..: Naděje pro ČD: ÚOHS zamítl námitku Škody Transportation :..

Railjet ÖBB, InnoTrans 2008, foto: GeorgoDoplněno:Brno — Škodovka narazila – snaha Českých drah o nákup šestnácti souprav Siemens Viaggio Comfort z neodebrané objednávky ÖBB totiž dostala novou šanci díky dnešnímu rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ten v pondělí ráno zastavil správní řízení, které Škoda Transportation iniciovala koncem června kvůli záměru ČD odkoupit rakouské soupravy bez otevřeného výběrového řízení. Prvostupňové rozhodnutí úřadu zatím není pravomocné; po doručení verdiktu bude mít Škodovka patnáct dnů na to, aby podala odvolání a nechala rozhodnutí přezkoumat. Pokud této možnosti využije, je případný podpis smlouvy mezi ČD a Siemensem blokován až do ukončení odvolacího řízení. Šetření u ÚOHS se tak teoreticky může natáhnout až do konce října, což by vyžadovalo další prodloužení nákupní opce ze strany Siemensu, která aktuálně trvá do 30. září.

„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vydal dnes rozhodnutí, kterým na základě důkladných právních analýz zamítl návrh společnosti Škoda Transportation ve věci veřejné zakázky na dodávku 16 kusů netrakčních komfortních jednotek pro dálkovou osobní dopravu, neboť nebyly zjištěny důvody pro uložení nápravného opatření společnosti České dráhy,“ uvádí se ve velice stručném stanovisku, které ÚOHS zveřejnil v odpoledních hodinách. Antimonopolní úřad tímto krokem potvrzuje, že České dráhy neporušily zákon o veřejných zakázkách, když se netrakční jednotky od Siemensu rozhodly koupit přímým zadáním bez tendru. Spor o railjety se přitom rozhořel právě nad otázkou, zda je plánovaná akvizice skutečně mimořádně výhodná a časově omezená, jak tvrdily dráhy.

Ještě v polovině léta však kauza nabrala zcela nový rozměr, když při protichůdných odborných posudcích o výhodnosti railjetů začal ÚOHS zkoumat oprávněnost účasti Škodovky v celém případu. Poté, co plzeňský výrobce odmítl dodat dokumentaci k vlastnímu konkurenčnímu produktu, jenž by mohl dráhám nabídnout jako možnou alternativu, se debata z technických otázek přesunula k výkladu klíčových zákonů: zatímco zákon o veřejných zakázkách požaduje, aby předkladatel námitky byl relevantním soutěžitelem, jenž je schopný nabídnout alternativní produkt, Škoda samotná se naproti tomu stavěla do obecnější pozice dotčené osoby, jak jí definuje správní řád. Firma, jež v uplynulých desetiletích získala podstatnou část svých zakázek mimo otevřená výběrová řízení, totiž několikrát deklarovala svůj aktivní zájem napravit netransparentní prostředí udělování veřejných zakázek v Česku, a s touto vznešenější ambicí také oficiálně vstoupila do celé kauzy.

Zdroj: Ekonom.cz


Juraj Kováč Poslat mail autorovi Ohodnotit na Flattru | 5.9.2011 (20:01)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 17      Zpráv na stránku:   
20.09.2011 (17:55)  
kdyby v tom nebyla politika, tak tohle už by byl hřebíček do rakve 380. Určitě nějaká možnost vypovědět smlouvu tu je...A od této chvíle dělat na vše VŘ poctivé a pokud možno s takovýma, nenapadnutelnýma, podmínkama aby se ten zasr...podnik z Plzně už ani neškrtnul.
registrovaný uživatel Antony 
20.09.2011 (17:45)  
škoda se předvedla jako už opravdu vrcholný hajzl, hodinu před vypršením termínu pěkně aby to pořádně natáhli se odvolají..
registrovaný uživatel tarten 
20.09.2011 (17:30)  
Takže padouch vrátil úder, seriál pokračuje. :-)
Pochlapí se úřad a zařehtá do týdne? Kdyby ne, zruší předběžné opatření dřív? Stihnou ČD uzavřít smlouvu? Nebo po pesimistickém konci, kdy se všechno prošvihne, vstane hlavní hrdina hrobníkovi z lopaty a Siemens prodlouží ÖBB termín? A co na to Jan Tleskač? :-)
20.09.2011 (16:02)  
ad Space - také jsem se koukal, máte pravdu, článek to zmiňuje více méně mezi řečí.
také již ten článek malinko upravili:
http://www.rozhlas.cz/zpravy/ekonomikavevrope/_zprava/rakusane-pochybuji-o-tom-ze-se-jim-podari-do-cr-prodat-railjety--950778
registrovaný uživatel Space 
20.09.2011 (15:03)  
ad Juristic007)

Typická novinařina - fantastický titulek a ohýbání reality tak, aby se prodala i zpráva, že se vlastně vůbec nic zatím neudálo... To těm chlapům od péra šlo vždycky.

Kdo umí německy, může se podívat do zdrojového článku: http://derstandard.at/1316390014050/Bahnfahren-Railjet-von-Italien-auf-Suedbahn-verschoben
registrovaný uživatel tarten 
20.09.2011 (14:05)  
bugear:
Hm, důležité asi je, že to jde. Ale donekonečna jistě ne.

JiříK:
Vlastně jsem zapomněl, že účastníkem může být i Siemens. A ten datovou schránku zřejně nemá.

Takže ten deadline nemusí být zrovna dnes večer.
registrovaný uživatel bugear 
20.09.2011 (12:07)  
@tarten: Znefunkčnít si ji můžou jenom uživatelé pro které není ze zákona povinná. Ale existuje jednodušší trik, prostě se k ní nepřihlašovat. S výjimkou OVM je za datum doručení považováno datum přihlášení do DS.
20.09.2011 (10:51)  
chcete-li nejčerstvější info, pak news.google.cz, vytvořit si sekci railjet a nechat si ji posílat do mailu. do pěti minut od vydání na jakémkoliv zpravodajském serveru v ČR to máte v mailu
  1 2 3 4 5 ... 17      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko