..: Označení S-Bahn mohou používat všichni dopravci :..

Logo S-Bahn Mnichov — Podle rozhodnutí patentového soudu mohou označení S-Bahn používat i jiní dopravci, než DB. DB měla totiž patent na označení i všechny služby s touto kategorií vlaků spojené. Soudní spor vyvolalo Lipsko, které napadlo jiný zajímavý fakt: Pokud totiž bylo označení S-Bahn použito jiným dopravcem, musel tento dopravce z titulu patentu od roku 2010 platit 0,4 centu za každý ujetý vlakokilometr. Toto ustanovení de facto odradilo všechny konkurenty DB na provozování vlaků v kategorii S-Bahn, která si tak zajistila monopol. Toto se nyní změní a na linkách S-Bahn tak budou v celém Německu k vidění i jiné soupravy než klasické červenobílé s logem DB.

Zdroj: N24


Jiří Bajer | 24.4.2012 (11:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu Německo


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Racek 
24.04.2012 (21:26)  
Borovička: zrovna v tom Středočeském kraji by to S něco znamenat mohlo, ne?

Tomáš Kraus: ČD mají registrované slovo "Esko" a grafickou podobu značky. Na označování příměstské dopravy písmenem S monopol nemají - takže Kordis může klidně na linku S6 vypsat výběrko ;-)

Jiří Bajer: bydlel jsem kdysi v Přerově, a tam se "éčko" z nějakého důvodu říká městským autobusům
24.04.2012 (21:03)  
S tím označováním příměstské dopravy podle krajů je to dobrá myšlenka - U pro Ústí, L pro Liberec, v takovém případě by měla mít Ostrava svoje "Téčko", Pardubáci "Éčko" a Plzeňáci "Péčko" :D Značka "S-Bahn" platí jako marketingová zřejmě pouze v Německu. Nicméně mne osobně nejvíce zaráží fakt, že pokud chtěl jiný dopravce než DB použít označení "S-Bahn" pro svůj spoj, musel za to platit DB licenční poplatky, byť symbolické.
24.04.2012 (20:49)  
Borovička: No, kromě německy mluvících zemí se to "S" používá se ještě v Dánsku (kodaňský S-tog, tj. jen překlad S-Bahn do dánštiny), a písmeny S jsou označeny dvě linky ve Varšavě, ale jinak je to skutečně jen německojazyčná záležitost. Na druhou stranu, proč to neoznačovst i u nás písmenem "S"? Resp. žádný jiný zavedený systém označování těchto vlakových linek jsem v Evropě nenašel, s německy mluvícími zeměmi sousedíme a osvědčené principy na železnici přebíráme zpravidla právě od nich.

Zajímavé, že v Rakousku není u jiných dopravců problém - do S-Bahn Salzburg patří také SLB a BLB, do S-Bahn Steiermark patří také STLB a GKB. O Švýcarsku ani nemluvím. Pokud vím, naše Esko je registrovanou obchodní značkou ČD a použití jinými dopravci nepřipadá v úvahu...
24.04.2012 (20:07)  
Není žádný důvod používat v ČR německé pojmenování vlaků. Písmeno S je naprostý nesmysl, protože nic neznamená. Nebo ho používají i mimo německy mluvící území?
24.04.2012 (15:54)  
Borovička: Takže středočeský PID+Esko, ODIS+Moravskoslezské Esko a IDS JMK se trefily do konceptu S-Bahn tak, jak ho známe i ze zahraničí. Ale je fajn mít v republice systém veřejné ponorkové dopravy. :-)
24.04.2012 (15:49)  
A v Středočeském kraji zase S-něco.
24.04.2012 (15:05)  
AD 6360: Podobně v Libereckém kraji máme linky L. :-)
24.04.2012 (14:57)  
Tak naprosto je úžasné, že linky U-Bahn, běžně značené U-něco, je ve světě vnímáno jako metro, ale náš Ústecký kraj takto značí normální vlaky. To jsem dodnes nepochopil a připadá mi to, jako když si malé děti hrají na nějakou virtuální železnici.
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko