..: Švédsko spustilo ETCS Level 3, pomůže hlavně regionálním tratím :..

SJ Regina 3276 Borlänge — Nejnovější verze univerzálního evropského zabezpečovacího systému ERTMS/ETCS, známá jako Level 3, má za sebou první týdny ostrého provozu. Vůbec první funkční instalaci na veřejné trati teď předvedl švédský správce infrastruktury Trafikverket účastníkům letošního Kongresu ERTMS, pořádaného minulý týden ve Stockholmu z iniciativy Mezinárodní organizace železnic (UIC). Nový systém, dodaný firmou Bombardier, převzal řízení regionální trati Västerdalsbanan letos v únoru; provozní zkoušky na 143 km dlouhém úseku Repbäcken - Malung však probíhaly už od léta 2010. Švédsko teď plánuje ETCS úrovně 3 rozšířit i na další lokální tratě, kde v rámci zjednodušeného režimu ERTMS Regional zcela nahradí tradiční traťové dispečery a sníží riziko selhání lidského faktoru. Pilotní instalace přitom zatím nevyužívá všech výhod nejnovější verze zabezpečovače, ty ale švédské železnice chtějí otestovat v následujících měsících.

Soubor technologií ERTMS/ETCS je navržen jako univerzální řešení řízení železničního provozu s cílem definitivně odstranit technologické odlišnosti napříč evropským kontinentem. Ty tradičně způsobovaly značné komplikace a nemalé náklady při zajištění přeshraniční drážní dopravy kvůli vzájemně nekompatibilním národním systémům. S každou verzí se evropský zabezpečovač navíc dále vyvíjí a oprošťuje od klasických traťových návěstidel. Zatímco řešení úrovně 1, využité třeba v úseku Bratislava - Nové Mesto nad Váhom, využívá primárně traťových informačních bodů, tzv. balíz; pokročilejší Level 2, aktuálně ve výstavbě na 1. tranzitním koridoru v ČR, již jako hlavní nástroj přenosu informací využívá bezpečné rádiové spojení řídícího centra s jednotlivými soupravami. Dosud posledním vývojovým krokem v tomto směru je právě Úroveň 3, která díky nezávislému určení polohy a směru vlaku poprvé umožňuje úplně opustit běžné rozdělení tratě na návěstní úseky. Dlouhodobým cílem je zde organizace provozu na bázi virtuálních plovoucích oddílů, přičemž vlak setrvává v neustálém kontaktu s dispečerským počítačem a traťový oddíl se pohybuje spolu s ním.

Level 3, foto: Wikipedia.orgPrávě z možností ERTMS/ETCS Level 3 vychází příbuzná technologie ERTMS Regional. Ta staví na stejných komunikačních prostředcích, ovšem místo plovoucích oddílů pouze rozděluje trať na statické virtuální úseky. Toto řešení nabízí většinu výhod "plné verze" ETCS, ovšem s výrazně nižšími náklady na úpravu infrastruktury a vybavení vozidel. Je proto ideálním řešením pro lokální tratě jako Västerdalsbanan, kde byl dosud provoz řízen dispečerem obdobně, jako je tomu v Česku u tratí provozovaných podle předpisu SŽDC D3. Nasazení ERTMS Regional tak umožní zavedení spolehlivého a vysoce automatizovaného dálkového řízení bez nutnosti závratných investic do infrastruktury a úpravy vozidel. Švédský pilotní projekt zatím pracuje s rozdělením tratě na pětikilometrové virtuální úseky, v nichž si vlak sám hlídá svou polohu na základě několika nezávislých zdrojů měření. Informace o přesné pozici, směru a rychlosti pak každých 6 sekund odesílá na rádiocentrálu, která obratem vysílá návěst povolující jízdu.

Přestože první instalace systému ERTMS Regional 200 km severozápadně od Stockholmu už běží v ostrém provozu, plánuje švédský správce kolejí pokračovat v technologických testech, včetně odzkoušení skutečných plovoucích oddílů v režimu plnohodnotného řízení ETCS Level 3. Praktickému nasazení zatím brání skutečnost, že vlak zabezpečený v tomto režimu musí být schopen s maximální možnou spolehlivostí ověřit celistvost soupravy, což je ještě pořád předmětem probíhajícího vývoje. Pilotní provoz na švédských lokálkách přesto již teď přitahuje mezinárodní pozornost a v následujících měsících lze rozšíření nejnovější verze evropského zabezpečovače očekávat i na dalších tratích. Pro větší rozšíření rodiny technologií ERTMS/ETCS mluví také fakt, že nasazení těchto systémů je od roku 2009 povinné na všech tratích budovaných nebo modernizovaných s přispěním strukturálních fondů EU.

Radioblok, foto: AŽD PrahaTechnologie podobná celoevropskému ERTMS Regional se v současnosti připravuje do provozu i v Česku. Na trati 197 Čičenice - Volary totiž společnost AŽD Praha instaluje svůj rádioblok, poprvé představený v roce 2009. Jeho hlavní nevýhodou je uzavřený charakter řešení s pevnou vazbou na dodavatele, což ho proti standardizovanému ERTMS/ETCS zásadně znevýhodňuje. Pro potřeby zabezpečení lokálních tratí ovšem obě technologie představují funkční a cenově přijatelná řešení, které v relativně krátké době dokáže zvýšit úroveň bezpečnosti bez nutnosti nákladných investic do traťové infrastruktury. V popředí evropského vývoje nicméně v tomto směru zatím zůstává Švédsko, jež plánuje do konce roku 2014 novým zabezpečovačem pokrýt další dvě tratě s celkovou délkou přes 100 kilometrů.

Zdroj: Railway Gazette, ŽelPage


Juraj Kováč Poslat mail autorovi Ohodnotit na Flattru | 1.5.2012 (12:09)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu Švédsko


  1 ... 3 4 5 6 7 8      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Vesos  mail  
02.05.2012 (15:26)  
honzatvs: Certifikaci vám žádný zákazník (např. SŽDC) nezaplatí, tu si platíte vy jako žadatel (prozatím to byl vždy výrobce, ale je i jiná možnost). A je jen na vás, jak si ji promítnete do konečné ceny výrobku.
02.05.2012 (14:45)  
Honzatvs: např. snímač otáček..to není věc, co by se běžně komerčně vyráběla
Ale je, v průmyslu se to podobnými snímači jen hemží. Že to nenabízí Alza nesmíte brát jako že to nikdo sériově nevyrábí :-)
U nás je použito několika různých typů snímačů otáček, nejčastěji to jsou DAKO FE něco (každé vozidlo s protismykem má 4 :-), SKF nabízí hromadu snímačů přímo do ložisek, pak se využívají čidla GEL atd atp.

AVV stojí řekněme pár (málo) set tisíc (ono se jako kusovka neprodává, je nutná nějaká integrace do vozidla).

Jinak ad vlastní článek: v ČR je ETCS L2 (jak už někdo podotkl) a v tom Švédsku to je tak L2,5, protože tam ještě pár věcí, co by z toho udělaly echt L3, chybí.
No a ukázková jízda minulý týden - to byl jeden velký průšvih. Nějaké postřehy jsem psal na K-rep do sekce Zabezpečovací zařízení.
registrovaný uživatel JOHNZ 
02.05.2012 (14:09)  
honzatvs: A keď si uvedomíte, že ten ktokoľvek si musí to papierovanie absolvovať znova, bez ohľadu na to, že je zverejnený nejaký komunikačný protokol, tak tých výrobcov zrovna 2x nebude. Mne by sa skôr pozdával model, kedy by si správca infraštruktúry vysúťažil dodávateľa (kľudne aj traťoviny aj mobiliek) a prípadnému open access operátorovi (ktorý by si teda mobilku nechcel kúpiť) by zasa za definovaných cenových podmienok mobilku prenajal ... prípadne to môže byť zaujímavá aktivita pre rôzne lokomotívne pooly, ...

Koniec koncov aj to slávne ETCS Vám môže dodať len niektorá z veľkých firiem, ktoré sa podieľajú na konzorciu UNISIG (t.j. Alstom, Ansaldo, AŽD, Bombardier, Invensys, Siemens, Thales, MERMEC Group) ...

AVV s GPS stojí ani nie polovicu, ale nezabúdajte, že to nie je zabezpečovacie zariadenie (t.j. nemá hlavne ony papiere)
02.05.2012 (13:58)  
Ještě bych se zeptal, nevíte kolik stojí mobilní část AVV, případně AVV-GPS?

Díky.
02.05.2012 (13:55)  
to Vesos a JOHNZ

Díky za informace. Myslel jsem to tak, že tu sumu ( tedy dle vašich informací milion až několik milionů) za certifikaci by měla zaplatit AŽD SŽDC, stejně jako to zaplatí (nepřímo) za stacionární část. Je mi jasné, že jiný výrobce by to "samé" musel certifikovat znovu, nemusel by ale už platit vývoj ve smyslu fungování systému, jen jeho konkrétní technciké řešení. Proto jsem psal, že nepředpokládám, že by to někdo jiný vyráběl.

Nicméně je určitě pravda, že certifikovaný zabezpečovací by nebyl levný ani tak...
registrovaný uživatel Vesos  mail  
02.05.2012 (12:41)  
honzatvs: Ono to není tak jednoduché, jak si představujete. SIL se dělá na KONKRÉTNÍ výrobek KONKRÉTNÍHO výrobce a je nepřenositelný. Samotná certifikace je poměrně hodně zdlouhavý proces, který se může táhnout rok a více. Pokud bude jediné AŽD mít SIL pro dané zařízení, tak to není monopol, ale pouhé splnění požadavků. Věřte mi, že vím, o čem mluvím, už mě to nějaký ten pátek živí. A ceny certifikátů se pohybují běžně v 6-7 místných cifrách.
registrovaný uživatel JOHNZ 
02.05.2012 (12:07)  
honzatvs: Ale tam sa nejedná o to, aké špecifické je to technické riešenie (hoc napríklad taký displej s dohľadom svietenia asi na strome tiež nerastie, a občas sa stane, že ani priemyselné COTS produkty nespĺňajú drážne normy - a to už vôbec nehovorím o vývojovom cykle = musia sa vyrábať nové zariadenia kvôli izolačnej pevnosti, prípadne sa musí vymýšlať koleso kvôli tomu, že na to už vymyslené nemusia byť za 20 rokov náhradné diely a pod.) ale o to, že len tie papiere na mobilku kľudne môžu byť za 7 miestnu sumu (platia 5 rokov a potom pome znova) ...
02.05.2012 (11:06)  
Radioblok:

No, nepředstavoval jsem si zrovna, že se v Alze koupí Ipad (má GSM i GPS), nějaký diplomant FELu uděla výstup na ventil a jiný na informatice naprogramuje soft a je to.. :-)

Ale když to srovnám s tím Mirelem, tam je např. snímač otáček..to není věc, co by se běžně komerčně vyráběla ( na rozdíl od běžných technologií GSM, GPS, "počítače"..).
SIL4: no, to mi přijde logické, když ta "SMSka" na jednu nebo druhou stranu nedorazí, nebo je "zkomolená" tak se nic z hlediska bezpečnsoti neděje, ne? Jde jen o to, aby nemohla nedorazit zpráva jakoby "zdravá" ale s falešnou informací, což bych neviděla jako probém, to je otázka protokolu..

Je otázka kdo má nést náklady na vývoj celého systému (pevná i mobilní část)...řekl bych, že zadavatel, k bezpečnosti by měla tlačit stát (SŽDC). Po schválení by se pak měli zveřejnit technické specifikace na mobilku, aby si to mohl dopravce teoreticky objednat kdekoliv, pokud by jedinou možností bylo oficiálně AŽD, považuju to nekalé. (V reálu by samozřejmě AŽD měla tak obrovskou výhodu, že to má hotové a schválené, že by to stejně bylo od nich, ty série by nebyla tak velké aby se vyplatilo to jinému výrobci vyvíjet ahlavně schvalovat) ale pro dopravce za rozhodně nižší cenu, než milion.

Každopádně na lokálce na šukafonu je zařízení za milion dost drahé..
02.05.2012 (10:57)  
josef Novák : když se mohli stavět dálnice, tak peníze být musely, jen by je museli politici poslat na železnice a ne na silnice, jinak když v té době neměli lidi moc aut a většina cestovala vlakem, měli toho využít a přesvědčit lidi, aby u železnice zůstali, ale to by museli investovat a železnici udělat rychlejší, nikomu se totiž nechce jet 7 hodin vlakem, když autem to trvá např. 2 a půl hodiny
registrovaný uživatel thingie  mail  
02.05.2012 (10:50)  
Čistě pro zajímavost by ještě stálo za to říct, že na Västerdalsbanan v tuto chvíli není pražádná pravidelná osobní doprava, trať je v relativně zanedbaném stavu a slouží na občasné náklady a právě jen zkoušky ERTMS Regional.
  1 ... 3 4 5 6 7 8      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko