval na minulých jednáních v dubnu.

Ve dnech následujících se pak na cestu do dějiště šampionátu ve Wroclawi vydají i vlaky s fanoušky z Prahy a Brna. Vlaky už budou v méně okázalejší formě a s diametrálně nižším komfortem, který budou představovat revitalizované vozy řady B, popřípadě víceúčelové vozy BDs. Přesto se tyto vlaky těší velkému zájmu fanoušků mířící na šampionát do Polska. Poslední volná místa po nedávném navyšování kapacity vlaků jsou už jen z Ostravy. Novinkou u těchto typů vlaků bude poskytování občerstvení formou pojízdného minibaru.


Matouš Danielka Poslat mail autorovi , Michal Jaroš Poslat mail autorovi | 4.6.2012 (14:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Služby Reportáže

Další z regionu Polsko Česká republika (celá)


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
05.06.2012 (11:18)  
Martin Chovanec: Jako aby jim nepraskla pojistka, když náhodou tydýti připojí vagón se zkráceným topením? To je snad korektní chování ne?
Pokud vím, tak na základě toho incidentu Plzenští doplnili jen kus krycího plechu, aby vystřelená část pojistky příště nepromáčkla dveře skříně na druhé straně uličky. Že ČD nechaly "pro sichr" stroj stát byla jejich vůle a snad opatrnost.

A jo, já už to pochopil... nekrmte trolla ...pardon :)
05.06.2012 (10:49)  
No mají štěstí, že se jim při odjezdu nestalo tohle:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=BSG-ySwrxP8#t=23s
registrovaný uživatel M@ra 
05.06.2012 (10:32)  
Dobrá antireklama na vlak, ale to je u cest do pravěku = Polska normál, s výjimkou zubačky. ČasuDost je ladně povozily...
05.06.2012 (10:31)  
Přeji si, aby fotbalisté postoupili do finále už jen proto, abych viděl, jak pro ně ČD vypravují spoj Wroclaw - Kyjev a Kyjev - Praha když jsou tím spolehlivým dopravcem reprezentace.
05.06.2012 (10:09)  
No a to jako je musela táhnout ta 380tka?!? Jelikož podle toho zpravodajství to taky nebyla moc vhodná reklama, když řekli veřejně jak dlouho to jen tím vlakem potrvá.. já si také myslel, že kvůli fanouškům, ale když jsem četl jak to dopadlo s fanoušky, tak absolutně nechápu - proč přes Ostravu!
05.06.2012 (10:00)  
Pavloš: Prý kvůli fanouškům nebo něco takového. Ale možná to je jen krytí, aby tu 380 nemuseli přepřahat moc brzo. Může vůbec na ten úsek Ústí nad Orlicí - Letohrad?
05.06.2012 (9:55)  
Máte někdo informace o tom, proč ten vlak jen přes celou republiku na východ a pak zase na západ do Polska?
Jsem si také myslel, že je to proto, aby mohli pozdravit fanoušky v kraských městech.., ale tohle! Zastávka v Ostravě jen kvůli mašině.., hráči tam byli jak v Zoo!

Jinak, máte někdo informace kudy pokračoval onen vlak z Bohumína do Vratislavi? Jakou trasou? Či na Katowice, nebo Chalupki? A taky kudy budou jezdit přesně ty speciální ryhlíky z Brna?
dopisovatel nebo člen ŽP MirKo 
05.06.2012 (7:17)  
komín: Ti nepojedou domu z Kyjeva, ale rovnou z Wroclawi. Buďme realisti, s Ruskem dostanem 3 banány, Poláci hrajou doma, prohrajem 2:1 a Řekové nás nepustěj k bráně. A nazpět bych pro ně poslal 451.

bartik09: Jo, to máš pravdu.
registrovaný uživatel M 
04.06.2012 (22:18)  
komin - pokud za sportovce povazujes vyhradne osoby provozujici kopanou a ledni hokej a pokud nikdy je poslednich 50 let, tak mas uplnou pravdu...
04.06.2012 (19:24)  
Jednym se ne libi vlak tak proć ne pokraćovali letadlem? bo jizdenki moc stoją ,vlak byl zdarma.
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko