..: Veřejné hlasování o elektronických plánovačích cest zahájeno :..

EU - vlajka Brusel — Od 5. prosince 2011 může veřejnost na stránkách Evropské komise hlasovat v anketě o evropských plánovačích cest. Na výběr má z 12 vyhledávačů, které se dostaly do užšího výběru z původních 28 přihlášených. Mezi vybranými nechybí český IDOS, německý HAFAS či rakouský Scotty. Hlasování bude ukončeno 13. ledna 2012. Vítěze se dozvíme v únoru 2012 v Bruselu, kde dostanou pozvání na světový kongres ITS do Vídně (22. – 26. října 2012), aby prezentovali své nápady a řešení. Soutěž je součástí Evropské iniciativy pro mobilitu, která byla vyhlášena místopředsedou Evropské komise a komisařem pro mobilitu a dopravu Siimem Kallasem. „Dnešní nesourodá směsice plánovačů cest je nekompatibilní s jednotným evropským dopravním trhem, který všichni potřebujeme. Proč si ještě nemohu přes internet najednou naplánovat nebo zarezervovat cestu po celé Evropě, a přitom přecházet z letecké dopravy přes železnici a námořní dopravu až po městskou nebo silniční dopravu? Technologie už existuje, musíme jenom věci uvést do pohybu,“ prohlásil při zahájení soutěže v červnu 2011 eurokomisař Kallas. V Evropě je dnes více než 100 plánovačů cest, žádný z nich ale nenabízí komplexní hledání spojení a některé podléhají i účelovým zájmům provozovatelů, jak nedávno ukázal případ WESTbahnu. Cílem této soutěže je proto nalezení nejlepších vyhledávačů, příp. sběr námětů na vytvoření úplně nového. V květnu tohoto roku Evropská komise oznámila úmysl standardizovat informační systémy dopravců a v budoucnu tak nabídnout cestujícím nákup jízdenek po celé Evropě na všechny spoje. Spolu s tímto hlasováním dává najevo svůj cíl - podpořit mobilitu občanů EU a obecně všech cestujících.

Zdroj: EUROPA - Press Releases, Ministerstvo dopravy ČR


miropiro | 27.12.2011 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Jízdní řád

Další z regionu Evropa


  1 ... 5 6 7 8 9      Zpráv na stránku:   
27.12.2011 (12:30)  
Proč by IDOS měl umět prodávat jízdenky, když je to pouze vyhledávač? Že to umí HAFAS nebo vyhledávač od National Rail je jen proto, že jeho provozovatelé mají pod palcem i prodej. V případě NR je to podpořené i faktem, že tato britská paralela SŽDC dokonce poskytuje tarif uznávaný všemi dopravci Spojeného království. Takový tarif u nás není, min. od 26. září 2011. :-)
27.12.2011 (12:05)  
Byla to řečnická otázka. Chtěl jsem tím říct, že pro Chaps je sebemenší zásah do aplikace noční můra. Mimochodem, podívejte se, jakou podporu pro "zákazníky v terénu" poskytují např. OeBB nebo DB a srovnejte s ČD.

Oficiální aplikace pro mobilní telefon? Neexistuje.
Odlehčená verze vyhledávání přes prohlížeč je odlehčená až moc.
Nákup jízdenky v terénu? Cha cha...
registrovaný uživatel VencaM 
27.12.2011 (12:01)  
->Ohryzek
Souhlas. Český IDOS používám minimálně. Stáhnul jsem si německou offline verzi a jsem s ní nadmíru spokojen. Umí vlaky v celé Evropě a k tomu ještě něco navíc. V.
http://www.bahn.de/p/view/buchung/karten/dbfahrplanbest.shtml?dbkanal_007=L01_S01_D001_KIN_pos2-fahrplanbuchen-fpi2-ofp_LZ01
registrovaný uživatel Kakov 
27.12.2011 (10:10)  
Ohryzek: a kdo tedy má vývoj pod kontrolou, když né CHAPS?
27.12.2011 (10:03)  
Jak se může účastnit IDOS, když Chaps nemá vůbec pod kontrolou vývoj? Doufám, že jednotný vyhledávač bude některý derivát Hafasu :-)
  1 ... 5 6 7 8 9      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko