..: Modernizace koridoru přes Úvaly může po letech začít :..

Trhání původní výhybky č. 3 strojem Valditera TLP 550, Poříčany, foto: Louis Armstrong Úvaly — Modernizace tranzitního koridoru mezi pražskými Běchovicemi a Úvaly může konečně začít. Po dvanácti letech totiž nečekaný zvrat vyřešil zdlouhavý spor mezi SŽDC a rodinou Brzákových, která nechtěla na svém pozemku připustit výstavbu betonové protihlukové zdi. Podle nejnovějšího posudku Agentury pro posuzování vlivů na životní prostředí přítomnost pětimetrové stěny nebude nutná, a rekonstrukce posledního zbývajícího traťového úseku mezi Prahou a Pardubicemi tak může začít již příští rok. Nejnovější vývoj by tak mohl být nejen zásadním precedentem pro další železniční stavby, ale také impulsem k zásadnímu přehodnocení postoje k protihlukovým opatřením, který v konečném důsledku může státu ušetřit ročně až miliardu korun za desítky kilometrů často nechtěných ochranných bariér.

Jednotka 471.022 na Os 9377, Úvaly - Tuklaty (15.4.2007), foto: Fabi Dvanáct let – tak dlouho se táhl spor správců železniční infrastruktury s obyvateli rodinného domku v Úvalech u Prahy. Nepružnost zákonů a hygienických norem na jedné straně, a nelibost místních k betonovým valům na straně druhé tak v konečném důsledku zablokovaly modernizaci tranzitního koridoru, jež byla ve zbytku trasy z velké části dokončena už před lety. Jedenáctikilometrový úsek Běchovice - Úvaly je tak v současnosti posledním úzkým hrdlem na hlavní trase mezi Prahou a Pardubicemi. Sousední úsek z Běchovic do Libně přitom byl modernizován od roku 2006 a ukončení všech stavebních prací ve stanici Praha-Libeň je plánováno na 16. září letošního roku. Rekonstrukce zbývající částí tratě umožní průjezd dálkových spojů téměř konstantní rychlostí 160 km/h v kontrastu s dnešním omezením na 100 až 120 km/h.

Řešení letitého sporu mezi státem a obyvateli rodinného domku přitom není nikterak revoluční: nejnovější studie dopadů na životní prostředí pouze do analýzy zahrnula tzv. starou hlukovou zátěž, která investorovi stavby umožňuje řídit se méně striktními hlukovými limity. Přestavba traťového úseku tak může začít, aniž by bylo nutné na zahradě rodiny Brzákových vystavět betonový protihlukový val. Shodou okolností právě požadavek města Úvaly na účinnější protihluková opatření přitom zastavil plánovanou modernizaci koridoru již v roce 2002. Po rozhodnutí Magistrátu hl.m. Prahy ve prospěch stavby v roce 2003 pak do problému vstoupil majitel rodinného domu u trati Luboš Brzák, který stavební povolení napadl u soudu pro formální nedostatky. Na pravomocné rozhodnutí Nejvyššího správního soudu čekaly zúčastněné strany až do roku 2009, kdy verdikt dal zapravdu odpůrcům stavby.

1216.234 na IC 570 Zdeněk Fibich, Úvaly - Praha-Klánovice (27.10.2010), foto: Tomáš Poslušný Teprve po dalších dvou letech bylo nalezeno řešení, které vyhovuje oběma stranám pře. Místo původního termínu dokončení v roce 2006 teď SŽDC doufá, že stihne investici realizovat do roku 2014, kdy se končí současné rozpočtové období pro dotace ze strukturálních fondů Evropské unie. K revidovaným plánům na modernizaci koridoru přes Úvaly se teď ještě musí vyjádřit krajský hygienik. Pokud nejnovější variantu projektu s mírnějšími protihlukovými opatřeními schválí, může velká rekonstrukce začít v průběhu příštího roku. Obyvatelům Úval kromě jiného přinese nové nádraží na úrovni doby a aktuálních požadavků. Pro první a třetí tranzitní koridor naopak přestavba tohoto úseku znamená další zrychlení klíčových dálkových linek. Po jeho dokončení mezi Prahou a Ostravou bude zbývat už jen několik posledních pomalých míst – vedle problematického úseku Ústí nad Orlicí - Choceň a Dluhonické spojky u Přerova mezi ně patří ještě uzlové železniční stanice Česká Třebová a Olomouc hl.n.

„Potřebujeme protihlukové zdi?“ ptá se SŽDC

363.127, Praha-Uhříněves, foto: Pavel Martoch Nejnovější případ změny projektu po letech striktního odmítání poukázal na dlouhodobý problém nucené výstavby protihlukových zdí. Ty se v éře masivní modernizace tratí a silnic staly nedílnou součástí krajiny na mnoha místech republiky, ale také terčem tvrdé kritiky, a to nejen od lidí žijících v blízkosti dopravních staveb. Vedle estetického hlediska existují pochyby o reálných benefitech, nebo dokonce možných nebezpečích masivní betonové zástavby kolem tratí. Česká legislativa je ale v otázce protihlukových opatření nekompromisní: i minimální překročení hygienické normy od investora automaticky vyžaduje zahrnutí ochranných bariér do projektu, což těžce nesou zejména majitelé pozemků, na jejichž půdě mají několikametrové stěny stát. I vrchní hygienik Michael Vít přitom připouští, že české zákony jsou v porovnání se zahraničím mnohdy až příliš striktní: „V klasických členských státech jsou všechny hlukové limity brány jako limity doporučené, nikoliv striktně dané a vyžadované, jako je tomu v Česku. Pak záleží na vyjednávání mezi samosprávou a tím, kdo hluk způsobuje, na jakých konkrétních limitech se v dané lokalitě domluví," dodává Vít.

V obecném odporu vůči protihlukovým zdem vidí příležitost také SŽDC, pro niž výstavba desítek kilometrů betonových valů ročně znamená značné náklady a neustálý tlak samospráv a nezávislých občanských iniciativ. Podle České televize jen od poslední změny norem musel správce kolejí dostavět 212 km protihlukových zábran. Ani to ale na přísné hygienické předpisy mnohdy nestačí – „Pokud to třeba ani pak nepomůže, tak ještě investujeme do soukromého majetku v podobě individuálních protihlukových opatření, jako jsou třeba výměny oken za zvukově těsná a podobně,“ objasňuje situaci investora mluvčí SŽDC Pavel Halla. Pokud by organizace od výstavby určitých úseků zdí mohla upustit, dokázala by pravděpodobně za tři roky ušetřit až miliardu korun, která by mohla být vynaložena účelněji.

141.001 a 141.004 na osobním vlaku s vozy Bmto, Strančice - Svojšovice (8.9.2008), foto: Pavel MartochNaděje správce infrastruktury i řady petičních výborů se teď upírají k připravované novelizaci stavebního zákona, jejíž projednávání ovšem bylo loni odloženo. Než se nový předpis dostane do parlamentu, mohlo by prozatím pomoci alespoň nařízení vlády, podle něhož se modernizace železničních tratí nebudou považovat za nové stavby, a tudíž se na ně budou vztahovat volnější hlukové limity. Taková úprava pravidel by mohla projít jednáním vlády ještě letos. Existují přitom také další možná opatření, jejichž kombinace dokáže úroveň hlučnosti na železnici výrazně snížit. SŽDC časem nevylučuje ani upravený model zpoplatnění využívání dopravní cesty v závislosti od toho, jak jsou vozidla daného dopravce hlučná.

Zdroj: Česká televize [1] [2], SŽDC, Praha 14 jinak


Juraj Kováč Poslat mail autorovi Ohodnotit na Flattru | 23.8.2011 (10:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Praha ČR Středočeský


  1 2 3 4 5 ... 7      Zpráv na stránku:   
26.08.2011 (13:42)  
Jinak Ešus tam už myslim jezdí, i když jen občas, na "týhle štrece" ;-)
Ano, jezdí. Je velmi depresivní v jakých sračkách vozový park ČD je.
26.08.2011 (13:30)  
Jinak Ešus tam už myslim jezdí, i když jen občas, na "týhle štrece" ;-)
26.08.2011 (13:25)  
Sim: Martyss to pochopil správně, jděte do sebe.
Dovnitř asi můžete dát jiný sedačky a police, ale nejsem si jistej jestli tam dostanete víc hajzlíků nebo bufáč. A pocitově se mi na dálkovku nehodí ani "celoprůchodnost". No, necháme se překvapit.
registrovaný uživatel Sim 
26.08.2011 (12:57)  
Martyss > me to vyznelo jako srovnavani pendolina s esusem :-D

Jinak receno, pro sebe sem si to prelozil jako "flirt neni na trihodinovy jizdy, to esus, to je v tyhle kategorii konkurent, ten by to zvladnul levou zadni takovyhle streky!"
26.08.2011 (12:41)  
A to uz vubec neresim ulet ve smyslu "flirt se nehodi, esus jo
Jonáš pouze řekl, že konkurentem Flirtu je Ešus. Co by to mělo být za úlet?
registrovaný uživatel Sim 
26.08.2011 (12:29)  
jonáš > ??? pokud do kastle flirta dam vybaveni pro dlouhou streku, tak to podle vas neni kontruovany na dlouhou streku? A jak se podle vas lisi kastle na dlouhou a kratkou streku? Ja si nejak nevsiml, ze by mezi Bdt a Bp byl rozdil jiny nez v interieru.

A to uz vubec neresim ulet ve smyslu "flirt se nehodi, esus jo" ... to je uz uplne postaveny na hlavu. Za chvili touhle logikou dojdete do extremu, ze nejlepsi by sme byla regina :-D
26.08.2011 (12:02)  
Mám dojem, že max. výkon u pendolina je snad 4200 kW

Zrychlení je předpokládám uvedeno pro dobré adhezní podmínky

Pro porovnání jsou potřeba přesná čísla, ne dojmy ani předpoklady. Navíc by mě zajímalo, jak by se při teoretickém maximální zrychlejí, které uvádí paštikář, chovalo nádobí v jídlením či bistru.

Víte, mě opravdu tak trochu nezajímá, že srovnávat pendolino s LeoFlirtem by se jakoby nemělo, nebo z jakého roku je která konstrukce. Když reálně spolu jezdit budou a budou si zřejmě přímo konkurovat, tak je srovnávání zcela namístě.

Ano, naprosto souhlasím. Odhlédněme tedy od marketingových žvástů. Paštikář nabízí potůněnou jednotku pro osobní přepravu. ČD plnohodnout jednotku pro IC. Paštikář nabízí zánovní interiér. ČĎ cca 7 let používaný. Čím více bude trať zatáčkovitá, tím více bude získávat pendolino převahu v rychlosti.
26.08.2011 (10:28)  
No tak ten vyšší podíl hnacích náprav (4/12 oproti 8/28) možná můžeme zanedbat rovnou, to je 15% rozdíl čili žádnej řádovej výdobytek. Pendolino má zas v průměru o 10% větší zatížení na nápravu (ale to ještě nevypovídá přesně o poměru zatížení hnacích náprav) a patrně se lišej i průměry kol, což všechno může směřovat k rozdílnym adheznim podmínkám za srovnatelný slizkosti kolejí. Nicméně pro vlak stavící co 100 km trasy to neni to úplně nejdůležitější.

Podstatný je, že to paštikářský IC nejsou vozidla konstruovaný na to, aby v nich substrát trávil 3 hodiny v kuse. Skutečnej konkurent v kategorii by byl třeba ešus. Ale uvidíme za rok, možná to dotáhnou marketingem.
26.08.2011 (0:00)  
Když jsme u toho výkonu na tunu. Ono je sice možné říci, že LeoFlirt bude mít vyšší výkon na tunu, ale je tu jedna věc, která obelstít nejde. Tou je adhezní síla a možnost přenositelnosti výkonu na koleje (je skoro půlnoc a já nejsem ve stavu střízlivém, takže si to přeložte do techničtiny). Díky tomu se živěji rozjede i Žabák mající polovinu výkonu co Ešus, avšak mající dvojnásobný počet hnaných náprav, viz. poznatky na trase Praha-Benešov.
Další věc, co jsem postřehl, že 6,4 MW lokomotiva řady 380 ČD je schopna tento výkon podávat až od rychlosti plus mínus 80 km/h, dřív ji to nedovolí adheze.
registrovaný uživatel tarten 
25.08.2011 (23:23)  
Martyss:
Mám dojem, že max. výkon u pendolina je snad 4200 kW, ale už nevím, kde jsem to vzal a také těžko říct, k jaké rychlosti to vlastně patří. Trakční charakteristiku sice nemám, ale zmíněné záchytné body už přecijen něco naznačují. Rozjezdovou tažnou sílu by měly prý mít stejných 200 kN, přestože pendolino je dvaapůlkrát těžší.

Zrychlení je předpokládám uvedeno pro dobré adhezní podmínky a ve špatných může mít LeoFlirt další výhodu, když má mít vyšší podíl adhezních náprav (4/12 oproti 8/28). Přijde ale na to, jak dobrou dostane protiskluzovku.

A ještě otázka na závěr, jaké nevyrovnané příčné zrychlení by asi LeoFlirt snest? Bylo by to 150 mm?

Víte, mě opravdu tak trochu nezajímá, že srovnávat pendolino s LeoFlirtem by se jakoby nemělo, nebo z jakého roku je která konstrukce. Když reálně spolu jezdit budou a budou si zřejmě přímo konkurovat, tak je srovnávání zcela namístě. Neposuzujem výrobce, ale vyhlídky na reálný provoz 2013. Nevozím se na tom, jak je pendolino jakoby špatné, ale jak zajímavé vozítko je LeoFlirt (pokud samozřejmě vyjede a nebude mít z dědictví regiojednotky nějakou podstatnou genetickou vadu) a že jako konvenční může zřejmě statečně konkurovat klopidlu (téměř) vysokorychlostnímu.
  1 2 3 4 5 ... 7      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko